Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2010 02:30 - ВРЕМЕТО НА ТРАКИТЕ ДОЙДЕ. ВРЕМЕТО НА ЛЪЖАТА ОЙДЕ
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 17924 Коментари: 22 Гласове:
12

Последна промяна: 13.06.2011 00:14


Mario Alinei"s continuity theory

Една книга -"Black Athene" на Martin Bernal 2010, разбуни гръкоманите по цял свят . Книгата е издадена в USA наскоро и само се закача с цвета на кожата на първите гърци. Книгата е по-скоро, илюстрция на Афроцентризма-поредния исторически напън да се докаже, че всичко започва от "нас"...този път от негрите.
Афроцентризмът в историята е старомоден, колкото старомодни са и предишните му национални и регионални и даже глобални версии - Юдеоцентризмът, Християноцентризмът, Ислямизмът, Гръкоцентризмът, Романоцентризмът, Германоцентризмът, Русо, Сърбо, Турано, Индо, Тамило, Ирано и т.н. -центристки исторически теории.
На тяхна основа са се родили както политически чудовища като ционизма, расизма,нацизма, фашизма, шовинизма.., но и веселяшки писания и паяшки мании като Македонизма, Фоменковизма с примитивките "Волгари=Болгари",Гимбутас-овата приказка за нашествениците с балтии /брадви/ номади и т.н.
Колкото и последователни да се хуманистите, когато стане дума собственият им народ да бъде причислен към някоя група етноси, диференцирана по белези на цивилизованост или принос към светония прогрес, 99% от тях застават зад версия която е най-благоразположена към народа им.
Единия % включва единични представители на разните народи, но в този 1% влизат 99% от българските и 95% от "славянските" учени и хуманисти, които с изумително настървение застават на страната на поддръжниците на невярни и обидни с посредствеността си исторически теории за произхода и миналото на българския народ и съответните "славянски" народи.
Този странен национален исторически мазохизъм така е впечатлил някои световни авторитети в сферата на историческите изследвания, че те отправяйки укори за бездействието на "славянските" археолози и сторици, сами са се заели да изследват дълбоките корени на "славянските" народи и  техния огромен изначален принос за генетичното и културното развитие на Европа и целия свят.
 Англо-американските историци, както винаги достойно защитават името си на свободни от какъвто и да е провинциализъм творци и без да се стесняват от еврейски или гръцки или руски "научни" кресльовци, изразяват мнението си за истинската история, до колкото са успели да стигнат до истината.
Сър Колин Ренфрю е един от тях, който свободно заявява, че центърът на началното цивилизоване на Европа не е Гърция и не са гърците, а Малоазийска Тракия- Анатолия и малоазийските траки...Той е който написа, че тракийският език и днес се говори в България, сиреч, че траките на са "изтребени", както един упорит /innate/ блогър повтаря като Сципион  за Картаген.
През последните няколко години, един млад и модерен научен кръг от специалисти в различни науки, обединявайки постиженията и въможностите на модерната наука и техника, направи пробив в историческия провинциализъм, натрапен от гърците и властваш в света от две хиляди години насам и налага успешно и с бързо темпо глобалния поглед към историята, освободен от тесногръди "центризми".
Един от тези автори е създателят на модерната европейска историческа школа световно известният лингвист, италианецът Марио Алинеи.
В множество свои и съвместни теоретични разработки върху произхода на Индо-Европейците и други сбъркани във времето исторически тези, групата около Алинеи разбива един след друг митовете създадени от "историческия центризъм".
Погледната през контекста на теорията на Алинеи тезата в "Black Athene" е овехтял черен расизъм и демодирана псевдо-историческа теория.
Колкото и странно да ви прозвучи, във всички егоцентристки теории витае един призрак, но всички, все още суеверно плюят в пазвата си, 
и се правят че не го виждат -ТРАКИТЕ.
....Значи, дошло е времето за полезен Тракоцентризъм.
Така ще се наложи да ни забележат.
Представям ви Първа част на труда на Марио Алинеи. Превода може да е малко грапав, но ширещият се още исторически мазохизъм сред българските историци и сред заблудените от тях българи привърженици на старомодни и развенчани теории от рода на дошляшката туранска, памирска, иранска и.тн. версии за произхода на българите , славяните и другите европейски народи ме кара да избързам с началото на публикуването..Не представям и графиките поради липса на време.По-късно.
В работата си Алинеи логично почти не споменава българите, тъй като българските историци с услужлив фанатизъм отхвърлят дори и мисълта, че българите може да са сред създателите на европеската цивилизация, като автохтонно население..Впрочем убедете се сами колко жалки са провинциалистките изцепки на всички казионни български историци от "освобождението" насам..И колко е жалко да се окажеш в ролята на изваждания от калта.
Който желае да види - вижда. Който желае да разбере - разбира.

*****
Предоставям ви само началото на труда на Марио Алинеи. Останалото е добре сами да прочетете, ако научният ви интерес е провокиран: 

Interdisciplinary and linguistic evidence for Palaeolithic continuity of Indo-European, Uralic and Altaic populations in Eurasia, with an excursus on Slavic ethnogenesis
by Mario Alinei

Expanded version of a paper read at the Conference Ancient Settlers in Europe, Kobarid, 29-30 May

2003. – Forthcoming in “Quaderni di semantica”,

Интердисциплинарни и лингвистични доказателства за Палеолитното продължение на Индо-Европейската, Уралската и Атласката популация в Евразия, нарочно разгледано през етногенезиса на славяните

1 Въведение

Тази добавка се базира на последната ми работа по проблема за произхода на Индо-Европейските(= IE) езици(Alinei 1996, 1998, 2000ab, 2001, 2002)- и по-късно върху Етруският:(Alinei 2003) -, и се състои от пет части:

(А)първата очертава контурите на състезаващите се в момента теории за произхода на IE езици;

(Б)втората сумира заключенията достигнати от различни учени по проблемите на езика и езиците въобще;

(В)третата изследва съвременните теории за произхода на не IE езици в Европа;

(Г)четвъртата илюстрира с примери как IE лингвистични записи могат да бъдат разчетени в светлината на Paleolithic Continuity Theory (PCT), и чрез сравнението с другите две съперничещи теории;

(Д)петата се отнася до специфичният проблем на Славянския етногенезис.

2 Трите основни парадигми за произхода на Индо-Европейските езици

Понастоящем, международният дебат за произхода на IE езици и народи е концентриран върху три различни теории: традиционната теория и две нови, доста скорошни.

 2.1 Copper Age theory = warlike invasion by Proto-Indo-Europeans as

pastoral nomads (kurgan) (Gimbutas, Mallory etc.)

/ Теория за Медната Епоха= въоръжено нашествие на Прото-Индо-Европейски  пастири номади(курган) (Gimbutas, Mallory etc.)

 Както знаем, до сега,  общоприетата доктрина за произхода на Индо-Европейците в Европа се фокусираше върху широко разпространеното схващане за Индо-Европейско нашествие на конни войни номади /ариите/ през Бронзовата Ера(IV хилядолетие В.C.)(фиг.1)

Fig. 1. Gimbutas invasion theory /не прилагам схемата/

 Последната и най-властваща версия на тази теория беше така наречената курганна теория, поддържана от американо-латвийските археолози Мария Гимбутас и сега защитавана от американския археолог Джеймс Малори (Mallory1989), според когото Прото-Индо-Европейците са били войнствени номади които са строили кургани, каквито са погребалните могили в степите на Украйна (e.g. Gimbutas 1970, 1973, 1977, 1980).
/а кои са построили 4000тте тракийски "кургани" понашите земи, бог знае.б.м../

 От степните райони "Прото-IE курган хората" били нахлули в Юго-Източна Европа, после, през III хилядолетие, след като се смесили с т.н. "хора с Бойните Брадви" (черната зона на картата), били разпространили  IE езици из цяла Европа, в серия от завоевателни вълни....(белите стрелки на картата).

 2.2 Neolithic theory = peaceful invasion of Europe by Proto-Indo-

Europeans as inventors of farming (Renfrew etc.)

2.2. Неолитна теория=мирно нахлуване на Прото-Индо-Европейците като създатели на земеделието(Renfrew etc.)

Втората теория е тази на един друг археолог Лорд Колин Ренфрю, наричана „IE Neolithic Dispersal Тheory” (C.Renfrew 1987).

Тя се базира на заключението, че след като няма абсолютно никакви археологически данни за каквото и да било масово нахлуване в Европа през Бронзовата Ера, единствената причина за гигантските промени които са настъпили в предисторическа Европа, каквато е предполагаемата индоевропеизация, е началото на модерното обработване на земята през VII хилядолетие b.C.

И след като земеделието произхожда от Близкия Изток, и археолозите са отчели миграционнен приток от тази посока, свързвайки го с появата на земеделието, Ренфрю стига до заключението, че тези ранни земеделци са били Прото-Индо-Европейци, внесли IE в Централна и Източна Европа, и че последващото разпространение на IE е започнало от тези два района, успоредно с разпространението на земеделието.

И след като натрапеният /привнесеният/ принос е отчетливо видим в двете най-ранни неолитни култури на южна Европа (фиг.2), и двете отнесени към VII хилядолетие, имат се в пред вид Балканския комплекс(отбелязания на картата район) и  Impresso/Cardial Ware в Западното и Централно Средиземноморие (черния район на картата), а също и в Linienbandkeramik (or LBK) културата в Германия и Източна Европа (сивата зона на картата), датирани към V хилядолетие, те би трябвало, да са културите които представят първото заселване на  IE в Европа.

Философията стояща зад тази теория е, че така Прото-Индо-Европейците, далеч от това да са били завоеватели и да са завладявали  Европа с чиста военна сила, са били в същност изобретателите на земеделието, които са завладели Европа чрез културното си и интелектуално превъзходство.

Fig. 2. Map of Neolithic Europe /не представям карта/

 2.3 Paleolithic Continuity Theory = indigenism (Alinei, Ballester, Cavazza,Costa, Hдusler, Otte, Poghirc)

2.3 Теория за палеолитната приемственост = туземска/местна,туканска, автохтонна/(Alinei, Ballester, Cavazza, Costa, Hдusler, Otte, Poghirc)

 Няколко години след публикацията на книгата на Ренфрю, двама археолози и трима лингвисти, всички независимо един от друг, представят алтернативна теория за произхода на IE, която е еднаква с теорията за Уралската приемственост, в която се заявява тезата за непрекъсваема  приемственост от Палеолита в развитието и на IE народи и езици.

 Двамата „пред-историци” са белгийците Марсел Оте, един от най-големите специалисти по Среден и Горен Палеолит в света, и германският специалист по предистория на Централна Европа Александър Хьослер(Otte 1994, 1995, Hеusler 1996, 1998, 2003).Тримата лингвисти са, включвайки и себе си(Alinei 1996, 2000), Gabriele Costa (Costa 1998), и Cicero Poghirc (Poghirc1992).

Двама други лингвисти работят сега по същата линия Ballester и Cavazza (Ballester 2000a, 2000b, 2001, Cavazza 2001).

Важно е да се отбележи, че тази теория е единствената от трите, която се подкрепя и не само от археолози, но също и от професионални лингвисти, и по този начин е внимателно проверявана на лингвистичните конференции за достоверност и плодовитост.

Fig. 3. Map of Mesolithic Europe

Fig. 3 Shows the high degree of cultural differentiation of Mesolithic

Europe, which is likely to have been associated with linguistic differentiation of

some kind.

 3. An interdisciplinary survey of converging conclusions on the problem of the origin of language and languages

3. Интердисциплинарен преглед на сходните заключения по проблема за произхода на езика и езиците

Нека сега погледнем, най-общо, какъв е подходът към разрешаването на проблема за произхода на езика и езиците през последните години, и до какви резултати това изследване е довело, и нека  сравним до коя от трите разглеждани по-горе теории тези резултати са по-близки.

Най-малко пет различни научни дисциплини, през последно време, фокусират вниманието си към проблема за произхода на езика и езиците. И макар, че те подхождат от различни изходни позиции и ползват различен подходи, те стигат до заключения, които струва ми се, че показват забележително сходство /в резултатите си /б.м./.

Тези научни дисциплини са:

1/ археология;

2/ генетика;

3/ обща лингвистика и по-специално, психо–и познавателна лингвистика;

4/ палеоантропология и

5/ наука на познанието

(http://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_science) /линка е от мен/.

 Към тези пет дисциплини трябва да се добави дисциплината *Изследване на идеи, и по-специално *История на археологията и на лингвистиката, с оглед да се осигури критичен преглед на техните заключения зацапани с  идеологическия генезис на традиционната теория.

 3.1 Archaeology

3.1 Археология

През последните три десетилетия, археологическите изследвания не са направили кой знае какъв революционен напредък, между което най-добре известното е по-качествената хронология на Европейската предистория, постигнато чрез радиокарбоновата и други модерни техники за датиране.

Но дотолкова до колкото това се отнася до нашата тема, заключението, което ни интересува е , че НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВА СЛЕДА от гигантско военно нахлуване, което, като такова, да е причинило езиково заместване от континентален мащаб, както се твърди в традиционната IE теория.

Точно обратното, налице са всякакви възможни доказателства за народностна / demi – демос - народ / и културна приемственост, от Paleolithic или Mesolithic /в зависимост от района/  къмто Металните епохи /Metal Ages/.

Даже и James Mallory – изолиран археолог, който е решил да загине на бойното поле в защита на традиционната теория за нахлуването, трябваше да  допусне, че „най-ранният занаят на археолозите е демонстрацията на относителна /родова ,сравнителна/ приемственост и липса на нахлуване” (Mallory 1989)

Приемствеността сега е всеобщо възприет, фундаментален модел за Европейската предистория.

 3.2 Genetics

Генетика

 Заслугата е на новата генетична школа, създадена и ръководена от Лука Кавали Сфорца /Luca Cavalli Sforza/ за да се направят няколко фундаментални открития за връзката между генетиката и лингвистиката, между които Аз бих отбелязал поне следващите две:

А/ Пространственото разпространение на генетичните маркери широко кореспондира с /разпространението-б.м./ това на световните езици (Ammerman-Cavalli Sforza 1984, Cavalli Sforza et al. 1988, 1994, Menozzi et al. 1978 etc.);

Б/ Субстабдартните диалектни микрорайони също имат близко съответствие с прецизната генетична диференциация (Contini et al. 1989).

Въпреки, че Cavalli Sforza сам отбелязва, че заключенията навеждат на мисълта, че езиковата диференциация трябва да преминава стъпка след стъпка следвайки разпространението на човекът (вероятно Homo sapiens sapiens) извън Африка, за спецефичния проблем за произходът на Индо-Европейските езици той влиза в противоречие със собствените си виждания, като се придържа първо към традиционната теория за въоръжено нахлуване на номади, а по-късно към хипотезата на Ренфрю за мирно нахлуване на най-ранните земеделци, имайки в пред вид Прото-индо-европейците.

 Каквато и да е причината за това важно противоречие, все пак, дори Cavalli Sforza трябваше напоследък да капитулира пред най-последните резултати от генетичните изследвания, които показват, че 80% от генетичния фонд на Европейците произхожда назад от времето на Палеолита (Sykes 2001, 240 ff.).

Както Bryan Sykes коментира:” Неолитните фермери със сигурност са били важни; но техния принос е само една четвърт от нашите гени. Палеолитните ловци са тези които създават основното тяло на Европейския генетичен басейн (Bryan Sykes, 2001 242).

 3.3 General linguistics, Psycholinguistics, Cognitive linguistics

Основна лингвистика, психолингвистика, Познавателна лингвистика

 Централната идея на революционната теория на Noam Chomsky върху психологическите и формални основи на езика е тезата, че езикът е innate /вроден, инстинктивен/.

До сега, това твърдение представляваше главна пречка за интегрирането на неговата теория с Дарвиновата еволюционна рамка. Основния пробив обаче, независимо направен от двама научни специалисти в различни науки, осигури неочаквано решение на този проблем.

 3.4 Paleoanthropology

Палеоантропология

 Откритията през последните двадесет години на това поле на науката накараха Ph. V. Tobias, един от водещите световни антрополози, да заключи че въпросът сега не е повече дали Homo habilis е говорил, а дали капацитета на езика е бил вече евентуално съществуващ между някои Australopithecus, и да не е задължително постижение само на  Homo, като една от неговите уникални способности.
Както самият той пише: ” Няколко доказателствени линии внушават, че основата на говорните центрове и речта вече са съществували преди последните прости човешки популации на човекоподобни да родят Homo и остроумните австралопитеки (Broca’s bulge in A. africanus; tool-making perhaps by a derived A. africanus and a hint of an inferior parietal lobule in one endocast, SK 1585,of A. robusts).

И "двата патрона в чифтето" /И двата вида човекоподобни б.м./ би трябвало тогава да са наследили склонността към говорим език. Функцията би могло да не е задължителна за A. Robustus / остроумните австарлопитеки/ и за boisei /буйните афро-австралопитеки/, но е задължително умение при Homo” (Tobias 1996, 94, author’s emphasis).

 3.5 Cognitive Sciences

Познавателни науки

 На основата на независими доказателства, до същото заключение, също на полето на познавателната наука,  достига Steven Pinker в неговата дисертация  „езиковият инстинкт” вдъхновена от теорията на Чомски за езика(Pinker 1994):

” някаква езикова форма може би се е появила първо /.../ след като клонът водещ към човеците се е отделил от този водещ към шимпанзетата. Резултатът би могъл да е без-езични шимпанзета и приблизително от пет до седем милиона години през които езикът би могъл постепенно да се развие” (Pinker1994, 345). На кратко, езикът би могъл да бъде инстинктивен у хората, но само като резултат от много по-дълга еволюция от колкото традиционно се мисли, започвайки с някой австралопитеки /Australopithecus/..

 3.6 History of ideas

История на идеите

 Както много изследвания до сега са показали, в основата си научните изследвания през 19-ти век бяха дълбоко повлияни от съвременните Арийски, Германски и колониални идеологии, както първо се обяснява в Essai sur l’ inegality  des races humaines (1853-1855) на Count Joseph-Arthur De Gobineau и в Die Grundlagen des XIX Jahrhunderts (1899) на Houston Stewart Chamberlain, тяхното ударение върху Индо-европейското превъзходство и тяхната /на IE/ склонност към войни и завоевания (e.g. Poliakov 1974, Rеmer 1985, Trigger 1989, Renfrew 1987 etc.).

Ето например, как Adolphe Pictet, основателят на така наречената Лингвистична палеонтология /Linguistic Paleontology/, в неговата книга /Les origines des Indo-europiennes ou les Aryas primitif/,  обяснява „Арийската раса”:„Това е раса определена от Провидението да доминира над целия свят...Привилегирована измежду другите останали раси по красота на кръвта си, и по дарената и интелигентност...тази плодовита раса е съумяла да създаде за себе си като инструмент за развитието си език който е прекрасен със своето богатство, сила, хармония и съвършени форми”

 Ето защо първите IE специалисти – накиснати обилно с Европейски колониализъм от 19 век – са избирали да виждат Прото-Индо-Европейците като по-висша раса от войни и колонизатори, които е би трябвало да са завоювали вече и „пред – индоевропейска Неолитна Европа през Бронзовата ера, и да са му донесли посредством своето превъзходство и цивилизацията му”.

И тъй като за това беше необходимо европейските „войни” да разполагат с оръжия и коне, изборът на Бронзовата ера бе задължителен, защото това беше времето на Бойните Брадви /"Battle Axes" от теорията на Гимбутас/ , металургията и опитомяването на коня.

В същото време, докато концепцията за Арийската супер раса оформяше фигурата на митът за въоръжените с бойни брадви конни нашественици, друг мит, най-големия вътре в Арийския се появи : -Пангерманизмът.

Вътре в Арийската раса, германските бащи-създатели на IE разработки предпочитаха да виждат германските хора като супермени, най-чистата и най-близката до оригинала благословена раса. Това е причината германците от районите на континента дълго време да вярват че са каймака/маята?/ на прото-индо-европейците. Urheimat of thePIEs (Kossinna!-„Майко мила”?).

 И както си е в реда на нещата, Пангерманската идеология и нейния политически контекст даде възможност да се появи и израсте един друг важен мит, последиците от които още са доминиращи в полето на IE науки: а именно, този за необичайно късното пристигане на Славяните:-и ако германския народ е бил най-близкият до чистата Арийска раса, тогава естествено, Славяните следва да са най-отдалечените от нея! / За това кои са славяните и защо българите ги няма там, ще разберете по-нататък в откъсите. б.м./

Независимо от огромната им численост (половината от Европа е Славянска), беше мислено, че Славяните бидейки скрити някъде, магически без да оставят каквито и да било археологически следи, до Средните векове, те необяснимо ( и за голямо съжаление..) са се били появили  и нароили, заливайки цяла Източна Европа...

 След Втората Световна Война, с края на нацистката идеология, един нов вариант на традиционният сценарии, който скоро се превърна в нов канон за Индо-Европейската теория, беше представен от Мария Гимбутас, агент на Балтийския национализъм:  = Прото-Индо-Европейските Супер Войни с Бойни Брадви ( PIE Battle-Axe super-warriors) бяха изобразени като представители на „балтийски елит”, на мястото на германския (Gimbutas 1963, 1970, 1973ab, 1977, 1979, 1980).

И както това обяснява защо основателите на IЕ изследвания дойдоха до нелепата идея за скорошно /сега вече скорошно, а не ранно б.м./ нашествие на „по-висши” Индо-Европейски войни, горното служи и за илюстрация на заключенията направени от други историци археолози и лингвисти споменати в това ми изследване.

........................................................................................................................................

Следва

 



Тагове:   траки,   Славяни,   българи,   Иранци,


Гласувай:
12



1. iuliuscaesar - това за индоевропейските народи ...
02.09.2010 09:44
това за индоевропейските народи съм съгласен че е недоказуемо каквото и да било. как можеш да кажеш на какъв език е говорил народът оставил курганите в украйна? няма как да стане.
иначе да, гърците са в основата на европейската цивилизация. преди тях няма други на такова ниво - грацка цивилизация, наука, изкуство, спорт, образувание, политика, военно дело.
цитирай
2. demograph - Съгласявам се и аз, но само с това,
02.09.2010 11:53
iuliuscaesar написа:
това за индоевропейските народи съм съгласен че е недоказуемо .. как можеш да кажеш на какъв език е говорил народът оставил курганите в украйна? ......., наука, изкуство, спорт, образувание, политика, военно дело.

.......................................................................................................................
Че гърците са създали най-разпространения строен запис на живота в едно древно, подредено и донякъде цивилизовано общество, и до тук. Съществуват поне няколко записа на подобни и не по-малко уредени цивилизации, които не са били известни до скоро, а когато са станали известни, точно под гръко + .. /знаеш съюзниците на гърците/... натиск, не са били допуснати до масово разпространение и е осакатено познанието за миналото на десетки народи и култури. Не оспорвам значимостта на гръцките записи и се възхищавам на ранно формираното у тях разбиране за важността на записаното и за политическото значение на историята, особено за бъдещето.
Категоричнито ти заключение, че не може да се разбере какъв език са говорили курганните народи е лесно оборимо, като стъпвайки на теорията за приемствеността на Алинеи ти заявя, че те са говорили древно-украйнски,което е равно на пратракийски=архибългарски.
Обърна ли внимание на пълното съвпадение на генетичните и езикови белези показано в превода натази част от труда на Алинеи...? Като към интердисциплинарния подход в изследванията на "кръгът Алинеи":
1/ археология;2/ генетика; 3/ обща лингвистика и по-специално, психо–и познавателна лингвистика; 4/ палеоантропология и 5/ наука на познанието,
се прибавят ПЕТТЕ неоспорими белега за етническа приемственост на СПАРОТОК /изброявам по памет - 1/език, който е innatе,2/ керамика, което е innate, оръжия, което е innate ,3/ етнографски белези, което е innate и 5/обичаи и вярвания, които са innate -не претендирам за точност/, се стига до изводи които не могат да бъдат игнорирани, освен поради лично пристрастие или някава зависимост.
цитирай
3. анонимен - И на двата езика е по второ склоне...
02.09.2010 14:39
ми няма как да стане. езикът на този народ или народи ще си остане неизвестен. просто няма как да докажеш каквото и да било по тази тема.
иначе спаротоковите работи пак са неправилни разбира се:
1.език-вече казахме че е неизвестен.
2.керамика-всяко нещо се променя през годините в зависимост от напредъка на обществото или други конюктурни обстоятелства. така например на много места има внос от микенска керамика и после има местни имитации, които разнообразяват местния стил и т.нат.
3.етнографски белези - какво трябва да значи това. ми ние не знаем нищо за тези хора. какви етно белези?
4.оръжия - оръжията са такива в зависимост от конкретните нужди. виж за пример гръцкото и римското военно дело, ако изобщи имаш понятие.
5.обичаи, вярвания - донякъде съм съгласен, но колкото се развива едно общество в античността толкова по нови култове навлизат.
вярно е че траките поради слабото си развитие до късно си запазват работите, но с идването на римляните и там нещата се променят - виж посветителните дарове към кои богове са.
цитирай
4. demograph - ПО-късно като проверя точно петте белега ще коментитрам
02.09.2010 15:04
анонимен написа:
ми няма как да стане. езикът на този народ или народи ще си остане неизвестен. просто няма как да докажеш каквото и да било по тази тема.
иначе спаротоковите работи пак са неправилни разбира се:
1.език-вече казахме че е неизвестен.
2.керамика-всяко нещо се променя през годините в зависимост от напредъка на обществото или други конюктурни обстоятелства. така например на много места има внос от микенска керамика и после има местни имитации, които разнообразяват местния стил и т.нат.
3.етнографски белези - какво трябва да значи това. ми ние не знаем нищо за тези хора. какви етно белези?
4.оръжия - оръжията са такива в зависимост от конкретните нужди. виж за пример гръцкото и римското военно дело, ако изобщи имаш понятие.
5.обичаи, вярвания - донякъде съм съгласен, но колкото се развива едно общество в античността толкова по нови култове навлизат.
вярно е че траките поради слабото си развитие до късно си запазват работите, но с идването на римляните и там нещата се променят - виж посветителните дарове към кои богове са.

.......................................................................................................................
Ти си се окопал в "изворите"като заптие през Балканската война и не излизаш от там без да те набучат на щика като кебапче. Хем виждаш, че "изворите" са яко замътени хем пиеш от там. Ще те хване холера. До после. Хубав ден.
цитирай
5. анонимен - Глупости!
06.09.2010 17:24
Как така няма доказано нашествие в Европа през РБЕ? Не е ли доказателство, че материалната култура от каменномедната епоха (V хил. пр. Хр.) и тази от Преходния период и бронзовата епоха (нач. на IV - кр. на ІІ хил. пр. Хр.) е напълно различна, също така ясно изразения хиатусен пласт между пластовете от халколита и раннобронзовата епоха в селищните могили в целия Балкански полуостров. Като към това се добави и че всички строителни хоризонти от късния халколит на тези могили са опожарени...В резултат на тази инвазия загива културата оставила ни Варненския некропол. Халколитното население не е = на тракийско. Т.нар. от изворите траки са се формирали именно от процеса на смесване на местното (халколитно) и новодошлото население, като миграцийте от североизток не са нещо еднократо, а доста продължителен просцес, проследим в развитието на материалната култура. Траккийскиът език е доказано индоевропейски, но няма как да се свърже с езика на населението населявало Балканите през неолита и халколита, а още по-малко с това от мезолита и палеолита, просто тези езици не са записани и ние не знаем как са звучали. Що се отнася за автохтоният произход на българите т.е. да бъдат свързвани с траките, това е дълбоко погрешно и отречено още в началото на XX век, не трябва вобще да се коментира. Макар и запазило се до VII век такова население би говорило някакъв латински или гръцки диалект (в зависимост в коя част на Балканите живее), а не езика на траките от началото на хилядолетието и още по-малко този на населението от бронзовата епоха и късния халколит.
цитирай
6. анонимен - от вОДЕСос до аноним №5
08.09.2010 07:43
Най-вероятноият отговор е Потоп-а в Черно море.
Последван от религиозен и културен упадък (продължил ок. 200 год.)
Но не знам защо историците се отнасят-е с пренебрежение към тази хипотеза.
За това има в достатъчна степен проверени, геоложки факти и доказателства.
Активните геологически процеси в района на Средиземно море, приключват с изригването на вулкана Санторини, на практика довело до унищожаване на Крито-минойската цивилизация.
Следвана от разцвета на Микено-ахайската цивилизация.
По нататък - Какво е това "опожарени могили", сам по себе си израза е пълна безсмислица, както и по-нататъшните ти разсъждения в този дух.
Вашето не е наука а пропаганда.
Последното изречение го пиша към читателите, с цел да не се подвеждате от написаното, от "анонимника".
цитирай
7. shtaparov - Интересно
14.11.2010 20:46
Много интересна и полезна информация ни представяте,приятелю Демограф.
Виждаме картината на орел,рак и щука,теглещи колата навсякъде другаде,освен
към истинското й място. Ето как Европа се е заблуждавала досега,а американските учени сякаш търсят истината по-активно от европейските си колеги,които са прекалено обременени от доскорошните си заблуди.
цитирай
8. анонимен - Чети, вОдесос, чети!
03.01.2012 22:33
Човекът ясно е написал: " всички строителни хоризонти от късния халколит на тези могили са опожарени." Никъде не пише за опожарени могили.Да ти се превежда ли на български?
цитирай
9. анонимен - payday loans online 946 10039
20.10.2012 01:34
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14316>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3836>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12799 payday loans online
цитирай
10. анонимен - payday loans 564 4964
20.10.2012 07:28
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#828>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#16519>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2249 payday loans
цитирай
11. анонимен - generic levitra
20.10.2012 07:36
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#8208 - cheap levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#9533>buy levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#6373 online
цитирай
12. анонимен - buy generic viagra 518 1773
20.10.2012 08:08
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#9729>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#21054>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#9765 buy viagra
цитирай
13. анонимен - cialis online without prescription 6232
20.10.2012 11:13
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#txntg>cialis online without prescription</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#jbkui >cheap cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#bbkpd cialis 40 mg
цитирай
14. анонимен - buy viagra online 12451
20.10.2012 19:51
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#gxecr>viagra online</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#zjuqt >order viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#akons cheap viagra
цитирай
15. анонимен - cheap kamagra 11810
21.10.2012 02:05
<a href=http://orderkamagranow.com/#xvenf>kamagra 100mg</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#wxqgp >buy kamagra online</a> , http://orderkamagranow.com/#twppa 100mg kamagra
цитирай
16. анонимен - payday loans 602 14435
22.10.2012 02:20
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#10021>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#2096>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#12904 payday loans
цитирай
17. анонимен - generic cialis 345 19464
22.10.2012 03:02
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#18722>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#3559>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#6387 buy cialis online
цитирай
18. анонимен - generic levitra 18710
23.10.2012 03:14
<a href=http://orderlevitrahere.com/#iwmjr>cheap levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#muviw >levitra online without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#jcmdc levitra 20 mg
цитирай
19. анонимен - cheap kamagra 20193
24.10.2012 11:02
<a href=http://kamagrastorehere.com/#zrgwf>buy kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#uhvql >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#ljhif kamagra online
цитирай
20. анонимен - cheap levitra 3915
24.10.2012 18:25
<a href=http://levitrastorehere.com/#tzolu>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#ldpke >buy levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#bwjlq buy levitra
цитирай
21. анонимен - generic cialis 15361
24.10.2012 22:51
<a href=http://cialisstorehere.com/#igcmo>buy cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#vpglw >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#xeugb buy cialis online
цитирай
22. анонимен - buy viagra online 7349
25.10.2012 21:00
<a href=http://viagrastorehere.com/#hexks>viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#qbrad >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#dcybu generic viagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960533
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол