Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2011 02:05 - Незабравимият д-р Ганчо Ценов
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 21109 Коментари: 29 Гласове:
17

Последна промяна: 24.11.2012 04:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image Забравеният д-р Ганчо Ценов



 

          Когато за първи път срещнах името на д-р Ганчо Ценов (някъде из трудовете на проф. Бешевлиев), ми направи впечатление, че ставаше въпрос за единствения български учен , който твърдял за българите, че имат "тракийски" произход. Разпитах мои познати историци и археолози, дали знаят нещо за този български историк. От тях не можах да изкопча абсолютно никаква информация.
          Започнах да търся книгите на Ценов. Повечето открих много трудно. Оказа се, че в Народната Библиотека "Св.Св. Кирил и Методи", на мястото на неговите изследвания са поставени рецензии на други учени върху трудовете му. Най-интересните му книги намерих в частни библиотечни сбирки на мои познати и приятели.
         Когато се запознах с изследванията на професора, осъзнах, че Ганчо Ценов е заслужено инкриминиран от "историците". Неговите трудове бяха толкова Български, че нито един академичен "учен" не би допуснал този човек в университетските висши среди. Както е и станало. Опитите на Ганчо Ценов да защити докторат в Университета и да учи Българската Младеж на Българска История са ударили на камък. Научната си титла (доктор по история) Ганчо Ценов е получил в Берлинския университет.
        В своите научни дирения д-р Ценов допуска и не малко грешки. Но пътят към истината е труден и неравен за всеки изследовател, още повече за този, който сам с много труд се бори срещу клишетата в науката.

         Ще ви представя част от послеслова на Ганчо Ценов към книгата му "Кроватова България и покръстването на Българите", издадена в 1937 година.

        Глава II
        Наука и политика
        Двете обществени течения в България

         Турската и гръцката тирании бяха свели българския народ до най-ниското стъпало на човешка култура , но българизма му те не можаха да изкоренят. Под съзнанието на народа все още бяха останали зародиши от национален усет. Българският народ съзна, че е бил народ и е имал своя самостоятелна държава и успя даже да си извоюва своя народна църква. Русия освободи една част от българския народ. Освободените българи се повикаха за самостоятелно управление , но те се разделиха по атавизъм на два дела.
        Херодот разправя за нашите прадеди кимериите или скитите следното:
        Веднъж персите ги нападнали. Те се събрали на съвет да решат, какво да правят. По-имотните казали , че трябва непременно да се защитават, та ако и всички би погинали. "Ако избегаме от тук , къде можем да идем и каква ще бъде нашата съдба" казали те. Другата партия била на мнение да не се бият , а да бегат. И понеже била по-многобройна и по-силна , тя се нахвърлила върху оние, които искали да се бият и ги избила. Тогава нахлули персите и безпрепятствено заели кимерийската земя. Избегалите отишли да си търсят прехрана у други народи. Херодот ги нарича "доулои" т.е. слуги , роби , което латинците отсетне нарекоха склавени (слуги, роби), а по-новите писатели ги нарекоха славени.
       След освобождението българският народ се разделил на два дела. Единият дел, който се наричаше славянофили, бе на мнение, че България требва да се постави под протектората на Руся , защото тя сама не могла да се управлява.
        Другата партия, която се наричаше патриоти, беше за една самостоятелна България. Ожесточените борби между тези две партии пълнят историята на България от освобождението до световната война. Русофилите се засилиха от разните модерни течения , като комунисти, социалисти и други исти , които за народност и отечество лула тютюн не даваха. Отечестволюбието се счете за порок , за назадничавост. Тежко тому, комуто излезеше дума , че е патриот.
       Когато в 1907 година аз издадох моята книга "Праотечеството на Българите", от която излизало, че българите са били нещо по-добро от онова, което се мислеше досега за тех, аз бидох обявен за патриот и, следователно, за човек, който стои извън законите. Всички , които ме критикуваха , критикуваха ме не по съдържание, не защото посочените от мен данни са неверни, а защото съм бил патриот, който изнасял факти, че българите са били и храбри и културни, когато според мнението на моите противници било очевидно, че българите са създадени от природата за тор на чужди ниви.
 ...
       Моят шовинизъм, като доказвал, че Тракия и Македония са стари български земи, заплашвал от една страна Русия, която аспирираше за Южна Тракия, като хинтерланд на Дарданелите, а от друга страна - панонските славяни , които аспирираха за Солун.
...
       Ягич написа една обширна студия в изданията на Виенската академия на науките на тема: "Как е настанал църковнославянският език", в която натъртено викаше , че преводът на св. Кирила трябва да се нарича славянски и само славянски. На българите да не се обръщало внимание. Под българи той разбираше св.Климента и другарите му, които (от шовинизъм) се наричали българи. Ягич беше против названието старобългарски , защото от него би се разбрало , че македонците са българи, а не славяни, а Ягич искаше да са славяни, а не българи. Какво значение имаше тая теоря в времето около Балканската война , всеки разбира.
...
       Становището на панонските слависти се поддържаше и от българските учени.

д-р Ганчо Ценов
 
 

Списък на книгите, писани от Ганчо Ценов:

1. Wer hat Moskau im Jahre 1812 in Brand gesteckt? Ebering, Berlin, 1900. Reprint:Kraus, Waduz, 1965
2. Праотечеството и праезикът на българите. - 1907 г.
3. Българите са по-стари заселници на Тракия и Македония от славяните. - 1908 г.
4. Критически разбор на българите. - 1910 г.
5. Произход на българите и начало на българската държава и българската църква. - 1910 г.
6. Първите религиозни борби в България. - 1912 г.
7. Покръстването на българите - обяснение. - 1914 г.
8. Хиляда години ли от смъртта на Св. Климента ? - 1915 г.
9. Кой е Климент Охридски ? - 1915 г.
10. Произход на хуните. - 1915 г.
11. Русия и завоевателните стремежи на сърбите. - 1915 г.
12. Goten oder Bulgaren. Leipzig, Dyk, 1915
13. Geschichte der Bulgaren. Steiwetz, Berlin, 1917
14. Die Abstammung der Bulgaren und die Urheimat der Slaven. - 1930 g.
15. Geschichte der Bulgaren und der anderen Subslaven. - 1935 g.
16. Препирните по народността на българите - в що се състоят и защо се водят. - 1936 г.
17. Кроватова България и покръстването на българите. - 1937 г.
18. Прокоповите хуни и Теофановите българи. - 1938 г.
19. Народността на старите македонци. - 1938 г.
20. Хуните, които основаха българската държава. Техният произход и тяхното християнство. - 1940 г.
21. (статия) Седмичните дни като белег на старо християнство у славяните. сп.Преглед, 1907 г.
22. (статия) Das wissenschaftliche Leben in Bulgarien. "Minerva" (WdeG), Berlin, 6 Sept., 1924.

GBV Union Catalogue

KVK
Търсете на Autor - Gantscho Tzenoff


 

image
image 
Копирах и публикувам това с гордост и  гняв.

Задължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/:
http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf




Гласувай:
17



1. sparotok - поклон
13.08.2011 12:09
Поклон пред паметта на един истински българин пожертвал всичко от любов към Род и Родина!
цитирай
2. balkanec - Най-големия български историк
13.08.2011 14:17
и до днес.
цитирай
3. demograph - Ние сме длъжни да помним
13.08.2011 14:37
kansandilh написа:
Когато Раковски- пряк продължител на делото на Паисий пише „Основни начала за българската най-стара повестност” по времето на революционните борби за освобождението на България и на все още незавършилия процес на българското възраждане , едва ли се е заблуждавал, че написването на истинската българска история е по силите на един човек пък бил той дори и Раковски. Несъмнено, Раковски писал с надеждата, че така или иначе, въпреки налаганите от някои чужди историци лъжливи представи за произхода на българите, тези лъжи, рано или късно, са щели да бъдат опровергани от българските духовни водачи. Един от тези духовни водачи е Ганчо Ценов-истински българин, учен отдаден на безкомпромисно търсене на историческата истина за българския произход. За съжаление, трябваше да изминат близо 70 години, за да бъдат преоткрити неговите основни трудове, разкриващи ни дълбоките български корени. И това е така, защото някои от водещите български историци безпаметни за произхода и делата на дедите ни, се постараха не само да лишат Ганчо Цанов от професионално поприще в България, но и да инкриминират трудовете му, за да не достигнат до съзнанието на българите, които бяха и продължават да бъдат манипулирани относно тяхната история, съобразно нечии политически интереси. Кога официалната българска историография ще се „осъзнае”, е трудно да се прогнозира , но радващото е, че все повече любознателни българи вървят по следата оставена ни от Раковски и Ценов

Паметник на делото и личността му трябва да бъде ПРЕНАПИСВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ! Благодаря за коментара kansandilh.
цитирай
4. demograph - Да Спароток. Той бе самотният Аватар на българите след Възкръсването на България.
13.08.2011 14:40
sparotok написа:
Поклон пред паметта на един истински българин пожертвал всичко от любов към Род и Родина!

Днес те са много. Поздрав.
цитирай
5. demograph - Паисий на 20 век.
13.08.2011 14:40
balkanec написа:
и до днес.

Паисий на 21 век няма да бъде самичък. Благодаря.
цитирай
6. анонимен - АРХИМЕД ДОГАНООГЛУ
13.08.2011 17:23
ВУЛГАРИТЕ СТЕ ТУРЦИ И ТАКА ЩЕ Е ЗАВИНАГИ...ВИЕ СТЕ ВРАГОВЕ НА ЕЛЛАДА . И ЩЕ НАКАРАМЕ САЩ И ТУРЦИЯ ДА ВИ НАПРАВАТ НА ТУРКИ ДО 10 ГОДИНИ....ВУЛГАРОС НАМИ МИНИ!
цитирай
7. nkf - Ганчо Ценов е гигант не само на по...
13.08.2011 18:00
Ганчо Ценов е гигант не само на полето на чистата наука,но и от морална гледна точка.Наистина достоен Българин!Сигурен съм,че неговите трудове неизбежно ще намерят академично признание и в България.

П.С. Не че е хубаво да се допускат драсканиците на разни цигани,но е добре да оставиш глупостите на гръцкият подчовек за нагледен пример , що за африканска паплач имаме насреща си.
цитирай
8. iuliuscaesar - ценов е едно абсолютно недоразу...
14.08.2011 00:47
ценов е едно абсолютно недоразумение. ако беше писал през 18век, или през първата половина на 19век бих го оправдал. но той пише през първата половина на 20век и е страшно назад с материала.
писанията му причат на студент 1 курс, който чете изворите безкритично и на всичко вярва. освен това цитира избирателно, т.е. само това което му изнася.

къде са му данните за идването на българите от планината имеон, или за арменските извори където пише, че българите сринали самарканд.

доста слаб като историк и не случайно отхвърлен не само у нас, но и навсякъде по света.

да не говорим, че от всичките му книги лъха една злоба най-вече срещу златарски и някои други учени. изобщо жалък човечец, който поради факта, че е отхвърлен заради некадърността си злобее и сипе навсякъде хули.
цитирай
9. анонимен - do iulko cezaroff
14.08.2011 15:08
imalo e za6to da te naragat s nojove,BRUT i ostanalite senatori,ta ti si bil palna GNUS,sega nqma da si capame racete s takiva bokluci kato teb,4e to i bez tova VREMETO vi nablijavaa.Mnogooo,ama mnogo mi e interesno kak 6te se opravdavate pred BOGA,ne 4e 6te vi pita ,amaa....e poradvai se na srebarnicite si o6te malko.
цитирай
10. demograph - О! Юлко, ти пак си тук..и все така тъп, но упорит.
14.08.2011 23:43
iuliuscaesar написа:
ценов е едно абсолютно недоразумение. ако беше писал през 18век, или през първата половина на 19век бих го оправдал. но той пише през първата половина на 20век и е страшно назад с материала.
писанията му причат на студент 1 курс, който чете изворите безкритично и на всичко вярва. освен това цитира избирателно, т.е. само това което му изнася.

къде са му данните за идването на българите от планината имеон, или за арменските извори където пише, че българите сринали самарканд.

доста слаб като историк и не случайно отхвърлен не само у нас, но и навсякъде по света.

да не говорим, че от всичките му книги лъха една злоба най-вече срещу златарски и някои други учени. изобщо жалък човечец, който поради факта, че е отхвърлен заради некадърността си злобее и сипе навсякъде хули.

Много хубави лозунги цитираш. Пак ще те наградят. Може и с медал от тиква, но все е медал.
цитирай
11. iuliuscaesar - явно не си меразбрал или пък нарочно ...
15.08.2011 00:33
явно не си меразбрал или пък нарочно го правиш. ако беше писал в 18век бих го оправдал защото науката тогава не е достатъчнонапреднала, но при положение че пише през 20век и преди него има десетки и дори стотици качествени трудове, а той не е мръднал и на йота, то мога само да му се присмея.

както казах на друго място той дори си позвулява да лъже и да цитира неверни извори, които датира в 4 век при положение че те се отнасят за 7 и 9 век. той е един мануполатор и мошеник, изхарчил парите на жена си на вятъра.

всичките му постановки са оборени преди той да ги напише. тези извори са познати доста време преди него, анализирани са и са отхвърлени. това че той има лични проблеми не е по вина на другите. жалък човечец.
цитирай
12. demograph - Първо започнаха с вас драги...и вече ви оправят.
15.08.2011 02:16
анонимен написа:
ВУЛГАРИТЕ СТЕ ТУРЦИ И ТАКА ЩЕ Е ЗАВИНАГИ...ВИЕ СТЕ ВРАГОВЕ НА ЕЛЛАДА . И ЩЕ НАКАРАМЕ САЩ И ТУРЦИЯ ДА ВИ НАПРАВАТ НА ТУРКИ ДО 10 ГОДИНИ....ВУЛГАРОС НАМИ МИНИ!

цитирай
13. demograph - "..изхарчил парите на жена си на вятъра." и е злодей,а?
15.08.2011 02:24
А когато твойта жена харчи паите ти на вятъра е добрата фея..Стига дрънкаш глупости. Заплакал си за Златарски - руски стипендиант и поръчкаджия. Как може да си толкова объркан. Ами всички за които ти се сополиш са си за ненавиждане. Само злини на България са причинили с пасквилите си. Тоя метод за неглежиране чрез клеветене е доста долен. И аз знам кои си служат умело с него. Странен човек си. Ако не си и ти от тия зад платнището.
цитирай
14. iuliuscaesar - как да не ги е оборила? напротив ...
15.08.2011 17:20
как да не ги е оборила?
напротив всяко едно твърдение негово е оборено. оборването не означава да се посвети цяла книга която да се занимава с него, как то той некоректно прави с другите.

един извор може да бъде оборен без авторът му изобщо да е чувал за ценов.
всичките му твърдения са оборени, ама трябва повече четене.
неговите грешки обаче са огромни, защото предложената от него датировка води и до срив в цялата му концепция за българи на балканите през 4век. ако искаш мога и да ти ги цитирам.
цитирай
15. bls - ЗА МЕН Е ДОСТАТЪЧНО,
16.08.2011 16:14
не мнението на Златарски, да го оставим на заден план; но големият български езиковед от световна класа д-р Ст. Младенов, това вече не е БАНичарница ала спаратоковите (и защо да крия на П. Добрев също) езиковедски финтифлюшки...
цитирай
16. bls - апропо, да ти задам и един страничен въпрос:
16.08.2011 16:16
като не сте секта, защо се боите от инакомислещите и защо изтрихте Кирил Милчев от вашата група"Истинската българска история" във фейсбук??????

Въпреки, че не споделям възгледите на Г. Ц., ще гласувам за този пост, защото си се постарал; човек трябва да уважава всички гледни точки
цитирай
17. get - - Юлко, кога ще отговориш ... Кой и при какви обстоятелства се явява "ОТКРИВАТЕЛЯТ" ... ?!
16.08.2011 17:25
iuliuscaesar написа:
как да не ги е оборила?
напротив всяко едно твърдение негово е оборено. оборването не означава да се посвети цяла книга която да се занимава с него, как то той некоректно прави с другите.

един извор може да бъде оборен без авторът му изобщо да е чувал за ценов.
всичките му твърдения са оборени, ама трябва повече четене.
неговите грешки обаче са огромни, защото предложената от него датировка води и до срив в цялата му концепция за българи на балканите през 4век. ако искаш мога и да ти ги цитирам.

... ХАНСКАТА ... ПРАБЪЛГАРСКА :))) юрта в Плиска ?!! - Хахаха !!!

от ГетКан ТауроСкитский

цитирай
18. get - - Хм, точен израз езикови финтифлюшки ... подобни на долните ...
16.08.2011 22:24
bls написа:
не мнението на Златарски, да го оставим на заден план; но големият български езиковед от световна класа д-р Ст. Младенов, това вече не е БАНичарница ала спаратоковите (и защо да крия на П. Добрев също) езиковедски финтифлюшки...

" ... При група от напреднали студенти се поставя акцент върху особеностите на ВИЗАНТИЙСКИЯТ ЕЗИК и разликите му спрямо класическия старогръцки. След усвояването на основни знания по граматика се четат оригинални текстове, които имат старобългарски превод. Коментират се и особеностите на превода..."
- Това е написано от некой си АристотелиС ... а вие мълчите и най-малко не намирате какво да отговорите ??!!
- Нямам нищо против интересите на Милчев "Летописец" ... само по този начин да не правим своеобразни опити за приватизиране на етноси и процеси !!!

от ГетКан БОУил ТАУРоСкитский
цитирай
19. iuliuscaesar - ми гете не знам какво общо имам аз с ...
17.08.2011 13:21
ми гете не знам какво общо имам аз с някакътв си откривател на някакви си шатра, юрта и т.нат. изобщо не ме интересува тоя въпрос.
цитирай
20. merlin68 - iuliuscaesar - "така дзве...
22.08.2011 20:32
iuliuscaesar - "така дзверов, обичат да спекулират ...
30.07 09:38
Овчаров пък твърди че бил гроба на орфей в перперикон щото нямало къде другаде да е.
глупости колкото искаш. същото е и с оная бронзова глава, която уж била на Севт ІІІ.
аз не знам тея хора дали изобщо публикуват твърдениеята синякъде на чужд език. щото ако го правят съм сигурен че ще ги сцепят от критики."

Така, виждаме, че iuliuscaesar, има самочувствието да критикува не само д-р Ганчо Ценов, но и съвременни български траколози. В това принципно няма нищо лошо и дори напротив - похвално е, в науката трябва да има дебат. Но този дебат, не трябва ли да се води с научни аргументи, а не с лични нападки? А това не важи ли с още по-голяма сила когато става въпрос за колеги? Освен това, и най-вече, не трябва ли да се познават откритията и твърденията на тези които критикуваш?
Прави лошо впечатление, непознаването на широко известни факти, като този, че "гробът на Орфей", не се свързва по никакъв начин с Перперикон, а с Татул. Другото което също прави лошо впечатление, е че поне аз никъде не съм чул, или прочел (а съм чел и гледал доста), проф. Овчаров да твърди, че в Татул, със сигурност е намерен "гробът на Орфей", напротив, на няколко пъти в различни предавания и интервюта съм го чувал да казва, че "някои смятат това за гробът на Орфей", а на науката предстои да го изясни.
Сега за д-р Ганчо Ценов - човекът на практика лишен от възможност за научна кариера от кликата Златарски, принуден да напусне България, за да търси научна реализация. Човекът - защитил докторантура в Берлинският университет. Човекът - осмелил се по времето на Хитлер, да опровергава и отхвърля теорията за немските готи. Ами мисля, този човек, най-малкото заслужава уважение, което трябва да се спазва, ако и да го критикуваш! А какви само аргументи имаш:
"ценов е едно абсолютно недоразумение" "доста слаб като историк и не случайно отхвърлен не само у нас, но и навсякъде по света" "изобщо жалък човечец"
Мястото свърши, но и това стига!
цитирай
21. bven - За д-р Ганчо Ценов трябва да се говори само с уважение и любов!
22.08.2011 21:08
Вече доста хартия се изписа навсякъде, за да се търсят корените на българите. Много ясно е, че те са тук, в България. Това, пред което повечето хора си затварят очите е, че от тук е започнал да се развива Човекът и езикът и писмеността му са български. Колкото до турците , вече се разбра, че те принадлежат на тракийско племе. Има ли нужда от коментар?!
Поздрави за постинга!
Трябва да се знае и говори само истината!
цитирай
22. merlin68 - bven,
22.08.2011 22:54
кога точно се "разбра", че турците са потомци на траките?
цитирай
23. bven - На 25: Ами от 2009 година - тук у нас! Иначе Големите сили отдавна го знаят, но си траят!
23.08.2011 00:02
И изобщо във всяка страна има потомци на българи и траки!!! Много са ми интересни особено тези, които говорят български и заплашват с турците...:)))
цитирай
24. merlin68 - bven,
23.08.2011 00:16
погрешното изразяване, води до погрешно разбиране. В част от днешните турци, особено в европейска Турция, със сигурност има тракийска кръв, това обаче въобще не означава, турците като етнос имат нещо общо с траките.
цитирай
25. bven - Добро утро:
23.08.2011 09:25
Алтернативният портал


Истинските корени на българската народност
Тема: България Дата: 2005/7/27

Един човек търсел упорито ключовете си под светлината на уличната лампа.
-Сигурен ли си, че си ги загубил точно тук?-питали хората.
-Не, но тук е по-светло! – отговорил умникът...

Днес, когато българите се събуждат от вековната летаргия, в която ги е държала една властна и тъмна воля, те не трябва да търсят ключовете на достойнството си под светлината на международната политика, военни групировки и икономически отношения, а там, където са ги загубили – при вечните си исторически корени.

Враговете на нашия народ са се постарали да скрият тези корени и по нихилистичния римски принцип “Разделяй и владей”, балканските българи бяха изкуствено разединявани чрез фалшифицирането на македонска, тракийска, добруджанска и други “народности”, насъсквани срещу тях; а волго-уралските българи са именовани съответно татари, чуваши, башкири, чеченци.

Постарали са се територията ни да намалява като шагренова кожа – навсякъде граничим с наши земи.Древната ни история бе скрита, а новата – изопачена.

Всичко бе съзнателно славянизирано тук и татаризирано на Волга.
Затова се криеше и изопачаваше:

- българската територия отпреди Новата Ера.
- траките – не фигурират в учебниците, въпреки многобройните им храмове.
- Истината за българските империи и техните креации.
- Славната Велика България и какво е направила за Европа.
- Петте български държави на картите от IX век.
- Приноса на богомилите за Новия свят.
- Българска история се изучава само в XI клас

Това е коварен удар срещу Българознанието като цяло.
Но, “Не е во веки!” – както казали богомилите и будителите в най-тежките години на робство.
Само българите имат своите будители!

Такъв национален феномен няма друг народ! Те нямат предшественици, нито спонсори. По традиция за будители се приемат само Паисий и неговите преки или косвени ученици, и толкова. Сякаш те са някакъв изчезнал генетичен вид. Нима след турското робство не са се раждали повече будители? Не бяха ли те наречени през фашизма патриоти, а при социализма дисиденти?

Могат ли да съществуват?

А имаме ли очи да ги видим? Защото те са невидими за тези, които не са възстановили българското си достойнство и които не опонират на чуждите асимилаторски тенденции. Самочувствие има този, който помни славната си биография.
Ключът към българското достойнство е в знанието на истинската ни история!

Днес навлизаме в третото хилядолетие със събуждащо се национално самосъзнание. От малка страна България ще стане център на огромния Български свят, разпилян по евроазийската земя. Възкръсването на Българския дух ще бъде първия световен феномен на новия век. Затова е необходимо Българският лъв да отхвърли със замах насаждания от векове нихилизъм, да не превива повече гръбнак пред Изтока и Запада и да възвърне своето достойнство чрез възстановяване на историята си.

Затова, в зората на новото хилядолетие, разкъсваме мъглата на информационното затъмнение и разтваряме цензурираните страници от духовната ни история, за да оформим пъзела на величествените българи – патриарси на човечеството и семе на нови култури.

Учителят Беинса Дуно тълкува понятието българин като човек, който търси световен ред и Учител, който да му го покаже. И наистина при българите са изпращани цяло съзвездие от световни учители като Орфей, Лао Дзъ, Боян Мага...

Древнокитайските летописи са прецизни и точни. От две и половина хилядолетия преди Христа те свидетелстват за българска държава на север – Хун-ну, участвала в създаването на “Поднебесната империя”.
През Тарим е минавал Коприненият път и там българите са били културен мост между Изтока и Запада.
Където Жълтата река прави остър завой – запад-изток, се намирал друг български корен – държавата Ордос. В нея царувал абсолютен ред по принципа: “за всяко нещо – едно място и всяко нещо но мястото си” Затова order означава ред и порядък. Оттам произлиза думата “орда”, значението на която русофилът Вазов изопачава.
Древният път на Хун-ху започва от Шумер, минава през долината на Нил, през р.Ганг и Индия до Жълтата река – Хуан.хо. Четвъртата стъпка е била на Тарим.

Българите били пастирски, но не номадски народ, с дълбоко заложен усет за единство и свобода.
Притежавали висока култура и развита астрономия за цялото население. Френския учен Леонар Де Лесюл е доказал, че тогава Полярната звезда се наричала Тен-гр-и(Тиен(Тян) – Единствената) – Алфа от съзвездието Дракон(3-5 величина), изгряла 2824г.пр.Хр.

Българските империи се изграждали от три части: центърт(Ордосът), ляво крило (солът) и дясно крило (онгът). “Крилата се осмислят от центъра, а той е нмислим без тях”
Йероглифът на българския владетелски род Дуло се разчита като Луан. Лоян се наричала столицата на Династията Джоу (XI-II в. Пр. Хр.), създадена от Източното крило на хунобългарите. Пазач на архивите там бил Лао Дзъ (Старият мъдрец). Китайците нямат Ъ и йероглифът Дзъ е взет от глаголицата. Там го наричат още БО-ЯН (Богар) – име от българския етнос. На много китайски гравюри той е изобразяван с жезъл и конска опашка – свещен прабългарски атрибут. Основател на Таоизма, на Дао и Дъ (Път на вселената и нравствен закон). “Най-великата книга на света” – казва Толстой.
Така “Светилата на мъдростта на Китай” е от български произход.

Знакът “Ин и Ян” е български по смисъл на единство. Не борба на противоположности, а допълване до Цялото.
Между многото ученици на Лао Дзъ е и Конфуций, който по-късно се опитва да въведе в императорския двор синархично управление, характерно за българските държави. На 96 години Боян напуска Китай, поради упадък на нравите. На границата го карат да пише “ Новите учения “. Той прави това в продължение на три дни, после тръгва на запад и изчезва от полезрението на китайските летописци, за да започнат индийците да пишат за него.

При влошаване на отношенията с българите китайците започват да строят китайската стена (III в.п.н.е.) (единственото изкуствено съоръжение, видимо от Луната), за да спрат набезите на българските конници.
Така българите остават ярки следи в китайската култура.

После “китайският учен” се отправя към Шамбала, откъдето тръгват световните духовни водачи и учители на човечеството. Откъде идва името на тази тайнствена страна?

15000г. пр. Хр. “първата” българска държава се управлявала от Шам – цар-жрец с етноним булгар и с могъщи психотронични способности. Това царство включвало днешните територии на Йордания, Иран, Ирак, Сирия и Ливан. И днес в позлатената Йордания можете да намерите град Аман, както и град Петра, издълбан в скалите, Маунт Небо, където се е подвизавал Моисей и други библейски места. Оттам идват шаманите – хората, които владеят психичните и природни енергии и могат да ги пренасочват по желание. Шаманизмът е най-древната религия на планетата ни и с най-много необясними за съвременната психология феномени. Те смятат произхода си за български, поради което българите са винаги специални гости при тях. “Болъгар е човек, който оцелява винаги. Той е белязан и духовете го пазят, защото трябва да го бъде...”- говорят алтайските шамани, обект на специално изследване от НАСА.

Пак оттам е и името Шамбала (големи, много шамани) – страна на север от Индия, с хиляди пещери и тайни според индийския епос. Според географските карти на това място се е намирала древната Бактрия, един от псевдонимите на която е точно “страната на многото пещери”. Бактрия била населена с бели мъдреци от арийско потекло, доведени от великия Рама, а столицата й се наричала Бълг. Оттам е и етнонимът ни: бълг (високоиздигнати) и ари (свободни). В него са заложени корените на вроденото ни благородство и свобода. Учените още спорят около Бактрийското чудо – неизвестния произход на богатата бактрийска култура две хилядолетия пр. Хр. По-късно, на базата на тази култура се създава “внезапно” Кушанската империя, която е доказано българска. Следователно както Шамбала, така и Бактрия са синоними на една и съща страна – България!

Оттам именно българските брамани, носещи ведическото знание, навлизат в Индия и диктуват свещените “древноиндийски” книги на Санскрит (съвършен, свещен и скрит). На този свещен език е написан и Чипровския камък, далеч преди индусите да го използват.

През V в.пр.н.е. браманът Панини, роден до столицата на Бактрия, създава на този език първата граматика и написва Махабхарата.

Свещените индийски книги на санскрит се наричат Веди. В тях са описани слънчеви култове, подобни на зороастрийските и тракийските мистерии, създадени все от протобългарски духовни учители. Те не се превеждат у нас, защото ще се види българският им произход. Веди (виждане, знание) е третата буква от българската азбука.
Аюрведа (най-древното лекуване с билки) е българска народна медицина.

В ндия Боян го наричат Боганатар или Болгар. Между неговите ученици са Буда и Бабаджи... Светското име на Буда Гаотма и принц Сидхарта – княз на скитите, сърцевина на които са били българите.
Така че браманските и будистките учения са преподавани от протобългарски посветени.

Нека се върнем на Шамбала. До ден днешен не престават опитите за влизане в тази страна. Но махатмите са взели мерки за опазването й от нежелани гости. Има невидими бариери, деформации на видимия ландшафт, енергийни полета, каменни лавинни и отклоняващи и деформиращи мисълта излъчватели. “Който не е повикан, няма да стигне”. Както за Свещения Граал или Царството Божие, изискванията към търсещия са императивни и безкомпромисни.

В преданията се говори, че това е най-древният център за Космическия Разум (Тангра). Той е излъчвал импулси за събуждане на съзнанието на човека от неговото спящо, животинско състояние, за ускоряване на еволюцията и възцаряване на Разума. Неговите пратиници са Христос, Буда, Майтрея... Затова основата на техните учения е една, но приспособена към духовното и нравствено интелектуално развитие на съзнание на съответния народ и епоха.

Сега от чувашкия академик Юхма научаваме, че един от най-светлите духовни учители на човечеството – Заратустра – е техен предтеча. Неговото учение е било водещо за страните на Изтока през древността и средните векове. Зороастрийците боготворели Огъня – Единната Енергия, създаваща всички форми на живот във вселената. Зороастър основал храм на огъня и запалил в него свещен огън, който оттогава не е изгаднал и от който палят факли последователите му от цял свят. Те се прекланят пред Слънцето, носещо божествена енергия, която разширява и облагородява съзнанието. Зороастър дал посоката на позитивната свастика – най-древният символ на единство и развитие във Вселената, означаващ благоденствие, плодородие, прераждане, щастие. Съдържа в сбе си кръга, кръста, седмицата, 10000 истини... Свещената книга Авеста учи за Единния Бог, притежаващ 7 принципа, дава законите диалектиката в трите свята, борбата със злото преди всичко в самия себе си , вярата в крайната победа на Доброто.

Голяма част от българите бактрийци са изповядвали зороастърската религия – маздеизма – и са я предали на Индия. В древночувашката митология са залегнали митове, изпълнени със светла вяра и дълбоки знания, идентични с тези на предците, за която се говори в древни чувашки легенди.

Зороастър означава Златна звезда.
Названието Авеста е обяснимо само на чувашки: Авас-вземане от дълбочина на учението. Изследователите твърдят, че това е първото световно учение с изградена цялостна философска система, космогония и нравствено-етични възгледи. Тази школа са завършили и болшинството и най-добрите еврейски пророци в техния вавилонски плен.
Така че мисията на “избрания еврейски народ” е вдъхновена също от учител от нашия етнос.

Влязъл във връзка с Духа на Слънцето, Зараустра отменя кървавите жертвоприношения ( заменя поднасянето на месо с поднасянето на мляко) и сочи Пътя на Доброто ( Ормуз ): “добри мисли, добри уми, добри дела”.
Учението на Беинса Дуно в България е продължило и разработило тези нравсвени и мирогледни концепции, а в неговата история е записано, че “Зараустра е от първите Учители на Бялото Братство”.

Евангелието мълчи за живота на Исус от 11 до 30 –годищната му възраст. В езотеричните школи обаче се знае, че е бил при арийски просветени в Шамбала. Болгари означава големи арийци. Есеите са посредници. “Ако не се родите ( отново ) от вода и дух” – казва Спасителят, - “няма да влезете в Царството Божие”. Йоан Кръстител кръщаваше с вода. Девет века по-късно в България Боян Магът кръщаваше със Светия Дух. Народът е подготвен за богомилството чрез азбуката на св.св. Кирил и Методий, и просветната школа на Климент Охридски. Подготовката е планирана от кан Борис I. основал образцова Езотерична школа, включваща няколко видими и невидими сфери, Боян повежда борба срещу “лукавия” за възстановяване на първичното християнство. “Не щем повече литургии, платени с царско злато” – вика народът и това е началото на бунта, който разтърси царските тронове и попските калимявки на цяла Европа.

За европейските властници думата “българин” бе синоним на опасна ерес, вещаеща край на тяхното царуване. Така Българският дух, потъпкан в нашата страна, запали на Запад невиждан пожар, който предизвика Хуманизма, Ренесанса, Реформацията и Великата френска революция, които оформиха основите на днешния свят. Лозунгът на тази революция “равенство, братство, свобода” е по същество наш, богомилски.

Волжските българи също имат духовни великани, между които изпъква пророкът Валем-Хозя, обединител на различни вери на българо-чувашите. Екатерина Велика, посетила руините на българската столица Биляр, била изненадана от мълчаливото преклонение на вярващи от далечни страни пред руините на неговта могила.

Българския етнос е родил и много други повече или по-малко известни духовни водачи и учители. Всички те са по-известни в чужбина, отколкото у нас – кокичетата на Новата епоха и шансове за спасение на тези, които поемат тяхното дело.
Най-голямата сила на българския етнос е в познанието на неговото славно минало и духовната помощ, която е оказал на страдащото, но еволюиращо човечество.




Статията е от .: FenomeniBG.com :: световни мистерии, феномени, конспирации, научни загадки и др.
http://www.fenomenibg.com

URL адресът на тази статия е:
http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=42
цитирай
26. анонимен - Interesting, thanks
06.09.2011 22:54
I really like your website.. really wonderful shades & theme. Did you create this internet site yourself? Plz reply back again as I’m looking to create my own web site and would like to know wheere u acquired this from. many thanks
цитирай
27. demograph - Това си го писал ти нали? Подлога долна...Само лъжи можете да фабрикувате с твоя Летописец
31.01.2012 21:23
bls написа:
не мнението на Златарски, да го оставим на заден план; но големият български езиковед от световна класа д-р Ст. Младенов, това вече не е БАНичарница ала спаратоковите (и защо да крия на П. Добрев също) езиковедски финтифлюшки...

Автор: bls Категория: Политика
Прочетен: 534 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 30.08.2011 18:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Понеже много хора се интересуват от самоличността на критика на Спароток, трябва да кажа, че това е един известен автор, член на Съюза на българските писатели и член на философския кръг "Феноменологично ателие". Неговата личност не е никак анонимна, но Спароток пуска при себе си само една статия от един столичен вестник, а не си прави труда да публикува всичките над 700 публикации за Кирил Милчев във вестниците. Ето защо аз, като негов издател, давам и една по-обективна, невестникарска, възможност за запознаване с част от неговото творчество и личност. Дано и Спароток изпълни обещанието си да разкрие самоличността си, че иначе много хора ще се почувстват излъгани, когато обеща саморъчно, че ще каже кой е."
цитирай
28. анонимен - poch abercrombie s lszkv claww
21.10.2012 12:32
rjtok <a href=http://frdeabercromfitchmagasinn.info>abercrombie france</a> qwatp <a href=http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info>christian louboutin pas cher</a> oqgbj http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info lf vrn http://franklinnsmarshallsdemagasin.com
цитирай
29. анонимен - vyydx http://frdesacvuittonnmagasinn.info fdyte
22.10.2012 10:18
uvgls <a href=http://frdesacvuittonnmagasinn.info>sac louis vuitton</a> rvnogi <a href=http://frdeabercromfitchmagasinn.info>abercrombie pas cher</a> ygwjm http://frdesacvuittonnmagasinn.info jo ysx
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961618
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол