Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2013 11:41 - Банско Jazzfest и протеста
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3139 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 14.08.2013 12:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Bansko Jazzfesta и протеста

 

Днес е последната джазова нощ в Банско. Не я пропускайте.

Една след друга се изнизаха вълнуващите вечери пълни с емоции и красота.

Фестивалът е като цветна градина от музика и багри, които изпълват душите на зрители и участници с оптимизъм и свежест.


image
Доктор Jazz/Организаторът на фестивала д-р Илиев/ и бандата Spagetti - Italy, които освен сладките песни, приготвиха и раздадоха на публиката 30 порции разкошни спагети..
 

От различни краища на Европа и света, различни по цвят, темперамент и артистична постройка изпълнители, отново събориха скуката в летните делнични вечери на малкия-голям български град.

Фенове на феста от близки и далечни части на България и света, изпълват улиците с шарена глъч и ги разкрасяват със своите не по-малко артистични лица, облекла и излъчване.

Жизнерадостната тълпа от деца, младежи и възрастни, като весел порой повлича със себе си и ценители и начинаещи, и напълно недокоснати от чара на джаза, и ги обединява в една пъстра смесица от усмихнати лица  и тела, които раздават един-друг доброта и съпричастност на десетки езици.

И сякаш езикова бариера няма, сякаш всички говорят на един и същ език.

И то си е така – те си общуват с езика раждащ се от магията на изкуството, която се лее от сцената, както наливната бира в околните капанчета.

image
Hubert Tubbs & Blue and Soul Revue - Жестоки! До 02.00 часа. До като публиката падна на колене.
 

Празник…!

На сцената се редуват едни от други по-интересни, по-забавни, по-изобретателни и по-талантливи изпълнители. Всеки от тях докосва душите на множеството по своя си начин и изпраща своето послание към аудиторията, пълно единствено с добрина, любов, човечност и чар.
 

Наоколо, защото тук няма ясно разграничение между сцена и зала, одухотвореното множество жужи в тихото благоприличие на усмихнатите разговори, попива водопада от звуци и цветове изсипващ се върху им от сцената, избухвайки периодично в заслужени и незаслужени аплодисменти, поклаща се в съучастнически деликатен танц на място, като горичка от вихренския полъх и преживява с ритъма на джаза.
 

Веят се знамена, пищят свирки, крещят се възгласи на възторг, вдигат се ръце пляскащи в такта на барабаните, в звънкия глас на китарите и упойващия вой на плачещи и смеещи се саксофони, в бягането на изкусни пръсти по клавишите на пианото като катерички, в катеренето, спускането и завоите на уникалните гласове на певците.
 

На разни езици и инструменти от подиума се отправят послания и с разни езици и невероятни движения на телата, площада им отговаря с възхитителния синхрон на взаимното уважение и любов към различното.


image
Сентиментал Суингърс&Михаил Йосифов секстет бяха като китки от старите бански дворове.
 

Хората с млади души танцуват, пригласят или просто крещят без стеснение от възторг и радост, кой както му диктува сърцето и колкото му позволява мястото в препълнения площад.
 

Мълчаливи остават само, окупиралите от светло недостигащите скамейки и дремещи на тях, местни възрастни хора, дошли просто за да са и те там, и децата в бебешките колички, които вълшебната музика е приспала в дълбок сън, който дори и грохотията на тъпаните не нарушава, а само подслажда. Валогът на разминаващите се поколения…

image
Полунощ наближава. Младите заемат местата на мръщещите се на джаза.
 

Преди полунощ, старците най-после се събуждат и си тръгват, майките отвеждат децата в леглата им и се завръщат на площада, и всички се включват във войната от звуци и взривни емоции, по всички духовни и пространствени измерения.

Войната на младите духом, в която няма ранени и жертви, а само взаимна и споделена любов един към друг и към изкуството.
 

А къде е тук протеста?

– Може би е в събираните прилежно отпадъци, в ненатрапчиво развяваните национални флагчета, в шарките на фанелките дансwithme, в свирките с уста, в боя на тъпаните и барабаните, в китарите и в пианото, във виковете..

- Може да е и в букета, по старомодному поднесен от името на виден държавник, което предизвика снизходително бръмчене сред публиката.
- Може да се търси и в натрапчивата разходка пред сцената на един друг виден държавник, любител на саксофона. Забелязахме го.
- и със сигурност се отразява във винаги окупираните от местната и столична „аристокрация”, сърдити, мълчаливи, беловласи глави на първите редове…

- Може де се крие и във въпроса на внучката ми: - Дед, защо старите хора по пейките са намръщени и не ръкопляскат?..може би.

image
Млади сме. Добри сме.

Но, в същност, тук няма протест – има единение от  хора и изкуство, което е антиподът на разделението.
 

Но ако го има, най-вече е в любовта към музиката и в смисъла на думите, в усмивките и взаимната благодарност за красотата пречистваща душите ни.
 

Bansko International Jazz Festival 2013 – горещото лятно очарование на снежната ни ски столица!

 

 

 

-                         




Тагове:   Пирин,   траки,   красота,   Бойко Борисов,   политика,   ДПС,   музика,   БСП,   новини,   протест,   революция,   млади,   държава,   Славяни,   избори,   телевизия,   кредит,   парламент,   младежи,   демокрация,   манипулация,   джазфест,   полиция,   медия,   власт,   Чакалите,   лъжа,   уважение,   данъци,   македонци,   наркотици,   терорист,   олигархия,   монополите,   НОМЕНКЛАТУРА,   образовани,   нов свят,   ипотечен кредит,   свобода на словото,   кредитна карта,   такси,   страх,   убийци,   свобода,   българи,   турци,   студенти,   съзнание,   затвор,   ГЕРБ,   видео,   РЗС,   Банско,   управляващи,   алексей,   любов,   банка,   протести,   история,   добри,   президент,   деца,   измама,   гърци,   икономика,   умни,   респект,   пропаганда,   конспирация,   Петров,   ДСБ,   Реквием,   просвещение,   бандити,   фалшификати,   партии,   корпорация,   популизъм,   старци,   кукли,   поколения,   Икономическите,   пеласги,   движения,   комитети,   уплаха,   жълти медии,   тоталиризъм,   бспдпс,   криминали,   парламе,   орловмост,   корпокацията,   насветовнатабанка,   корпокрацията,   маши,   креди,   валог,


Гласувай:
5



1. batogo - !!!:)))
13.08.2013 12:16
Всичко, правено с любов, носи радост... Поздрав!
цитирай
2. demograph - Така е. Пожелавам то радостен празник днес
15.08.2013 09:13
batogo написа:
Всичко, правено с любов, носи радост... Поздрав!

Мариите - да са здрави и щастливи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7963980
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол