Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2013 00:16 - Не е време за нежност - време е за юмруци!
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3178 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 27.10.2013 00:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Препечатвам коментара от портала "Култура"

Някак свикнахме, че политическото падение в България няма дъно, но този път ударихме "дъното".
Това, което се разигра пред очите ни в Народното събрание (около мораториума за земята и отвъд него), вкара не само парламентарно представените сили, но и всички нас в политическо тресавище, от което трудно има измъкване.
С един замах бяха запокитени на дъното извоюваните на висока цена през прехода европейски ориентири на България: от всеобщото право на частна собственост и свободния пазар на земята, през текстове на Конституцията, до договорености по присъединяването на България към ЕС.

Всичко това в прилив на срамен популизъм, който превърна пленарната зала на 42-то НС в някакво подобие на селски стадион, където аматьори футболисти, без да ги е грижа от кой отбор са, ритаха напосоки топката с надежда да отбележат гол в една от двете врати. "Атака" вдигна топката на най-безогледното "почвеничество": "разпродават българската земя!" – кой и дали е истина? – няма значение, важно е внушението. 
ГЕРБ не пропусна сгодния случай да набере "точки", като с лекота забрави, че буквално до онзи ден питаше европейските социалисти защо БСП се обвързва с "Атака" – партия отвъд "санитарния кордон" на европейските ценности.

И все пак на дъното се утаи БСП, която демагогски се разцепи, стигайки "низини", до които нито едни европейски социалисти не са достигали – хем с "Атака" и с ГЕРБ, хем с ДПС, което за обща почуда се държа най-прилично.

Изброявам накратко случилото се от вторник насам, защото някъде там е скрит ключът към новата ситуация, в която се озовахме. А тя е следната:

1. От вторник насам БСП или вече не е единен политически субект, или на практика е решила да бламира собственото си марионетно правителство. Как иначе да си обясним плачливата декларация на Михаил Миков, че заради популизъм е нарушена Конституцията? Или безумната идея парламентарната група на левицата тепърва да подкрепя искането на ДПС до Конституционния съд? Или пък стоварването върху "маската Орешарски" и объркания външен министър Вигенин на нелеката задача да информират Брюксел за "българското решение" с всички произтичащи от него последици.

2. Всичко това вкарва България в тежък режим на обяснения с Европейската комисия, което може и да е триумф на анти-европеизма на "Атака", но е абсолютно недопустимо за партия от ЕНП като ГЕРБ (в чиято абревиатура все пак има някакво "европейско развитие", колкото и нещата да зависят от прищевките на Бойко Борисов). Още по-скандално е поведението на скършената от популизма БСП, чийто лидер засега оглавява ПЕС. А гласуването на знакови фигури от лагера на Станишев "за" мораториума" (Антон Кутев, Татяна Буруджиева) прави ситуацията в БСП още по-проблематична.

3.  Мораториумът за продажбата на земя за чужденци до 2020 г. е същински нонсенс. Откакто в България има свободен пазар на земята, всяка регистрирана на наша територия фирма (с чуждо участие) може да придобива земя. Това отдавна е факт, известно е на всички и може да бъде проследено в регистрите. Чужди фирми притежават и обработват земи и лозя в България, както българи притежават земя в чужбина, без от това да е произлязла национална трагедия. Всичко останало е въпрос на регулация, на разрешения и ограничения, без да е необходим какъвто и да е мораториум.

И без да е необходимо сърцето на всеки "атакист" по душа да тупти до пръсване при мисълта за пролятата българска кръв заради някое парче земя, докато в същото време равнодушно наблюдава как немалка част от същата тази земя пустее и буренясва.

Връщам се отново към "Атака", защото както Делян Пеевски олицетворява скандалното задкулисие на българската политика чрез сливането на медии, финанси и власт, така и Волен Сидеров въплъщава скандалната безотговорност на този парламент, благодарение на която правителството "Орешарски" продължава да съществува, въпреки подвижните пясъци на кворума. "Атака" категорично отрича да подкрепя правителството и трябваше Волен Сидеров да посети Австрия, за да научим от негово изявление там, че всъщност той "толерира управлението".

Перфидна формулировка, която доста добре обрисува сегашното "политическо дъно".

Нищо в днешна България не потръгва, защото никой не поема отговорност.

Замислете се: Пламен Орешарски твърди, че не е политик, а експерт. Той не разбира от политика, не разбира протестите, не разбира дълбоката криза в страната (морална, не само икономическа), затова "толерира" определени политики и решения, подсказани му от един добре познат семейно-икономически кръг. Затова не знае никога нищо, не е наясно с обстановката, а най-вече няма отговор на въпроса "кой?".

БСП също "толерира" Орешарски, без да го подкрепя истински, защото той не е човек от левицата, както и мнозинството  от членовете на кабинета. А ДПС, както е известно, най-вече "толерира" определен "профил" на Орешарски, от който, неизвестно защо, все изскача Пеевски. Изобщо, "игри на толерантност".

В резултат на които страната се парализира, напрежението ескалира, протестите отдавна прехвърлиха четири месеца, а в потвърждение, че се връщаме в началото на прехода, избухнаха студентски окупации в СУ "Св. Климент Охридски" и в НБУ .

В декларацията на студентите, окупирали 272 аудитория на Алма Матер, четем следното:

"Живеем във фасадна демокрация, под лапите на политическия цинизъм и партийната недалновидност. Тънем в мизерия, апатия и бездушие."

Което пак ни връща към констатацията, че "мирната юнска революция", разразила се след "казуса Пеевски", е преди всичко морална, а не чисто политическа, защото  поставя под въпрос съществуващата политическа система.

Ако някой още не го е разбрал, време е да проумее, че има съществена разлика между една политическа битка и една "нежна революция". Една политическа битка, както и една война, може да бъде спечелена или изгубена. Една мирна гражданска революция не е битка, в която две групи са се хванали гуша за гуша (както все се привижда на някои).

Протестът на една мирна революция е въпрос, отправен към цялата нация
;
въпрос, който само нацията може да реши със собствени сили и по възможност на избори.

Защото от изхода на този протест зависи съдбата на нацията.

Замислих се над всичко това, когато се наложи да застана пред студентите в 272 аудитория на Софийския университет. Поканиха ме да им кажа няколко думи, аз погледнах лицата им и видях себе си като студент през 1990-1991 г. Спомних си за огромните надежди на онези дни и за сетнешното крушението на толкова много илюзии. Казах им, че помня колко твърдо се спи на дървените седалки в аудиторията, но колко еуфорично е чувството да си млад и да победиш, да видиш, че истината възтържествува.

Има мигове на промяна в живота на един народ, които никога не се повтарят.

Тогава историята се пише на площада, както ни каза някога, по време на една лекция философът Цочо Бояджиев, и прекрати занятието.

Тази история не се наваксва в аудиториите, нито пък в четенето на книги.

Промяната е само миг, който тутакси отлетява. Пропуснахме ли го?

Кризата, която преживяваме днес, свидетелства, че приехме външната реформа (европейската рамка на страната) за вътрешна промяна, успокоявайки себе си и обществото като цяло. Че през всичките тези години (най-вече след 1 януари 2007 г.) не направихме нищо, за да променим съдбата си, уповавайки се на външната намеса на Брюксел, като смятахме, че тя постепенно ще разсече зависимостите в съдебната власт, след което нещата ще се нормализират.

Нищо подобно не се случи. Историята сякаш първо ни подари свободата, а сетне свърна от пътя си.

За да стигнем до сегашното положение, до точката на парализа, когато е почти невъзможно да се прокара разделителна линия между основни политически партии и корпорации, между финансов интерес и съдебни решения, между личната свобода и принудата.

Може би вината е вътре в нас?
Може би прекалено сме "толерирали" всичко онова, заради което е трябвало пак да излезем на площадите, щом не успяхме вчера?

И за да няма непреводимост в термините, само няколко думи за "толерантността", тази базисна ценност на съвременния свят. Да, важно е да сме толерантни, в смисъла на "търпимост към другия", към неговата вяра и човешки права.

Ала "толерантността", както припомня френският философ Габриел Марсел, е винаги по отношение на нещо, а не на всичко. Толерантни сме към хората, но не и към престъпленията.

Затова настояваме за "нулева толерантност" към престъпността и корупцията. Към цялото задкулисие, което други "толерират", ние очевидно не можем и нямаме право да бъдем толерантни.

Не можем да "толерираме" разпада на държавата ни, където се  назначават министри за един ден, които Конституционният съд връща в парламента.

Не можем да "толерираме" областни управители от някогашните силови групировки.

Не можем да "толерираме" всякакви нови "калинки", прехвръкващи по етажите на властта, както не сме "толерирали" и предишните (ако някой го е правил, да си носи отговорността).

Не можем да "толерираме" хаоса в енергетиката, който лъсва подобно на поредната "гола истина"в НЕК.

Не можем да си го позволим като общество, защото вече проиграхме две битки, които спечелихме морално, но загубихме политически.

Не могат да си го позволят и младите хора на България, иначе рискуват да затънат в сегашното политическо тресавище, което означава, че рискуват бъдещето си.

Време е да спрем да "толерираме" злото.




Тагове:   траки,   Бойко Борисов,   политика,   ДПС,   БСП,   новини,   революция,   държава,   Славяни,   избори,   телевизия,   кредит,   парламент,   младежи,   демокрация,   манипулация,   полиция,   медия,   власт,   Чакалите,   лъжа,   данъци,   македонци,   наркотици,   терорист,   олигархия,   монополите,   бежанци,   нов свят,   ипотечен кредит,   свобода на словото,   кредитна карта,   такси,   страх,   убийци,   свобода,   българи,   турци,   студенти,   съзнание,   затвор,   ГЕРБ,   видео,   РЗС,   управляващи,   алексей,   лъжи,   банка,   протести,   история,   президент,   измама,   гърци,   икономика,   пропаганда,   конспирация,   Петров,   ДСБ,   Реквием,   просвещение,   бандити,   Бареков,   Сирия,   фалшификати,   партии,   корпорация,   популизъм,   кукли,   Икономическите,   пеласги,   движения,   комитети,   уплаха,   жълти медии,   тоталиризъм,   бспдпс,   криминали,   парламе,   орловмост,   корпокацията,   насветовнатабанка,   корпокрацията,   маши,   оруеловцебългарири,


Гласувай:
13



1. socialismus - Моето мнение
27.10.2013 18:31
По повод гласуването за мораториума, мисля, че това си е капан с шизофренен изход. Ако БСП беше гласувала против мораториума същите активисти щяха да викнат "БСП продаде земята". Сега викат "БСП наруши конституцията". Въпросът е да има поводи за "Долу БСП". Каквото и да се каже, Кумчо Вълчо знае кого да изяде.
По повод толерантността аз съм ЗА. Харесва ми да мога да се изказвам, да съществуват идеи за социално реформиране на света, за обуздаване на дивия капитализъм. Друг е въпросът защо сътрудниците на "Либерален преглед", какъвто е и г-н Тони Николов под строй и точно сега се активираха. Забелязал съм, че те не са никак толерантни към критични мнения в блоговете си. Трият ги или не ги публикуват. Има някаква "фатална депеша", та те се нагърбиха с агитация един през друг. Ей, видях и изваден от нафталина Евгени Михайлов, който така и не намери оригинал от "танковата касета", която и до сега си остава мислима като фалшификат. Май ще излезе, че призивът за танковете ще го рекат хората от "Либерален преглед".
Аз обаче съм за толерантност. Нека има свобода на мненията. Иначе въпросът "Кой ще е шеф на ДАНС?"е придобие измерението "Кой ще ни доносничи, кой ще слухти за мисли против нас?" и разни други задачи, за каквито говори Сноудън.
цитирай
2. demograph - Социалисте
28.10.2013 15:34
Вземи се хвани с други почтени социалисти и направете една читава партия, която реално да се грижи за социума и за БЪЛГАРИЯ, не за Русия...Матрял много - в БСП, в ГРБ, в АТАКА, в ДПС..Иначе все ще си на барикадата да оправдаваш минали, настоящи и бъдещи грехове на олигархо-социалистическата БСП и клонингите и. Поздрав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7982154
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол