Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
03.10.2018 11:50 - Богове лечители, възраждащи природата
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 6124 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 03.10.2018 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Седемте Кабири и техния осми брат били деца на Цидик / праведник/, един от най-древните богове, който заедно със своя брат Мисор /справедлив/ олицетворява световния и обществен порядък, законността на царската власт и истинност на божествените и човешки закони. Осмият брат – Ешмун, може да се счита за един от великите финикийски богове, съединяващ живота и смъртта, умиращ и възкръсващ, бог-лечител. Някои считат, че Ешмун бил син на Решеф, бог, владика на стрелите и за това свързван със смъртта. Първоначална природна божественост и бог на пролетна растителност, Ешмун е приравнен към вавилонското божество Тамуз. Неговата роля по-късно се разширява във финикийския пантеон и придобива небесни и космически атрибути. Кабирите и Ешмун се считат за откриватели на лечебни треви и изобретатели на кораб. Но не кораб плуващ в морето, а превозващ душите на мъртвите през небесния океан в света на вечността.

        image

Руини на светилище на Ешмун край Сидон


Такъв кораб има нарисуван на стената на гробница, намерена на територията на древната Картагенска република. На кораба се виждат осем войни – кабирите и Ешмун. 




imageФиникийски кораб издълбан върху лицето на саркофаг 2 в. от н. е. 


     Ролята на кормчия изпълнява слънчевото божество. Ешмун умира и възкръсва и тъй като е свързан вече със смъртта може да я предотврати чрез изцеление. Ако не е възможно лечение, Ешмун помага на душата да намери блаженство, чрез лечение от болестите на физическия свят. Свещено животно на Ешмун била змията, символ на вечния живот, защото древните народи вярвали, че змиите не умират, а само сменят кожата си. Финикийците считали змията за добро божество и я почитали.

    В древногръцката митология Кабирите са деца на нимфата Кабиро, дъщеря на морския бог Протей, която се влюбила в Хефест, бога-ковач и му родила деца, наречени кабири от три до седем на брой. Те управлявали подземния огън и спасявали моряците по време на буря. С тях се свързват мистериите от Самотраки.

    Култът към боговете-лечители имал широко разпространение при финикийците и са известни редица божествени лечители. Един от тях, Шадрапа бил свързван с отглеждане на лозя и виноделието, бил воин и ловец. На стела намерена в Амрит, Шадрапа е изобразен стоящ върху лъв, който на свой ред стои върху планина, на главата на бога има корона със змия , подобна на египетската с която се изобразяват фараона и Озирис. В една ръка държи звяр, в другата – копие или мълния, над главата му слънчев диск с крила. Възможна е връзка с египетския бог Шед, тъй като някои учени превеждат името Шадрапа - „Шед-целител“. Друг бог-целител бил Цид, когото свързвали с лова и риболова, а също и Хорон, който лекувал добитък от болести, ухапване от вълк и змия. В Сидон и Картаген особено почитали Ешмун, а в Лептис, град в Африка – Шадрапа. Финикийците също познавали гръцкия бог Дионис и го отъждествявали с Шадрапа.


     Друг интересен угаритски бог бил Харану. Той лекувал хора и коне от змийска отрова. Той можел също да изпраща болести. В древността в Предна Азия конят се използвал единствено за военни цели, в отбрани войски, в които участвала аристокрацията. Вероятно този бог е свързан с прослойката на благородниците.



     Шапаш е угаритска богиня на слънцето, наричана „факел на боговете“. Небесните звезди разглеждали като нейно войнство. Тя пътува от своя дом на изток в западна посока през деня, нощем се връща в своя дом през подземния свят. Това я свързва с мъртъвците и тайнствени гадания. С гадания и заклинания тя се лекува от змийската отрова, която събира.

                                                           ~~~~~~~


Отново е време за почивка image, а значи и за imageусмивка.

Това са два кораба на кАбирските пирати - Черният и Летящият

image

 




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Благодаря за тази информация…
04.10.2018 10:51
Скоро прочетох трите книги на Антон Дончев „Сянката на Александър“ и пак се възхитих на неподражаемата изразност на този български гений на словото…
Та там той много явно намеква и за Кабирите и за живите кораби и за траките в дъното на мистериите…
Скоро бяхме с Веси и Коста по източните Родопи и видях хилядолетните творения на траките, но само на бегом… Колко много истина за историята ни е скрита ! Но аз вярвам че ни е останала Памет… Не може да се изтрие! Трябва само да я изтърсим от лъжите и вменените ни сазаблуждения!

Много вдъхновен слънчев ден ти желая!
цитирай
2. syrmaepon - Благодаря за добрия коментар!
04.10.2018 13:10
Благодаря за добрия коментар!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1436194
Постинги: 613
Коментари: 2091
Гласове: 6229