Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2018 17:21 - Финландия прекратява експеримента с безусловния базов доход
Автор: anonymous285 Категория: Новини   
Прочетен: 616 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.09.2018 17:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Финландия прекратява експеримента с безусловния базов доход


https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2018/04/25/3168454_finlandiia_prekratiava_eksperimenta_s_bezuslovniia/

Двегодишната програма, която започна в началото на 2017 г., няма да бъде удължена след края на 2018 г.   Пламена Кацарова  
   

Безусловният базов доход дава възможност обществото да отчете работата на големи групи хора, която иначе остава неплатена - например на майките и бабите

image Още по тема Финландското правителство реши да не продължава ограничената програма с изплащане на безусловен базов доход, която привлече много международен интерес. Вместо това Хелзинки обмисля алтернативни социални схеми. Така първият правителствен експеримент в Европа с прилагането на тази идея приключва.

Експериментът

Идеята на безусловно гарантирания доход е да повиши сигурността на заетите, а безработните да нямат стимул да отказват работа, тъй като дори и най-нископлатената заетост ще стане атрактивна. Той дава възможност обществото да отчете работата на големи групи хора, която иначе остава неплатена - например на майките и бабите.

"Ентусиазмът и желанието на правителството се изпаряват. То отхвърли допълнителното финансиране", посочва Оли Кангас, който е един от инициаторите на експеримента. Някои експерти смятат, че универсалният базов доход е начин безработните да бъдат насърчени да започнат временна работа. Аргументът им е, че това ще осигури гарантирана "спасителна мрежа" и ще помогне за справяне с несигурността, свързана с икономиката на неофициалната заетост, при която служителите нямат трудови договори.

Поддръжниците на идеята казват, че основният доход би повишил мобилността на пазара на труда, тъй като хората ще разполагат с доход между напускането на старата и започването на новата работа.

Програмата на Финландия стартира през януари 2017 г. и я превърна в първата европейска страна, която изпробва безусловен базов доход. Участниците, общо 2000 души, са били избрани на случаен принцип и получават сумата от 560 евро месечно. Проектът няма да бъде удължен след края на тази година, тъй като правителството разглежда други схеми за реформиране на финландската система за социално осигуряване.

"Малко съм разочарован, че правителството реши да не
продължава проекта", казва професор Кангас, изследовател в института за социално осигуряване Kela. Той допълва, че правителството е отхвърлило искането на Kela за допълнителни 40 до 70 млн. евро за финансиране на базовия доход за група работещи финландци вместо ограничаване на експеримента само до 2000 безработни.

Друг изследовател от Kela, Миска Симанайнен, посочва: "Реформирането на системата за социална сигурност е в политическия дневен ред, но политиците обсъждат и много други модели на социална сигурност, а не само базовия доход."


Причините

Когато Финландия стартира експеримента, равнището на безработица възлизаше на 9.2% - по-високо в сравнение другите скандинавски страни. Това, както и сложността на финландската система за социални помощи подхранват призивите за амбициозни реформи в областта на социалната сигурност, включително и програмата за безусловния базов доход.

"Основната цел е да се дадат тези 560 евро на тези хора без никакви условия. Те няма нужда да правят каквото и да е. Но се надяваме, че това ще доведе до това те да опитат да станат самонаети, да започнат бизнес или работа – на пълен или непълен работен ден – и да се активизират, посочва Симанайнен. Освен това искаме да получим информация за това как да развием и подновим нашата социална система, тъй като институтът предлага около 40 вида различни помощи. Това е прекалено много. Искаме да я хармонизираме и да понижим бюрокрацията около помощите и процесите покрай тях."

Недостатъците

Съществуващите обезщетения за безработица са толкова високи, твърди финландското правителство, че безработните могат да изберат да не си намерят работа, тъй като рискуват да загубят пари - колкото по-високи са вашите доходи, толкова по-ниски са социалните ви възнаграждения, което противоречи на идеята на безусловния базов доход да стимулира хората да започнат работа.

През февруари Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) посочи, че универсална кредитна система като въведената във Великобритания би проработила по-добре, отколкото системата с базовия доход.

Изследването на ОИСР установи, че данъкът върху доходите трябва да се повиши с близо 30%, за да се финансира безусловен базов доход. Според организацията той ще повиши неравенството в доходите и ще увеличи равнището на бедността във Финландия от 11.4% на 14.1%.

Въвеждането на универсален кредит обаче може да сведе равнището на бедността до 9.7% и да намали сложността на системата за социални помощи. Друга възможност за реформа, която се разглежда от финландските политици, е отрицателният данък върху дохода, каза проф. Кангас. Съгласно тази схема лицата, чийто доход е спаднал под определен праг, биха били освободени от данък върху доходите.

Предизвикателството е да се намери ефективна от гледна точка на разходите система, която да стимулира хората да работят, но това не допринася за неравнопоставеността в доходите, казва Тулиа Хакола-Ууситало от финландското министерство на финансите.

Какво казват другите за основния доход? Някои милиардери и предприемачи, включително Илън Мъск и Марк Зукърбърг, се интересуват от идеята за универсален основен доход, като признават, че несигурността на работните места е неизбежна в епохата на нарастваща автоматизация.


Други опити

Един от най-успешните стартъп акселератори в Силициевата долина, Y Combinator, организира свой експеримент за безусловен доход миналата година. Акселераторът избра 3000 души на случаен принцип в два американски щата, като 1000 от тях ще получават по 1000 долара месечно за три до пет години. Използването на средствата ще бъде внимателно наблюдавано, а разходите им ще бъдат сравнени с тези на другата група от 2000 души, които ще получават по 50 долара месечен бонус.

Американският щат Аляска създава през 1976 Alaska Permanent Fund, който се финансира от приходите от петролните залежи на територията му. Към края на 2016 г. той управлява 55 млрд. долара, от които се разпределя дивидент на жителите на щата. Основната цел на фонда обаче не е справяне със социални, а с демографски проблеми. Друга съществена разлика е фактът, че дивидентът не се финансира от преразпределяне на данъци, а от природен ресурс, и че размерът на годишното плащане не е фиксиран и зависи от представянето на фонда.

През 2016 г. швейцарските гласоподаватели отхвърлиха предложението за въвеждане на гарантиран базов доход. Поддръжниците на идеята са предложили месечен доход от 2500 швейцарски франка за възрастни и 625 швейцарски франка за всяко дете. Пълните резултати от пилотния проект няма да бъдат съобщени до края на 2019 г.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479775
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031