Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2013 13:29 - Властта избира – срещу гражданите или срещу мафията, на която има да връщат много пари
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2898 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: kordon

Огнян Минчев: Властта избира – срещу гражданите или срещу мафията, на която има да връщат много пари

Полицейското насилие цели въвеждане на извънредно положение

Станишев заложи и проигра европейската си кариера на политик

Протестът ще съзрее в гражданско движение с политически измерения, прогнозира известният политолог

Интервю на Стойко Стоянов


- Г-н Минчев, приемате ли версията на властта, че снощи (23 юли) е имало депутати и министри заложници в парламента, а навън са били организирани провокатори-терористи?

- Има достатъчно факти, включително документирани от телевизионните камери, че имаше ясна постановка за намеса на полицията и упражняване на насилие върху протеста. А това, че гражданите са се събрали и са пожелали да не допуснат кражбата на 1 млрд. лв. от страна на настоящето управление е съвършено легитимна гражданска позиция. Насилието, упражнено от полицията, е непредизвикано и това видяха всички – участници и зрители на телевизиите. Целта е просто да се разтърси ситуацията за въвеждане на някакъв тип извънредно положение. При една ескалация, при един конфликт се надяват, че ще съумеят енергийната мафия и нейните господари в Москва да овладеят ситуацията, а Европа ще остане мекушава и няма да реагира. Но мисля, че си правят тази сметка без кръчмар и дано да съм прав.

- Защо Станишев, Местан и Сидеров са готови да стигнат до такъв краен вариант?

- Управляващата партия ДПС и нейните прислужници от БСП са в безизходица. На практика, за да проведат тази изключително кална и истерична предизборна кампания, изпълнена с оперативни мероприятия и фалшивки, са взимали много пари от своите спонсори от мафията и сега трябва да ги връщат чрез управлението.

Така че изборът е: да се изправят срещу гражданския протест, или да се изправят срещу своите спонсори от мафията без да имат възможност да им платят дълга, който са направили.

- Не очаквате да чуят гласа на гражданите и с мир да дадат властта?

- Властта ще я дадат само тогава, когато преценят, че рисковете от гражданския протест са по-високи от отмъщението на задкулисието, което ги е поставило на власт.

- Само олигарсите ли са обяснението и оправданието за тази фанатичност, с която Станишев, Доган и Орешарски бранят позициите си?

- Психологията на този тип политика, зачената при болшевизацията на партията през 1919, е известна. Но това не е само въпрос на психология. Тези хора играят просто ва банк.
За Станишев специално на карта е заложена цялата му кариера. Европейската си кариера той вече я загуби, за това се вкопчва с такава ярост в българската си кариера, но прави парадоксално всичко възможно да провали по радикален начин и бъдещето си в България.
Орешарски не е човек със свободна воля, той е поставен на поста, той е марионетка и просто трябва да изпълнява това, което му нареждат от задкулисието.
Познавам Орешарски до известна степен, той е интелигентен човек и никога не би се съгласил да предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, ако имаше свободна воля.
Така че, когато разглеждаме тези фигури – Станишев, Орешарски, Местан, който практически е механична екстензия на Догановата арогантност, имайте предвид, че тези хора, които са сега на сцената не са свободни, с лична вола, а са поставени в роля на марионетки.

- Станишев втълпява непрекъснато тезата, че ако сега има избори, ще се възпроизведе статуквото, до колко е обективна тази преценка?

- Аз лично смятам, че особено след снощната ескалация на действията на полицията, протестът ще съзрее в едно гражданско движение с политически измерения.
Очевидно е за всички, че без нова политическа платформа, на основата на която да бъдат направени необходимите промени в българската държава и общество, ние ще продължим да се движим по порочния и затворен кръг.
Аз не твърдя, че това ново политическо движение от раз ще вземе мнозинство в следващия парламент. Сигурно старите политически сили ще останат на първо време, но смятам, че имаме потенциал да произведем едно гражданско политическо движение, което да вземе инициативата и да наложи дневен ред на промяната, в управление с някои от съществуващите политически сили.
Но повтарям, да наложи хегемония на дневен ред на промяната, която не може да бъде отказана от силите на статуквото.
Това е пътят, друго разрешение на ситуацията не виждам.

- В днешния си  брой „Правда” твърди, че бунтовете пред нашия парламент са безсмислица  а членството ни в ЕС е погубило независимостта на страната?

- В Москва и на „Петровка”, преди всичко, никога не са разглеждали България като независима държава и независим агент на своето собствено съществуване.

Те винаги са ни приемали като територия, на която могат да си правят каквото поискат.

Всичките им оценки не ме учудват, голяма част от безобразията, които се случват в България, са оперативни мероприятия, провокирани и платени от Русия.

Трите партии, които правят днешната управленска коалиция, са платени от Москва и в това не трябва да има съмнение.

- Заради упоритата нечуваемост на управляващите може ли гражданският протест да стигне до крайности?

- Не искам да рисувам алтернативни лоши сценарии, особено в ситуация, в която не се вижда много добър сценарий.
Ако продължават управляващите или техните марионетки на сцената да се запъват и да отказват да дадат дата за нови избори, да отказват опция за преформулиране на управлението като някакъв тип кризисно, временно, което да доведе страната до близки избори, ситуацията ще ескалира.

От там влизаме в спирала на непредвидими и опасни сценарии.

.................................................................................................................................................................
Но не гражданите са тези които трябва да се страхуват, Задкулисието трябва и се страхува. Наглостта му показва степента на уплаха.
Не са гражданите, които трябва да напуснат сцената, а марионетките на мафията и Москва са тез които трябва и ще слязат позорно от сцената на която са се натрапили.


Тагове:   траки,   Бойко Борисов,   политика,   ДПС,   БСП,   новини,   революция,   държава,   избори,   телевизия,   кредит,   срам,   парламент,   мафия,   младежи,   демокрация,   манипулация,   полиция,   медия,   власт,   Чакалите,   лъжа,   данъци,   македонци,   наркотици,   терорист,   олигархия,   Слепота,   неграмотност,   монополите,   нов свят,   ипотечен кредит,   свобода на словото,   кредитна карта,   такси,   страх,   убийци,   свобода,   хора,   българи,   турци,   студенти,   съзнание,   евреи,   затвор,   ГЕРБ,   видео,   РЗС,   глупост,   управляващи,   алексей,   банка,   протести,   история,   президент,   измама,   гърци,   човеци,   икономика,   фашизъм,   пропаганда,   конспирация,   Петров,   ДСБ,   Реквием,   просвещение,   бандити,   фалшификати,   партии,   руснаци,   корпорация,   популизъм,   кукли,   Икономическите,   пеласги,   движения,   комитети,   уплаха,   жълти медии,   тоталиризъм,   бспдпс,   криминали,   парламе,   орловмост,   корпокацията,   насветовнатабанка,   корпокрацията,   предатества,   маши,   поилитика,   баивност,   заблудени,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7982860
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол