Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2011 09:23 - Разбити митове - II Част Георги Сотиров
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 5021 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 24.11.2012 04:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ТоЗадължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/:
http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdfва е Георги Сотиров
1 9 8 6

// Не е задължително всеки  детайл и твърдение на автора да е истината в която ще повярвате. Писано е през 1986г. Изминали са цели 25 години-цял век за вихреното темпо на откритията.Трупат се нови доказателства. Нови, млади и дръзки мислители разбиват довчерашни догми и заклинания на казионната и традиционна историография...

Георги Сотиров е един от българските търсачи на истината. Българското му сърце вълнуващо премахва завесите спуснати от времето и от манипулаторите на историята.

Може и да греши в някои от тезите си. Както с оценката си за Орбини например, но това не го прави по-малък учен и български патриот.

А за истинския Мавро Орбини вижте повече в блога на Сарадива /www.saradiva.blog.bg/.

Демограф//


.......................................................................................................................
ВТОРА ЧАСТ

1 5 . Няма идеални книги и “IL R E G N O ” на Мавро Орбини също си има своите

недостатъци. Но тя е една откровена и честна книга. Когато Орбини пише, че цар Симеон е построил своята столица Преслав на мястото на древния Огигия, той искрено е вярвал, че това е истина. Понеже ни беше невъзможно да издирим 6 източниците на Орбини, опитът да разрешим огигската загадка трябва да започне от А и Б.

1 6 . Но какво изобщо е Огигия и къде трябва да го търсим? Омир ни казва, че Огигия е името на остров, намиращ се много навътре в морето. Там живеела нимфа,наречена Калипсо, която “имала коса на плитки” и била дъщеря на Атлас. [ 3 3 ]Клетият Одисей претърпял корабокрушение на нейния остров. Той бил спасен от Калипсо, която го прибрала при себе си и го принуждавала да споделя леглото й. Това продължило 8 години, след което Зевс заповядал на Калипсо да освободи пленника си (който по това време вече не е бил млад и красив, ако изобщо някога е бил такъв) . Тя позволила на Одисей да си построи сал, с който да отплава. Четем, че плаването му продължило 1 7 дни, след което претърпял второ корабокрушение и доплувал до острова на феаките ( P h a e a c i a n s ) (наречен S c h e r i a , по-късно Коркира -C o r c y r a ) . Островитяните приветствали неочаквания си посетител и с радост приели да го върнат в родната Итака. Те го обсипали с подаръци, качили го на свой кораб и поели на път. Вместо обаче да очаква с нетърпение завръщането у дома привярната си жена, Одисей заспал. Това позволило на феаките да акостират, да оставят пътника на едно тревисто място, да натрупат ценните му вещи на сигурно място наблизо, след което екипажът и корабът изчезнали.

1 7 . Не е зле за един мит. И как да бъде зле, след като идва от Омир – поетът, който не само е разбирал езика на боговете, но е можел да се промъква в спалните им, особено ако е искал да се позабавлява, гледайки Арес легнал върху Афродита? [ 3 4 ]Май малко пояснения няма да са излишни:

а) НИМФА ( N y m p h ) на гръцки значи млада жена, обикновено божествено красива или не. Твърде е възможно, по-скоро е вероятно, по време на своите пътешествия Одисей да е срещнал едно такова създание и да е имал причини да желае да остане известно време при него преди да се върне при своята Пенелопа.Край Троя гръцката армия е тежко разгромена. Ахил и Патрокъл са убити, за Аякс се говори, че се е самоубил. При завръщането си у дома Агамемнон е убит от жена си,Неоптолем ( P y r r h u s ) намира смъртта си в ръцете на отмъстител при Делфи.Менелай отплава за Египет. Диомед, заплашен от размирици, търси убежище надалече.

Одисей е знаел или поне е подозирал, че не го очаква триумфално посрещане в неговата Итака. Трябва да е имал свои си колебания. Идеята да прекара известно време с млада жена, било на остров или другаде, трябва да му се е струвала като по-малкото зло. Какво й е на Калипсо?

b ) МНОГО НАВЪТРЕ В МОРЕТО. Колко навътре? В кое море?

В Атлантическия океан? Или в западното средиземноморие? С типичните си двусмислици Оксфордкия наръчник по класическа литература ни казва, че Огигия “е описана като намираща се много далеч на запад, отвъд S c h e r i a , земята на феаките”. Но S c h e r i a (Коркира) е съвсем близо на запад от гръцкия бряг. Не ни върши работа за отправна точка. Трябва ни по-добро упътване. Когато Зевс наредил на Калипсо да изрита любовника си, тя се проявила като скъперница и не дала на бедния бездомник дори малка лодка. Но тя трябва да му е дала поне достатъчно вода и храна за пътуването. Знаела ли е колко ще продължи то? А дали Одисей е знаел? Непрекъснато повтаряйки “океана”, Омир дава повод на хората да си мислят, че Огигия може да е била в Атлантическия океан, “където е пъпът (средата) на морето”

[ 3 5 ] . Да предположим, че това е било малко оттатък Гибралтарския проток. Колко дни ще са нужни на мъж на сал да пропътува разстоянието между Гибралтара и Коркира ( C o r c y r a ) в Адриатичско море? Страбон изчислява разстоянието като не по-малко от 2 2 , 5 0 0 стадия (около 4 , 5 0 0 километра) . Твърде много е. Дори да го 7, намалим наполовина ще трябва да се съгласим с Полибий, че на един добър кораб при добри условия му е било нужно много повече време (почти месец) да измине такова разстояние. Затова, след като отбелязва, че Омир от прищявка е поставил странстванията на Одисей “където е пъпът на морето”, Страбон се съгласява с Полибий, че тези странствания (или както ще видим по-късно, вероятно първата година на тези странствания) трябва да са били на място в околностите на Сицилия и Италия, а не в Атлантическия океан или западните части на Средиземно море. [ 3 6 ]

1 8 . Има ли съмнение, че Омир е бил най-великият лъжец на света, както Хрисостом си е мислил? [ 3 7 ] По всичко личи, че поетът е взимал исторически събития и ги е отрупвал с митове за радост и удоволствие на своите слушатели или читатели. [ 3 8 ] Затова трябва да свалим митологическите украси от Омир, за да се доберем до историческата истина. От многобройните забележки, направени от Страбон в неговата Първа книга, се вижда, че Омир е взел град A e a , намиращ се на източния бряг на Черно море, превърнал го е в остров и е поставил там магьосницата Кирке ( C i r c e ) [ 3 9 ] .

Въпрос: Не е ли възможно Омир да е знаел друг град в черноморския регион, да

речем Огигия, който само е чакал отракания певец да го превърне в остров “много навътре в морето”, колкото далеч е Атлантическия океан? Да видим.

1 9 . Много преди да достигне Огигия, още докато е имал своите дванадесет кораба, Одисей и спътниците му навестяват Eол ( A e o l u s ) , който “владее ветровете” от дома си в Стромболи, един от Липарейските острови ( L i p a r a e a n Is l a n d s ) , до западния бряг на Италия. [ 4 0 ] Еол е гостоприемен човек. Той осигурява на гостите си всичко необходимо за пътяим обратно към вкъщи. Одисейската флотилия вдига котва и с помощта на попътен вятър пристига ЗА ДЕСЕТ ДНИ близо до Итака [ 4 1 ] . Там плановете им се объркват и не успяват да акостират, а “пагубните ветрове” ги запокитили отново край Италия и в Тиренско море ( T y r r h e n i a m S e a ) . Този път Еол ги отблъсква, след което се случва нещо интересно. Вятърът утихва и мъжете се ПРИНУЖДАВАТ ДА ГРЕБАТ. Това продължава шест дни и шест нощи, докато накрая едва се добират до земята на дивите Гиганти, за които Омир измисля думата “лестригони” ( L a e s t r y g o n s ) [ 4 2 ] .Въпрос: След напускането на Еол, тоест Липарейските острови, в каква посока са гребали момчетата? На изток или запад са опитвали да отидат? Не са ли опитали да се движат на юг, после на изток, а накрая на север, както са направили първия път, когато за десет дни стигнали близо до Итака? За шест дни и шест нощи те трябва да са изминали над половината от това разстояние.

Предполагайки, че не са могли да се обърнат в посока север на Адриатика, от това не следва ли, че те са търсили пристан на един или друг от егейските острови, или на брега на Мала Азия? Има такова указание, макар и незначително, че такова акостиране се е случило. В земята на лестригоните Омир е познавал “кристален извор Артакия” [ 4 3 ] . Малък остров в Мраморно море със същото име е бил познат на Страбон 8 0 0 или 9 0 0 години след Омир. [ 4 4 ]

2 0 . Не трябва да забравяме, че тези странствания вероятно са се случили в първата година след разгрома на гръцката армия пред Троя, когато гърците е трябвало да се върнат към пиратството, което си е било тяхна стара традиция. Самият Одисей се хвалил, че след напускането на Троада, първият му пиратски подвиг бил атаката му над неподозиращите кикони ( C i c o n i a n s ) в Тракия [ 4 5 ] . Той несъмнено се е опитал да повтори този подвиг и срещу лестригоните. Планът му бил отложен заради срещата му с Циклопа, която ни навежда на мисълта за C y c l o b i u m – нос в началото на Тракийския Босфор, който е на изток, а не на запад от Гърция. Бягайки успешно от Циклопа – който, между другото, не е бил едноок, както отбелязва Кедрен ( C e d r e n u s ,P . G . , t. 1 0 8 , c o l . 2 6 7 - 8 ) , Одисей опитва да ограби лестригоните. Те обаче дават8 устойчив отпор. Те дори успели да унищожат единадесет от дванадесетте кораба на пиратите [ 4 6 ] . С останалия Одисей отплавал, но накъде – изток, запад, север или юг? Към остров A e a e a [ 4 7 ] . Там магьосницата Кирке задържала групата цяла година, след което ги пуснала. Последвало ново мъчително преживяване за Одисей – слизането му в Хадес, а после и още едно: той стигнал до “течението на Океанус” [ 4 8 ] . Но корабът му се разбил, приятелите му загинали, а “мъжът на многото хитрости” сам се добрал до острова Огигия и обятията на Калипсо.

2 1 . O C E A N U S е дума, която е обърквала не един експерт. Древните са вярвали, че Океанът “обгражда Земята”. Ако приемем, че това е вярно, нашите континенти са все острови в един голям планетарен океан. След като хората от средиземноморието научили за Гибралтарския пролив, те започнали все по-често да казват Океанът, имайки предвид Атлантическия океан. Те обозначили Арктическия океан като Северно или Хиперборейско море.

Но в Омирово време гърците са знаели малко за западното средиземноморие.

Колкото до Гибралтара, дълго време са го считали за “n e c p l u s u l t r a” (лат. : краят на света; мястото, след което няма нищо – бел.пр) . Страбон ни казва, че “според Ефор( E p h o r u s ) , първите гръцки градове в Сицилия (Месина, Тауромениум, Катана и Сиракуза) са основани десет поколения след Троянската война, защото преди това време толкова се страхували от тиренските пирати, че почти не пътували нататък за търговия”. [ 4 9 ]Гърците, които са се страхували да плават до Сицилия за търговия, трябва да са се ужасявали от мисълта, че могат да бъдат отвеяни някъде по западно Средиземно море, да не говорим за Атлантическия океан. Те са познавали малко по-добре Понта(Черно море) . Да цитираме Страбон отново:“Повечето хора от времето на Омир считали Понта за нещо като втори Океанус и са мислили, че тези, които пътешествали по-далеч, са преминавали границите на обитавания свят. .”[5 0] След което добавя: “Може би по точно тази причина Омир е отнасял към Океанус неща, които са присъщи за Понта, вярвайки, че тези промени ще бъдат приемливи заради преобладаващите схващания по отношение на Понта.”

Именно заради това сме склонни да вярваме, че Одисей е посетил на два пъти Еол в Тиренско море, но не сме убедени когато един съвременен учен ни казва, че е открил пещерите на Калипсо в Мароко или Мавритания [ 5 1 ] .

Колкото по-внимателно се опитваме да проследим скитанията на Одисей след

посещенията му при Еол, толкова по-убедително се озоваваме в Черно море.

2 2 . Има няколко загатвания в Одисеята, които насочват вниманието ни в посока изгрев слънце. На първо място забелязваме, че за феаките остров E u b o e a е бил най-далечното място на обитаемия свят. (След справка с карта се вижда, че E u b o a e се намира на изток от Атика и Беотия) Цар Алкино ( A l c i n o u s ) , казвайки това [ 5 2 ] ,очевидно е очаквал да научи от Одисей нещо досега неизвестно за хората и местата по на изток. Също така в епизода с лестригоните се намира едно люпопитно изречение за място на хоризонта, където “границите на залеза и изгрева се сливат”

[ 5 3 ] . Още в античността Крат ( C r a t e s ) е забелязал, че за да се види как една звезда сякаш залязва и изгрява от едно и също място, човек трябва да се намира в Далечния север [ 5 4 ] – тоест нито в средиземноморието, нито в Егейско море, а вероятно в Черно море, в Азовско море, или още по-северно.

2 3 . И така, както видяхме, след като изгубва единадесет от дванайсетте си кораба,Одисей и екипажът му “отплават напред, сломени от сръб”, докато достигат остров A e a e a [ 5 5 ] . Къде се намира той?Имало е град A e a в Колхис, на източния бряг на Черно море, в страната на цар A e e t e s , баща на известната Медея [ 5 6 ] .9, Имайки Медея предвид казва Страбон, Омир “прави магьосницата Кирке сестра на опасния A e e t e s ” . Но също така, продължава Страбон, Омир “добавя митологически елемент като пренася в Океанус странстванията, които следват пътешествието до страната на A e e t e s ” .

По същия начин, имайки предвид A e a , Омир е измислил A e a e a [ 5 7 ] .

Язон е плавал до A e a в търсене на “златното руно”. Какво друго може да е правил Одисей със своя кораб, ако не е плавал в Черно море в търсене на своетозлатно руно – плячкосвайки селяните в крайбрежните области по пътя му?

БЕЛЕЖКИ КЪМ ИЗТОЧНИЦИТЕ

( 1 ) Рава ( 1 8 6 0 - 1 9 3 8 ) се обръща към Академията на 9 декември 1 9 1 2 . Неговият текст е публикуван през следващата година под заглавие “M a u r o O r b i n i P r i m o S t o r i c o d e i P o p o l i

S l a v i ” . ( F o l i o , 2 0 p p . )

( 2 ) Годината различно е посочвана през 1 6 1 1 или 1 6 1 4 .

( 3 ) Орбини отъждествява древните траки със славяните и нарича Тракия (тоест България –Г.С. ) “va l o r i s s i m a fra l e n a z i o n i d i E u r o p a ” (най- храбрата сред народите на Европа) . Il R e g n o d e g l i  S l a v i , h o g g i c o r o t t a m e n t e d e t t i  S c h i a v o n i . P e s a r o . 1 6 0 1 , p . 1 4 6 .

( 4 ) Коментарът за Орбини в “Историческая енциклопедия” е “просветителен”. На читателя му се казва, че Орбини е създал една “етнографска фантасмагория”.

( 5 ) В руската версия се твърди, че книгата на Орбини е преведена и отпечатана по заповед на Петър Велики. ( S t . P e t e r s b u r g , 1 7 2 2 )

( 6 ) За списък с такива автори и коментари за тяхната работа вижте “T h e A s s a s s i n a t i o n o n Ju s t i n i a n ’ s P e r s o n a l i t y ” , L y n n P u b l . C o . , R e g i n a , S a s k a t c h e w a n , 1 9 7 4 , p p . 1 4 3 и 1 9 2 - 1 9 6 .

( 7 ) Указът на Александър е цитиран по-подробно на стр. 1 6 8 - 1 6 9 . В края на книгата си( p . 3 7 7 ) Орбини добавя, че Карл I V е разрешил да се запише този указ със златни букви в славянската църква в Прага. Орбини по-нататък обяснява, че е научил за този надпис от Криштофан Варсевиций ( C h r i s t o p h a n V a r s e v i c i u s ) и от някакви други полски благородници едва когато писането на Il R e g n o достигнало до този етап.-Бел.пр. : За “писмо” със златни букви от Александър, дадено на българите, научаваме от “История во кратце о болгарском народе словенском” ( 1 7 9 2 ) на Иеросхимонах Спиридон Габровски, където се казва:

“Когато Александър се завърна от Индия, иллирийци поискаха от Александър част от

земята си и той им даде Македония, своето отечество, в годината от сътворението на света 5 0 3 8 ; и им даде писмо написано на кожена хартия със златни слова: "народ славен и непобедим" ; даде им още и царска титла за преголямата храброст и за преславната победа,с която победи с тях вселената, а сам остана във Вавилон. И оттогава приеха българите името славяни и македонци да се наричат.”

( 8 ) Информацията е получена буквално в този вид.

( 9 ) IL R E G N O , p . 1 0 4 .

( 1 0 ) Йероним изглежда е имал предчувствие за църковния събор в C o n s t a n c e , защото уместно го нарича “сатанинска школа”.

( 1 1 ) O p . c i t . , p . 4 2 0 . Джакомо ди Пиетро Лукари ( G i a c o m o d i P i e t r o L u c c a r i ; C o p i o s o R i s t r e t t od e g l i A n n a l i d i R a u s a , V e n i c e , 1 6 0 5 , p . 5 3 ) също пише, че Симеон е построил своята столица върху руините на Огигия.10

( 1 2 ) IL R E G N O . Предисловие.

( 1 3 ) В тази връзка могат да се изброят следните любопитни факти. Песаро и прилежащата му област се посочват като мястото с най-висок процент на светлокоси хора в Италия. Едно предградие в близкия Урбино и до днес се нарича S c h i a v o n i a (тоест Словения) . Думата за светлокоси на български е r u s s i (руси) (мн.ч. ) , която също значи и R u s s i a n s (руси, руснаци) .

( 1 4 ) Писмата до библиотеките в Песаро и Урбино с молба за повече информация за

обстоятелствата покрай тези премествания останаха без отговор.

( 1 5 ) A l e x i a d , V II . 3 . Ана изглежда не е виждала Велики Преслав, тъй като го бърка с “малък Преслав” на Дунав.

( 1 6 ) C f . D e o r i g i n i b u s C o n s t a n t i n o p o l i t a n i s i n t h e B o n n C o r p u s S c r i p t o r u m H i s t o r i a e B y z a n t i n a e ,

t. 4 8 , p . 2 3 .

( 1 7 ) Съвсем наскоро (юни 1 9 8 1 ) един археолог, който е взел дейно участие в тези разкопки,изрази съмнение, защото, казва той, при достигането до девствена земя не е намерено нищо, което да потвърди твърдението на Кодин.

( 1 8 ) C f . A u r e l i u s V i c t o r , D e C a e s a r i b u s , 4 1 . Никифор Калист ( N i c e p h o r u s C a l l i s t u s ,L i b . V I I . X L I X . 5 2 0 ) уточнява, че това е бил каменен мост.

( 1 9 ) В M y s o p o g o n . P a s s i m .

( 2 0 ) E x c e r p t a V a l e s i a n a , P a r s P r i o r , 3 5 .

( 2 1 ) Тези и други находки са описани подробно от Тодор Герасимов в B u l l e t i n d e l’I n s t i t u t

d’ A r c h e o l o g i e , X X X , Академия на науките, София, 1 9 6 7 , стр. 1 8 7 - 1 9 2 .

( 2 2 ) Снимки и описания в In s c r i p t i o n e s G r a e c a e i n B u l g a r i a r e p e r t a e , t.II, S o f i a , 1 9 5 8 , p . 1 7 3 - 1 7 4(#7 8 0 ) .

( 2 3 ) Има каталог. C f . T s v . D e l c h i n o v a - D r e m s i z o v a a n d V . A n t o n o v a , C a t a l o g u e of t h eAr c h a e o l o g i c a l M o n u m e n t s i n t h e D i s t r i c t of S h u m e n , S o f i a , 1 9 7 5 . F o l i o . 8 3 p p . (на български)

( 2 4 ) L i b . I X . V . 1 .

( 2 5 ) C f . C . M u l l e r , F r a g m e n t a H i s t o r i c o r u m G r a e c o r u m , t.III, p . 2 0 9 / 2

( 2 6 ) C f . S e v e n B o o k s a g a i n s t t h e P a g a n s , I. 7 .

( 2 7 ) Изчисления, основани на M a n e t h o , E u s e b i u s , A p o l l o d o r u s и други източници, позволяват

да се посочи идването на първите гръцки колонизатори в Европа през 1 6 век пр.Хр.

( 2 8 ) C f . G . M i h a i l o v , In s c r i p t i o n e s G r a e c a e , e t c . , t.I ( 2 n d e d . ) , S o f i a , 1 9 7 0 , p p . 2 0 8 - 2 0 9 (#2 2 4 ) .

( 2 9 ) 1 2 . 8 . 4 .

( 3 0 ) V II . 7 3 .

( 3 1 ) Има единодушие, че мизите в Мала Азия, също като фригите, са колонисти от Тракия

на европейската част от Проливите.

( 3 2 ) Особено дразнещо е изчезването на голяма част от монографиите на Диодор, от

“Q u e s t i o n e s b a r b a r i c a e ” на Плутарх и жестокото унищожаване на седма книга на Страбон,като това са само първите примери, които ни идват на ум.11

( 3 3 ) O d . , I. 1 4 0 a n d V II . 3 4 4 .

( 3 4 ) O d . , V III. 3 7 5 s e q .

( 3 5 ) O d . , I. 5 0 . ,Господин Виктор Берар чиято научност никой няма да оспорва, искрено е вярвал,че е намерил пещерата на Калипсо близо до C e u t a .Вижте неговото издание на Одисеята( P a r i s ,L e s B e l l e s L e t t r e s ,1 9 5 9, t.II, p.1 3 2) .

( 3 6 ) G e o g r a p h y , 1 . 2 . 8 .

( 3 7 ) E l e v e n t h D i s c o u r s e , 2 3 .

( 3 8 ) Както казва Страбон. ( 1 . 2 . 9 )

( 3 9 ) Омир, пише Страбон, “използвал лъжи, за да спечели вниманието на простолюдието”.Ако истинската Кирке е била сестра на цар A e e t e s , както пише Омир, трябва да е живяла около сто години преди Одисей. Веднага можем да добавим и че не приемамелюбимия номер на хранениците на Гестапо, който се състои в това, да се слага етикета “легендарни” на много исторически лица, като A e e t e s например, чието съществуване противоречи на историята, диктувана от наложилите се (хора или научни течения – бел.пр. ) .

( 4 0 ) “Еол някога бил цар на островите на край Липара.” (Страбон, 1 . 2 . 9 . )

( 4 1 ) O d . , X . 3 0 .

( 4 2 ) O d . , X . 1 2 0 .

( 4 3 ) O d . , X . 8 2 .

( 4 4 ) 1 2 . 8 . 1 1 . a n d 1 3 . 1 . 4 .

( 4 5 ) O d . , I X . 7 1 s e q .

( 4 6 ) O d . , X . 1 4 .

( 4 7 ) Ibi d e m .

( 4 8 ) O d . , X I . 1 4 . Омир аранжира своите митологични елементи както му хрумне. На това място той първо отвежда Одисей до реката Океанус, след което го спуска в ада. Кой би могъл да опонира? Работата е там обаче, че река Океанус е реална, докато Хадес е измислица на поета, тоест хрумване, което можеше да бъде поставено навсякъде в Одисеята. Така го е поставил и Омир, карайки Одисей да се върне при Кирке преди да продължи към райския кът на Калипсо.

( 4 9 ) 6 . 2 . 2 .

( 5 0 ) 1 . 2 . 1 0 .

( 5 1 ) Г-н Берар ( o p . c i t . , v o l . I , p . 1 4 7 ) е убеден, че е посетил край C e u t a “истинските пещери на Калипсо, както и техните четири входа и всички други описания в Одисеята.”

( 5 2 ) O d . , V II . 3 2 1 .

( 5 3 ) O d . , X . 8 2 . Друг преводач предлага словореда: “там близо са началата на нощта и деня.”

( 5 4 ) S c h o l . Ar a t . 6 2

( 5 5 ) O d . , X . 1 3 5 .12

( 5 6 ) ( 1 . 2 . 3 9 ) , A e a P h a s Страбон казва че по негово време град бил “все още показан при i s ” ,тоест в Колхис.

( 5 7 ) 1 . 7 . 4 0 . a n d O d . , X . 1 5 7

( 5 8 ) 1 . 2 . 1 0 .

( 5 9 ) Една от тези скали се виждала чак до 1 6 век, а по-късно потънала. (редакторска

бележка към “География” на Страбон ( 7 . 6 . 1 ) в изданието на L o e b )

( 6 0 ) O d . , X II . 7 0 .

( 6 1 ) 9 . 1 . 1 3 . Г-н Берар изглежда вярва ( o p . c i t . , v o l . II , p . 1 1 2 ) , че е намерил също и пещерите на Кирке край Монте Кирео в Италия. Пещерите може и да са били там, а в тях да е живяла Кирке (сто години преди да се роди Одисей) , но бил ли е и самият Одисей там? Дори да е бил, това не му пречи по друг повод да е плавал и в Черно море.

( 6 2 ) O d . , X X I II . 2 4 4 a n d 3 4 8 .

( 6 3 ) O d . , X I . 1 2 8 - 1 2 9 . В югоизточна Европа ветрила, наподобяващи гребла, съществуваха съвсем доскоро, а може би все още се намират на някои места.

( 6 4 ) O d . , X . 5 0 7 . Експертите са пропуснали да забележат, че “B o r e a s ” духа в Черно море, а не в южна Италия, където, според някои, Одисей е търсил входа към подземния свят.

( 6 5 ) O d . , X I . 1 1 - 2 2 .

( 6 6 ) 1 . 1 . 7 .

( 6 7 ) O p . c i t . , t.II, p p . 8 2 - 8 3 , n o t e t o X I . 1 1 .

( 6 8 ) Il. , V II . 4 2 4 .

( 6 9 ) A p o l l . R h o d . Ar g o n a u t i c a , I V . 2 8 2 - 3 0 2 . Тум може би е мястото да се каже нещо за надеждността на наличните източници. Някои експерти със сигурност ще възкликнат:“Ах, но A p o l l o n i u s R h o d i u s също е писал поезия (като Омир) , така че защо трябва да му вярваме, като отъждествява река Океанус с Дунав? Освен това той е по-нов автор, а знаем,че колкото по-стар е авторът, толкова по-надеждна обикновено е информацията.”По принцип и двете наблюдения са верни, но те не лишават от стойност идентификацията на река Океанус с Дунав. По каква причина Аполоний Родий би направил тази идентификация, ако в документите, с които е разполагал, е пишело нещо друго? Поемата му нямаше да изгуби нищо, ако беше пропуснал този детайл.От друга страна, фактът, че Аполоний е по-съвременен автор, не го прави ненадежден. Ако можехме да направим справка при някой по-стар и в същото време по-надежден източник,ситуацията щеше да е различна. Щяхме да имаме избор – да вярваме на по-стария (до днес несъществуващ) авторитет или на това, което ни казва Аполоний, ако двамата са в противоречие. Същото се отнася и до много от сравнително по-новите източници,включително Мавро Орбини. Тези “нови” източници са се позовавали на документи, които на по-късен етап са изчезнали.

( 7 0 ) Плиний ( N . H . , III. X V I II . 1 2 8 ) е вярвал, че от мястото, на което аргонавтите са изкарали зимата по време на връщането им от Колхис, корабът “Арго е пренесен на рамене от мъжете” до една река, която се влива в Адриатическо море.

Зосим ( H i s t o r i a N o v a , V . 2 9 ) разказва, че след като аргонавтите, плавали и гребали срещу течението на Дунав и Сава, в даден момент основали град (съвременна Любляна) .“Тогава те поставили Арго на скеле и го теглили в разстояние на 5 0 мили до морето (това грубо е разстоянието от Любляна до Триест) . Така те стигнали до Италианския бряг.. .”Други източници споменават посещението на аргонавтите в град Пола на адриатическия бряг или обясняват името на Апсиртидските острови като го извеждат от името на Апсирт ( A p s y r t u s ) , брат на Медея.13

( 7 1 ) H d t . , I V . 4 9 , , ( където Атлас е описана като река в Мизия приток на Истер Дунав) .

( 7 2 ) Въпреки хронологиите, предложени от Еузебий ( C h r o n i c l e ) , Орозий ( S e v e n B o o k s a g a i n s t s t h e P a g a n s ) и Св. Августин ( C i v i t a s D e i ) не са напълно съгласни, те се съгласяват достатъчно, че да затвърдят мнението, че Атлас е живял около 1 7 0 0 г. пр.Хр. , а Огиг някъде по това време.

( 7 3 ) Налага се да повтаряме достатъчно често, че прилагателните “митичен”и “легендарен” систематично и безпричинно се прилагат за исторически личности от някои учени.

( 7 4 ) Името на този ЕВРОПЕЙСКИ Кавказ се появява в някои монографии и под изкривената форма T h a u m a s i u s . Вижте моята статия за “T h e R o c k of P r o m e t h e u s ” . ( A n t h r o p o l o g i c a l Jo u r n a l

of C a n a d a , t. 1 2 , N o . 4 , 1 9 7 4 , p p . 1 8 - 2 0 . )

( 7 5 ) B o o k , I X ( B o e o t i a ) , X X X . 3 .

( 7 6 ) S c h o l i a i n A p o l l o n i u m R h o d i u m V e t e r a ( R e c . C a r o l u s W e n d e l ) , B e r l i n , 1 9 3 5 , p . 2 1 2 . Не

трябва да се пренебрегва и съпоставката на името Прометей ( P r o m e t h e u s ) и това на чешкия владетел Премисл ( P r e m i s l ) , които значат едно и също нещо – предумисъл, предвидливост.

( 7 7 ) Ликофрон ( L y c o p h r o n – A l e x a n d r a , 1 . 1 3 5 7 ) загадъчно намеква, че тракийците произлизат от Гигантите, говорейки за тях като за “онези, в които тече кръвта на Ситонските Гиганти ( S i t h o n i a n G i a n t s ) ” . Ситония, днес наречен Касандра, е било името на един от най-западните носове на Халкидическия полуостров. Намира се близо до Солун (гърцизиран днес като Тесалоники).

Там откриваме и равнината Палена ( P a l l e n e ) , на която се е състояла “битката между Гигантите и нахлуващите гърци”. Поне до времето на Тукидит ( X I V . 1 0 9 ) населението на тази област е било смесено – отчасти гръцко и отчасти тракийско (пеласгско) .

( 7 8 ) Атлас не е единствената историческа личност, спомената от Еузебий в неговата

“C h r o n i c l e ” , за чиято композиция проницателният духовник е ползвал цялата налична информация в имперската библиотека. Въпреки това, някои “ерудити” продължават да наричат личности (като Атлас) митични или легендарни.

( 7 9 ) 3 . 6 0 . 1 - 3 . Също Страбон ( 8 . 3 . 1 9 ) и Дион. Хал. ( R o m a n A n t i q u i t i e s , I. 6 1 . 1 . )

( 8 0 ) II. V . 1 1 .

( 8 1 ) Ibi d e m .

( 8 2 ) 1 7 . 3 . 2 .

( 8 3 ) C r i t i a s , 1 1 4 a .

( 8 4 ) Йосиф ( A g a i n s t A p i o n , I. 6 6 ) с право посочва, че дори през 5 век пр.Хр. гърците са знаели съвсем малко за Рим, тъй като нито Херодот, нито Тукидит споменават римляните. Още по- малко знаели за места по на запад.

Също така трезвомислещият Страбон се съмнява в сведението на P y t h e a s , който е писал за пътешествието си до Северния Атлантик (Исландия) . Такова далечно пътуване на Страбон му се струва невероятно.

( 8 5 ) Че Омир е гледал повече към Черно море, а не към Атлантическия океан, може да се заключи и от факта, че неговите “циклопи” Полифем ( A p o l l . R h o d . I. 1 3 2 1 и I V . 1 4 7 0 ) е поставил сред халибите ( C h a l y b i a n s ) на черноморския бряг. Също и от друг намек на Страбон ( 1 . 2 . 1 0 ) , който си мисли, че идеята за циклопите може да е хрумнала на Омир от четенето на историята на Скития, написана от Аристей ( A r i s t a e u s ) , в която се споменават някакви еднооки хора – аримаспите ( A r i m a s p i a n s ) . (Има рационално обяснение на този мит, но май не му е мястото точно тук.)14, Колкото до “говедата на Слънцето” които спътниците на Одисей изклали в Тринакия, много малко вероятно е това да се е случило в Сицилия, както се мъчат да ни убедят някои учени. Вярно е, че Сицилия има формата на триъгълник, но “триъгълно” на гръцки е “тригоникос”, а има осезаема разлика между тази дума и Тринакия или Тринакрия. Последната дума по-скоро ни насочва към Халкидическия полуостров в Егейско море, който определено изглежда като тризъбец.

( 8 6 ) C i v i t a s D e i . B o o k X V I II , c h a p . 8 .

( 8 7 ) Въпросът, който мнозина биха поставили, е дали Св. Юстин Мартир е прав като

отъждествява Девкалион с библейския Ной. ( S e c o n d A p o l o g y , c h a p . 7 )

( 8 8 ) Има един интересен пасаж в “Александра” ( 7 5 3 - 7 6 1 ) на Ликофрон, от който научаваме,че преди да стигне острова на феаките Одисей се е отбил в тракийския град A n t h e d o n в Беотия. От това следват две неща: Първо, че траките са имали градове в Беотия и, второ, че Одисей не би могъл да мине през Беотия, ако е наближавал Коркира от запад. И обратно– съвсем естествено е за човек, който идва от Черно море и имащ намерение да заобиколи Пелопонес, да се отбие на някое място в Беотия.

( 8 9 ) Обикновените хора в Гърция вярват, че техните предци са дошли от C o l c h i s . Диодор Сикул обаче ( X L . 3 . 2 . ) казва, че преди да бъдат изгонени от Египет, някои гърци били изхвърлени на брега на това, което е днешна Гърция. Заедно със своя водач D a n a u s , тези бегълци се установили в Аргос (I. 2 8 . 2 - 4 ) . Орозий (I. 1 1 ) ни дава и времето на това събитие: 1 5 2 8 г. пр.Хр. (която вероятно е твърде занижена) . Орозий също обяснява, че D a n a u s “пропъдил S t h e n e l u s (Станил? – бел.пр. ) ,който го бил приел като беглец в нужда, от собственото му царство и сам станал цар”.Този /кукувичи б.м./ ход се превърнал в модел за гръцката експанзия в Европа. /Така гъците се домогват и до императорския трон в Константинопол и изтласкват и изтриват траките – българи от историята на „Византия”. И затриват империята разбира се. Въпреки че българите с отвращение ги спасяват от некадърното им управление на няколко пъти. б.м./

( 9 0 ) V I . 1 3 7 .

( 9 1 ) Повече в моята статия “K o i n e i a n d Idiai”, T h e C l a s s i c a l W o r l d ( P h i l a d e l p h i a ) D e c e m b e r ,1 9 6 8 , p . 1 3 1 - 1 3 2 .

( 9 2 ) P l i n y , N . H . , V II . 5 6 , 1 9 4 a n d P a u s a n i a s , I. 2 8 . 3 .(Вместо E u r y a l u s Павзаний пише A g r o l a s . )

( 9 3 ) 3 1 . 3 9 . 1 5 .

( 9 4 ) 7 . 1 . 1 . - 3

( 9 5 ) 5 . 2 . 4

( 9 6 ) C a l l i m a c h u s , E p i g r . 4 0 ; A p o l l o d o r u s , II. 4 . 4 ; P a u s a n i a s , II. 1 5 . 4 a n d 1 6 . 3 .

( 9 7 ) 9 . 5 . 2 2 .

( 9 8 ) I. 2 1 . 2 - 3 .

( 9 9 ) L . 2 5 2 - 2 5 5 .

( 1 0 0 ) P o l y b u s , X X I X , 6 . 2 . D i o d o r u s , 1 6 . 7 2 . 1 .

( 1 0 1 ) In P h o t i u s ’ M y r i o b i b l i o n , c o d . 2 4 3 ( B e l l e s L e t t r e s , P a r i s , 1 9 7 1 , t. 6 , p . 9 6 )

( 1 0 2 ) 7 . 1 . 5 .

( 1 0 3 ) B o o k V II . F r a g m e n t 2 4 .

( 1 0 4 ) 7 . 7 . 1 .15

( 1 0 5 ) V . 2 .

( 1 0 6 ) C h r o n o g r a p h i a , B o n n E d . , p . 9 7 .

( 1 0 7 ) C h i l i a d e s ( G e o r g O l m s e d . , H i l d e s h e i m , 1 9 6 3 ) , X , 1 8 5 .

С това Цеца премахва всякакво съмнение за идентичността на българите с древните траки, македонци и пеласги.

==============================================================




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - Прочети от Сара дива-"Имперската буква Орбини".
09.06.2011 06:59
Недоумявам защо възхваляваш,манипулатора Орбини?Споменаването под път и над път,имперската измислица "славяни",налива само масло в антибългарскара пропаганда!Все пак трябва да различаваме лъжата от истината,макар че за да хване лъжата декиш,се пробутват и някои истини-стар приьом на манипулаторите.
цитирай
2. demograph - Предавам такста на Г.Сотиров както си е и не възхвалявам Орбини, а Сотиров
09.06.2011 19:51
andrei написа:
Недоумявам защо възхваляваш,манипулатора Орбини?Споменаването под път и над път,имперската измислица "славяни",налива само масло в антибългарскара пропаганда!Все пак трябва да различаваме лъжата от истината,макар че за да хване лъжата декиш,се пробутват и някои истини-стар приьом на манипулаторите.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Защото, макар и да греши, той е един велик българин. Никой не е съвършен. Г.Сотиров също. Писал е преди 20-30 г., когато ние с теб сме зяпали в устата на манипулаторите, защото нямаше кой да ни отвори очите. Моето отношение към Орбини е подобно на твоето и на Сарадива. Не ме съветваш да прескоча текстовете, където Сотиров казва добри думи за Орбини, нали? Аз не смятам Сотиров за манипулатор. Но, за да не остане някой с впечатление, че "възхвалявам" Орбини, ще публикувам линка към постинга на Сарадива с препоръка да се прочете повече за Марио Орбини..
цитирай
3. анонимен - checker google rank backlink service
27.10.2011 14:40
how's things demograph.blog.bg owner found your blog via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramtically increase traffic to your website http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer backlink checking local seo <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> backlink exchange Take care. Jay
цитирай
4. анонимен - replica seiko watches Redge
01.04.2012 13:03
<a href="http://yourreplicawatches.net/brand/Breitling/">Breitling Replica Watches - chopard replica watches</a>
http://yourreplicawatches.net/brand/Movado/ - Movado Replica Watches - replica orvis watches
<a href="http://yourreplicawatches.net/">replica watches tag heuer</a>
http://yourreplicawatches.net/ - replica watches japanese movements
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7984816
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол