Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 14:40 - Още "страшни" мерки..
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1971 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 28.03.2010 23:25


  Към "страшните" мерки трябва задължително да се добави и смела реформа в сферата на:

Човешкия потенциал на нацията
Да се инвестира мащабно в реформа в подкрепа на повишаване на раждаемостта: а.Стимулиране на раждаемостта на принципа "Според образованието на родителите"- поощряване на образованите родители да имат повече деца, а необразованите да се стремят към образование на себе си и особено на децата си.;
б.Да се обяви международен търг за инвитро оплождане на 100-200 000 български двойки с детеродни проблеми. Така цената на излекуването на семейните двойки с детеродни проблеми ще падне значително.ще се родят 150-250 000 български деца, които след 20 години ще превърнат България в млада и жизнена нация.
в.За стимулиране на раждаемостта е особено важна грижата за самите деца. В момента държавата прави нещо, докато навършат 1 година. А после? Безкрайно болният за мен проблем с детските градини и ясли в големите градове, където има най-много деца, може да се реши чрез публично-частно партньорство.
От държавата/общината - сгради, а от частни фирми - самата услуга по отглеждане и образование на малките деца. Срещу ангажимент за разумни такси.
В момента алтернативите са - общински заведения срещу 60 лв на месец или частни такива/респ. детегледачка срещу 10 пъти повече.
г. Да се подема шумна кампания под наслов  "Майките и децата - в култ!". Това трябва да се афишира веднага от полицайте и държавните и общински служители.
Появата на жена с дете, или бременна, или баба с дете, или деца на тротоара да е знак за регулиривчика, патрулката, патрулиращия полицай.. ВЕДНАГА да насочи вниманието си към тях и ДЕМОНСТРАТИВНО да даде път, да преведе, да помогне, да спре движениет, да целуне ръка на майката, да погали детето...
Същото и за държавните и други служители. Майка, бременна, баба с дете, дете - да се изведат целенасочено на ОСОБЕНА почит! Стига са се рекламирали проститутки, фолк певици и мутреси!
д.СЕМ да наложи незабавно МОРАЛНА ЦЕНЗУРА! На преден план в телевизионните и радиопредаванията трабва да излезе ПОЧТЕННОСТТА, а не порокът, както е сега. Не бива повече да научаваме, че има почтен начин на живот и здрави семейства само от турските сериали.
Майките и децата трябва да почувстват ОСОБЕНАТА грижа на българската държава за тях. Това ще даде ново самочувствие на тази най-важна за бъдещето на България, част от народа ни. 
Само с тия две неща, ГЕРБ и мнозинството ще останат в историята на България, не само като правителство на финансово-икoномическото и политическо оздравяване на държавата, но и на биологичното и подмладяване.

Промяна в данъчната политика-стимули!
За да се повиши събираемостта на данъци и други плащания на гражданите и фирмите към държавата и общините, да се приложи смело значително стимулиране на издължаването към държавата. а.Вместо 5% бонус, и за кратко само в началото на годината, да се приложи 20% намаление на данъци и такси: Примерно
- за фиксирано като ангажимент в данъчната декларация плащане,ако се плати до края на март - 20%-30% намаление /за тази година -до 30 април/;
- за фиксирано в данъчната декларация плащане до края на Юни -15%;
- до края на септември -10%;
- до края на декември-5%. б. За неплатен данък за предходната година:
- ако се плати с фиксирано писмено задължение до 15 януари 10% лихва;
- до 15януари-20% лихва,
- до 15 февруари 30% лихва;
- до края на март 100% лихва..после съд, запор, конфискация..
Само със закани и сила не става. Трябва и морков.. Трябва да има решителна промяна към прилагане на стимули и санкции и те да са прости и ясно записани в данъчните декларации.  
Облегчаване на бизнеса  Да се премахнат с еднократен акт, за пет години напред , всички ограничения и лицензи спъващи инициативата на хората за правене на собствен бизнес. Същото да се приложи и за българските и за чуждите фирми и граждани.

Стимули за намиране на работа
Да се въведе проста система за стимулиране на безработните получаващи помощи, която да ги награждава с безвъзмездна, еднократна сума, ако си намерят работа сами и пет години не заявят отново искане за помощ от държавата..

Реформа на адмнинистрацията Администрацията не може да работи както трябва и е скъпа по следните основни причини:
1.Сгрешен модел - тя продължава да се структурира и ръководи централизирано, по комунистически /от министър надолу никой няма право на инициатива и съответно никой не се носи отговорност, защото съсредоточавайки правата за разпореждане с ВСИЧКО, имащо отношение към пари и имоти, министърът, който не носи материална, а политическа отговорност, освобождава всички под него от отговорност, а страната ни е децентрализирана плуралистична демокрация с децентрализирано многосубектно пазарно стопанство...разминават се. Решение:
Решителна децентрализация на правата и на отговорностите - делегиране на права и отговорност до възможно най-ниските нива на управление. 2. Грешен начин на финансирането на администрацията.
В момента администрацията се бюджетира свръхцентрализирано. Това е наследсво от комунистическите времена и от псевдопрехода, когато всеки министър се стреми да контролира всичко , особено парите и имотите, главно за да се извлича лична изгода. Това е извор на корупция, безотговорност, пилеене, рекет и мързел на администрацията.
Децентрализираното стопанство изисква децентрализация на държавното и местно обслужване на субектите. Пазарната икониомика изисква пазарен подход в държавните и общински услуги вкарване на стимули, санкции и конкуребция в публичните услуги..
Сега парите се харчат "на калпак", според защитените в МС щатни бройки. Всеки министър и началник по веригата под него, се стреми да защити повече щатни бройки и после съответен бюджет за тях. Ефективността от работата на администрацията и на отделния чиновник не се има в пред вид изобщо. Затова, при всяко "съкращение" администрацията става хем по-голяма, хем по-неефективна, защото се съкращават най-ниските нива, които вършат обикновено работите пряко свързани с обслужването на гражданите и фирмите.
Решение:
Да се делегират права и отговорности надолу, но и обвързано със съответния бюджет, в който оправомощеният ръководител на звено да вмести, по своя преценка, както нужните щатните бройки, така и заплатите и стимулите на чиновниците. Т.е. Отгоре се дава само бюджета, а началникът решава с колко хора и при какви заплати и други разходи ще изпълни поставените му задачи.
Така, а не чрез 10%, 15%, 20% съкращения, които до сега не са довели нито до парични нито до кадрови икономии или подобни "призиви" за намаляване на персонала, а с определяне на бюджета по звена и конкуренция кой началник ще поеме отговорността да изпълни задачите с ТОЗИ бюджет, да се постига ефективност.. Ако сегашният началник не може - търси се началник КОЙТО СЕ НАЕМА ДА СВЪРШИ ТОВА СРЕЩУ ТЕЗИ ПАРИ..
Да видим тогава дали ще се натискат за бройки или ще мислят как да оптимизират дейността си за да получават големи заплати, но срещу свършена работа.
3. Част от административните услуги, извършвани от държавни и общински чиновници, да се възложат на частни фирми. Частникът ще намери начин да си оптимизира щата. Събирането на местни данъци и такси например е идеален кандидат - общините разполагат с масив от информация, на базата на която се изготвят данъчни известия, а парите се събират по начин, максимално удобен за данъкоплатеца, предимно безкасово.

По този начин правителството получава възможност да реализира икономии в администацията, каквито си поиска!

Нестандартни решения
Да се национализират заедно с имуществата всички фирми, които са построили бетонните чудовища по черноморието и зимните курорти и не могат да ги разработят, не си плащат вноските по "кредитите" към офшорните си фирми и държавата.
Така ще се редуцира фалшивия "външен" дълг, който е в по-голямата си част дълг на фирмите "към себе си"./Кольо Паръмов/
После да разрушат половината и да освободи пространство за истински туризъм. Така ще се отърве природата от това престъпно застрояване и ще се подобри имиджа на българския туристически продукт.
След като  се рекултивира терена и се облагороди - държавата да продаде останалите по-малко, но вече ценни комплекси и да си върне разходите. Продажбата може да стане и преди облагородяването на терените.
Колкото и да е комунистическа, тази мярка се практикува отдавна в много от напредналите капиталистически страни.
 



Гласувай:
2



1. streetsmart - Приветствам от сърце, дано има кой да се вслуша сред управляващите
19.03.2010 16:47
Мога и аз да добавя няколко идеи:
1. Част от административните услуги, извършвани от държавни и общински чиновници, да се възложат на частни фирми. Частникът ще намери начин да си оптимизира щата. Събирането на местни данъци и такси например е идеален кандидат - общините разполагат с масив от информация, на базата на която се изготвят данъчни известия, а парите се събират по начин, максимално удобен за данъкоплатеца, предимно безкасово.
2. За стимулиране на раждаемостта е особено важна грижата за самите деца. В момента държавата прави нещо, докато навършат 1 година. А после? Безкрайно болният за мен проблем с детските градини и ясли в големите градове, където има най-много деца, може да се реши чрез публично-частно партньорство. От държавата/общината - сгради, а от частни фирми - самата услуга по отглеждане и образование на малките деца. Срещу ангажимент за разумни такси. В момента алтернативите са - общински заведения срещу 60 лв на месец или частни такива/респ. детегледачка срещу 10 пъти повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961301
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол