Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2015 13:28 - За Сириза и българските коментатори
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 5791 Коментари: 6 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Както се и очакваше, Сириза спечели и то с голямо мнозинство. Очакваме и Подемос в Испания, въпреки че там ножът не е опрял чак толкова до кокала все още и едва ли ще вземат такъв процент. Но така или иначе, европейската пролет започна. Дано резултатът да не е само излъгани мечти на гласоподавателите, а някаква реална промяна, защото ЕС има отчаяна нужда от сериозно преосмисляне.

Междувременно, в БГ медиите и коментарите се наслушахме на омраза към гърците, към Сириза, и към желанието да избягаш от "правилата".  Кои правила всъщност? Тези на банките? От кога банките - частни компании, които на практика имат правото да променят правилата както и когато си поискат (показано с брутална нагледност в Гърция и Кипър), могат да пишат правила за цели държави? Е, то е ясно че винаги са го правили, но не разбирам защо ние трябва да ги защитаваме, след като те се защитават пределно добре и "сами". Не разбирам омразата към гърците - ок, исторически си имаме проблеми с тях. Но в случая ние не печелим нищо от тяхното разгромяване - напротив, с дълг от 14млрд само за последните 2 години, ние вървим много успешно по техния път. Ако не бяха емигрантските пари, както и тези на Нте мафии перящи пари в БГ, досега щяхме да сме в тяхното положение. Само че без 15те заплати. Т.е. тяхната битка ще бъде и наша битка.

И на мен не ми харесва популизма на Сириза по очевидни причини - имаме си един популист на власт, резултатът върви към апокалипсис. Но пък нашият отдавна вече не минава и за популист, сега май е просто напаст сърфираща на остатъци от народната любов (подкрепена от разни силови министерства и ФБ администратори) и разбира се на добре монетизирана международна любов. Или по-скоро интерес, щото то там любов няма.

Но  популизмът е имал и друго име едно време - съпротива. Аз лично виждам и в Сириза и в Подемос, опит за съпротива. Не знам колко ще е сериозна - родните аналози се сринаха за около година. Но може пък и да ни изненадат. Така или иначе, гърците имат право на своята съпротива, защото това което им правят е отвратително. Дългът на Гърция, който толкова жалят родните коментатори, се е увеличил с няколко стотин процента от въздуха от началото на кризата там. Тези пари те не са ги изхарчили, за да си направят стандарта на живот като на саудитците, даже напротив, в момента там има сериозни проблеми със здравеопазването и безработицата. Тези пари дори не са откраднати от даровити политици, е може би само малко, но основната част от дълга си се върти между банките, на които правителството е само заложник. Т.е. абсурдно е да обвиняваме гърците, че нарушават някакви правила - какви правила, те са жертви на система излязла от контрол. Те не са черната овца на Европа, те са черната овца на европейската политика, живото доказателство, какво прави центъра с периферията в съюз, в който равенството и достойнството на членките не е основополагащо. Съюз, в който на падналите другарчета се нахвърлят като лешояди, докато не се окажат оковани, на колене и без никакъв намек за сувереност.

Както и да е, за Сириза, аз лично им желая на добър път. Дано да не са само балон с горещ въздух, а хора които искрено искат да се борят с Октопода (този истинският, не нашият). Същото се отнася и за Подемос. Но което е по-важното, надявам се да дадат пример, как  да се унищожи монопола на големите партии. Ей така малко да ги стегне големите партийки, белким се сетят, че работят за хората и за държавата си, а не само за знайни и незнайни комисионери. И за да ги показват по телевизията.


Тагове:   Гърция,   сириза,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. djani - Откъс от последния ми постинг "Свобода, равенство, братство"
26.01.2015 14:22
Посочените проблеми в реализиране на принципите на свободата и равенството са общи за всички съвременни общества. Що се касае за „братството”, силните и богати общества по братски изцеждат ресурсите – материални и човешки на бившите си колонии, че дори и на младшите си партньори в Европейския съюз.
цитирай
2. whitebarde - :)
26.01.2015 20:42
много хубаво казано поздравления denijane
цитирай
3. germantiger - На българите, гърците и руснаците винаги друг им е виновен и друг им е длъжен
26.01.2015 23:31
СИРИЗА - ЧЕТЕТЕ СЪЩИНСКАТА ПРОГРАМА

http://paravankofivan1.blog.bg/novini/2015/01/26/siriza-chetete-syshtinskata-programa.1333129#last_comment

И МОЯ КОМЕНТАР "там":

Пропуснато е най-важното, фундаменталното в края:

... за всичко, което обещаваме (и лъжем) трябват пари, а тези пари ние ще издоим от германците (примерно), защото сами не можем нито да работим толкова, нито да произведем толкова, нито да е така качествено за да набавим средствата с които да изпълним лъжливите си обещания.

С "две думи" - чудесни обещания - за тях трябва да плати обаче друг, не гърците!
цитирай
4. germantiger - ...
26.01.2015 23:37
Горд съм, че никога не съм избирал никой!

Анархо-комунистката Емма Голдман е заявила:

„Ако от изборите зависеше нещо, щяха да ги забранят!”

А алкохолика Чърчхилл е казал/написал:

„Най-сериозния довод срещу демокрацията е 5-минутен разговор със средностатистическия избирател!”

БЪЛГАРИЯ НИКОГА (или поне в близките десетилетия) НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ, ЗАЩОТО:

1. След 1990г. никой червен не бе съден, червените пари не преминаха в държавата, а с тях бе създадена квазиикономика! Фалшивия фундамент, извратеното „стопанство и пазар”, мутренската среда са непреодолими и господстващи. Техните последствия дават и ще дават „плод” поколения подред!

2. Манталитета на бгработника (не всичкия – има чудесни млади и не само млади качествени професионалисти) да скатава, спи, краде и ПИЕ на работното място. Манталитета на бгработодателя (не всичкия – има съобразителни и коректни шефове) да плаща малко и със закъснение. Тези „две воли” са деструктивни, непродуктивни и традиционни!

3. Външните фактори – те са едва на трето или последно място за мен. Планове, общества, конспирации, велики сили и сие може да има и може би има, но те са след българина и неговите вини (не обикновения българин, който е ЖЕРТВА, а „необикновения” посткомунист - дивкапиталист или въобще изцеждащ своя народ. За проблемите на българина не е виновен баварския селянин, винаря в Бургундия и Шампан, лондонския финансист, австрийския коцертмайстер или друг нейде. До момента България получава повече пари, отколкото внася в ЕС (не съм му фен)! Сред външните ликвидатори на България пиша първо Россия и нейното лоби тук, след това турското, американското и европейското мисля въобще е последно – като влияние и вина!

Проблемите на България са на ПЪРВО МЯСТО тук – сред нейните предатели, печалбари, лъжетърговци или олигарси. За тези, които пишат срещу Европейския съюз и САЩ – защо децата ви бягат там, а не в Сибир, Куба и Корея?! Колко българи живеят в Щатите и кълнейки САЩ, заклевате ли българските си наследници?!

Когато пишете анти западна Европа и Америка, сещате ли се какво имате вие – там?!

Имате бгкръчми и ресторанти десетки (със сайтове) в „германия”, едно хубаво рекордно хоро си спретвате на стадион в Берлин, имате си бгучилища в Лондон, имате си ден на България в Чикаго и читалища също, в Испания и села с мнозинство в населението бгемигранти... Чужденците имат ли тук това и ако го имаха как вие бгнационалистите бихте писали против тях?!

ДЪРЖАВА В КОЯТО КОМУНИСТИТЕ НЕ БЯХА СМАЗАНИ, А БЕШЕ СЪЗДАДЕН ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ ЗАМИСЛЕН ОТ ТЯХ, ДЪРЖАВА В КОЯТО МУТРИ И ДЕБЕЛИ ВРАТОВЕ БЯХА ГЕРОИ НА ПРЕХОДА (подобие само в Россия и никъде другаде), ДЪРЖАВА В КОЯТО МАНТАЛИТЕТА ДА МАЧКАШ РАБОТНИКА И ДА РАБОТИШ НЕУСТАВНО Е ПРАКТИКА...
ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА ОПРАВЯНЕ!

ВСЯКАКВИ НАДЕЖДИ, МИСЛИ И ФАНТАЗИИ ЗА БЪДЕЩЕ, ПРОМЯНА КЪМ ДОБРО СА АБСУРДНИ, НАИВНИ И ИДИОТСКИ – БЕЗУМНИ! Цената ще бъде платена и тя се плаща не от днес, дай Бог да не е смъртта на цяла една нация (уж невъзможно, но дали?!).

Държава не се оправя и не се поправя с протести, палежи, дори с мечтите на някои да убива виновници. Бесилото, народния гняв, камъните в прозорците не създават утре работно място, не произвеждат хляб, нито печатат с вълшебна пръчка (разб. преса) пари...

Всеки, който си въобразява и се надява да има добро и по-добро е глупак!
цитирай
5. denijane - Оставям и коментарите на социал...
27.01.2015 00:06
Оставям и коментарите на социалните дарвинисти, за цвят и контраст. germantiger - мисля, че двата ти коментара си противоречат. Но това няма значение, ти като не желаеш да се бориш за държавата си, защо имаш против други да се борят за техните? Да, може и да са наивни в някои отношения, но може би точно това е нужно - арогантна наивност, която да разчупи неработещия модел. Аржентина намери своя начин в периодични фалити, само и само да не позволи на МВФ и група хедж-фондове да я изнудват. Може би и Гърция ще направи същото, може би не, нямам представа. Но ако се проваляш хиляда пъти опитвайки различни неща си смел и упорит, ако се проваляш хиляда пъти опитвайки едно и също си откровен идиот.
цитирай
6. apostapostoloff - Дупе да им е яко сега на византийците, защото
27.01.2015 11:31
от комуняга никой никъде хаир не е видял.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327130
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930