Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 11:32 - Decapitation of the spineless
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 8072 Коментари: 11 Гласове:
9

Последна промяна: 22.04.2010 16:15


 Комунистически историци продължават да затвърждават фалшиви тези

           (малка дисекция на книгата на проф. Васил Василев „Древните българи”)

Автор  doktora757 с благодарност за безмилостния му скалпел!

 

   След злополучната книга на д-р Живко Войников за произхода на древните българи (пълна с грешки и манипулации), друг един автор влезе в моето полезрение – проф. Васил Василев и той написал книга за древните българи: „Древните българи; факти, хипотези, измислици”, изд. „Изток/Запад”, София 2009 г.

    От представянето в издателското каре научаваме, че проф. Василев е автор на 4 книги; участва и в 9 колективни монографии, написал е повече от 80 научни студии и статии, а също и две кратки истории на България, едната от които на 8 чужди езика (всичко това преди 1989 г.!). Работил е дълги години като зам. Директор на Института по история и е бил отговорен секретар на на главната редакция на академичната многотомна „История на България” (издание на БАН; от 1979 г.). Виждаме един типичен бюрократ комунист от хората, които пишеха българската история под диктовка „отгоре” (авторът Димитър Табаков ги разобличи като славяно-маниаци в историческото списание „Авитохол”, а в една статия в същото списание проф. Крум Балтаджиев ги разобличи и като вредни фалшификатори и манипулатори на българската история; подобно нещо направи и историка Стефан Чурешки в книгата си „Грешките, неточностите и заблудите в учебниците по история”, София, 2000 г.).

    Тези хора (червените професори и академици) бяха окупирали дълги години българската историческа наука, напълно я бяха политизирали и се поставяха угоднически в услуга на „силните на деня” от ЦК на БКП и вождовете от Москва,  изпълнявайки всичко под тяхна диктовка и загърбвайки фактите и реалностите, в ущърб на българската история и култура.

    На 628 страници професорът от тоталитарно време се е опитал да се направи на интересен отново за сметка на българската история. „Иновациите” са, че „хан” вече е заменено с „кан”, а „прабългарите” с „древни българи”, което би трябвало да ни внуши, че професорът е някакъв много обективен демократ, скъсал с комунистическото си минало. Нищо друго оригинално не откриваме в книгата на проф. Василев; нещо повече, независимо, че е съвременно издание от 21 век, тази книга продължава да мултиплицира и затвърждава грешни тези и кодове, а на места пробутва и явни фалшификации на българската история. Авторът непрекъсното цитира руски източници със съмнителна репутация и комунистически величия в науката от близкото минало като: акад. Димитър Ангелов, акад. Васил Гюзелев, проф. Василка Тъпкова-Заимова; националния предател проф. Васил Златарски, и разни други като проф. Моско Москов, проф. Рашо Рашев, Д. Димитров, проф. Божидар Димитров, проф. Димитър Овчаров, проф. Васил Бешевлиев и някои други (чужденците, които са писали българска история въобще не ги коментирам – то е ясно защо). Непрекъснато се цитират неща и от спорния труд на Фархат Нурутдинов, представен като „древни български хроники” - „Джагфар Тарихи” (нещо, което никой сериозен учен не би могъл да потвърди, тъй като това е компилативен труд със силна редакторска намеса, в който са използвани и някакви фрагменти от стари хроники!) и нашия автор проф. Петър Добрев (той пък се цитира като нещо от „последна инстанция”, макар и с леки критики „за цвят”).

    Прави впечатление как в типичен комунистически извратен стил авторът представя разни „факти, хипотези и измислици” (цитирам го директо от заглавието) умишлено без да заема позиция с извъртания от рода на: „това не е съвсем доказано”, „всъщност не можем да бъдем сигурни”, „тази хипотеза се споделя и от.....”, „това води до сериозни неясноти и противоречия”, „българите са с тюркски произход, но всъщност не са тюрки, а имат и някакъв ирански елемент”, „хуните са тюрки, но всъщност не са”....... и т.н. и т.н.

    Отново от древната българска история траките са тотално елиминирани и дори въобще не се споменава за тях, кимерийците са някакво екзотично понятие, както и скитите и сарматите. Кутригурите и утигурите хем са българи, хем не са и т.н. и т.н. Отново се сблъскваме с отвратителните фалшификации, че българите са чергари-номади (без никакви строителни традиции и култура), преди идването им в Европа и чак след установяването им в България през 7 в. стават „бели хора”, естествено след смесването си със славянските племена.......Българските владетели, царе и императори се наричат „вождове” (все едно, че сме някакво диво индианско, циганско или татарско племе); българските войски и военни кампании във Византия и Римската империя са представени като дивашки „набези” и „нашествия”, с цел плячкосване и грабеж на „културните народи”. Говори се за „български шамани” (а всъщност свещенниците се наричат колобри, което е съвсем различно понятие), „тотеми”, „шаманистични вярвания”, натрапват ни се някакви юрти и палатково лагери като постояни обители на българите и т.н. „Варварите” (българи) идват и си отиват на Балканите, все едно че са на разходка в парка, като необяснимо как преодоляват разстояния от хиляди километри с огромните си войски?!?........Не се обърща никакво внимание на древни карти от 3-4 век, където се упоменава, че Мизия се нарича България, а в Мизия, Тракия и Македония само българи живеят (това май хич не устройва фалшификаторите)!......

    Значи, когато се говори за  византийци и римляни, те извършват „военни кампании” и „цивилзаторски походи” за разширяване на империята, а когато са българи, готи и хуни (хони), това вече е „нахлуване”, „разбойнически набези” и „плячкосване” на диваци и варвари; много интересна концепция (откъде ли е изфабрикувана?!).......

    Отново се повтарят всички онези глупости, които сме чели преди 1989 г. в комунистическите учебници по история, енциклопедиите, монографиите, дисертациите и историческата литература от таталитарния период, повечето от които са за коша за боклук! Глупости до втръсване; европейските и азиатските хуни са представени през съчиненията на руски автори (Латишев, Артамонов, Плетньова, Каховский, Ердели и др.); от западните автори са представени единствено Гросет и Рънсиман или се цитират средновековни автори, които са живяли в много по-късен период и никога не са се срещали с хуни (Малцелин, Йордан), както и откъси от писаното от Приск Тракиец, което е може би единственото обективно съчинение за Атила и хуните в Европа (но оттам са дадени само избарни откъси).

   В заключение, въпреки някои козметични корекции на фалшифицираната българска древна история, книгата на проф. Василев повтаря комунистическите, руски, гръцки и панславянски клишета и идеологеми фалшифициращи историята на българите, омаловажаващи техния принос в световната култура и подаващо грешни кодове за следващите необременени идеологически поколения. Само, че авторът изглежда е пропуснал важния маомент, че сега сме вече в 21 век, хората са свободни, неограничени и информацията е достъпна, така както не е било никога в миналото! Сенките на комунизма неумолимо си отиват на бунището на историята, заедно с техните приносители (и физически и духовно) – веднъж и завинаги!.......Жалко за изхабената луксозна хартия и наивитета на издателството, което издавайки тази книга се е предоверило на разни титли и научни степени без никаква стойност




Гласувай:
9



1. анонимен - Поздрави!
13.04.2010 18:03
Снощи гледах един филм за обсадата на Виена от турците през 1529-та... При най- силната си атака и последната срещу града, те губят 395 души.....
Само като зе замисля, че обсадата на толкова голям град-крепост трае по-малко от месец....се сещам за обсадата на Ямбол преди османците да го превземат след повече от ТРИ месеца обсада! При все, че градът в сравнение с Виена , е просто като неин квартал. Та се чудя и аз на тези "историци" за които говориш и си мисля,че мозъкът им е останал някъде под Виена....:))))))))))
цитирай
2. demograph - Кое е това тъпо издателство Докторе?
14.04.2010 19:06
Нямат ли край тия профани!!!?...
цитирай
3. анонимен - какви професори,какви учени,бе
22.04.2010 09:40
Най-обикновени хорица,впечатлени от гръмки титли и драпащи да ги притежават,правещи всичко възможно да напреднат В ОБЩЕСТВОТО,готови да служат на бога и дявола,само и само да успеят!Хора без чувство за държавност,вперени единствено и само в себе си!"Успех НА ВСЯКА ЦЕНА!"-това е девиза им!За тях никой и нищо няма значение,освен тях самите!Вредите,които са нанесли,са страшни и ще бъде нужно много време за да се оправим!Да сме живи и здрави и -ДАНО!:)
цитирай
4. demograph - Ами този Войников..уникум! Така се оплел, че и баба ми не може да го разплете...
22.04.2010 15:41
Хайде! Дойде им времето за морална декапитатизация.
цитирай
5. demograph - Държавата да ми върне парите!
27.04.2010 23:25
Министерството на външните работи през 2008г. е похарчило пари на българските данъкоплатци за да доказва спорни исторически теории.
Министър на външните работи по онова време бе човекът на БСП и на президента Ивайло Калфин. При това положение харчът е обясним. Руското лоби си прокарва руски тези. Но защо с моите пари..!
Сега ИСКАМ, министерството на външните работи да спонсорира със същата сума научно-историческа "експедиция" в България и другите тракийски земи, за да се доказва автохтонната трако-българска теза за произхода на българите.
Заглавието е ясно от сега:
"Прародината на българите е днешна България и Балкана" .
А Елиана Димитрова ще трябва да представи резултатите от експедицията реципрочно така:
"Експедицията търси корените на българския ни произход и следите водят към България и Балканите. ...Така че преди българите да дойдат в земите отвъд Дунава, преди Кубратова България, ние сме живели някъде - били сме деца на голямата Тракийска цивилизация, показва трилогията."
Външно министерство, БНТ, и Елиана Димитрова дължат това на българите, които не са съгласни с другите теории за произхода си.
Защото с моите пари аз не искам да се произвеждат чужди на мен и НАРОДА МИ исторически скълъпизми.
www.demograph.blog.bg
цитирай
6. анонимен - сапьор
11.05.2010 11:47
Съгласен съм с реакциите тук за Ж. Войников и за В. Василев. Първият е направил един голям и ненужен куп от неуправляеми тези, а вторият е продължил да копае онзи исторически трап за българите, който си мислехме, че вече е изоставен. Трудно му е на човека да изтрие всичко. Трудно му е и да записва. Но за П. Добрев съм склонен да изчакам някои резултати.
цитирай
7. анонимен - Стелт
12.05.2010 11:19
Дайте една банкова сметка, че да му пратим някой лев на това момче, дето орева света, че някой се е организирал и е рискувал да отиде в онези райони, за да разбере нещо повече за българите.
цитирай
8. анонимен - Тракийски произход? ХАХА Тракийска цивилизация?
06.09.2010 15:21
Нито писмените извори нито материалните свидетелстват за тракийска цивилизация през периода на ВПН, както и през ранното средновековие. Напротив, материалната и духовна култура на населението през ранното средновековие в Мизия и Дакия се различава коренно от тази през античноста. Не мисля, че е редно всички учени да се определят по еднакъв начин - комунисти и разни други сред които са учени с безспорен принос в изучаването на (пра)българската история и култура като проф. Бешевлиев и проф. Рашев. Ако можеше да се изкараме още от някакви неолитни племена най-добре ама няма как да стане... :)
цитирай
9. анонимен - Узун сики каба ташак
19.10.2010 20:42
Злополучна книга ли? Абе ахмак, как може да пишеш такива работи, то се вижда че си неграмотен цървул. Книгата на Войников е единственото до сега българско изследване на въпроса за евразийските миграции и етногенецисни процеси. Е да тя не е за тъпаци като теб които не са в състояние да проумеят елементарни неща! Липсва ти общата историческа култура приятел, така че посмали малко со определенията за хора които са много над твоето ниво! Виж разни тъпи патриотари, подобни на теб глупаци могат да ти ръкопляскат!
За Василев си прав, пълен гьон, особено с цитатите на измисления от шизофреника-пантюркист Фархатчо "джагфар-тарихи"!
цитирай
10. анонимен - Не свършиха ли тези тъпи авхтохт...
03.11.2010 23:05
Не свършиха ли тези тъпи авхтохтонисти, не измряха ли тези говеда!
цитирай
11. анонимен - eeeeeeeeee
19.01.2011 00:06
kak moje da ima takiva bulgari vurhu takuv seriozen problem da se izkazvat taka neprilichno.sumniavam se da sa bulgari ako i da sa podannitsi na dneshna bulgaria.ot niakoi giol sa i sa se nalapali s titlichki i sumishlenitsite im ot susednia gioli rukopliaskat.ako imat malko poveche sivo i go razmurdat sami shte se pozamisliat dali tova koeto ni natrapvat e bilo vuzmojno.fakt e che istoria i biblia s godinite se dopisvat ot kovarnite silni i promeniat pak ot tiah,a koi sa kovarni tezi,koito ne sa dostatuchno silni i pravedni.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7964131
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10306
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол