Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2012 03:09 - Русофилите се засилиха от разните модерни течения , като комунисти, социалисти и други исти , които за народност и отечество лула тютюн не даваха
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 6696 Коментари: 4 Гласове:
13

Последна промяна: 15.03.2013 23:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Този който е роб против своята воля, той ще успее да се освободи.
Но този, който се е освободил по волята на своя господар и сам се е отдал в робство, той повече няма да може да бъде свободен." Евангелие на Филип

"..След освобождението българският народ се раздели на два дела. Единият дел, който се наричаше славянофили, бе на мнение, че България требва да се постави под протектората на Русия , защото тя сама не могла да се управлява.
        Другата партия, която се наричаше патриоти, беше за една самостоятелна България. Ожесточените борби между тези две партии пълнят историята на България от освобождението до световната война.
Русофилите се засилиха от разните модерни течения , като комунисти, социалисти и други исти , които за народност и отечество лула тютюн не даваха.
Отечестволюбието се счете за порок , за назадничавост. Тежко тому, комуто излезеше дума , че е патриот. .
Когато в 1907 година аз издадох моята книга "Праотечеството на Българите", от която излизало, че българите са били нещо по-добро от онова, което се мислеше досега за тех, аз бидох обявен за патриот и, следователно, за човек, който стои извън законите.
Всички , които ме критикуваха , критикуваха ме не по съдържание, не защото посочените от мен данни са неверни, а защото съм бил патриот, който изнасял факти, че българите са били и храбри и културни, когато според мнението на моите противници било очевидно, че българите са създадени от природата за тор на чужди ниви.
       Моят шовинизъм, като доказвал, че Тракия и Македония са стари български земи, заплашвал от една страна Русия, която аспирираше за Южна Тракия, като хинтерланд на Дарданелите, а от друга страна - панонските славяни, които аспирираха за Солун.
       Ягич* написа една обширна студия в изданията на Виенската академия на науките на тема: "Как е настанал църковнославянският език", в която натъртено викаше , че преводът на св. Кирила трябва да се нарича славянски и само славянски. На българите да не се обръщало внимание.
Под българи той разбираше св.Климента и другарите му, които (от шовинизъм) се наричали българи.
Ягич беше против названието старобългарски , защото от него би се разбрало , че македонците са българи, а не славяни, а Ягич искаше да са славяни, а не българи. Какво значение имаше тая теорiя в времето около Балканската война,  всеки разбира.
       Становището на панонските слависти се поддържаше и от българските учени..."
д-р Ганчо Ценов
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Задължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/:
http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf
*Ватрослав Ягич - хърватски езиковед panslavist
Задължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/:
http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf



Гласувай:
13



1. veninski - Наистина без коментар. Поздрави от ...
04.03.2012 05:40
Наистина без коментар. Поздрави от Родопите!
цитирай
2. veninski - Наистина без коментар. Поздрави от ...
04.03.2012 05:52
Наистина без коментар. Поздрави от Родопите!
цитирай
3. plamo - Наистина без коментар. Само, че не ...
04.03.2012 13:46
Наистина без коментар.Само ,че не става ясно какво искаш да кажеш с този цитат ,извън контекста?
цитирай
4. demograph - Това което казвам е контекста 3 март
05.03.2012 00:25
plamo написа:
Наистина без коментар.Само ,че не става ясно какво искаш да кажеш с този цитат ,извън контекста?

"Моят шовинизъм, като доказвал, че Тракия и Македония са стари български земи, заплашвал от една страна Русия, която аспирираше за Южна Тракия, като хинтерланд на Дарданелите, а от друга страна - панонските славяни, които аспирираха за Солун"
Извън контекста е самият Ганчо Цанов!
Ганчо Цанов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960533
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол