Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2011 22:25 - Великият прокуден Георги Сотиров//продължение
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 7832 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 24.11.2012 04:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не смятам че има нужда от представяне или мой коментар. "За който разбира, бръмченета на комара е равно на музиката на оркестър, а който не разбира звуците на оркестъра му се струват жужене на комар"/турска поговорка
Насладете се на Г. Сотиров:- последна част от неговата  ELEMENTANOVA
Писано е през 1986г. не забравяйте това.
........................................................................................................................
ПРЕДКИРИЛСКА ПИСМЕНОСТ В СЛАВЯНСКИТЕ ЗЕМИ

 1 . ВЪВЕДЕНИЕ

 През 1 9 5 9 година вдовицата на покойния професор Мавродинов публикува ръкопис, оставен от нейния съпруг (“Старобългарско изкуство”), в който се споменава наскорошно археологическо откритие. Изглежда, че по време на някакви разкопки,правени през 1 9 4 6 и 1 9 4 9 край град Преслав, е намерена пекарна за тухли, датирана към 1 0 век. Тази постройка, освен за други неща, е служила за производството на керамични плочки, които са били използвани за декорация на палатите и църквите в Преслав.

Полираната страна на тези плочки е покрита с надписи на кирилица. От другатастрана обаче, на гърба, тези плочки носят единични глаголически знаци, представящи числа. С това откритие се слага край на дискусиите относно хронологичното първенство на глаголицата пред кирилицата.Тук трябва да се поясни, че след като плочките бъдат циментирани на стените, вече никой не би могъл да види глаголическите знаци. Тези знаци, или по-скоро числа, трябва да са служили на работниците, които са правили плочките, които са ги полирали, пекли и отнасяли до съответните им места. Вероятно тези числа са били в помощ и на зидарите, които са нареждали плочките на стените. Бихме могли да направим заключението, че декораторите са могли да четат надписите на кирилица, но не и работниците. И обратно – работниците са били запознати с глаголицата.Иначе не би било необходимо (или дори възможно) да се маркират плочките с глаголически знаци, за да бъдат ползвани от хора, които не са могли да ги разчитат.В ред на тези мисли можем да направим заключението, че глаголицата е била позната в Преслав преди кирилицата. В тази връзка е добре да си припомним два допълнителни факта.

Първият е съществуването на два палимпсести на глаголическа основа [ 1 ] . Другият е наличието на пояснения на кирилица в празните полета на глаголическото Зографско евангелие ( B e r l i n , 1 8 7 9 ) [ 2 ] . Тези два факта са в пълно противоречие с идеята, че глаголицата се е появила по-късно от кирилицата.

Кога точно е изобретена глаголицата?

Засега не е възможно да се посочи дори приблизителен период. Въпреки това, има основания да се вярва, че тази азбука е била известна в Югоизточна Европа отдълбока античност. Не можем да се задълбочаваме много в темата в тази кратка статия. Все пак ще споменем по-долу някои допълнителни факти, сочещи за съществуването на родна писменост сред славяните в тази област преди времето на Кирил и Методий.

 2 . СВЕТИЛИЩЕТО НА БАКХУС

28 При Херодот намираме следния пасаж:

Сатрите ( S a t r a e ) . . .живеят сред величествените планини, облечени в гори от различни дървета и покрити със сняг, и са много храбри в сражение.Те са траките, които имат светилище на Бакхус в своята страна, коeто е разположено на най-високата им планинска верига. Бесите, сатрийски народ, доставят пророчествата; но техният оракул, също като в Делфи, е една жена;а нейните отговори не са по-трудни за разчитане. ”[3]

От този текст можем да видим, че още през пети век пр. Хр. траките са имали своя писменост. Ако това не беше така, Херодот не би бил в състояние да сравнява калиграфията на жреците в храма на Бакхус с този на жреците, служещи на Аполон в Делфи.Също така можем да отбележим, че тракийското светилище е продължавало да работи в продължение на много векове.От време на време там е търсил съвети Александър Велики,а около 3 0 0 години по-късно и Октавий, баща на бъдещия император Октавиан. По времето на Макробий, в началото на 5 век сл. Хр. ,това светилище все още е съществувало. Интересно е, че на същото място днес откриваме манастира Свети Йоан Рилски, където са запазени “рилските листи”, писани на глаголица.

 3 . ГЕТСКИТЕ ТЕКСТОВЕ НА ОВИД

Още едно указание, че траките са имали собствена азбука идва от друг източник, не по-малко интересен от първия. През 8 г. сл. Хр. Овид е бил пратен в изгнание в Томи на брега на Черно море, на около 1 5 0 км. от Преслав. Томи е старото име на днешния град Кюстенджа. Овид прекарва там 10 години, бленувайки за дома си и пишейки често на своите приятели с надеждата, че те ще подтикнат Октавиан да позволи на изгнаника да се върне в Рим.

За да спечели симпатията на своите кореспонденти, Овид пише неприятни коментари за Томи и неговите жители. Това не е ласкателно за хората, сред които Овид е живял през последните си години, но е и разбираемо. Сред писмата на Овид има две, които са особено интересни.

Първото е адресирано до крал Котис от Тракия, почти съсед на поета. Ето какво може да се прочете в него:

Никой крал не е бил по-добре обучен от тях (философските науки – бел.авт.) или посвещавал повече време на хуманитарните науки. Твоят стих ми е свидетел, че ако махнеш името си, ще отрека, че го е съставил младеж от Тракия. Бистонската земя (Тракия – бел.авт.) се гордее с твоя талант, че Орфей може да не е единственият поет от нея. ” [ 5 ]

Второто писмо е особено важно. В него Овид моли един от приятелите си, който се казва Карус, за една услуга, но също така казва:Не бива да се маеш, ако стиховете ми излизат грешни, защото съм почти поет на гетски. Ах! Това ме засрамява! Написал съм дори поема на езика гетски, ползвайки варварски думи на брой като нашите: Даже спечелих си слава – поздрави ме! – и започна име на поет да ми излиза сред нецивилизованите гети. ” [ 6 ]

Овид нарича гетите нецивилизовани, защото иска да убеди приятеля си Карус да се застъпи за него пред императора. Друг човек на мястото на Овид вероятно би направил същото. [ 7 ] Както и да е, нас ни интересува каква е била азбуката, /29/ ползвана от Овид за написването на поемата на езика на гетите. Ако тези хора не са имали азбука, как би могъл Овид да напише поема на техния език? Може би е ползвал латинската азбука? Може и така да е било, но в такъв случай е основателно да предположим, че жителите на Томи са започнали да употребяват латински букви от времето на Овид нататък. Колкото и странно да изглежда, Овид ще се окаже, че е бил изобретателят на поне една от тракийските азбуки, съществуващи в началото на нашата ера.

 4 . ДВЕ ЗНАЧИМИ СВИДЕТЕЛСТВА

Не може да има съмнение, че тракийски книги са съществували през 7 век от нашата ера. При Фотий откриваме ясно свидетество в подкрепа на това твърдение, тъй като той казва, че известен византийски автор ползвал тракийски книги след времето на Хераклий. Тоест след 6 4 1 година. [ 8 ] Тази дата е важна, понеже по това време „славянските”/кавичките са мои –демограф/ народи са били в Тракия от най-малко един век, ако се осланяме на авторитета на Прокопий. [ 9 ] Само можем да съжаляваме, че Фотий не е счел за нужно да ни каже с каква азбука са написани тракийските книги.Разполагаме и със свидетелство от Юлиан Апостат (Юлиан Отстъпник – бел.пр. )При споменаването на град Аквилея ( A q u i l e a ) Юлиан казва:Това, всъщност, е търговският център на мизите, панонците и италианците,които живеят във вътрешността. В миналото те са наричани, струва ми се,Хенети ( H e n e t i ) ; в наши дни, въпреки че римляните владеят техните градове, те са запазили първото си име с маловажна добавка на една буква в началото на думата; тя се представя от уникален символ, който те наричат “ o u ” и който те често ползват вместо b e t a , произлизащ, както си мисля, от специфичното придихание на техния език. ” [ 1 0 ]

Юлиан, който е писал на гръцки, тук посочва, че думата, която гърците произнасяли като “H e n e t i ” е била произнасяна от местните жители като “V e n e t i .Гърците са имали затруднения с произнасянето, понеже гръцката b e t a съответства на звук между Б и В, докато в езика, говорен на север от Гърция, тези два звука ясно се отличават и изискват два различни писмени символа.
Тъй като Юлиан е писал тези редове през 3 5 8 г. сл. Хр. , венетите със сигурност по това време са имали собствена азбука.////

Задължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/:
http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf
Гласувай:
10
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - Земите не са славянски,както итраките
29.06.2011 13:10
не са славяни.С тази заблуда трябва да се приключи веднъж завинаги!Вреди на българите и на България. Тази теза обслужва руските напъни за древно величие,което никога не са имали!Чета от време на време твои публикации и не без учудване и възмущение виждам,че по всякакъв начин се стремиш да наричаш българите,които са наследници на траките славяни.Ако на руснаците им трябва такава митология,не разбирам защо българин налива вода в руската мелница?!Впросът не е само исторически-той е и политически.
цитирай
2. nikikm - Впечатлен
29.06.2011 21:47
съм от публикациите ти поГ.Сотиров. Това цяла книга ли е,или извадки.За по-голяма прегледност,защо не номерираш продълженията?Малко се обърках тази вечер,при преважданията,защото е едно да ги четеш през дни,а друго,като книга,последователно.Но е интересно,благодаря ти!
цитирай
3. demograph - Бъркаш ме с някой друг Андро. Жалко.
30.06.2011 00:01
andrei написа:
не са славяни.С тази заблуда трябва да се приключи веднъж завинаги!Вреди на българите и на България. Тази теза обслужва руските напъни за древно величие,което никога не са имали!Чета от време на време твои публикации и не без учудване и възмущение виждам,че по всякакъв начин се стремиш да наричаш българите,които са наследници на траките славяни.Ако на руснаците им трябва такава митология,не разбирам защо българин налива вода в руската мелница?!Впросът не е само исторически-той е и политически.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Аз просто представям Г. Сотиров. Възхищавам се на родолюбието му.Не защитавам тезите му, в това число тази за единството на траки със славяни. В последващите му работи и в работите на други по-млади или по-стари изследователи на тракийските ни корени, тази теза се поставя под съмнение. Аз не съм решил за себе си кое е вярното. Сигурен съм, че ние бългаите сме траките, оито живеят на древната тракийска земя от Сътворението и говорят Онзи Пръв език.Не си справедлив да ме обвиняваш в русофилство или панславизъм. Не спирам да разобличавам всички антибългарски доктрини, и всеки антибългаризъм, без значение от къде идва и какво ми коства това. Писах ти, че и да не публикувам Г. Сотиров писаното от него ще шества в информационния свят. Не ставай цензор. Цензурата никога не е служила на Истината, дори установена с благородни намерения. С политика основана на цензура не може да се постигне нещо съществено. Затуй не трия коментари. Нека всяко мнение е на разположение на читателите. Ако и когато бъдат просветени те ще разберат кое е вярното. Ще разберат и грешките на Г.Сотров. И моите и на другите, но от всичко сами ще сглобят истинската история на българите. Не очаквах, че ще се наложи да ти напиша това. Поздрави.
цитирай
4. demograph - Ще номерирам постингите, а някои ще разделя и публикувам в отделни такива. Благодаря.
30.06.2011 00:13
nikikm написа:
съм от публикациите ти поГ.Сотиров. Това цяла книга ли е,или извадки.За по-голяма прегледност,защо не номерираш продълженията?Малко се обърках тази вечер,при преважданията,защото е едно да ги четеш през дни,а друго,като книга,последователно.Но е интересно,благодаря ти!

.........................................................................................................................
Сотиров изследва с вдъхновение и то му отваря затворени за другите хора страници от миналото..Поздрав.
цитирай
5. andrei - Това е коментар до Григор Симов,който отговаря и на твоите въпроси.
30.06.2011 02:30
- Не справедливо ме обвинявате за неща,
които не съм изричал.За да съм по-конкретен,ще Ви кажа,че панслависката руска теория е толкова вредна за България,колкото и юдео-масонството.Чел съм Талмуда и в мои публикации и коментари ясно съм показал своята позиция по тези въпроси.Ще подчертая за яснота още веднъж,че българите сме наследници на траките и произхождаме от тях.Руските напъни да се отъркат и прилепят към тази историческа истина и прикачат към нея някакъв не съществуващ измислен славянски обединителен елемет,говори единствено за желанието им да си присвоят чужда история и култура,която никога не са притежавали.Сотиров,казва някои истини,но греши с твърденията си за славяните,че са траки!Нека руснаците,евреите и който и да е търсят корените си,където щат,но не и в Бългаската Тракийска история и култура.Това си е техен проблем!Нашата задача е да отстояваме своето наследство и позиция твърдо и неотклонно.Още веднъж ще подчертя,че не съм привърженик на дошляшката ,тюркска и каквато и да е чужда нам теория.Еднакво презирам еврейските и руски посегателства и внушения.Българите сме били в различни периоди от своето съществуване и тангристи,и мюсолмани и християни-създали сме десетки държави с развита цивилизация,за да позволим на когото и да било да ни яха,както му хрумне.Въпросът не е само исторически но и политически!Руските варвари и еврейските кърлежи да си търсят корените и въжделенията по-далеч от нас.Това че сме дали на руснаците език,писменост и религия,не ни први братя с тях.Вместо благодарност от руснаците ,сме били винаги и не веднъж обругавани и наказвани незаслужено.От варвари не сме очаквали и друго.Това че евреите доминират в икономиките на десетки страни не е основание да се прегърнем с руснаците,които също толкова ненавиждам.Струва ми се,че се изясних.Аз съм Българин,чуждото не ща,но и своето не давам!!!
цитирай
6. demograph - С това съм напълно съгласен и се извинявам.
13.08.2011 02:22
andrei написа:
- Не справедливо ме обвинявате за неща,
които не съм изричал.За да съм по-конкретен,ще Ви кажа,че панслависката руска теория е толкова вредна за България,колкото и юдео-масонството.Чел съм Талмуда и в мои публикации и коментари ясно съм показал своята позиция по тези въпроси.Ще подчертая за яснота още веднъж,че българите сме наследници на траките и произхождаме от тях.Руските напъни да се отъркат и прилепят към тази историческа истина и прикачат към нея някакъв не съществуващ измислен славянски обединителен елемет,говори единствено за желанието им да си присвоят чужда история и култура,която никога не са притежавали.Сотиров,казва някои истини,но греши с твърденията си за славяните,че са траки!Нека руснаците,евреите и който и да е търсят корените си,където щат,но не и в Бългаската Тракийска история и култура.Това си е техен проблем!Нашата задача е да отстояваме своето наследство и позиция твърдо и неотклонно.Още веднъж ще подчертя,че не съм привърженик на дошляшката ,тюркска и каквато и да е чужда нам теория.Еднакво презирам еврейските и руски посегателства и внушения.Българите сме били в различни периоди от своето съществуване и тангристи,и мюсолмани и християни-създали сме десетки държави с развита цивилизация,за да позволим на когото и да било да ни яха,както му хрумне.Въпросът не е само исторически но и политически!Руските варвари и еврейските кърлежи да си търсят корените и въжделенията по-далеч от нас.Това че сме дали на руснаците език,писменост и религия,не ни први братя с тях.Вместо благодарност от руснаците ,сме били винаги и не веднъж обругавани и наказвани незаслужено.От варвари не сме очаквали и друго.Това че евреите доминират в икономиките на десетки страни не е основание да се прегърнем с руснаците,които също толкова ненавиждам.Струва ми се,че се изясних.Аз съм Българин,чуждото не ща,но и своето не давам!!!

цитирай
7. balkan1 - Чие е писмото ЛИНЕАР Б?
29.11.2011 17:59
http://www.ivanstamenov.com/files/linearb.pdf

“Сред елините
Лин беше първият, който откри различните ритми и песни, а ко-
гато Кадъм донесе от Финикия буквите, както ги наричат, отно-
во Лин беше първият, който ги приложи на елински език, даде
им имена и поправи формата им. Сега буквите официално се на-
ричат финикийски, защото бяха донесени на елините от фини-
кийците, но простолюдието ги нарича пеласгийски, защото пе-
ласгите първи ги адаптираха и използваха”
цитирай
8. demokrat63 - Андрей, напълно Ви разбирам, но ...
01.01.2012 20:44
[ще Ви кажа,че панслависката руска теория е толкова вредна за България,колкото и юдео-масонството.Чел съм Талмуда и в мои публикации и коментари ясно съм показал своята позиция по тези въпроси.Ще подчертая за яснота още веднъж,че българите сме наследници на траките и произхождаме от тях.Руските напъни да се отъркат и прилепят към тази историческа истина и прикачат към нея някакъв не съществуващ измислен славянски обединителен елемет,говори единствено за желанието им да си присвоят чужда история и култура,която никога не са притежавали.Сотиров,казва някои истини,но греши с твърденията си за славяните,че са траки!Нека руснаците,евреите и който и да е търсят корените си,където щат,но не и в Бългаската Тракийска история и култура.Това си е техен проблем!Нашата задача е да отстояваме своето наследство и позиция твърдо и неотклонно.Още веднъж ще подчертя,че не съм привърженик на дошляшката ,тюркска и каквато и да е чужда нам теория.Еднакво презирам еврейските и руски посегателства и внушения.Българите сме били в различни периоди от своето съществуване и тангристи,и мюсолмани и християни-създали сме десетки държави с развита цивилизация,за да позволим на когото и да било да ни яха,както му хрумне.Въпросът не е само исторически но и политически!Руските варвари и еврейските кърлежи да си търсят корените и въжделенията по-далеч от нас.Това че сме дали на руснаците език,писменост и религия,не ни први братя с тях.Вместо благодарност от руснаците ,сме били винаги и не веднъж обругавани и наказвани незаслужено.От варвари не сме очаквали и друго.Това че евреите доминират в икономиките на десетки страни не е основание да се прегърнем с руснаците,които също толкова ненавиждам.Струва ми се,че се изясних.Аз съм Българин,чуждото не ща,но и своето не давам!!!
[/quote]
Андрей, напълно Ви разбирам, но трябва да се запознаете по-подробно с трудовете на Г Сотиров за да разберете какво той разбира под славяни и как ги свързва със склавините. В блога си имам статия на Г Сотиров за Юстиниан.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 5528481
Постинги: 1599
Коментари: 8913
Гласове: 8199
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Блогрол