Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 12:42 - Национален елит се появява на сцената - почтените, образовани родолюбци от протеста
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3322 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 02.07.2013 13:33


Размисли за българския национален елит

 

Автор templar

.....................................................................................................................................

Националният елит е обществено малцинство, което има познанието, самочувствието и волята да формулира дневен ред на цялата нация, приема за своя мисия осъществяването на националната доктрина и има материалната и политическа възможност да го стори. 

Мнозинството от нацията следва зададения от елита дневен ред поради  споделени ценности и светоглед и поради доверието което има  в елита.  

 

Ето няколко задължителни характеристики на националния елит:

 

1.Той се състои от образовани хора, с богата обща култура, които не мислят ден за ден, а имат хоризонт за бъдещето – могат да си представят как трябва да изглежда страната след 5, 10 или 100 години.

 

2.Елитът се стреми към нещо, по-голямо от личния интерес, или този на семейството му. Чувства се „стопанин” на обществото и затова общото благо не му е безразлично. Това не е само филантропия, а и чувство за собствена значимост.

3. Елитът е потомствен. Последното не е безусловно. Разбира се, като всяка обществена структура, елитът е динамична система. Различни хора и обществени групи под силата на обстоятелствата се изключват или приобщават към него. Но на-често елитът се състои от хора, израсли в семейства от същата среда. Това на пръв поглед дискриминативно твърдение е съвсем логично – човек, който е материално осигурен и е израсъл в културна среда, който не се бори тепърва за утвърждаване в обществото, е по-вероятно да има самочувствието и нагласата да се ангажира с големите теми на нацията. В някакъв смисъл той облича дрехите на елита още при формирането си като личност.

 

4.  Елитът е материално осигурен. Бедният човек е силно ангажиран със собственото оцеляване. Материалното богатство дава свобода да мислиш за неща по-абстрактни от самия теб, както и ресурс за да осъществиш проектите си. Не е задължително елитът да се състои от свръхбогати, но бедните трудно могат да бъдат активен елит.

 

5А.  Елитът е реформаторски. Въпреки доброто си материално и социално положение, елитът се опитва да формулира такъв дневен ред, който да придвижи нацията и обществото напред. Реформаторската политика е нещо естествено за елита, нещо повече, най-често тъкмо елита има смелостта и самочувствието да приема предизвикателствата на промените.

 

   Елитът е консервативен. Това е безспорно. Той притежава културата и мъдростта да мисли за битието като плод на усилията на предходните поколения и резултат на натрупани с векове мъдрост и опит. Той разглежда себе си като продължител, като брънка от веригата на общественото развитие към по-добро. Той е еволюционен, търпелив и изначално чужд на всяка революционна стихия.

 

  Елитът е космополитен и наднационален като изява, а не локален.  Ако прочетем историята на кое да е възрожденско градче, ще видим, че в него водещите личности не са хората, чието занятие е на чаршията, а онези, които търгуват с големия град - областния център или столицата. Те имат връзки и контакти извън общността, могат  да издействат разрешително за църква, училище или благоприятно решение на някой съдебен процес. По същия начин националният елит се състои от хора с наднационална активност – такива които пътуват в чужбина и съизмерват чуждите постижения с „домашните”, придобиват широта на погледа, амбиция за промяна и познания как да я постигнат.

 

    Елитът е патриотичен. Въпреки своя космополитизъм, националният елит има усещане за ясни граници на общността, към която принадлежи и за чието добруване работи. Той умее да формулира и утвърждава своята национална доктрина, когато се налага и в противоборство с доктрините на другите нации. Пример за неудачно поведение на българския елит е казусът с членството на Турция в ЕС. Българският национален елит би трябвало отговорно и аргументирано да дискутира кое е по-добре за българската нация в дългосрочен план. Вместо това в публичното пространство се коментира преди всичко какви ще са последствията за мира в близкия Изток, дали турците ще са насърчени в ислямизма, правата на жените и малцинствата в Турция... все  задачи стоящи пред турския елит, а не пред българския.

 

7  Елитът е носител и пазител на ценностната система на обществото. Въпреки че включва в себе си хора и общности с различни, дори противоположни възгледи, има един минимум от базови критерии за добро и зло, възпитание, граници на личната свобода, общо благо..., които са обединяващи първо за  елита, а след това и за нацията като цяло. В страните с християнска традиция, каквито са всички европейски държави, базовите религиозни ценности на християнството са основа на публичния морал. Това е така дори в обществата, издигнали секуларизма в култ – по – същество хуманистичните ценности припокриват християнските, с уговорката, че там страхът от Бога е заменен с пиетета към изкуствената конструкция на Обществения договор.

 

8.   Истинският елит е универсален. Това е основно и безусловно негово качество. Когато някой принадлежи на даден национален елит, където и да отиде той бива приет от местния елит. Когато отиде в Лондон, се чувства добре сред британския елит, пътувайки по търговски дела в Цариград става естествена част от цариградския елит и т.н.

 

9. Елитът никога не е маргинален.  Той е малцинство от лидери, което определя мнението на мнозинството и повлиява начина му на живот. Неговата обществена функция е да показва модела на поведение, или да задава „модата”. Принадлежащите към елита винаги съсредоточават злобата и завистта на масите, но в същото време последните се стремят да се приобщят към елита, копират поведението и начинът му на живот.

По този начин елита, макар и в малцинство, създава обществен вакуум и придвижва обществената енергия по посока на своя дневен ред.

 

10. Обикновено елитът има културни хоризонти и  стил на живот, различен от масовия. Той чете различни книги, гледа различни телевизионни предавания, купува различни вестници и се забавлява по различен начин  от масата.

 

Трябва да разграничим понятието национален елит, което е обект на настоящото изследване, от елитите въобще.

 

Водещите учени съставляват научен елит, успелите предприемачи – бизнес елит, професионалните спортисти – спортен елит и т.н.

Във всяка една област има елити, но те не са безусловна част от националния елит.

Ако нагледно си  представим обществото с популярната от социологията диаграма „торта”, в която триъгълните парчета са различните професионални съсловия, то националният елит е само най-горния, тънък блат на тортата. Блатове под него са съсловните елити.

 

 

Поглед назад:

 

У нас за 150 г. не успява да се утвърди истински традиционен, дълбок елит.
Колкото пъти даден социален кръг се задържи на върха повече от едно поколение, исторически обрат променя баланса в обществото и елита загубва своята позиция.

Като се започне от индустриализацията и реформите, които отварят османската империя към пазарите на света през първата половина на XIX век, след това Освобождението, което дава тласък на политическите проекти, но затваря огромни пазари, кризата 1913-1918г. и последвалото управлението на БЗНС – това са все силни трусове, които дълбоко разтърсват обществените върхове.

 

Комунистическата диктатура след 09.09.1944г. практически отнема не само статута на заварения елит, но ликвидира физически много от неговите представители.

Извадка от блога   www.templar.blog.bg

......................................................................................................................................................


Коментар на Демограф

Отсъствието на национален елит, по смисъла на автора, лишава националността от ярки изразители на националното самочувствие във всички области на вътрешно-националното и между-национално общуване.

Там, където няма национален елит, отсъстват национални цели и идеали, национални стратегии и доктрини, липсват водачи на нацията, изчезва националното самочувствие и усещане за национално единство и обществото се лута към всеобщ упадък.

Отсъствието на национален елит, даващ пример за национално поведение и отговорност, води до заместване на националната гордост с тотален консумативизъм, масово опростачаване и подготвя почвата за дезинтеграция и залез на държавността.

В модерния свят, отсъствието на национален елит, е най-сигурната диагноза за предстоящата кончина на една нация.

Целенасоченото възпрепятстване създаването на нов национален елит след краха на комунизма, доведе до парадоксалната власт на маргиналите, която затрива България.

Български национален елит трябва да поеме управлението на България, иначе от умилителната народната фотография, скоро ще остане само една олюпена рамка.

Но кои са този елит?
Може би, ние, умниците от форумите..
Защо пък не.

 

 



Тагове:   траки,   Бойко Борисов,   политика,   ДПС,   БСП,   новини,   атака,   мая,   национален,   революция,   държава,   Славяни,   избори,   елит,   телевизия,   кредит,   парламент,   мафия,   младежи,   демокрация,   манипулация,   полиция,   медия,   власт,   Чакалите,   лъжа,   данъци,   Станишев,   македонци,   наркотици,   Наглите,   олигархия,   лейка,   Манолова,   нов свят,   ипотечен кредит,   свобода на словото,   кредитна карта,   орехът,   такси,   страх,   убийци,   свобода,   българи,   турци,   студенти,   съзнание,   затвор,   ГЕРБ,   видео,   РЗС,   управляващи,   алексей,   банка,   терористи,   протести,   история,   президент,   измама,   гърци,   икономика,   пропаганда,   кражби,   конспирация,   Петров,   ДСБ,   Реквием,   просвещение,   бандити,   Бареков,   кредити,   фалшификати,   партии,   куха,   корпорация,   популизъм,   кукли,   бисеров,   Икономическите,   изходът,   пеласги,   движения,   комитети,   уплаха,   жълти медии,   фашизмът,   криминали,   парламе,   орловмост,   корпокрация,   маши,   корпоратокрацията,   лумпенът,   оруеловцебългари,   монополит,   тоталиtaризъм,   световнатабанка,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. demograph - Защо Андрей?
16.01.2010 21:02
andrei написа:
днешната комунистическо-милиционерска олигархия.Ако се възприеме тази идея,то определението за народ,трябва да се приравни с определението плебс или стадо.Алтернативата е действено гражданско общество,на което днес не му се дава простор да се развие пълноценно.Авторът на публикацията ,струва ми се е описал съществуващите отношения от 19ти.век.Определението за елит в днешното съвремие има друго значение и призвание.Иначе на пръв поглед написаното звучи добре,но е за друго време.

Андрей, напиши малко повече.
Идеята ми е да предизвикаме новия елит към действие.
За нов елит считам хората които болеят за рода. Ти си такъв и аз те смятам за част от новия елит.
цитирай
2. lambo - Тук имаме анти-български елит
19.01.2010 08:26
Тодор Живков, Доган, Първанов, Иван Костов, Сидеров и т.н. са от цигански произход

Кобурга, Станишев, Калфин, Борисов, Софиянски, Лидия Биджерано и т.н. са от еврейски произход

Както виждаме НИТО ЕДИН етнически българин не е допуснат до този елит.

Ние българите нямаме елит. И затова сме на прага на демографското изчезване.
цитирай
3. minevv - ne
24.09.2014 14:44
за какво ни е елит???
Всички сме елит, ако сме умни и свободни, образовани и отговорни.
Елита е лоша идея за управление.
Трябва ни КУЛТУРЕН елит.. ;-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961057
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол