Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 17:56 - Мегали идеята - "Гръцкият" проект на Русия
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 8741 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 21.07.2010 00:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вижте сами кой и защо бута българите в пущинаците на света!..

Гръцкият проект

"Гръцкият проект" е геостратегическа инициатива на Руската империя за християнско овладяване на Балканите под егидата на православна Русия.

Идеята е изречена от императрица Екатерина Велика в нейно писмо до император Йозеф II (Свещена Римска империя) от 10(21) септември 1782 година.

През 1774 година завършила поредната Руско-турска война (1768-1774) с подписването на Кючуккайнарджишкия договор, но този път с много тежки и унизителни за Османската империя клаузи - защита и покровителство на православните християни в империята от страна на Русия.

Следвала подялбата на Полша, а апетитите на Русия нараствали. Основния геостратегически руски взор към онзи момент естествено бил насочен към Цариград.

Идеята преследвала и стремеж за овладяване на Проливите с установяване на контрол над Новия Рим.

За целта се предлагало възстановяване на някогашната Византия под формата на православна Гръцка империя, но начело с руски княз, императорски племенник.

След предприемането на конкретни действия към реализация на този проект, през 1787 г. Високата порта обявила война на Русия, която отново завършила с успех за русите - Руско-турска война (1787-1792).

Развитието на военните действия породило надежди и сред българите, провокирайки активността им в подкрепа на руските войски.

 

Губейки втора жизнено важна война с Русия, Османската империя изпаднала в сериозна вътрешна криза - настъпило т.нар. кърджалийско време.

 

Размириците принудили официалните османски власти да разрешат носенето на оръжие за самоотбрана от населението, което още повече усложнило вътрешното положение на империята.

Източния въпрос чакал своето трепетно разрешение и единствено нахлуването на Наполеон Бонапарт в Русия (един ден след руската ратификация на Букурещкия договор от 1812) осуетило по-нататъшната реализация на начинанието.

„Гръцкият проект” на Екатерина Велика предвиждал от централните области на Балканския полуостров – териториите на днешна Гърция, Македония и България да се създаде независима Гръцка византийска империя под покровителството и попечителството на Русия.

Този план не успял поради Наполеоновите войни. Външната политика на Николай I след стабилизирането на европейския мир преследвала вече малко по-различни цели, сред които и запазване на статуквото на Pax Ottomana, а излизането на историята на руската държава на Николай Карамзин предизвикало активирането на славянофилската концепция за понататъшното решаване на Източния въпрос.

След неуспешната Кримска война, общественото мнение и управляващите в Русия узрели в лицето на „Цар Освободител” и за „освобождението” на България, а Мегали идеята била подхваната от противниците на Русия към онзи момент в "голямата игра" - Британската и Френската империя.

Мегали идеята

Мегали идеята (на гръцки: Μεγάλη Ιδέα), наричана още ѝ Великата идея или Голямата идея е идеологически проект на гръцкия национализъм за възстановяване на Византия.

Символичното начало на проекта слага Йоанис Колетис с една своя знаменателна реч от 14 януари 1844 година произнесена в гръцкия парламент.

// Мечтата по Византия

Мечтата за възстановяване на Византия като "гръцка държава" не престава да съществува сред гръцката общност още от времето на превземането на Константинопол от османските турци на 29 май 1453 година.

Под влияние на просветения национализъм, белязал началото си от Великата френска революция, в Европа възникват редица национални доктрини.

Сантименталното антично и средновековно гръцко величие, отъждествявано най-вече с елинската култура и Източно-римската държавност, полагат основите на просветния гръцки национализъм.

Доктринално гръцката национална идея изкристализира след извоюване на независимостта на Гърция от Османската империя на 25 март 1821 година.

Същност

Същността на този гръцки национален идеал се обобщава от следното изречение :

Възкръсване на Гърция в рамките на нейното териториално величие, военна сила и културно великолепие.

Териториалното величие на гръцкия национален идеал от втората половина на 19 и началото на 20 век обхваща територията до Карпатите на север, Либийско море на юг, река Сава на запад и цяла Мала Азия на изток, т.е. до извоюване на гръцка държавност в границите на някогашната Юстинианова Византия.

Концептуално Мегали идеята почива на разбирането, че всички православни християни от така очертаната територия на някогашната Византия са гърци, независимо от езика на който общуват.

Мегали идеята, стъпвайки на инерцията от успеха на гръцкото национално-освободително движение, завършило с постигането на гръцката независимост, сравнително лесно се възприема от всички политически кръгове и течения в гръцкото общество, което пък от своя страна е впрегнато за нейното осъществяване.

Успехи

Първоначално идеята набира скорост, но прясно възстановената Гърция скоро осъзнава, че сама без съюзници не е в състояние да воюва срещу Османската империя за осъществяване на идеала.

Независимо от това лесните и конюнктурни успехи не закъсняват - през 1881 година към Гърция е присъединена цяла Тесалия и немалка част от Епир.

Кралство Гърция излиза победител от двете Балкански войни в началото на 20 век.

Големият поддръжник на идеята Елефтериос Венизелос успява да нареди кралството сред победителите в Първата световна война.

 Крахът

Гръцкият политически елит и общество въодушевени от лесно постигнатите победи по пътя към така "предначертания идеал" пристъпват без подкрепа от Антантата към саморазправа с победената в Първата световна война Османска държава.

Въпреки изгодните за Гърция условия на Северския договор, тя се впуска в малоазийската военна авантюра от началото на 20-те години на 20 век.

Крахът ѝ слага край и на алюзиите, че някогашната Източна Римска империя, наречена пост-фактум от историците Византия, може да бъде възстановена като гръцка национална държава

/Ползвани са данни от Уикипедия/
.....................................................................................................................

Този материал помага да се разберат корените на гръко-руското политическо и "научно-историческо" сътрудничество и отговаря на въпроса защо антибългаризма е в основата му.

Но... 

Бог отрежда 
всекиму заслуженото!

 

 



Тагове:   От,   мегали,


Гласувай:
8



1. анонимен - Браво!
25.06.2010 00:07
Демограф, всички истини са пред очите ни. Въпросът искаме ли да ги видим.
цитирай
2. demograph - Комуто е отредено ще прогледне!
25.06.2010 14:49
Комуто не е дадено - ще си остане сляп во веки. Благодаря.
цитирай
3. анонимен - от вОДЕСос
26.06.2010 06:12
Може ли малко допълнение :) !
В началото Мегали идеята е била подкрепена твърде осезателно и от нас българите.
Един от основателите на Фелики етерия е българинът Атанас Чакалов.
Основната и най-боеспособна част от армията на княз Ипсиланти са били българите. Големи имена са Сава бинбаши(хилядник) и не без известният Индже войвода. В освободителната война хаджи Христо Българин (началник) на конницата.
За съжаление нашето простосърдечие, ни изиграва лоша шега ! - предвид последвалите религиозни борби, националното ни освобождение и т.н. Малко известен факт е ролята изиграл "Гръцкият проект" на Екатерина, за елинизирането на българите, най-вече по черноморието (пиша го като човек живеещ там).
По-натам, обезбългаряването на Егейска и Одринска Тракии, вече в по-късен етап.
По отношение на гръцко-турската война 1920-21 г. основна роля изиграват международните имперски сили и един търговец на оръжие и авантюрист Василий(Базил) Захариев. Гръцки-евреин роден в Русия но израстнал в Турция - да, да, знам, че звучи шизофренно, но е факт.
През тази война играят много странна роля и другарите Ворошилов и Фрунзе, които са били на служба при Мустафа Кемал, наречен още и "Ататюрк"(също много странна фигура). Но ще спестя подробности за да не подразня
самолюбието на някой "тюрк", който случайно може да погледне в блогът.
Колко малко знаем за Истинската история, като за такава !!
цитирай
4. demograph - Да..неведоми са пътищата господни
28.06.2010 19:48
До: анонимен - от вОДЕСос
.........................................................................................................................
Очаквайте до 2-3 години пантуранската доктрина да погълне тракийското наследство, което ще ги направи протоевропейци...Най-интензивните археологически проучвания за траките в момента се извършват в Турция, с мощно американско участие.
Сърбите вече са прегърнали тракийското, румънците също.
Руснаците започват да търсят корените си в древна Тракия, а пращат нашите тъпи глави да бърникат в иранско за корените си и да пеят демодираната песничка за славянството....
Добре че гърците се задавиха с кокала "елинистичен свят".
Докато българските историци си чоплят носовете или папагалсват антитракизми, околните ще ни изместят от миналото ни и ще си го присвоят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7959945
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол