Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2013 03:33 - Георги С. Раковски и днешната руска политика спрямо българите
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 8576 Коментари: 5 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Георги С. Раковски

ПРЕСЕЛЕНИЕ В РУСИЯ

Или руската убийствена политика за българите

ПРЕДИСЛОВИЕ

(от Захарий Стоянов)

Тъжни времена прекарва днес нашето Отечество България. Като оставим настрана сестра Сърбия, священний троен съюз,в който участвуват тримата императори и който има за цел да варди да не се пролива капка човешка кръв всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия.

Няма пакост, няма мерзост, даже и подлост, които да не е пуснала в ход тая държава начело с нейний Гире и Катков от 6-ий септемврий насам, т.е. от тоя знаменит ден, когато ние почнахме cвoeтo истинско политическо и самостоятелно съществуване.

В (Цариград ли, в Пирот ли, в Букурещ ли, се засмее и българский Бог, руското правителство тича да свари да разваля и да пакостничи. Ако то днес иска, щото Румелия да си остане пак пашовска страна, а байонетите на българските синове в един прекрасен ден бутват дипломатическата мастилница на Гирса и му изкривяват ченето, то тoвa същото правителство забравя своите първи думи и предлага вече Сан-стефанска България.

А защо я то предлага? Защо такава глупа непоследователност? „Желае ни доброто; не ни е забравила", отговарят кокошите умове, в това число и ония наши изменници братя, които си продават съвестта за монетата чистаго серебра в руското консулато.

 „Вие сте идиоти", казваме ние. Руското правителство желае две неща. Първо, да протака работата, да ни държи във военно положение, което е убийство за България, та дано в тия усилни времена се появи някое негодувание помежду ни, и тo, руското правителство, като всяко покровителско, да каже: „Ето че без мене не могат българите; дайте ми воля да отида с моите камбани, камшици и бесилки да наредя работите.

Второ, че като стане съединението, както и да е, извършено само от българи, то руский пловдивски консул ще може да интригува само между калугерите на Шипченский манастир, няма той да управлява вече Румелия, не ще има възможност да сее разврат и да проповядва шпионско-полицейските начала на страшното ІІІ-то отделение .

Лъжат се ония, които мислят, че руските дипломати са поначало npoтuв съединението.

Те са готови днес да направят тoвa съединение, но забележете, те да го направят сами, а не и българите. Те желаят, щото това съединение да го донесе някой беломустакат генерал, с покрити гърди от ордени, някой Обручев или Сомов, когото да срещат по всичките градове гологлави с хляб и сол, с камбани и молебен, а той да се надува, се да излизат само из устата му думите: „так приказано", „не разсуждать", „не бунтовать", „воля Его Императорского величества такая", „ви народ неопитный", „вие трябва да слушате и се покорявате", „има за вас кой да се грижи" и пр., и пр.

А руский консул върви подире му и му шепне на ухото: „Прибавете още на тия братушки, че аз като минувам из пазара, трябва да ми стават на крака, думата ми да не правят на две, името ми да бъде свято във вестниците им, да се пише с големи букви."

 Понататък следват руските инструктори офицери, облечени парадно; по главните от тях шепнат на генерала да доведе до сведение на непокорните братушки, да не търсят от тях оправдателни документи, а по-долните чинове се зъбят на гологлавите братушки и казват: „Познахте ли сега какво значи Русия? Един път проливахме кръв, сега пак ви носим наготово съединението, а вие, пършивци, само печелите парички и вuкaтe „ура".

А братушките цъфнали и не завързали. С турена на гърдите ръка, с тяло прегънато като въпросителна, хилят се като заклани и казват: „Благодарим на ваше високо благородие, ние сме ваши деца, Русия ни е майка. Колкото ваше високо благородие сте повече в България, толкова по-много се обажда и наший алъш-вериш." „Так, так", отговаря високото благородие и издрънчава от удоволствие своята обкована със сибирско сребро сабля. А камбаните гърмят ли гърмят!

О, пусто да остане подобно съединение! Ние го нежелаеме и на най-върлите си душмани. Джанъм, ние искаме да имаме история, минало, свои герои, наше „ура". Как не могат да разберат тoвa московските славянофили?

Ревне ни са, ей така, щото между безбройните чужди паметници по всичките краища на Отечеството ни да има запазено и едно кьошенце наше, българско.

 

Искаме да видим ние, че между различните площади и улици на градовете, украсени с имена: „Московска", „Александровска", „Аксаковска", „Паренсова", „Гуркова", „Славянска", „Николаевская", „Невская" и пр. да блещука и нещо като: „6-ий септемврий", „Сливница", „Драгоман", „Батенберг" и т.н.

 Лошо ли искаме? Лошо добро, искаме си го у нас, дома, на бащиното си свято огнище. Чуждото ние не щеме; но желали бихме, щото и чуждите да си подръпват покровителската ръчица от нашето, защото тя може и да бъде опарена, не основана на много закони, а в такъв случай, християнската любов почва да капризничи...

Но хората, които са унищожили Полша, Малорусия и Бесарабия, не искат да слушат.Турили един път те намерение да правят от България Задунайска губерния, нищо свято не ги спира. „Всяко тържество на България е смърт за Русия", пишеше в един брой на „Русь" покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество.

„Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?"... пишеше същий тоя Аксаков по noвoд на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: „Вие, синове и потомци на Крума и пр." виждате доколко е жесток бил горещий славянофил.

Негова милост желаял, щото ние да се не обръщаме към нашето минало, да заместиме името на Крума и Симеона с Ивана Грозний и с Екатерина вторая.

Но ще да кажат мнозина: „Русия беше, която ни освободи." Да тoвa е вярно, тoвa е велико събитие, ние сме благодарни на покойний Александра II, името му ще бъде у нас священно до века, благодарни и признателни сме на целий руский народ.

Но трябва ли да бъдем благодарни и за тoвa, че Русия ни освободи, за да ни зароби отново нещо, което тя доказа вече от 6-ий септемврий насам?

Ние сме благодарни на руский народ, който никога не ни желае злото, защото е удушен повече от нас, както бяхме в турско време; благодарни сме и на покойний император; но не и на днешното руско правителство, състоящо се от 5-6 души узурпатори.

Това правителство иска да ни глътне.

Не го искаме, защото то има: бесилки, Сибир, Сахалин, III отделение, тюрми, нагайки, камбани, шпиони и прочие.

Ако то иска да има с нас братски и человечески съюз добре дошло.

Но то иска дружбата на вълка с агнето!...

В днешно време, когато това правителство, състоящо се от Гирса, Толстой, Победоносцев , Катков и пр., е подигнало върху ни чисти и нечисти средства, когато то иска да ни задуши с една лъжица вода, гдето се е казало, когато неговите безконтролни рубли се пръскат безбожно из България за цели беззаконови и погански, ние намислихме да обадим на читателите си мнението на Г.С.Раковски, как той е гледал на официална Русия и на нейната политика.

А кой е Раковски срам ще бъде за всеки българин, ако не отговори, че той е българско светило, че той се е мъчил и трудил за България цели 25 години, че той е вече умрял (за да не кажат Цанков u Икономов , че е бил радикал и анархист), че миналата година му се донесоха костите в София, на които се поклони целият български народ.

Тоя Раковски е написал брошурата под заглавие: „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", която брошура днес предлагаме на читателите.

Тая брошура е написана в 1859 г., когато е почнало преселението на видинските българи, печатана е за първи път в „Дунавски Лебед" като подлистник.Тя е писана в такива времена тъжни и усилни, когато България е била неизвестна, когато сме нямали княжество, войска, Сливница, Пирот, когато само той, един Раковски, е бил защитник на България.

В такива тежки времена той пак не е казвал: „Не му е времето, трябва да се помълчи, да не закачаме Русия", както днес обичат да философствуват нашите дипломати.

Поклон върху праха на великий български мъченик, че и в днешните времена можем да си послужим с неговото име.

Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и пр., са били против официална Русия.

Никога те не са апелирали към нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския...

Русчук, 1-й март 1886 г.

Захарий Стоянов


Забележка:

Ний препечатваме буквално брошурата на Раковский, като спазваме и нейното оригинално правописание и език. З.С.

/Бележка на редактора на настоящото издание:

По съвсем разбираеми причини текстът на Раковски е леко осъвременен./

/Бележка на демограф:

По съвсем разбираеми причини текстът на Раковски не е изобщо осъвременен, защото е напълно актуален./

Ето и статията на Г.С.Раковски:

"Няма no-свято нещо на света от милото Отечество всякому. Человек да е първи път видял небесната светлина, привързан е на него място като от някоя си очарователна сила, която го тегли непрестанно тамо, щото може се каза, че тая сила cтaвa в него като един естествен нагон. Всеки, който се е за малко време отдалечавал от месторождението си, познава тая сладка наклонност, която с никакви речи не може се изказа пристойно.

Человеците, доде са още живели в диво състояние и са се преселили от един предел на други, скитающи се, не са усещали толкова тая наклонност към месторождението си; но откак са почнали да се заселват и да живеят постоянно на едно място, да си правят къщи и покъщнина, да зидат храмове, да се молят Богу, да си сеят лозя, градини, ниви и пр., оттогава тая наклонност се е преобърнала веке в силна любов и в техните сърца е станала една страст, щото всеки да предпочита да жертвува и живота си, отгдето да пропусти другиго да потъпче милото му месторождение и Отечеството му.

Человек же, който се скита от едно място на друго, оставя месторождението си пусто и не ще да знай нищо за общото си Отечество, той е подобен на едно безсловесно животно, което живей на света само и само да се прехрани. Такива человеци са укорени от сичкия свет и назовават се с презрение скитници!


Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече oткpuвa булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях.

То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!

Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуша да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!

Във видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят множество челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителство, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава! Само да измамят простаго народа да се пресели.

Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу каквo нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем в кратце нашим братям каквu неприятелски сношения е имала тя още от стари времена с наши праотци и как ся е сякога старала да ги завладей, каквu же злини им нанесла досега за награда и що са я тия кръстили и първите начала образования щ дали.

Послушайте, братя Българе, а особено вие от видинска област!

Русите са били един най-дuв и най-вapвapcku народ, както са си и досега останали такuвa в най-голямата си част.

Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.

Това е познато веки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние!

Ето:

Разорили и завладели волжското им пространно царство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.

До времето великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени се от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и руси!

Руското царство от времето на княза им Светослава (969 -976) е почнало да се усилва и да напада явно на българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да дойде да им помогне против византийците и против царя им Петра, Симеонова сина, защото той беше се сродил с византийците и държеше тяхната политика, той, руският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го от България с помощта на византийците и най-после Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самаго.

От время же того Светослава до время великаго Петра Българите никакви приятелски сношения не са имали с Русите.

Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува npoтив Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно npoтuв Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да ocтaвu Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат неприятелите му на турците!

От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите почнаха често да минуват Дунава и да разоряват бедното ни Отечество. Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е притърпяло нашето бедно Отечество.

От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е пленило, клало, грабило и робило Българите, а от друга страна, руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села!

А кога са се връщали, или победоносци или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домоpoдcтвa и заселвали са ги в обширните си пустини!

От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда!

В 1812 г., кога бяха минали руските войски в България и бяха достигли до Шумен, от една страна, Русия издаде прокламация на български език(печатана в Букурещ) и възбуждаше Българите да станат npoтuв Турчина, а от друга страна, гореше градищата и селата им и насила прекарваше няколко си хиляди челяди през Дунава!...

В тех времена са изгорени от Русите Разград, Арбанашко велико село, Свищов, Русчук и други много градове и села, които развалини и разсипии още до днес се виждат! Много же старци помнят и проповядват с кървави сълзи тях времена.

В 1828 г., когато Дибич премина Балкана и достигна до Одрин, пак същото последва. От една страна, подбудиха някои си Българи да вземат участие в боя и да се смразят с Турци, а от друга немилостивите Руси си свършиха работата, опустошиха като скакалци тях места, отдето поминаха, отвлякоха пак няколко хиляди домородства Българи в пуста си Русия! Множество от тях разорани села в Руманя и от тая страна на Стара планина се още и до днес виждат в бурен и трънак обрасли!

В 1854 г., пак щом минаха под Силистра, не забравиха да издадат прокламация, подписана от Паскевича, и искаха да подбуждат Българите да се дигнат против Турчина, а от друга страна, бяха приготвили и закони, по които да владеят България, ако черна съдбина бе я покорила тям. Но щом се видяха победени, не забравиха да се ползуват от обичайния си лов и тъй отвлякоха пак със себе си тринайсет хиляди домородства в Бесарабия.

Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни Българи, че уж за тях отваря такъв бой и че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си.

Нейната злобна политика се познава твърде добре и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобности за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие.

На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползувала се е от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител!*

Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи тoвa народно искане, та да останат Българите пак под гръко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако Българите добият независимото си свещенство, то не ще щ веки допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва.

Сега вече откак я победиха Европейците под Севастопол и щ откриха слабостите пред цял свет, тя обърта веке друга политика и с пари и лъжи мами простодушните Българи в мирни и тихи времена да се преселят в нейните омразни пустини, да ги зароби вечно!

Българите, кои се излъгаха и отидоха в 1828 лето, като усетиха какво робство ги чака, по-голямата част останаха във влашко и Богданско и оттамо се върнаха назад още преди танзимата** в Турско, во время султана Махмуда, който изпроводи тогава и едного си чиновника с пари да им помогне. Това бе издействувал покойний княз Стефан Богориди***.

Също и ония, които бяха миналив 1854 г. и отишли чак в Бесарабия, като видяха руското робство,върнаха се назад в 1856 лето, подпомогнати от Парижкия мир.

Къде отивате вие, мили братя, видински Българи!

Знайте ли вие Русия каква е? Знайте ли какво робство u kakвu вечни мъки ви чакат тамо? Защо се не посъветувахте с ония Българи, които са били тамо, да ви разкажат къде и в kakвa яма искате да се хвърлите?

Ето kakвu злини ви чакат тамо:

Като се преселите от този въздух (xaвa), на когото сте родени и научени, с вашите жени и малки дечица, доде идете на онова място, половина ви щете измря и погина по пътя, а доде привикнете на тех блудкави и горчиви пустинни води, Бог знай колко ще останете!

 Това е веке знайно от цял свет, че кога человеци или животни си менят въздуха, на когото са се родили и научили, трябва непременно да пострадаят с живота си. Земете за пример татарите, които са пред очи ви, и вижте колко са измрели и колко още мрат откак са се преселили! А те са дошли на добър и здрав въздух, на плодовита и весела земя; а ми вие, като идете в ония дuвu пустини, дето няма ни вода студена, ни шума зелена, ни mpeвa цветовита, на едно пусто от бозалък покрито дuвo поле, дето не може человек нито една трънка да види израсла! Сички в такова едно място ще се разболейте и повечето от вас ще измрат!

Какъв тежък грях вие, мили Българи, земате отгоре си? Можете ли понесе вий този грях? Вие ставате убийци на децата си, на домородствата си! Можете ли вие в тех голи и диви пустини да направите тутакси къщи, да набавите покъщнина и да се закриляте от оная свирепа и люта зима, която става по тех диви места и щеви найде без покрив? Я! Смислете за колко години и с какви разноски и трудове можете направи ония къщи, покъщнина и потребни пригради, които сте тук нашли от баба и от дядо, или сте сами с толкова мъки направили? Ами отде ще земете и вещество (кересте) за тях, като тамо е пуста и страшна пустиня и не растат нито тръне, както казахме? Тамо не ви остава друго, освен да изкопайте дупки в земята и да живeume като къртици (слепи мишки), или да си изкопайте гробове и да се закопайте живи! Де ocmaвam ваште хубавu лозя, ливади, ниви и райски градини? Де ocтaвa оная зелена и гъстолистна шума, оная гъста гора и прохладните щ сенки? Няма веке да ги видите, не ще ги сънувате насъне и ще си оплаквате дните!

Тия пари, що ви обещава и ви дaвa сега лукавото руско правителство, за да ви измами, са нищо при такива потребности и нужди, които ви чакат тамо, и те се твърде лесно разносят.

С тех пари Русия ще ви завърже с железни вериги тъй силно,щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате вие и потомците ви с кръвта и с живота си?

А ето как ще ви настанят, щом идете тамо: Ще ви продадат и споделят на някои си спахии (помещики), които, като ви определят по една част земя да си направите по-прости и по-бедни още и от цигански колиби, ще ви карат насила с кнута (бич руски) деня и нощя да им работите като коне, само за едно облекло и за една прехрана? Кожи необработени и черен като земя хляб!

Вие ще бъдете техни вечни роби и те ще ви продават един другиму си като добитък, когато им скимне! О! Какъв срам за вас! Тамо няма уплаквание пред никого си; защото от онова място, в което ви заклещят един път, не можете ся веке помръдна наникъде!

Я! Смислете, мили Българи, какъв тежък грях навличате на себе си, като отивате сами самоволно да заробите домородствата си? Де оставяте дядови си и бащини си гробове? Техните души и сенки щат ви преследова дето идете и щат ви всякога мъчи душевно, като ви говорят:

„О, неблагодарни синове! Де оставихте нашите кости? Кой ще да ни прелива и посещава гробовете, като вие ни оставяте! Ние сме ви родили и отхранили, оставили сме ви домове, лозя, ниви, ливади и други домашни потребности, а вие, о, неблагодарни синове, оставяте сичко да запустей и отивате в оная пуста и омразна земя, за да си пъхнете вpamoвeme в железен ярем!

 Kakвa нужда, kakвu насилия ви накарват на тoвa скитничество? Знайте ли вие, че ние сме претърпели повече от четиристотин години, от Делии, от Кърджалии, от Капасъзи , от убийства и грабежи и пак сме увардили бащино си свято огнище.

А вие днес, кога веке сичко се преобърна в мир и тишина и настанаха добри времена, за голи само обещания, що ви npaвu Русия, бягате и се преселяте, ставате убийци на сами себе си, на жените си и на децата си! О! Вашите души на онзи свят щат ся казни за това във вечните мъки и в пъкъла! А телата ви ще теглят на тойзи свят от руското робство и с кървави сълзи ще прекарате злочестий си живот."

Не е ли срамота за вас, о видински Българи! Да ви заменят с Татарите и да правят с вас трампа, като с някои си коне или волове! Я! Вижте ги тех Татари в kakвo бедно състояние ги е докарала немилостива Русия! Те, мислите, от добрина ли са се преселили оттамо?

Не можете ли, окаяни, да разсъдите дотолкова и да разберете, че и вас ще ви докарат още в noжалостно и поокаяно от тях състояние! Те както ги гледате, просят и чакат други да ги прехранят и досега са измрели половината им! Не ще ли изпатите и вие същото? Но те се намериха между вас, народ земеделски и работлив, ами вие в руските диви и голи пустини, при кого ще прибегнете и от кого ще поищете нещо си? ...

От каква неволя се преселявате? Я размислете, преди петнайсе години какво е било в България, а сега какво е.в царствуванието на Султана Абдул Меджида от ден на ден се ублажава състоянието на раите и ако по негде си още са останали некой си злоупотребления, тия не стават по царска воля, но и тия полекалека щат се изтреби и изглади. В кое же царство не се нахождат злоупотребления, чинени от чиновници?

В Русия чиновниците най-голели свирепства и варварщини чинат над бедния народ и мислите ли че то сичко дохожда до царските уши? Никога!
А в Русия освен голите и дивите пустини, както казахме погоре, чака ви онова тежко робство, от кое никога не можете ся веки отърва!

Можете да кажете, че ви заплашват и вие затова се преселяте: това е една ваша най-голяма слабост, ако вие с едно голо и просто заплашване оставите бащино си свято огнище, къщи и покъщнини, имане и добитък, такава плодовита и благоразтворена земя, която нашите онези храбри и славни праотци с толкова кърви са добили и бранили и преславно име оставили да оставите сичко това блаженство и да идете на пусти места, дето ви чака най-голяма бедност и още вечното робство!

Тая ваша постъпка, ако я направите, отвсякого ще се укори и вие ще бъдете укорени и поругани от цял свят.

Никакво заплашване, никакво насилие не треба да ви поколебай от местата ви, на които сте се родили и отхранили, на които сте нашли толкова добрини от славните си прадеди и на които лежат и почиват нихните кости. Никой не може да ви насили да оставите имането си, но и ако такова нещо си се опитат да ви направят, което никога не вярваме да бъде, вие треба като юнаци да предпочетете да пролейте кръвта си над гробовете на дедите и бащите си, а не да бегате като жени и мършави человеци.

Треба да знайте още, че Н.В. Султана не допуща, а и европейските сили не оставят такива насилия да станат над християните; тия времена веке минаха, когато се допущаха такива беснила.

Примерът нека бъде на това нам Сирия, дето щом се появи такова нещо, Султана и европейските сили тутакси изпратиха войски в помощ бедним Християнам, умириха сичко и наказаха с най-люта смъртубийците християнски.

А що треба Сирия за пример, и вие сами, видинските Българи, знайте и помните още, че преди няколко години, щом се появиха и между вас размирици, Н.В.Султана и другите сили не оставиха необузданите некой си Турци да ви изколят и мъчат, и тутакси се сичко умири и от тогаз насам не можете го отказа,във ваша видинска област много по-добре стана и неви веке тъй мъчат спахии и други Турци, както е било от по-преди.

Ние се надейме че ще дойдете в съзнание и щете послуша гласа на един ваш съотечественик, който ви казва и съветова сичко тoвa от чиста българска душа, и ако сте се някои си записали да идете в пуста и вapвapcка Русия, ще се откажете от тая лудост, която ще ви зароби с децатави и жените ви вечно.

А ония, които са ви на тoвa излъгали и наклонили, ще ги изгоните из помежду си, като подкупени оръдия руски и като черни предатели милаго ни Отечества.


С надежда, че щете послуша тия спасителни за вас речи и щете престане отсега нататък занапред да се селите или разбегвате по чужди земи, оставам ваш съотечественик, молитвующ ви здравие и в разумление от Бога. „

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
• Ами днес каквo правят?

Всеки човек, българин, който мисли надалеч и разсъждава, бил изменник според тях. „С нас е народът", казват те, т.е. онези, които не знаят руския камшик. /Захари Стоянов.


• ** Танзимат реформи, започнати при султан Махмуд II.


• *** Княз Стефан Богориди (1770-1859) голям български благодетел от Котел.внук на Софроний Врачански и настойник на самия Георги Pakoвcku. С изключителни заслуги по българския църковен въпрос. На негово собствено място и с негова помощ е построена желязната Църква „Свети Стефан"в (Цариград. Бел. ред.)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ами и днес какво правят?

Всеки човек, българин, който мисли надалеч и разсъждава, бил изменник според тях. „С нас е народът", казват те, т.е. онези, които не знаят руския камшик. /Демограф




Тагове:   траки,   Бойко Борисов,   политика,   ДПС,   БСП,   новини,   Атака,   революция,   държава,   Славяни,   избори,   Ман,   телевизия,   кредит,   парламент,   мафия,   младежи,   демокрация,   манипулация,   полиция,   магаре,   медия,   власт,   морал,   Чакалите,   лъжа,   данъци,   македонци,   наркотици,   терорист,   олигархия,   монополите,   нов свят,   ипотечен кредит,   свобода на словото,   кредитна карта,   такси,   страх,   убийци,   свобода,   българи,   турци,   студенти,   Русия,   съзнание,   затвор,   ГЕРБ,   видео,   РЗС,   тъма,   управляващи,   алексей,   банка,   протести,   история,   президент,   измама,   гърци,   икономика,   фашизъм,   пропаганда,   конспирация,   Петров,   ДСБ,   Реквием,   просвещение,   бандити,   фалшификати,   партии,   корпорация,   популизъм,   кукли,   защитници,   Икономическите,   пеласги,   движения,   поуки,   комитети,   уплаха,   жълти медии,   тоталиризъм,   буридан,   бспдпс,   криминали,   парламе,   орловмост,   корпокацията,   насветовнатабанка,   корпокрацията,   маши,   креди,   Добави тагове Добави,   ламбовси,   МОЧА,


Гласувай:
14



1. анонимен - ДОРИ ТЯХНИЯ "ДЯДО" - ДИМИТЪР БЛАГОЕВ
29.08.2013 08:54
в статията си ''Крахът на руската политика'', публикувана в ''Работнически вестник'' брой N 29 от 25 април 1913г. пише :

''От дълги години не десетилетия, а от векове насам деспотическа Русия преследва на Балканите завоевателни цели и винаги тя е умеела да прибуля тия си цели от погледите на балканските народи. Руската дипломация всякога е успявала да омотава своите истински стремежи в една гъста мрежа от интриги и сплетни. Под булото на ''освободителната'' си мисия деспотична Русия е преследвала с неуморима упоритост чрез една безспирна, скрита, подземна работа своите завоевателни домогвания".

Колко точно и прозорливо, но това естествено не се изучаваше в партийните школи по онова време, а сега той просто е "персона нон грата" за младите издънки на старата курва !
цитирай
2. bezistena - „Историята на Бог Исус Ел Българ...
29.08.2013 15:20
„Историята на Бог Исус Ел Българина(фалшифицирана от заговорниците срещу Българите като ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА)разкривайки,че Българите са народа на Исус и сред него е живия Негов потомък,възпламени цяла Европа и Русия и предизвика Възраждането по всички бивши Български земи и народи из цяла Европа,запалвайки революциите във Франция и Европа,както и ответната геноцидна реакция от фанариотите и заговорниците срещу Божия народ чрез серията псевдо освободителни войни-нашествия от Русия на Балканите,организирани и провеждани от тъмни антиБългарски сили,разоряващи и унищожаващи Българското население.Истинската Българска история възпламени и целия братски руски Тракийски народ за Освободителната воина през 1877 година и я доведе с Българските патриоти до успешен край,въпреки всяческите отчаяни опити на антибългарските западни и руски агентурни фактори в Императорското обкръжение тази война да бъде загубена за Русия!"
Това е цитат от ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯ БГ ЕЗИК-ЧАСТ2 от блога ни bezistena.blog.bg,доказващ,че заговорниците срещу Българите са едни и същи и изпълняват единен световен план за унищожение на Святия Исусов народ и Святото Му потомство,чийто последен етап за окончателно унищожение на Българите тече в наши дни.
Руско-турската война бе спечелена напротив на очакванията и усилията на всички тъмни сили след намеса на призованите на помощ и изобразени на молитвената бойна икона на Българите-САМАРСКОТО ЗНАМЕ,БОГОРОДИЦА(БОГИНЯ ЦАР ДИАНА)и св.св.Кирил и Методий,както и ще стане и в тази решителна за Българите битка,още повече че този път на наша страна е ангажирано цялото небесно войнство,водено лично от Бог Исус и Богиня Мария Магдалена!Този път ПРОШКА НЯМА!
ЗНАМЕ ОТ САМАРА=ЗНАМЕ ОТ Иса и Мария
ПРОШКА НЯМА=Бокиня Мария и Ешуа
СУЛТАН =Иса Дуло
АБДУЛ МЕДЖИД=АБ ДУЛ МЕД ЖИ Д=Бог Дуло Ежуа и Мад Диана-династичен Исусов потомък от рода Дуло,каквито са всички владетели по света винаги по неписаните официални и написаните секретни закони на световната династична каста.
цитирай
3. bezistena - Продължение...
29.08.2013 16:11
ОСМАНЦИ-завръщащи се от Азия Тракийски племена,подивели от многовековната липса на благодатта на Исусовото познание и учение,доведени на Балканите от византийците като наемна войска за унищожение на Българите,пазещи на най-потайните и секретните места на родовата си сакралия висшият си племенен символен знак...IYI,който документ скоро ще разсекретим,за да разберат турските ни братовчеди Чий народ са и на чий народ ръката да целуват и просят за прошка!Същото предложение имаме и към руските ни братовчеди и братя!
ОСМАН ГААЗИ=Исуз Мага=Син на Иза Мага-династичен потомък на Исус и Мария:
ОСМАН=Иса и Мария
ТЕНЗИМАТ=Иза и Диана Мат-реформи,предприети от турските султани през 1839 г и оповестени с известния Гюлхански ХЕТИШЕРИФ,и които са провалени от фанариотите.
ХЕТИШЕРИФ=Бог Ешуа Траха=Диана и Ешуа Барх
цитирай
4. valentor - ДемографЕ, Пак се пусна по лесната ...
29.08.2013 20:44
ДемографЕ,
Пак се пусна по лесната пързалка, май ?
Къде по нея са Холщайн-Готорпските,Олденбургските,Хабсбургските,Сакскобургготските/Уиндзорските,Бурбонските,Хохенцолернските , Насауските и т.н..
Кво ще ми отговориш, че са измрели като динозаврите ли ?
И че вместо тях сА сЪ пръкнали евреите, комунетата и ченгетата от ДС ли ?
Според теб оня легендарен герой кунчев/някой ще каже терорист / на кво ли се е научил в легията , а?
Може би на плюнки,косъмчета и кончета , а ?
Няма да питам и кой дипломат-графОсвободител, е предал/прехвърлил нашия герой на опозитната страна на " противоборството " ,и поради каква причина= ЗАЩО ?
За речния пират няма да питам дали е умен, или не, и кой го тепна.
Няма да питам и коя гранична държава,близка или далечна,е мотивирала т.н "въстание".
Преди година питах/исках някой да ми посочи фотографии от руско-турската 78 г война- никой не се отзова.
Няма да вметвам,че Турция съществува от 192х година. и тогава всичко прилагателно отива в клоаката.
Сценката с вагоните е забележителна.
Не зная защо, казваш че разбираш,и продължаваш да се бориш с виртуалния руски враг.
Че мужиците не са ли по-нещастни, а ?
цитирай
5. batogo - !!!:)))Поздрав за постинга!
09.09.2013 10:50
Чест ти прави, че публикуваш тези истини, осъзнати и казани от великите български възрожденци и радетели за опазването на българския дух и ген! Те ясно и недвусмислено разкриват и показват същинското лице на Русия и нейните имперски интереси към земите ни, съпътствани от присъщите им хитрост, подлост и наглост, продължаващи със същата сила и в днешно време да работят срещу България и българите. Достойно е това твое дело!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7939573
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол