Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2008 21:01 - Силна България е Рационална България
Автор: raylight Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5245 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 24.11.2008 21:34


Лъчезар  Томов

представя

Силна България е Рационална България

ИДЕЯ НА КАУЗАТА

Силната държава е държавата на високообразованите и високо-квалифицирани хора. Фундаментът  на  качественото образование на човека е начинът на мислене, който той е формирал. Критичното мислене, логическото мислене, рационалното мислене са базата на учебния процес. Разумът е в основата на цивилизацията, но разумът трябва да се възпитава. Каузата „Силна България е Рационална България ” е кауза на образованието – образованието най – вече на децата, но също и на университетското преподаване и на обучението през целия живот. Няма по – добра защита на свободата  и демокрацията от избора на всеки от нас, а в основата на всеки избор е начинът на мислене.  Мислейки критично, вие ще можете:

1.     Да отсявате истините от лъжите възоснова на пропуските на вторите.

2.     Да видите манипулациите в дадена теза, представена в медиите и да разберете мотивите за тяхното извършване.

3.     Да защитите гледната си точка и да запазите обективността си във всеки спор.

4.     Да решавате всекидневните проблеми по – ефективно, избягвайки капаните на емоционалното мислене.

5.     Да бъдете способни да разбирате грешките си и техните последствия така както разбирате грешките на другите.

 

Разумното мислене е критично мислене!

 

 

ЦЕЛИ НА КАУЗАТА

1.     Въвеждане на цялостна стратегия на образованието за развитие на критично мислене в основното, средното и висшето образование (дългосрочна цел).

2.     Разпространение на познанието в тази област сред максимален брой от хора, чрез четене на материали в интернет и писмените медии (средносрочна цел).

3.     Разпространение на материалите от http://raylight.blog.bg  сред максимален брой от читатели в интернет и една печатна медия (краткосрочна цел).

КАК МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ НА КАУЗАТА?

1.     Като гласувате за политическата сила, която предложи конкретна програма за реформа на образованието, съдържаща стратегия за обучение на всички нива и през целия живот по критично мислене.

2.     Като се ангажирате в организация с идеална цел, подпомагаща по някакъв начин тази кауза.

3.     Като помогнете в разпространението на материалите от http://raylight.blog.bg пряко (разпращане на линкове) или косвено (организационна и друга помощ в реализацията в печатна или електронна медия).

4.     Като напишете и разпространите свои материали по този въпрос.

5.     Като разпространите трети материали по въпроса.

6.     Като включите критичното мислене във възпитанието на своите деца.

7.     Като настоявате за вкл. на СИП/ЗИП по критично мислене в училището, в което учат вашите деца (вариант на СИП/ЗИП по логика).

8.     Като разкажете на всичките си приятели и познати за тази кауза.

9.     Като ги помолите да разкажат те на всичките си приятели и познати.

10.                        Като направите това, което чувствате вие, че ще помогне максимално на каузата според вашите разбирания.

24.11.2008.



Тагове:   България,


Гласувай:
1



1. анонимен - Приятел, защо си тръгнал да пром...
25.11.2008 02:05
Приятел, защо си тръгнал да променяш света?
Няма да споделя мнение за идеята, но текстът с който си я представил е като диплянка за пропаганда на "Свидетелите на Йехова", по-конкретно raylight.blog.bg е най-висшето нещо в цялата система.
цитирай
2. raylight - До анонимен
25.11.2008 09:08
Благодаря, че оценяваш хумора ми :)

Що се отнася до промяната на света, той се променя всеки ден, с всяка идея :)
цитирай
3. анонимен - stranichen vapros
26.11.2008 11:51
Чета ти иранските тези в дир.бг и не ги одобрявам , лишени са от логиkа.Имам един въпрос.В темата за произхода на думата балкан беше написал че според уикипедия балкОн била иранска премълчавайки че пак според уикипедия балкАн е турска дума.Признай си честно преди да провериш за балкОн не повери ли най напред за балкАн и защо скри факта че там пише че думата е турска ?:) Това ли е начина ти за водене на спор , като премълчаваш и игнорираш фактите които опровергават тезата ти ?
цитирай
4. анонимен - Lucho
26.11.2008 14:10
Оригиналът на Балкан е персийски - bālkāneh, оттам идва в български и турски. Въпросът е дали идва късно в български (чрез турски) или не. Нищо не пречи термините да са съществувал и паралелно двата езика от различни източници. Тъй като думата е свързана с народни традиции (кръщаване на големите коне така) имам основания да смятам, че е ранна дума в български, не късна. Това не е твърдо доказателство, но аз мисля, че наклонява везните достатъчно, за да смятаме за по - вероятно ранният произход . Много думи, приличащи на османски поради общият персийски произход са собствени най - вероятно, тъй като са от най - неизменчивите битови думи.
цитирай
5. анонимен - ОК мерси за отговора. Доколкото ...
26.11.2008 15:09
ОК мерси за отговора.
Доколкото знам първите писменни източници в които се споменава тази дума датират от турското робство.Ако разбира се някой намери писмен източник отпреди турско робство съдържащ думата това ще е доказателство че най вероятно думата е донесена от прабългарите.България е осеяна с планини и е нормално те да се спопменават в много документи така че е лесно да се провери дали тази дума се е използвала.
това че има традиция (макар и аз да не знам за такава) големите коне да се кръщават така не е доказателство и не е основание да се смята че думата е съществувала отпреди турско робство.
цитирай
6. анонимен - Lucho
26.11.2008 15:46
1. Съществуването на тази традиция е косвен белег за този ранен произход, тъй като традициите са нещо консервативно и много трудно се променят с времето, живеят с хилядолетия. Колкото и да е странно, българските традиции са много консервативни и устойчиви на външни влияния - допускането на такава дума в този устойчив кръг увеличава вероятността за това думата да е предтурска.
2. Ако разгледаш цялостно историята на нашия народ от 681 насам, ще видиш каква област на влияние имат те и как го упражняват в цяла Източна Европа, вкл и в Унгария, както може да се види от трудовете на Геза Фехер. Не е трудно да се заключи, че сме цивилизоващ народ. Османските турци от своя страна са цивилизован, не цивилизоващ народ, обединили множество култури в империята си - персийска, арабска, арменска , гръцка, българска и т.н. и т.н. По - вероятно е цивилизоващият да предаде култура, отколкото цивилизованият. Разбира се, ние имаме много влияние от Османската Империя, не отричам това, но смятам, че орпеделен кърг от българската битова култура, традиции, фолклор и т.н. не били засегнати или са били малко засегнати и основният поток е в обратна посока.

П.С. Това са вероятностни доводи, така е. Балгодарение на Османската империя почти нямаме оцелели надписи, които да ни дадат данни за по - сериозна аргументация.
цитирай
7. razkazvachka - говори-говори!
08.04.2010 22:59
идеш ми като оркестър към самотния ми глас - и аз съм от тези дето "променят света", а светът се дърпа ли дърпа и не ще да излезе на видело...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234454
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031