Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2013 16:16 - Ако и тези хора избягат, властта на олигархията ще е тотална. А бедността на бедните ще стане още по-унизителна.Кой, какво, защо?
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2655 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 05.08.2013 01:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Някои никога няма да разберат кой и защо протестира. На тези някои така им е удобно. Сдъвканите отговори , които мафията услужливо предлага са им по-удобни от отговорите, които самостоятелното и свободно от внушения мислене може да предложи.
Някои мислят с омраза и заради това определят като омраза всяко свободно мислене и изказ.
Други от тия някои са се примирили с наложената несправедливост и се засищат с обещаваните им трохи от пищната маса на разгулната олигархия.
Тези някои са или част от хранениците на олигархията, или са затъпялата изгладняла прислойка отхранвана от олигархо-мафията за да и гласува "доверие" и "време" "за да докаже", "че може да направи нещо добро".
Криминалите никога не правят нещо добро. Те просто са си криминали-крадци на надеждата на всички български граждани за достоен живот в достойна държава.
Кой протестират ? Защо протестират?
Най-добре е да си отговаряте сами!...И ще станете по-свободни.

image

ДАНСwithme от Виена
Фотограф: Елица Ценова

Автор: Йордан Агов.
В ДАНСwithme World се включиха българи от над 16  града на Запад. Това досега не се беше случвало. През цялото ми пребиваване в чужбина, което е общо повече от 10 години, съм се надявал да има по-силна гражданска активност.

И сега, за първи път, тя се прояви. Защо ли?

 
Защо досега не беше така

Когато българин се оттегли да живее в чужбина, поради причините, заради които и други напускат държавата, той изминава няколко етапа: първо, пресреща трудностите на новата среда и култура; второ, започва да гради живот – да учи в университет и да търси работа /и с помощта на семейството в България/; трето, успява.

През това време човек разбира от опит какво означава и колко е важно семейството и приятелството, защото е бил в нужда. Разбира колко е важно да си честен, учтив, разбран... През това време за първи път е бил изцяло отговорен  за собствения си живот. Ще, не ще, става независим. Вече не приема нещо за истина, само защото околните мислят така – научил се е сам да проверява.

Много е различен животът на "избягалия", понякога е необратимо различен от този на поколението, останало у дома. У дома човекът, започнал да гради от нула, борещ се и вярващ, че по честен начин ще забогатее, е наричан често "наивен будала". Той не е модел, моделът е мутровиден простоват субект, майстор далавераджия.

 

А на "избягалия" му се е наложило да направи точно обратното – да се бори за добър честен живот и да извоюва парите и живота си по честен начин, на чуждо място, започнал почти от нищо. Tози успех му дава истинско удовлетворение. Повърхностните блага на далавераджията, силно уважавани в днешната ни поп култура, просто не са му мяра за успех.

Животът в България е недостоен за "избягалите", защото не биха позволили да се тъпче достойнството им. Не би трябвало да е приемлив и за живеещите в България.

Независимият човек търси да бъде представляван, не да избира по-малкото зло.

 

Той не може да приеме управление на старата номенклатура, не може да приеме, че Европа спира еврофондовете, не може да приеме фашизоиден манипулатор да се прави на патриот и да ни срами пред целия свят.

 

Не може да приеме и партия, подсилваща етнически различия и страхове, да има абсолютен политически и икономически монопол в дадени области.

И най-обидното – алтернативата на тези политически недоразумения да е партия на мутровиден простоват индивид, муза за бисери и фен на Тодор Живков.

Защо сега са активни българите извън България

Вероятно основната причина е защото на повечето от тях семействата са им на жълтите павета. Но също тъй вероятно е да има повече причини.

 

Това е първият масов протест в модерната ни история, в който изглежда, че средната градска класа протестира сама и е обединена. 

Протестират хората, намиращи се между живеещите в беднотия и олигарсите над тях. Те са заложници и на двете групи – тази над тях може да ги смачка, а тази под тях е много лесно манипулируема.

 

Олигархията има средствата и властта за корпоративен вот, т.е. да държи по-бедния българин заложник на собственото му работно място; да използва медиите за създаване на тенденции в нейна полза (медийното отразяване се плаща скъпо на избори).

Най-силното доказателство за способността на олигархията да манипулира по-бедния българин са миналите избори. Масовите протести преди тях бяха реакция на непосилни за мнозинството сметки за ток. Те бяха масови, защото повечето българи живеят в бедност.

 

Те свалиха правителството, но после избраха парламент - олицетворение на неприеманото от тях статукво. Олигархията успя да създаде илюзията, че трябва да се гласува за по-малкото зло, за да не ти изгори гласът.

 

Така малките партии, които представляваха различни части от средната градска класа и които служеха като контрапункт или последна преграда срещу олигархията, изпаднаха.

Заложници на олигархията, при парламент - олицетворение на статуквото, протестиращите сега се намират в същия ъгъл, който е подтикнал "избягалите" да избягат.

 

Така притиснати, протестиращите си дават сметка, че ако не извоюват политическото представителство, което заслужават, рано или късно и те ще трябва да поемат към чужбина.

 

 А "избягалите" си дават сметка, че ако те не подкрепят този протест, дълбоката им мечта да се върнат и да си създадат добър живот у дома, нормален както в чужбина, ще изтлее в много далечно бъдеще.

Разслоението в България, което си позволих да опиша, не е високомерно наблюдение от чужбина.

 

 Изхождам от вече класическата теза, че зависимостта на живеещите в бедност българи от олигархията може да се пребори само при наличието на силна средна класа – толкова силна, че да може да спира монополизирането.

 

Онзи, който едвам свързва двата края в България, би следвало да симпатизира на протестиращите, колкото и да му се струват различни – те са такива, защото са независими, включително и от олигархията.

 image

Ако тези хора избягат, властта на олигархията ще е тотална. // А бедността на бедните - още по-унизителна.




Тагове:   траки,   Бойко Борисов,   политика,   ДПС,   БСП,   новини,   маса,   революция,   държава,   избори,   телевизия,   кредит,   срам,   парламент,   мафия,   младежи,   демокрация,   манипулация,   полиция,   медия,   власт,   Чакалите,   лъжа,   данъци,   македонци,   наркотици,   олигархия,   Слепота,   неграмотност,   монополите,   нов свят,   ипотечен кредит,   свобода на словото,   такси,   страх,   убийци,   свобода,   хора,   българи,   турци,   студенти,   съзнание,   евреи,   затвор,   ГЕРБ,   видео,   РЗС,   глупост,   управляващи,   алексей,   банка,   договор,   протести,   история,   президент,   измама,   гърци,   човеци,   икономика,   фашизъм,   пропаганда,   конспирация,   Петров,   ДСБ,   Реквием,   просвещение,   бандити,   конституция,   фалшификати,   партии,   руснаци,   корпорация,   популизъм,   кръгла,   кукли,   Икономическите,   пеласги,   движения,   комитети,   уплаха,   жълти медии,   тоталиризъм,   бспдпс,   криминали,   парламе,   орловмост,   корпокацията,   насветовнатабанка,   корпокрацията,   предатества,   маши,   поилитика,   баивност,   заблудени,   прякадемокрация,


Гласувай:
7



1. lyudmilstefanov - протест за морални ценности
04.08.2013 01:25
Това наистина прави България уникална. Може би само протестите в Турция са сравними. Когато ги гледах през май по телевизията и си мислех: Кога и в България ще излязат на улицата МАСОВО хора с интелигентни физиономии и хора, които знаят какъв искат да бъде света? Е, слава Богу - случи се това и у нас!
цитирай
2. krumbelosvet - Постингите на отдавна ос.алите се протестъри
17.10.2016 11:39
са като стари афиши, да не.кажа некр... в блог.бг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960633
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол