Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.02.2018 11:06 - Лавров нападна Македонската и Украинската църкви, иска да са васали на Руската и Сръбската
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 736 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В изявлението на дипломата се крие причината БПЦ да протака искането да стане Църква-майка на Македонската   image

Лавров при представяне на мозайката

23FEB2018  

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Македонската православна църква в политически игри и  разкол, спрямо Сръбската православна църква. Нееднозначно той демонстрира, че Македонската църква няма право на самостоятелност, а трябва да бъде зависима от Сръбската. Същите обвинения бяха отправени и към Църквите на Украйна и Черна гора.

„Днешното събитие символизира духовната, културна близост на нашите народи, на нашите църкви. Струва ми се особено важно да демонстрираме това единство в момент, когато Руската православна църква и Сръбската православна църква са поставени пред големи изпитания. Всички виждаме как се опитват да въвлекат Църквата в политически игри, независимо дали в Украйна, в Черна гора или в Македония. Но православната вяра винаги се е отличавала с това, че ни е давала увереност в това, което нашите енориаши и нашите граждани правят. Уверен съм, че нашата църква ще преодолее тези разколни времена с достойнство, както винаги е било с православните”, посочи първият дипломат на Русия.

 Скандалното изявление  Лавров направи вчера, 22 февруари в Белград при представянето на мозайките на църквата "Св. Сава". Лавров беше на знаково посещение в Сърбия, по случай 180-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Пред него сръбският президент Вучич декларира пълна вярност към Русия и нейния лидер Владимир Путин.

При представянето на мозайката Лавров изтъкна, че Путин лично проявил внимание към този проект, иницииран от сръбския президент Александър Вучич и патриарха на Сръбската православна църква Ириней. „Газпром нефт” пък подпомогнал реализирането му под егидата на Московския международен фонд, подпомогнат от ЮНЕСКО. Въпросният фонд пък се управлява от З. Церетели, известен като личния скулптор на руския президент. Същият Церетели се опита преди година да пробута на Свищов чрез български русофили и путинофили свой осем метров паметник на император Александър II . Проектът им обаче се провали, защото срещна мощна обществена съпротива.

Години наред Църквите на Македония и Украйна се опитват да постигнат независимост. Македонската дори поиска пред три месеца Българската да и стане Църква-майка, но вместо да предприемат бързо необходимите действия, българските клирици размотават неоснователно проблема, сякаш търсят повод да не изпълнят молбата на македонските си братя. Големият проблем в България е, че Църквата е пленена от руски лобита, които прокарват заробващите православни политики на Московската патриаршия. Така БПЦ няма да може да изпълни историческата си мисия - да стане Майка на Македонската църква
Фактор




Гласувай:
5



1. dinkov - Динков
23.02.2018 23:46
Жалка история. Първият дипломат на Русия, да не знае териториите на Българската екзархия и на българските епархии, признати дори от падишаха на Османската империя. Ако се приеме, че в тъпотията на Путин имаше някаква дипломатичност и реверанс като домакин, че бившия световен шампион по шахмат Анатолий Карпов все пак е спортист и може би донякъде малограмотен, то това изявление на Лавров ще отблъсне и тези които симпатизират на руснаците като на народ на който сме дали писменост и вяра и са ги смятали за близки до нас.
Ицко
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491633
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив