Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2015 11:44 - Позор!
Автор: cefulesteven Категория: Изкуство   
Прочетен: 5287 Коментари: 0 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Маскаренето на филма „Дякон Левски” продължава. За щастие „Дякон Левски” продължава да пълни залите; не се оказа представителна информацията, че еди си къде част от зрителите си тръгнали, защото много повече са местата, в които не си тръгват дори правостоящите. С моите разширени вени бих го нарекъл героизъм, ако не се сещам за друга по-подходяща дума: любов.
Филмът е докоснал недокоснато. Привлякъл ги е, спечелил ги е, запълнил е една душевна празнота. Както прави истинското изкуство.
Не се посвениха обаче от датата критикарите и печелещите, чрез шоуто, скандалите и сплетните: телевизиите. Моментът се оказа подходящ за някои да покажат лицата си, да се почувстват звезди, да си вземат петте минути (гарантирани от масовата култура като изконно човешко право) слава: сродницата на Левски, примерно.
Попитаха я за нещо конкретно, защо не й е харесал филма, общи приказки чух, много общи приказки, но единственото конкретно, което се разбра, че Левски все пак, наистина е псувал. Интересна случка разказа, това, че не е влязла във филма си е решение на създателя му, но от изказването й поне бе потвърдено, че е исторически достоверна използваната за разпалване на възмущението на „красивите и интелигентните” псувня на Левски.
Е, „красивите и интелигентните” да си гледат сапунките на възмутения Георги Иванов. Ясно е къде го стяга чепика на този „творец”, не знам защо никой от интервюиращите не му зададе въпроса: „Ами защо ти не направиш филм за Левски? Сериал. Защо не?”
Искреният му отговор щеше да е свързан с публиката, с покриването на разноските и т.н. и т.н. Все бизнес аргументи на един работник, соц. герой от капиталистическата ни реалност. „Целта е да се оправдаят средствата.” – един девиз, който „лудия” Максим Генчев забрави. Години наред си блъска главата за да събере средства, да снима кадър по кадър. Не му помогна ни държава, ни филмовата индустрия финансираща сапунки и „по-сериозни” творци като критиците му. От тяхна страна насмешки и акъли, и по-лошото: лицемерно съчувствие: „Разбираме те, но такава е културата.”
Не е такава! Културата не е даденост, нито е телевизионна поръчка: такава е за нас консуматорите, но истинските творци създават култура.
И сега, когато филма е готов, когато жъне успехи джуджетата полудяват. Виждат истината с очите си: успеха на един аутсайдер преборил се сам за идеята си е огледало на тяхното падение, които са се носили по течението и са изпълнявали като по учебник, сервирали са чинии и паници с „култура” на клиента от шеста или седма маса, а са се лъгали, че са сбъдвали своя мечта.
Как да не намразят този безсрамник! Някой разрешил ли му е да прави нещо на което пародията на шоу индустрия в България не е връчила сертификат за качество!
Как да не го нарекат политически некоректен (най-важно, нъл тъй, е политическата линия: няма история, няма изкуство), героите му не са кифли, мутри и пушачи на марихуана кискащи се из молове, а отиващи към бесилото с псувня (безсрамие, как могат така да презират този, който е по-силен от тях и държи в ръцете си официалната власт).
Позор е да се потъпква творческата свобода! Да се смазва труд и човек само защото си е позволил да бъде това, което и трябва да е твореца. И Максим Генчев е върха на айсберга, защото имаше по-здраво дупе от всички ни, но в по-безобидни варианти всички като него, които не сме свързани с индустриалната култура, с интригите и мощните организации го понасяме. 
И няма какво да се лъжем: Левски още се клати жив на бесилото, стене и ако можеше да си вземе въздух щеше да се изпсува. 
Но не това, че индустрията на красивите и интелигентните ебава на криво покойната ми майка, че гази цървули като мен е най-гадното.
Най-гадното е, че наистина си имаме история; много, ама много богата история от която можеше да се прави култура; много, ама много богата култура. Кой ще я направи, кой! Като трябва да блъска главата си до припадък във врати за които вече ключове няма. В крепостта на еснафщината и снобизма – наречен българска общественост. Като по-вероятно е от блъскането да умре, отколкото да стигне до успех и задоволи глада, духовния глад на народа. Но стигне ли се до там, успее ли бива не обесен, а разпънат и опошлен.
Имаме една от най-богатите митологии. Тракийският народ е един от най-древните (да не кажа най-древния), пълни с мистика са планините ни; такива фантастични приказки могат да се направят вдъхновени от нашия фолклор, че най-нашумелите световни образци да бледнеят. Но кой, кой да го направи; като ще се случи това, което и с дръзналия да направи исторически филм за наша светиня. 
По-хуманен беше комунизма, че такива като нас пращаше в лагери от това убийство на духа и мародерстване с чуждото вдъхновение и труд.



Гласувай:
40



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8404395
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031