Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2010 23:33 - Sparotok II Истината е от Бога
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 11967 Коментари: 21 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
РОЗЕТКАТА ОТ ПЛИСКА И ЕГЕЙСКАТА ПИСМЕНОСТ ОТ
               ВТОРОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА

 

 www.sparotok.blog.bg

 

Розетката от Плиска е може би най-популярния старобългарски артефакт.Тя бе намерена преди около петдесет години и от тогава са написани много трудове засягащи нейната функция и значението на гравираните върху нея знаци. Овчаров, Бешевлиев, Петкова, Михайлов, Добрев и др. предлагаха различни интерпретации. Някои смятаха, че знаците не са руни, а астрологически символи. Други се опитаха да извършат разчитане прилагайки спекулативни звукови стойности. Най-важното обаче никой не направи, а именно да уведоми българския народ, че знаците от розетката имат еквиваленти сред най-древните европейски писмености. Става дума за изполуваните в Тракия, остров Крит и континентална Гърция Линеарен А и Линеарен Б. Линеарен А е възникнал през XVIII-ти век преди Христа, а за Линеарен Б се смята, че е създаден през XV- ти век преди Христа, като знаците са взаимствани от Линеарен А.

 

Забележителната находка от Плиска е датирана VII-ми- IX- ти век. Ако трябва да се вярва на учените твърдящи, че старите българи са азиатци по произход, то не би трябвало да има никаква връзка между руните изписани върху розетката и най-старата писменост на Юго-Източна Европа. В действителност обаче всеки знак от старобългарския артефакт има еквивалент сред Линеарен А и Линеарен Б.  
 
image


Пл - руни от Плиска
Л.А - Линеарен А
Л.Б - Линеарен Б

Касае се не за едно-две, а за четиринадесет съответствия, което показва, че не може да става дума за случайност. След като поне 2500 години делят
старобългарските руни ( от розетката) и Линеарен А,  разликите могат да се определят като незначителни. Половината от старобългарските руни са идентични със знаците от линеарните писмености. Малките отклонения сред другите седем знака  са обясними като стилови особености възникнали във времето. Не съществува писмена система, която да не се развива. Само за три века формите на буквите на гръцката азбука претърпяват чувствителни промени.   

 

Доказателство, че руните от Плиска имат общ произход с древните егейски писмености е фактът, че ако въз основа на приликите с линеарните писмености се въведат звукови стойности на руните от Плиска ще бъдат прочетени чисто старобългарски думи:

 

ЛО-НО- лоно, основа;

СА-А- сая, сянка

ЛЕ-ПИ- хубав;

ВО-ПИ – вопъл, въпити – викам;

Е-ТИ (ЯТИ) – хващам, вярвам;

БУ-РА- буря;

ПЕ-КЕ – пек, жега;

 

Комбинацията на  лепи, буря, пек...навява на мисълта, че розетката е използувана за календар. Днес имаме четири сезона, но в древността разделението на годишните времена било друго. Във ведически санскит например са документирани много сезони: Набаса– небеса, дъждове, Маду- пролет, сезон на меда, Палагама- есен, сезон на плодовете, Адоха- сезон, в който не може да се дои, Анрту- лошо време, Прусва- дъждове, пръски, Гришма- горещини, Хима- зима, Васанта- пролет.... В по-късни времена остават само шест: Васанта, Гришма, Варса, Шарад, Хеманта и Сисира.

 

Разбира се думите от розетката може да имат преносно значение и да се окаже , че функцията на старобългарския артефакт не е календар, а нещо съвсем друго. Поради липса на допълнителна информация по този въпрос се въздържаме от спекулации. Най-важното е, че на комбинацията от старобългарски руни ( разположени по всеки лъч) може да се даде смисъл, като се приложат звукови стойности въз основа на приликите с линеарните писмености.  

 

Тук ще отбележим, че линеарните писмености имат прототип в Тракия.

Нашия езиковед В. Георгиев пръв отбеляза, че печатът от Караново

( шесто хилядолетие преди Христа) и плочицата от Градешница ( пето хилядолетие преди Христа) имат знаци показващи смайващи прилики с древните писмености на егейския регион. Понеже знаците от Градешница и Караново са много по-стари от критските, то може да се каже, че създателите на линеарните писмености са дошли от Тракия. Има и други доказателства за това. Според Я. Бест огромна част от егейския регион е била заселена с траки, векове преди идването на гърците. Разчитайки плочици с Линеарен А, езиковедът П. Ван Сусберген намери няколко тракийски имена, а в Линеарен Б тракийските имена се оказаха десетки. Б. Хрозни свърза разпространението на линеарната керамика ( най-старата е от Балканите ) на остров Крит с тракийските миграции през трето и второ хилядолетие преди Христа.  

 

Единственото логично обяснение за приликата на старобългарските руни с най-старите писмености на егейския регион и Тракия е това, че нашите деди са местно население, обитаващо земите ни от дълбока древност, т.е. старите българи принадлежат на тракийската общност.Това не би трябвало да учудва никого. Гърците са наричали нашите деди многократно мизи, а мизите са едно от най-големите тракийски племена. Техен клон се преселва в Мала Азия много преди Троянската война, друг клон е обитавал земите на север от  Дунава. Ученините ни обаче твърдят, че старите българи не са тракийско племе, а късно дошли азиатци. Това,  че гърците наричали дедите ни мизи било грешка, анахронизъм.

 

Щеше да е грешка, ако нямаше нищо общо между траки и българи, но истината е, че по отношение на погребални ритуали, въоръжение, лични имена и обичаи българите могат да се определят като тракийски народ. Фактът, че една част от тези древни траки са мигрирали за Азия не ги прави азиатци по произход.

 

В случай, че нашите деди не принадлежаха на тракийската общност, то как тогава биха били запознати с най-древните варианти на линеарните писмености възникнали на територията на Тракия? Историята не познава парадокси, парадоксите в историята се пораждат от нежеланието на определена група учени да бъде казана неудобна за някои влиятелни личности истина.



Тагове:   розетка,


Гласувай:
11



1. анонимен - Браво!
04.03.2010 00:15
Браво!
Хубав ден сте избрали за този постинг.
цитирай
2. sparotok - интересно
04.03.2010 00:24
Интересно.
цитирай
3. анонимен - Пелги , белги , болби
04.03.2010 15:49
Другарю московски панславист demograph

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
динственото логично обяснение за приликата на старобългарските руни с най-старите писмености на егейския регион и Тракия е това, че нашите деди са местно население, обитаващо земите ни от дълбока древност, т.е. старите българи принадлежат на тракийската общност.Това не би трябвало да учудва никого. Гърците са наричали нашите деди многократно мизи, а мизите са едно от най-големите тракийски племена.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

не разбирам защо се опитвате да ни убедите , че " старите българи принадлежат на тракийската общност " и " Гърците са наричали нашите деди многократно мизи, а мизите са едно от най-големите тракийски племена " т.е. , че българите са само част от тракийската общност и са само едно от тракийските племена . Ние пеласгите пелги-белги - болги - българи сме коренното население на балканите , самите гърци казват , че когато дошли по земи , тук живеели пеласгите , а това са българите . Грците дори не са посмели да променят името променят името на българския полуостров на който са се заселили и го нарекли Пелопонес от Пело - Пеласгко - белго - българския полуостров . А Траки е емето което те грците са ни дали , от дръски българи е станало тръски и траки . Но името с което ние сме се наричали и което винаги гордо и дръзко сме носили е БЪЛГАРИ . Така , че Траки е просто грцкото име за Дръзките Българи и траките това са българите . Всяко друго твърдение просто налива вода в кошницата на грците , които сега твърдят , че траките са елини , че Орфеи е елин и т.н. . Та затуй се питам , другарю московски панславист demograph , вие за каузата на грците и русите ли работите?
цитирай
4. анонимен - Това са глупостите на Ганчо Ценов- ...
04.03.2010 16:04
Това са глупостите на Ганчо Ценов- създателя на автохтонната теория.
според тази теория прабългарите са траки- арийски народ и са най древния народ на света, само господарите арийци - германци са по велики.

Ганчо Ценов е нацистки уччен, работил е за третият райх, изгонен е от България заради идиотията си и е умрял в мизерия след като ненормалните му господари губят втората световна война.

Жалко че един идиот и псевдоучен още се цитира и теориите му още са на мода, учени като Ценов , Менгеле, и Гьобелс отдавна би трябвало да са погребани заедно с тъпата арийска идея и целият велик трети райх.
Всичките тези арийско нацистки измислици са несериозни, и няма да доведът до нищо добро.
Четете истинска история а не измишльотините на болни мозъци.
цитирай
5. анонимен - идиотизми
04.03.2010 16:10
[quote=анонимен]Другарю московски панславист demograph

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
динственото логично обяснение за приликата на старобългарските руни с най-старите писмености на егейския регион и Тракия е това, че нашите деди са местно население, обитаващо земите ни от дълбока древност, т.е. старите българи принадлежат на тракийската общност.Това не би трябвало да учудва никого.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

не разбирам защо се опитвате да ни убедите , че " старите българи принадлежат на тракийската общност " и " Гърците са наричали нашите деди многократно мизи, а мизите са едно от най-големите тракийски племена " т.е. , че българите са само част от тракийската общност и са само едно от тракийските племена . Ние пеласгите пелги-белги - болги - българи сме коренното население на балканите , самите гърци казват , че когато дошли по земи , тук живеели пеласгите , а това са българите . Грците дори не са посмели да променят името променят името на българския полуостров на който са се заселили и го нарекли Пелопонес от Пело - Пеласгко - белго - българския полуостров . А Траки е емето което те грците са ни дали , от дръски българи е станало тръски -

Оди се ТРЪСКАЙ по гърба на магарето, бе смотана мишко.Не знам какво си пил, ама не ти се отразява добре тръско нещастна.Предавай уроци в подуенската кръчма.
Ама ти май си сръбско агентче, не можеш да пишеш на български.Издаде се здраво: "Траки е емето което те грците са ни дали" "Грците дори не са посмели"
ГРЪЦИ, а....сръбско агентче.
А бе тъпа кратуно, хем гърците ни били нарекли българи, хем ние винаги сме се наричали българи- супер тъпизъм.Ей, маймуните могат да помнят по-дълго от тебе.Сръбската сливовица ти е поразила мозъка:))))
цитирай
6. анонимен - истината боли
04.03.2010 16:16
анонимен написа:
Това са глупостите на Ганчо Ценов- създателя на автохтонната теория.
според тази теория прабългарите са траки- арийски народ и са най древния народ на света, само господарите арийци - германци са по велики.

Ганчо Ценов е нацистки уччен, работил е за третият райх, изгонен е от България заради идиотията си и е умрял в мизерия след като ненормалните му господари губят втората световна война.

Жалко че един идиот и псевдоучен още се цитира и теориите му още са на мода, учени като Ценов , Менгеле, и Гьобелс отдавна би трябвало да са погребани заедно с тъпата арийска идея и целият велик трети райх.
Всичките тези арийско нацистки измислици са несериозни, и няма да доведът до нищо добро.
Четете истинска история а не измишльотините на болни мозъци.


И ти ли си от ония с екозтичните имена, дето създадоха "истинската история"? По лъжите ти те хванах, я кажи ти кога Ценов е членувал в нацистка партия!
Сигурно и Цани Гинчев е бил нацист още през 19-ти век. То тогава от нацисти не е могло да се разминеш в България. Навярно и Паисий е нацист, Раковски и той.
Не ти отърва истината, нали?
цитирай
7. анонимен - Не замърсявайте този блог
04.03.2010 17:11
Към администраторите на този блог: моля ви, не пускайте мнения като горните. За невъзпитани графомани тук няма място.
цитирай
8. анонимен - Пелги , белги , болби
04.03.2010 21:28
5. анонимен - идиотизми
16:10
[quote=анонимен]Другарю московски панславист demograph

=====================================================

Оди се ТРЪСКАЙ по гърба на магарето, бе смотана мишко.Не знам какво си пил, ама не ти се отразява добре тръско нещастна.Предавай уроци в подуенската кръчма.
Ама ти май си сръбско агентче, не можеш да пишеш на български.Издаде се здраво: "Траки е емето което те грците са ни дали" "Грците дори не са посмели"
ГРЪЦИ, а....сръбско агентче.
А бе тъпа кратуно, хем гърците ни били нарекли българи, хем ние винаги сме се наричали българи- супер тъпизъм.Ей, маймуните могат да помнят по-дълго от тебе.Сръбската сливовица ти е поразила мозъка:))))

=======================================================

Типично в каруцарския стил на другаря московски панславист demograph .
цитирай
9. demograph - Четете www.sparotok.blog.bg и ще раберете кой съм и за какво милея
04.03.2010 23:32
[quote=анонимен]Другарю московски панславист demograph
динственото логично обяснение за приликата на старобългарските руни с най-старите писмености на егейския регион и Тракия е това, че нашите деди са местно население, обитаващо земите ни от дълбока древност, т.е. старите българи принадлежат на тракийската общност.Това не би трябвало да учудва никого. Гърците са наричали нашите деди многократно мизи, а мизите са едно от най-големите тракийски племена.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

не разбирам защо се опитвате да ни убедите , че " старите българи принадлежат на тракийската общност " и " Гърците са наричали нашите деди многократно мизи, а мизите са едно от най-големите тракийски племена " т.е. , че българите са само част от тракийската общност и са само едно от тракийските племена . Ние пеласгите пелги-белги - болги - българи сме коренното население на балканите , самите гърци казват , че когато дошли по земи , тук живеели пеласгите , а това са българите . Грците дори не са посмели да променят името променят името на българския полуостров на който са се заселили и го нарекли Пелопонес от Пело - Пеласгко - белго - българския полуостров . А Траки е емето което те грците са ни дали , от дръски българи е станало тръски и траки . Но името с което ние сме се наричали и което винаги гордо и дръзко сме носили е БЪЛГАРИ . Така , че Траки е просто грцкото име за Дръзките Българи и траките това са българите . Всяко друго твърдение просто налива вода в кошницата на грците , които сега твърдят , че траките са елини , че Орфеи е елин и т.н. . Та затуй се питам , другарю московски панславист demograph , вие за каузата на грците и
цитирай
10. demograph - Автохтонната теория кара лъжците да се подмокрят
04.03.2010 23:37
Няма аз да споря с недочелите. Да прочетат www.sparotok.blog.bg от начало до край и могат да се явят на изпит за професура по древна българска история в Оксфорд.
цитирай
11. анонимен - Пелги , белги , болги
05.03.2010 00:44
Другарю московски панславист demograph , чел съм всеки постинг на sparotok 1 , но вие се криете зад общи приказки и не отговаряте на основния ми въпрос , а именно според вас , са ли пелгите - белги - българи с грцко име траки , най-стария и единствен местен народ на балканите и в Европа или са едно от тракийските племена , които първо били траки , после незнайно защо станали българи а след туй и като капак на всичко , по съвсем свръхсекретни причини започнали да ни наичат славяни .
цитирай
12. demograph - Пан-тракист е по-точно
05.03.2010 01:23
анонимен написа:
Другарю московски панславист demograph , чел съм всеки постинг на sparotok 1 , но вие се криете зад общи приказки и не отговаряте на основния ми въпрос , а именно според вас , са ли пелгите - белги - българи с грцко име траки , най-стария и единствен местен народ на балканите и в Европа или са едно от тракийските племена , които първо били траки , после незнайно защо станали българи а след туй и като капак на всичко , по съвсем свръхсекретни причини започнали да ни наичат славяни .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Пеласгите са най-древната, известна на историците, народностна група населявала Гърция и островите, много преди те самите, да докарат гърци за прислужници от Африка. Те са ТРАКИ/но под траки разбирайте всички говорещи тракийски език-нашия днешен език/. След около 1000 години гърците, подобно на сегашните роми в се нароили и полека-лека изтласкали пеласгите от позициите им във властта, а после и със закон забранили споменаването на думата пеласг. Предците ни са били асимилирани, изтребвани и прогонени като заселили Италийския полуостров-етруските, бреговете на околните морета чак до Испания. Заедно с родствените си племена от Тесалия, Македония, днешна България, Мала Азия, те още 1000 години се съпротивлявали на гръцката експанзия - Троянската война. После още 1000 години се борили за надмощие за властта във Византия/Константин Велики е тракиец/ . Докато османците гътват и едните и другите.
Пела-сги може да значи БЕЛАС-БЕЛИ,белги-болги-българи е само един от възможните варианти, но за това прочетете в постингите на спароток. Там има етимологията. Аз по-скоро синтезирам от фактите и тезите общата картина. Анализът е за лингвисти , антрополози, генетици и етнографи.За промяната на имената от пеласги в траки и българи до славяни ви писах. ВИЖТЕ ПОСЛЕДНИЯ МИ ПОСТИНГ.Всичко добро.
цитирай
13. анонимен - Пелги , белги , болги
05.03.2010 01:37
Извинявам се , Другарю московски панславист demograph само да попитам , в момента измисляте някаква нова народност ли " Пела-сги може да значи БЕЛАС-БЕЛИ " която е населявала балканите , преди мургавите африкански мангали , грците . И кои ще да са тези БЕЛАС-БЕЛИ , които не са българо/траки , ще бъдете ли така добър да информирате широката българска общественост и най-вече прогресивните сили на партията .
цитирай
14. demograph - Пелги , белги , болги
05.03.2010 11:15
Прогресивните сили на Партията майчица са ми първа грижа. Особено тези от тях, които заливат книжния пазар с творения за турано-монгoлско-буренашкия произход на българите.
ПЕЛАСГИТЕ СА ДРЕВНИТЕ ДЕДИ НА БЪЛГАРИТЕ -ТРАКИ ПЪРВА РЪКА!.
цитирай
15. demograph - анонимен - Това са глупостите на Ганчо Ценов- ...
05.03.2010 12:17
Когато аргументите липсват, започват идеологемите и религиозните заклинания.
След тях-заплахите и Белене...
цитирай
16. анонимен - Пелги , белги , болги
05.03.2010 16:03
demograph написа:
Прогресивните сили на Партията майчица са ми първа грижа. Особено тези от тях, които заливат книжния пазар с творения за турано-монгoлско-буренашкия произход на българите.
ПЕЛАСГИТЕ СА ДРЕВНИТЕ ДЕДИ НА БЪЛГАРИТЕ -ТРАКИ ПЪРВА РЪКА!.



Не разбирам Другарю московски панславист demograph , как тъй с лека ръка , преведохте латинското " sklavi " в текста на кирилица " славяни " а пелги - белги - болги някак си ви убягва сякаш , не ви е по сърце да признаете , че пелгите са си българите . И тогаз възниква законния въпрос каква е разликата между българите , пелгите и траките и от къде и защо дойде името траки ?
цитирай
17. demograph - Другарю московски панславист demograph
06.03.2010 01:51
в ПЪРВИТЕ ЗАПИСИ ЗА ЧУЖДИ НАРОДИ, ГЪРЦИТЕ ИЗПОЛЗВАТ НАИМЕНОВАНИЕЕТО 'ТРАКИ', С КОЕТО ТЕ ГЪРЦИТЕ СА НАРИЧАЛИ НАЙ -БЛИЗКОТО ЧУЖДО ПЛЕМЕ НА СЕВЕР. КАТО ПООПОЗНАЛИ ТЕРЕНА, ГЪРЦИТЕ РАЗБРАЛИ, ЧЕ ЕДНИ СА ТРАКИТЕ, А ДРУГИ ПЕОНИ, ТРЕТИ САТРИ И Т.Н., НО ВСЕ ЕДНАКВИ ХОРА. ПО-КЪСНО, ЗАЩОТО СЕ РАЗБРАЛО, ЧЕ СА ЕДИН И СЪЩ ЕТНОС ВЗЕЛИ ДА ГИ НАРИЧАТ С ОБЩО ИМЕ, ЗА ПО-ЛЕСНО=ТРАКИ! Те това е най-простото обяснение за появата на името ТРАКИ, сиреч българи. Вдяна ли? Това съм го учил в Московския унивеситет за политически науки по времето на дедушка Сталин. Понимайш?
Sklavi не е славяни, А ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ от Гюргево.- Какво ТОЧНО ЗНАЧИ ДУМАТА, питай Гръцката компартия или виж архивите на КПСС килия 1278, рафт 71, раздел Дураки"..Шегуваме се нали? Лека.
цитирай
18. анонимен - "Бащино огнище не оставяй, старите обичаи не забравяй." Г. С. Раковски
08.05.2010 19:28
При какъвто по специалност лекар попаднеш за преглед такава диагноза ще получиш. В случая уважаемият "demograph" (на site history / роден край / представил се като Павел Серафимов) с изложението си "налива вода" във воденицата на автора на "Прабългарсия мит" изд. "Летера" Пловдив от 2009 г. ирландеца Брендан Мак Конгал (или Гонегал). Само че последният прави неистови опити да покаже, че тези "руни" (не ги нарича букви) са от "етруски", "келтски", "тракийски" и т.н. произход и нямат нищо общо с българите. Даже този БМК(Г) прави сравнение с "надписа от Гозел" - намерен край селце от Централна Франция. Как се озовала тази "розетата" в Плиска и то в културен слой характерен за присъствието там само на българите не се коментира, както и за наличието във Франция на други артефакти с надписи подобни на гозелския?
Разликата е в тълкуванията на БМК(Г) по представения по-горе ред : ДОБЪР; ЖИВ/-ОТ/; СЛАВЕН; ЧИСТ; ЛЮБОВ; ЦАР; ШОУ, но съчетано със известния знак от обратната страна на розетата ставало ИУИШОУ=ИИСУС ; самият знак отделно прачетен означавал БОГ. За съжаление и двамата автори не показват правилното разположение на знака на обратната страна спрямо лъчите на розетката (разклонението на средния символ сочи лъч 4), а на този на demograph не е ясно кои символи ("руни") как се четат и кой е първия и кой е последния. Ако условно обозначим най-горният с 1, а десният с 2, следващите по посока на часовата стрела с 3, 4, 5 ,6 и 7 неправилни са и външните символи на 4 и 7. Не се коментира, че такива символи ("руни") има и в района на старите поселения на българите Кавказ. Болшинството изследователи приемат, че като се започне от лъч 5 по часовата стрелка лъчите символизират СЛЪНЦЕ, ЛУНА, МАРС, МЕРКУРИЙ, ЮПИТЕР, ВЕНЕРА, САТУРН или НЕДЕЛЯ, ПОНЕДЕЛНИК, ВТОРНИК, СРЯДА, ЧЕТВЪРТЪК, ПЕТЪК, СЪБОТА, а първи се брои ЮПИТЕР, втори ВЕНЕРА и т.н. За сега толкова. Да ценим това, което имаме и да го пазим. "Бащино огнище не оставяй, старите обичаи не забравяй." Г. С. Раковски
цитирай
19. анонимен - разбира се, че траките са българи или българите - траки
08.12.2010 17:27
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530
http://www.books.bg/books/170/152665.html
тези източници си струва да се прочетат подробно, преди да говорим още.
цитирай
20. stoves - Поздравления за интересния пос...
06.03.2011 08:56
Поздравления за интересния постинг ! Докато в нас като народ не изчезне злобата и омразата към съгражданина ,човека до нас и преклонението към чуждите успехи ,а не към нашите няма да се придвижим и на йота напред ....Добре ,че все пак не сме всички от тая порода , а то иначе отдавна да ни няма като нация !
цитирай
21. анонимен - Траки - изкуствено име за българи
02.05.2012 09:01
Гърците много обичат да дават имена на други народи. Както са дали името "перси" на иранците, така са дали името "траки" на българите. Според вас дали на българите им е пукало как едни маляки са ги наричали?

Ванга е казала: "Един ден ще се отвори кътче в Земята и ще се разбере кои са българите"

П.С. Историците постоянно ни сближатат с други народи. Едната теория, че сме монголи/тюрки, и другата, че сме иранци. Сега пък ни наричат славяни. Много добре се знае, как изглеждат славяните - русокоси, високи, светло-сини очи и бяла кожа( толкова бяла,че понякога на слънце изглежда като бяла)....
Аз лично такива хора в България не съм виждал. Дори да има, те ще са около 1%.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7992393
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10336
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол