Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2013 00:16 - Павел Серафимов - Спароток "Кой е бог Оген?"
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 4112 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 07.11.2013 00:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КОЙ Е БОГ ОГЕН?

 

Доста хора не знаят, че  повечето от боговете от гръцката митология не са гръцки. Това не е просто едно смело твърдение, или спекулация. Има си достатъчно сведения, които потвърждават това. Върховният олимпийски бог Зевс е принадлежал на пелазгите – народ със същият произход както и траките. В работата на Омир срещаме следният израз - Ζε να, Δωδωναε, Πελασγικ - О Зевс, додонски, пеласгийски!

 

Трако-пеласгийски божества са също Арес, Хермес, Дионис, Деметра, Афродита, Посейдон, Хефест...Специалистите знаят това отлично. Знае се, че имената на тези божества нямат смисъл на гръцки, следователно принадлежат на коренното население на Южните Балкани – траки и пелазги.

 

Освен олимпийските богове обаче има и други, които притежават имена необясними на езика на гърците. Като пример може да се посочи бог Оген. Той е споменат от Стефан Византийски, който го нарича древно божество – Ώγενος άρχαϊος θεός.

 

Хубаво, но защо никой не желае за говори за този бог? Дали защото името му изобщо не е гръцко, но за сметка на това има прекрасно обяснение на български? Какво може да означава Оген - Ώγενος? Най-близо до ума е думата огън, в нашия език тя има диалектни форми огин и оген. Втората е иденична на името на древният бог, който е почитан на територията на Гърция преди много векове. Освен това ние българите притежаваме лични имена като Огнян, Огнен, Огньо, Огнемир, Огни, Огнена, Огняна. Това е една индикация за това, че дедите ни са почитали огъня преди да приемат християнството.

 

Благодарение на археологически проучвания стана ясно, че траките са имали огнени олтари, които са били използвани за специални ритуали. Само в Перперек (Перперикон) бяха открити девет такива. Не случайно сред нас българите нестинарството – танцуване върху жарава е толкова популярно. 

  http://e-vestnik.bg/imgs/nestinar08_07/3N-IMG_7076.jpg

Корените на този обичай се крият в дълбока древност – от времето когато дедите ни са били единствените обитатели на Балканите и са живели хилядолетия наред в хармония. Огнените стрели, които се запращат в небето по Сирни Заговезни са също ехо от древни ритуали засвидетелствани от Херодот при гетите.

http://www.jeravna.com/assets/festival_2009/festival_2009_17.jpg

Когато гърците са пристигнали в Европа те са имали свои богове. Културата, а и религията на старите балканци обаче е била много по-висока. Това е допринесло за това, че новодошлите данайци са усвоили до известна степен езика, а и религията на нашите деди. 

Не всички богове обаче са пасвали на психологията на дедите на гърците. Те не са обичали слънцето и светлината. Не случайно в работа на Аристофан се казва, че той се бои от това, че слънцето и луната ще дадат Гърция на варварите, понеже те почитат небесните светила, а гърците не (А.Roes, p.26-27).

http://svejo.net/attachments/stories-photos/0142/9210/original/v-dimitrovgradsko-gotvyat-pak-ogneni-streli-na-sirni-zagovezni.jpg?1335137848

За разлика от гърците, ние българите сме народ на светлината. Слънцето и огънят са станали част от душата ни. Не случайно старото име на декември е коложег, а денят, в който слънцето започва да расте се нарича Коледа. Слънцето е оприличавано на голямо огнено колело, което се придвижва по небето.

В българския народен фолклор огънят заема важно място. Предците ни са вярвали в неговите лечебни свойства, а и в способността му да прогонва злото. В речника на Найден Геров намираме една интересна дума – див огън. Това е огън, който се прави с търкане на две дръвчета. Определението див няма отрицателно значение, смисъла е божествен. Див, Дин, Ден са тракийските имена на бога на светлината.

Древният бог Оген - Ώγενος е почитан от трако-пелазгийското население обитаващо Южните Балкани. Новодошлите гърци отказват да го приемат, но оцелите гоненията  и асимилационни опити трако-пелазги са го пазили дълго време. Толкова дълго, че автор като Стефан Византийски успява да запише името му и по този начин да добави още едно доказателство за древните балкански корени на българите .

Използвана литература:

1.Stephani Byzantii Ethnicorum quae supersunt, ex recensione Augusti Mainekii, tomus prior, Berolini, Impensis G.Reimeri, MDCCCLIX;

2.Dictionary of Greek and Roman Geography, illustrated by numerous engravings on wood. William Smith, LLD. London. Walton and Maberly, Upper Gower Street and Ivy Lane, Paternoster Row; John Murray, Albemarle Street. 1854.

3.I. Georgieva, Bulgarian Mythology, Svyat, Sofia, 1985;

4. A.Roes, Greek Geometric Art, Oxford University Press, London, 1933;
5.Н.Иванова, П.Радева, Имената на българите, Абагар, Велико Търново, 2005; 

6.В.Байрямова, Девет олтара свързаха Перперикон с минойците, Монитор, 18-09-2009

http://www.monitor.bg/article?id=214298

Публикувано от ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK

 







Гласувай:
10



1. get - - Додона ... е и Дидона, в(ф)оеникийско-картагенска, това е и от ирландската митология ...
07.11.2013 22:22
SPAROTOK написа:
О Зевс, додонски, пеласгийски!

... тоест митологичният епос Tuatha Dе Danann (Old Irish: "Народът на богинята Дана").
- В прото-келтските са я зовяли Proto-Celtic *Danona !
- Същата се свързва с първичните (космични) води ! - Та от името й, са се получили ДУНАв-ДОН-ДНепър ... Но ?
- Същата носи епитета Гея ! - от PIE:*GeU, който е дал в съвременен български думата: "о"Гъна" ... гъна се, Ген(ЖЕНа-Женя-Жъна !) ?
- В старите балто-"славянски" езици, имаме документирана думата "да(г/х)дан" със смисъл "мляко" ... тоест освен, че е смислово свързана с космичните води, тя е и Богинята майка(кърмилницата-Диона-Додона(от нея вероятно идва нашето "дойна-дойка--доя-храня ?) ... Тоест това е й, Майката на титаните, които се разбунтували срещу боговете, тъй като те им отнели напитката(млякото) на безсмъртието (според Ригведа) !

- Същата според древните европейски митове, тоест в Ригведа се среща, като Дану, майка на Данавите(титани) ! - нейната същност се прикрива(тоест похитена е !) от Vritra(символ на първичната Змия - разделяща Трите свята ?) !
- При битката на Vritra той е победен от върховният бог Индра(досущ като хетският Индара) и Майката богиня е освободена ... космичните води и земните извори отново потичат ... Нашият свят отново се пробужда за живот - Човечеството(нейните деца) е спасено !
- Кой е Индра ? - Слънцето ! - то освобождава водите и напоява за Нов живот Земята(Гея) ... Ама Как ? :)) - Като разтопява снеговете и ледовете от което начева Пролетта !

- Агни ... Кой е той ? - този който го има в Sanskrit, като "agni"; "ignis"(Latin); English "ignite"; Lithuanian "ugnis"; Polish "ogien", "огън" ... и-и-и странното е, че в "най-старият" европейско-балкански език, гръцкият липсва дума от такъв корен ?!
- Но все таки какво са вкарвали като идея дедите ни с тази дума ... Защото са имали в предвид огъня(в огнището), светкавицата(на Индра), блясъка на Слънцето ... Но най-вече извечният Космичен Огън ?! - тоест, Духът-Слово-Светлина !!

П.П.
- Относно колко са гръцки боговете и имената им ?
1. Ако отворим тълкуванията от лингвисти пишещи за етимологията на двете названия на Гл. "гръцки" бог Зевс, четем:
а) Тео(н) отговаря на по-старата форма Део(ю) със значение светла част от денонощието
б) Зевс е със смисъл сила - виталност ... тоест Жи(в)у ... дало в санскрита:Ш(ж)ива

2. Другото наименование на Великата богиня -Майка с име "Рея" идвало от PIE: * phLEW(глагол).
А. В гръцки(старо) е дала „РЕЙ” - гр. "Тече" … та от там Рея(богиня) … но съответно ДАВАЩА в БЪЛГАРСКИ език, глагола „ЛЕЯ”(изливам – производна) !
Б. От там и „Ра”(река-волга) … известна ни като „Итил” – което е с изписване „на-абарот”(бустроведон) на ст.блг. глагол даваща старо българската „Лити” – в разваленият български, известен ни, като „руски” звучи в думата за „дъжд-ливен” ? (ВИЖ: Старобългарски език - Стоян Стоянов, Мирослав Янакиев
В. Karl Kerenyi споменава още една форма на изписване името РЕЯ в "линеар А" разчетено, като "ro-ja" - което, той тълкува, като сила (велика-голяма; присъща на богинята майка !).
ПОЯСНЯВАМ:
- Богинята майка е изобразявана и като пччела-майка, и носеща на главата си пчелен-кошер ... изобразявана е й, като "пчелен РО-ЙАк" ?! - това последното е развито, не само като наименование но и символика при крито-минойската цивилизация ... с т.нар. "minoan bee goddess" - минойската пчела-богиня ?
1) http://0.tqn.com/d/altreligion/1/0/u/N/3/glossarybeegoddess.jpg
2) http://img5.blogs.yahoo.co.jp/ybi/1/5c/bc/honeymoon_stardust2006/folder/1107891/img_1107891_13629168_1?1242037478
3) http://www.ou.edu/finearts/art/ahi4913/aegeanhtml/minoanjewelry.html
цитирай
2. voulgaros - ПАНТА РЕИ - ВСИЧКО ТЕЧЕ !!! КОИ Е ...
08.11.2013 20:05
ПАНТА РЕИ - ВСИЧКО ТЕЧЕ !!!

КОИ Е КАЗАЛ ТОВА....ВУЛГАРИ МРЪСНИ.
цитирай
3. get - - На каракачанската овца ... мислеща че е, "благороден" елин - Пояснявам ?
09.11.2013 11:49
- Цялата фраза на Хераклит от Ефес е ? - "Панта рей каи оуден менеи" ! - Дълбоко се съмнявам, че хераклитовото изказване е на НОВ или СРЕДЕН гръцки ?!

- Глаголната форма за ЛЕЕ(използвана й, като епитет на Великата богиня - Рея, с по-старата прото-трако-индска*pHLEw) e дала следните производни форми:
А. Български:
а) - Лея(изливам, това е станало чрез изпускане на "pH" на изначалната PIE*pHLEw);
б) - по-точната(напълно аналогична форма, на PIE*pHLEw ... коренова) е запазена в думата ни "ПЛУВа" даваща съответно производни: преПЛУВА; изПЛУВА и др. !!

Б. В средно и новогръцкият, тя се е трансформирала от глагол в съществително -а) "поток"= rois;
б) тека - rois
ЗАБЕЛЕЖКА:
- Думата за ЛЕЯ-изливам в гръцкият, няма фонологична общност(прилика !) с PIE*pHLEw (коренова), тъй като звучи:
а) richnoume
б) chysei (транскрипция - хисеи)

П.П.
- За сега се въздържам от анализ на следващите думи във филосфската максима:"Панта рей каи оуден менеи" ... най-вече в часта й - "... оуден менеи" ! - Защото, това са си дословно две думи "вода" и "мени(променя)" !

- Та в заключение неуважаеми "voulgaros" - Пояснявам, с народната мъдрост "Каквото повикало - такова се обадило" ... Защо те наричам ОВЦА ? - Защото овцата ДОКАЗВАЩА(дори и "доказала") БЛАГОРОДНОТО СИ ПОТЕКЛО - тоест правеща се на "елинска", в същността си остава ОВЦА - нарицателен-пример за простовато-глупаво същество !?

- А относно град ЕФЕС(където се е родил Хераклит !) - да му приписваш ГРЪЧЦКОСТ е ... Буха-ха !! :)):))
цитирай
4. voulgaros - get. какво стана с блога на докто...
09.11.2013 12:49
get. какво стана с блога на доктор-ингенера ?

Защо не пише вече ?

ИНАЧЕ ПАК ПИШЕШ АКАДЕМИЧНИ НЕЩА. ДИРЕКТНО ОТ АКАДЕМИАТА НА ПЛАТОН .

ДУМАТА АКАДЕМИА Е ГРЪЦКА...ВСЕКИ АКАДЕМИК В ВУЛГАРИСТАН ЗНАЕ ТОВА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7982609
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол