Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2012 22:39 - "Всички срещу Македония" или "Всички срещу България"?...
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3595 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 30.03.2013 18:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Как „Всички срещу Македония” се извъртя към „Всички срещу България”?...

 

Отношенията между България и Македония изглеждат като доста заплетен възел, но само на пръв поглед. Нещата се опростяват до елементарно, но само след като се дистанцираме от случки в миналото и се фокусираме само върху днешните реалности.

А те са:

Македонското правителство, а и по-голямата част от народа в Македония, желае страната да стане член на ЕС и НАТО. Освен всички останали съгласия, Македония се нуждае и от изричното одобрение и на страните членки на ЕС с които граничи-Гърция и България.

С Гърция македонското правителство си има проблем свързан с името на бъдещата членка, а с България проблемът се върти около разликата в тълкуването на исторически факти от близкото и по-далечно минало.

Проблем свързан и с двата по-горе се явява и преиграването с националистическата карта от страна на македонските политици и свързани с тях медии.

При наличие на добра воля, каквато всички от посочената тройка държави декларират, че е налице, проблемите би трябвало да бъдат разрешени лесно и бързо.

Но това не се случи. Напротив. От безобидни спорове по незначителни проблеми, изведнъж, всички от тройката, а напоследък и Сърбия и сякаш от дистанция и Румъния, се забъркаха в шумна между държавна разправия.

Македония отново се оказва ябълката на раздора на Балканите, но този път ситуацията не е „всички срещу всички”, каквато е било през последните сто и косур години, а привидно „всички срещу Македония” …Това пък направо си е гаранция за провал на кандидат –членството на Македония в ЕС и НАТО.

Така ли е обаче?

Не се ли оказа, че напоследък ситуацията се извърта в посока „Всички срещу България” и кой е виновен за това?..

Аз го посочвам:

……………………………………………………………………………………………….

Николай Младенов следва да подаде оставката си като министър на външните работи на Република България!

Причината за да поискам това е унизителната дипломатическа ситуация в която той, като министър на външните работи, натика правителството, а и цяла България при формулирането и огласяването на позицията на България по желанието на Македония да стане член на ЕС и НАТО.

Българското правителство се оказа вкарано в елементарен дипломатически капан.

Какво се случи на практика?

По повод посещението на Щефан Фюле за да сондира позицията на българската страна относно кандидатстването на Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО, съвсем естествено трябваше да се заяви позицията на България и да се направят  нормалните изявления за средствата за масова информация.

Позицията бе заявена и изявленията бяха направени. От това на всички в Македония, в България и на интересуващите се от близо и далеч, им стана ясно следното:

Българското правителство счита, че Македония не е готова за такова членство поради ред причини. Няма да ги изброявам. Причините, на пръв поглед звучат резонно.

- Да. Вярно е че в Македония от създаването и до сега се води отвратителна негативна пропагандна война срещу България, българите и всичко българско. Тази пропаганда не намалява, а дори и се засилва след всеки добронамерен жест от страна на България към младата нова държава.

- Вярно е и това, че в Македония не съществува свобода на самоопределянето на хората и особено спрямо осмелилите се там да декларират българско етническо самосъзнание.

- Вярно е и това, че пред всичко българско се издигат умишлено всевъзможни пречки. Във всяка една от сферите на обществения живот в Македония дискриминацията срещу българското съществува по повече или по-малко извратена степен. Тя е просто очевадна и дълбоко обидна.

- Вярно е, че изкривяването на доказани исторически истини относно миналото на Македония и Балканите, достига уродливи размери. Кражбата или изопачаването на исторически факти в Македония се е превърнало в оръжие срещу съседните народи и държави и в инструмент за отглеждане на опасни рецидиви .

- Вярно, че е България и Гърция са превърнати от македонистите в мишени за обиди, пренебрежение, оплюване и безогледно обругаване.

Аз бих потвърдил отново, че македонското правителство и влиятелни македонски обществено-политически кръгове не показват поведение на истински демократи и хуманисти, нито показват и Македония като образ на добър съсед, което е задължително за член на ЕС и  НАТО..

Като казвам „вярно е”, аз се съгласявам с констатациите направени от българските официални власти. Защото, това по-горе, са явления пораждащи горчиви чувства у всеки българин и у мен включително.

Но само до тук

Защото политиката, особено външната политика, изразяваща се в дипломатически ходове, не може да се изгражда на основата и да се провежда по емоционални подбуди.

Външната политика на една себе-уважаваща държава би трябвало да се основава и води само въз основа на собствените и интереси и въз основа на прецизен анализ интересите и възможните ходове на останалите заинтересувани по проблема.

По конкретния казус с македонското членство, българското министерство на външните работи се оказа  крайно неподготвено и  реагира по обидно неграмотен начин, особено в способността си да предвиди ходовете на македонското, гръцкото и сръбско правителства, като в неграмотността си повлече със себе си и Президента, и Премиера, и българската общественост.

Най-напред министър Младенов не предугади  провокациите готвени от македонистите представящи македонските медии на пресконференциите покрай посещението на европейския комисар.

Оказа се, че „външно” не е подготвило премиера за възможните провокационни въпроси със съответни отговори и коментари, като го постави в неловкото положение да импровизира, подавайки се и на емоциите на момента. Импровизациите не бяха особено успешни и като резултат захраниха антибългаризма сред хората/!/ в Македония.

В същата ситуация се озова и Президент Плевнелиев. Наложено му бе да повтаря фрази изобретени във  „външно”, които са в основата си емоционален отговор по стратегическите за отношенията България – Македония. Проблем по който емоциите са недопустими.

Оказа се, че и българската общественост и медии не са запознати с действителните интереси на България в този спор и обществото и медиите реагираха емоционално.

Запознатите по-дълбоко с проблематиката гласове за мъдрост бяха заглушени, а първосигналните реакции от типа ”Щом вие така-Ние пък онака!”заляха медийното пространство.

Във външната политика не може да има емоции. Наличието на такива е признак за много ниско ниво на дипломатическа култура. Този тип дипломатически реакции са примитивни, първосигнални.

Те превръщат българската дипломатическа дейност и за жалост цялата българска външна политика в елементарна за предвиждане и съответно за блокиране.

Точно това и се случи само дни след злополучното „обявяване” на позицията  на българското правителство.

На сцената, в ролята на „ добрата лелка” се появи, до сега натиканата в „миши задник”, Сърбия, която е създател и покровител на македонизма,  подбужда антибългарските провокации на  македонстващите в правителството и медиите край Вардар и по същество е конструктор и най- заинтересуваната точно от такъв провал на България,  страна на Балканите.

В резултат от недомислената като формула и начин на действие, опозиция на македонското членство, България се оказа изтикана от решаването на проблема и поставена в ролята на зяпач на случващото се в Скопие за доста години напред.

И така, поради некадърността на „външно” и на самият министър Младенов, България получи дипломатически шамар с дълготрайни негативни последици не само за правителството на Борисов, но и за охлаждане на отношенията между хората в Македония и България.

Да не пророкувам злокобно – необратимо!...

Какво можеше, но не бе предвидено, не бе отчетено и не бе направено от Младенов и министерството му?

1.Че, в Македония е на власт марионетно про-сръбско/пост-титовистко правителство, което е готово да пожертва и народ и бъдещето му под диктовката на бившите и настоящи сръбски тайни служби и мафия, на които България трябва да  противодейства .

2. Че, това македонско правителство и контролираните от него и УТБата медии, ще провокират българската страна по всевъзможни начини, в това число и посредством неочаквани и нагли въпроси и дори заплахи, към Премиера и Президента на България и  че те трябва да са подготвени с ефектни отговори-послания, насочени предимно към македонските хора и срещу останките от титосталинизма. 

3. Че, македонистките кукли в Скопие работят директно в полза на интересите на великосръбските /а там никога не е имало други / политици в Белград, които не желаят приемането на Македония в ЕС и НАТО преди Сърбия, защото това би означавало „измъкване” на македонските хора от мъртвата хватка на техните служби и манипулаторски медии, и че на това трябва да противодейства България.

4. Че, след като ние застанем срещу членството на Македония, Сърбия веднага ще заеме опразненото от България място на доброжелател, ще получи възможност да поизмие замърсеният си имидж на балкански и македонски касапин за българска сметка. Нещо, което България не би трябвало да допуска.

5.Че, Гърция винаги би предпочела Сърбия за партньор при неизбежното уреждане на спора около името на Македония и че с удоволствие ще предостави на Сърбия това място, ако разбира се, българите бъдат така глупави да изтърват този си коз /което Младенов не трябваше така глупашката да им сервира/.

5.Че, заставайки срещу Македония, на страната на Гърция, в този момент означава да „изгърмиш патроните си напразно”, защото Гърция е осъдена да клекне и нашата помощ е нито наложителна, нито оправдана.

6. Че, подкрепата за Македония, и то под това и име, а не отказ от подкрепа, е най-силният ни ход за влияние върху политиката и на Македония, и на Гърция и на Сърбия, че и на ЕС и НАТО.

7. Че, времето за оттегляне на тази подкрепа не е сега, защото не е дошъл моментът да се смятаме, че всичко в Македония е загубено и ние сме изправени срещу перспективата да имаме още един враг на западната си граница.

/ В същност в лицето на това правителство в Македония, България има зъл враг. РЕНЕГАТИТЕ ВИНАГИ СА НАЙ-ЗЛИТЕ ВРАГОВЕ НА РОДА СИ. Но, ако ние бяхме се държали по подобен начин с Гърция, щеше ли сега да сме член на НАТО и ЕС?/

8. Че, натискът и посланията от България следва да не сочат МАКЕДОНИЯ, което включва и братският нам  народ, а да посочват на македонците зависимото от сръбските служби македонско правителство и медии.

9.Че, българското правителство трябваше да заяви публично безусловна подкрепа, а да упражни натиск върху македонстващите по-енергично и нетрадиционно по всички дискретни канали и то далеч по-отрано.

Как можа Бойко Борисов да отиде на среща с гръцките трактористи на кулата, а не можа да му хрумне или не му бе подсказан, подобен ход на Гюешево, Струмица или в Скопие..?
10. Че използването на провалени български историци в креслив спор за общото в историята на двата народа, която на самите тези български историци не е достатъчно ясна, ще доведе само до натрупването на негативи в отношенията на човешко ниво, без да допринесе с нищо за изясняването на спорните въпроси.

Всичко това беше задължен да оцени министър Младенов. Той обаче не го оцени и не посъветва нито Плевнелиев нито Борисов, нито обществеността в България.

И резултат е – за хората в Македония България пречи, а Сърбия помага….Българите са лошите, а сърбите добрите.

В тази политика няма място за сръдни и емоционални изблици.

Това е битка на интереси , заради интереси.

С грешното си отиграване, България показа, че или няма интереси в Македония или, че не знае как да си защитава интересите там.

Благодарение на Младеновата „дипломация” българското правителство, а и България вече са вън е вън от темата Македония.

Там ще играят заедно, винаги единните в анти-българизма си Сърбия и Гърция.

Ние ще сме в тази „ос” в очите на македонците и света, като Сърбия и Гърция няма да ни допуснат да сме реална част от нея. Но ние ще опрем пешкира .

И сега какво?- по-добре да си затворим очите и ушите, защото от опит знаем какво ще се случи на македонските хора в тая вълча компания.

Ето това Младенов не предвиди. А е толкова близо до ума, но ако го имаш.

Не помогна и на Президента и на премиера и на българската общественост да го направят, а бе длъжен.

Като не го направи, Младенов унизи България и водачите и.

Сега какво?

– Просто нямаме печеливш ход. Дори нямаме и престижен изход.

 

Ей за това поне Младенов да си отива веднага!
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Задължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/:
http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf



Гласувай:
7



1. nikikm - Присъединявам се
13.11.2012 19:53
напълно към автора на материала!Питам се само,защо им е на макетата ес?Не видяха ли как ни избачкаха нас,в смисъл,че много,ама страшно искаме,пък ес се двоуми, май не ни иска,ама ако се лишим от туй онуй,ако дадем суверинитет,може би,други условия,медиите напъваха,политиците се зачервиха до наакване,някои го направиха,други направиха гуши,създадоха мнение у народа и сега...им ядем попарата.Никой там не забелязва,че ни избиват т.е. тровят,че изчезваме,НО ПО ПЛАН И СЪС СЪДЕЙСТВИЕ!На същия този ес.Ние нямахме примера тогава на Еквадор и Унгария! И още!Да се надяваме,че в Македония все още има мислещи,които различават управляващи от народ,че има интелигентни хора,българи,които ще смекчат ефекта от не така наивната,според мен,политика на младенЧов.
цитирай
2. demograph - Това ни остана - Да се надяваме.
13.11.2012 23:55
Почти нищо друго, май...
цитирай
3. popaleksovldp - Много точно. Само че не Младенов е ...
19.11.2012 21:51
Много точно. Само че не Младенов е двигателят на това национално предателство, а премиерът Бойко Борисов. Хронология -1. Гостуване на Директора на ЦРУ и поемане на ангажименти от премиера. 2. Изявления на премиера Бойко Борисов за името на Македония и ревизия на становището за признаване под конституционното й име
в TV+. 3. Безпричинното награждаване и даруване на Росен Плевнелиев в Гърция -отблагодаряване на премиера за досегашни и бъдещи заслуги към Гърция и т.н .
И едва сега се включва Николай Младенов....
цитирай
4. demograph - Удари самара за да се сети магарето...
22.01.2013 20:57
popaleksovldp написа:
Много точно. Само че не Младенов е двигателят на това национално предателство, а премиерът Бойко Борисов. Хронология -1. Гостуване на Директора на ЦРУ и поемане на ангажименти от премиера. 2. Изявления на премиера Бойко Борисов за името на Македония и ревизия на становището за признаване под конституционното й име
в TV+. 3. Безпричинното награждаване и даруване на Росен Плевнелиев в Гърция -отблагодаряване на премиера за досегашни и бъдещи заслуги към Гърция и т.н .
И едва сега се включва Николай Младенов....

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961001
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол