Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2018 00:04 - Сенчесто слънце - България изпада не само от ЕС, но и от Балканите по медийна свобода
Автор: vellia Категория: Новини   
Прочетен: 1101 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2018 00:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От 2009 г., откогато ГЕРБ се окопават във властта, България започва устойчиво да се срива в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото. Паднали сме "само" с 43 места. Вече ни задминаха всички страни в ЕС и Западните Балкани. Суринам, Самоа, Гана, Намибия и Буркина Фасо са в топ 50.
ГЕРБ се справят страхотно в сриването на световния ни имидж. Вече дори не се изненадваме, когато сме първенци в световните класации, но отзад напред. Истински водачи сме само по бедност, корупция и демографски проблеми. Браво на ГЕРБ, стабилен растеж на мизерията и грабежа!
Медиите би трябвало да осветяват проблемите в държавата, да насочват прожекторите на вниманието към нередностите и неправдите. Вече обаче само "отразяват" безкритично премиера слънце. "Слънцето" и министерските му "лъчи" пък обичат сянката и политическите чадъри. Затова и с европарички затъмняват истината и замъгляват съзнанието на журналистите. Живеят си слънчево и безоблачно за сметка на всички нас.
Сенчесто е в България, като икономиката и политическите обвързаности. Но все някога истината ще лъсне. Ярко - като истинското слънце.
 Павлета Давидова

България изпада не само от ЕС, но и от Балканите по медийна свобода
Империята на Делян Пеевски потопи държавата на 111-о място в класацията на "Репортери без граници" Светослав Терзиев България изпада по медийна свобода както от Евросъюза, така и от Балканите и се доближава до държави в Азия и Африка, показва класацията за 2018 г. на "Репортери без граници", огласена вчера в Париж. Страната слиза с две места в сравнение с 2017 г. и заема мястото на Македония (111-о), която пък отива на нейното досегашно 109-о място. Всички държави от Западните Балкани, които желаят да влязат в ЕС и на които България като председател на Съвета на ЕС помага да получат европейска перспектива, се класират по-добре от нея.

Като главен виновник за това състояние е посочен депутатът от ДПС Делян Пеевски. За него пише: "Най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата е Делян Пеевски - бивш ръководител на основната разузнавателна агенция на България и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания." Пеевски упорито отрича да контролира някоя разпространителска мрежа, но международната организация вероятно има други източници, на които се доверява повече.

Разделът за България е озаглавен "Непрозрачна и корумпирана". Той разобличава управленската система, водеща към "масово разпространение на корупцията и тайно договаряне между медии, политици и олигарси". Правителството е критикувано, че "раздава на определени медии средства от фондовете на Европейския съюз при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват в публикациите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми." Нападенията и заплахите срещу журналисти зачестиха през последните месеци, продължава анализът и завършва с констатацията: "Да си журналист в България, може да е опасно."

На Балканите най-добре се представя Румъния, която е класирана на 44-то място от 180 държави в света. Тя подобрява позицията си с две места и обяснението е, че гражданското общество е постигнало по-голяма свобода на медиите чрез протестите си срещу корупцията в страната. Придвижването на Македония две места напред се обяснява с падането от власт на Никола Груевски и неговата партия ВМРО след 10-годишно управление. "За известно време националните радио и телевизия продължиха да обслужват ВМРО. Падането от власт на "режима" на Груевски доведе до леко отслабване на правителствения контрол над медиите, но все още е твърде рано да сме сигурни в намеренията на правителството да подобри трайно ситуацията", пише в доклада. Другите балкански държави заемат следните места: Босна и Херцеговина - 62-ро, Хърватия - 69-о, Гърция - 74-то, Албания - 75-о, Сърбия - 76-о, Косово - 78-о, Черна гора - 103-то, Турция - 157-о. 

Най-голямо е пропадането на Сърбия - с 10 места, защото "при президента Александър Вучич Сърбия стана страна, където не е безопасно да си журналист. Това личи от тревожния брой нападения над журналисти, по които няма разследвания, присъди и наказания". Но на Балканите само България и Турция попадат в "червената зона" на класацията, която означава лошо състояние на медийната демокрация. "Турция отново е най-големият затвор в света за професионални журналисти. Те чакат по една година зад решетките да бъдат съдени, а след това обичайно получават дълги години затвор, включително и доживотен затвор без право на замяна", пише "Репортери без граници".

"Оранжевата зона", смятана за "проблемна", свършва точно пред България с класиране на Боливия на 110-о място. За нея се казва, че насърчава автоцензурата. "Боливийските медии са съветвани да се въздържат от негативни коментари за президента Ево Моралес, който е държавен глава от 2006 г.", пише в анализа. Веднага след България е Централноафриканската република, за която пише, че все още се опитва да се измъкне от последиците на гражданската война. 

"Омразата срещу журналистите заплашва демокрациите", прави извод общият анализ за състоянието на медиите в света. Европа остава най-безопасното място за журналистите, но и там за една година положението се е влошило. Малта слиза с 18 места заради убийството на журналистката Дафне Галиция и отива на 65-а позиция. Чехия губи 11 места и се озовава на 34-то заради арогантното отношение на президента Милош Земан към журналистите, размахвал срещу тях на пресконференция пластмасов автомат "Калашников" и определящ ги като "боклуци" и "хиени". Съседната Словакия губи 10 позиции и отива на 27-о място след убийството на журналиста Ян Куцяк и неговата приятелка. "Продължава да се наблюдава бавната ерозия на европейския модел, защото тук отново убиват журналисти", констатират авторите на анализа. Въпреки това световната класация отново се оглавява от европейски държави. Съединените щати са на 45-о място - отстъпват две места заради войната на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Русия си остава на 148-о място, защото при управлението на преизбрания президент Владимир Путин всичко е по старому. 



---------------------------

Топ 10 (бяла зона):

1. Норвегия

2. Швеция

3. Холандия

4. Финландия

5. Швейцария

6. Ямайка

7. Белгия

8. Нова Зеландия

9. Дания

10. Коста Рика.



На дъното (черна зона):

171. Екваториална Гвинея

172. Куба

173. Джибути

174. Судан

175. Виетнам

176. Китай

177. Сирия

178. Туркменистан

179. Еритрея

180. Северна Корея



-----------------------------------------------

Метаморфози

----------------------------------------------

Делян Пеевски продава 50% от капитала на вестниците си на компанията "Ню имидж България", чиято основна дейност е филмопроизводство и управлението на киноцентъра "Ню Бояна филмс", съобщиха едновременно Канал 3 и още няколко сайта, считани за близки до депутата от ДПС. Те се позовават на официално съобщение от издателството на Пеевски. "С настоящото ви уведомяваме, че между "Интръст" ЕАД, като продавач и "Ню имидж България" ЕАД, като купувач, се подписа предварителен договор за придобиване на 50% от капитала на "Телеграф Медиа" ЕООД, което е издател на печатните медии "Телеграф", "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач" и е акционер в регионалната медия "Издателска къща Борба" АД. Приключването на сделката ще се извърши след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията. Преди Пеевски да стане официален собственик на вестници, през 2014 г. по сходен начин майка му Ирена Кръстева обяви, че продава изданията на компания на ирландския бизнесмен Патрик Халпени, който години наред бе изпълнителен директор на няколко радиостанции у нас. 

 

 



Гласувай:
0



1. vellia - Да ме прощава авторът, ама не Пеевски е основната причина да имаме тотална медийна несвобода.
26.04.2018 00:32
На калпава ракета космоса и крив. Сякаш пеевски притежава Бтв и Нова и БНТ. Сякаш той кани Попкремова всеки ден да дава акъл, и се редуват с онзи с шестте апартамента. По тази логика следващата година България ще скочи поне до 51 място.
Автоцензура в Боливия? А в България как сме с тоз критерий? Кога и колко години Пеевски е шеф на разузнавателната агенция? Какво ще си помислят четящите, които не знаят всъщност какво се случи по този повод? Изобщо тюрлю гювеч с дъвки за всеки сгоден случай.
Само Пеевски ли?
Ако беше само той, с мед да го намажем!
Ами националните "медии"?
Ами всички електронни издания, включително и уважаемата редакция?
"Айде стига глупости, бе тате!" - цитат от златен български филм от времената, които несвободните по слово яростно отричат.
нооо
Единствената разлика с например в сащ е, че тук е само един собственик на 90% от пазара на медиите.
цитирай
2. krumbelosvet - Ох, пак Пеевски
26.04.2018 15:16
Някой наистина ли мисли, че Господарите ще оставят това момче да е монополист? Той е като бедните роми, на които се водят чужди ГРЕХОВЕ. И кои са тия "Репортери без граници"? Кой ги финансира и кой ги контролира?
Просто ББ сгази лука, като не изгони руски дипломати. И Трифонов се пени за свободата на словото и за идиотския си референдум.
Има един начин да си мечтаем за ББ - Трифонов да подбере новите победители в изборите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 519951
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031