Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2014 00:47 - Фарсът мина..предстои трагедията
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 5256 Коментари: 9 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Да убиеш протестиращ http://slaveyabaldeva.wordpress.com

 Автор Славея Балдева

            „Президентът на Сирия има срещу себе си екстремисти, а позицията на България по този въпрос е остаряла.” Това заяви депутатът от БСП Ангелов след посещението си в Сирия. Като излязъл от фитнес или от сауна. След това проникновение сякаш Нова година пак е дошла, въпреки че от настъпването й мина почти месец. Явно не сме я осъзнали. Така че – да влезем в крак с времето от едно време. Когато имаше една партия в държавата. Когато ръководната роля на тази партия беше гарантирана и неоспорима.

         Ако изборът да се опълчиш на сатрап е екстремизъм, то вероятно очакваното покорство на поданиците и посещението на депутат от страна – член на Европейския съюз, е вопиюща изява на гражданска съпричастност – ако ще и към сегашния сирийски режим.

         Според това, което натвори досега – да лишава от живот поданиците си, несъгласни с него, Асад е в междунардна изолация пред цивилизования свят. Но не и пред временното правителство на България, което обещава нови висини, докато свенливо се разграничава от своя човек – проявил поне искреност.

         И тук у нас някакви „екстремисти” протестират все още. В Украйна вече откриха ловния сезон за протестиращи. Казват, че най-добрият начин да се спасиш от изкушението е да му се отдадеш. Колко струва животът на един протестиращ за политическите бракониери – на власт или в опозиция.

         Как да се противопоставим на бракониерите – независимо какво е агрегатното им състояние в момента. Защото те са хлъзгави и обтекаеми. Защото не могат да са надеждни партньори. Защото им липсва смирение. Защото са убедени в ръководната си роля. Не предлага ли украинският президент постове на опозиционните водачи, за да доузакони тази си ръководна роля. От която да нямат моралното право да го бутнат – нали им е осигурил постове. Та да вземат да се кротнат. Ако можеше да се забрани и на залеза да е оранжев. Да не напомня за една революция през 2004.

         Тези дни привърших разчитането на един ръкопис от 628 страници. Писал ги е моят прадядо – свещеник в Македония и частица от ВМОРО. Докогато му е било възможно, поддържал е националния дух у българите в съперничество с „колегите” си от сръбска и гръцка страна. Уж турците са били общият враг, но току е припламвало ревностно съперничество между последователите на екзархия и патриаршия. Между български и сръбски чети и гръцки андарти. Ръкописът е съвестен разказ на очевидец и участник в събитията преди и след Илинденско-Преображенското въстание. Разказът продължава до края на Междусъюзническата война. Краят на войната Тома Христов дочаква в гръцки затвор. След излизането оттам гърците не му позволяват да се върне във Воден, където е бил духовен водач, нито пък в Солун, където българите са имали нужда от такъв. С една дума – изпъждат го да не пречи на експресния етноцид над българското население. С парахода от Солун до Дедеагач (днешен Александруполис) той пътува в първа класа. На кея присъстват гръцки полицаи да се уверят, че веднъж завинаги се е махнал да не пречи. Финтовете му вече са невъзможни. От Дедеагач се качва на влак в купе втора класа, в каквато обичайно е пътувал по линията. При Свиленград кондукторът го премества в трета класа пред очите на турски ходжа. Обяснима е болката на Тома Христов. На българска територия и от български железничар – заставен да се премести пред ходжата, на когото никой не разваля рахата. След загубената от България Междусъюзническа война.

         На финалните редове от ръкописа сякаш мастилото по избледнелите листове беше кръв от сърцето на прадядо ми.

         Май наистина няма разлика. И в Сирия, и в Украйна, и тук се опитват да ни натикат в трета класа до живот. Без право на глас за протест. Само с право на съгласие.

         След като се прибира в България, Тома Николов Христов не пише повече. Вероятно му е тежала загубата на родната земя, населена с българи. Тежало му е и нещо друго – горчивината от биещите се в гърдите македонстващи, които той нарича прелетни птици. Такива – озовали се в Македония, които при опасност прелитат обратно към свободна България на топло и в безопасност.

         Прадядо ми не е бил ВИП. Не се е смятал абониран никога за първа класа. Два пъти е бил в турски затвор. Вторият път е осъден на вечен затвор, откъдето излиза заради прогласения Хуриет, който впоследствие се оказва кьорфишек. Бил е и в гръцки затвор, за който пише, че е по-лош от турския.

         Дано ми прости, че от негово име писах за събитията след 1913 докогато е бил жив – 1946. За каузата, която почувствах като своя собствена. Това не значи, че с гол в ръката нож ще тръгна да прекроявам границите на Балканите. Асимилираното си е асимилирано. И за непитото България е платила.

         Прадядо ми е бил с ясно българско съзнание. В апогея на победоносната за България Балканска война той посреща в Солун българските принцове Борис и Кирил. Тогава всички българи са били пияни от радост. Пише как стоят под проливния дъжд и пеят.

         От възкръсването си като самостоятелна държава в края на 19-ти век, от началото на миналия България се свива като топяща се снежна преспа напролет. Пролетта е сезон на депресии. Пише, че преследван в Македония се е чувствал по-щастлив, отколкото в свободна България, където реалната връзка с българите, останали под турско, се е губела. Където прелетни птици са парадирали с делото.

         Всичко се повтаря по някакъв начин и в известна степен. При нас фарсът мина. Страшното е, че може би предстои трагедията.

        Последното изречение от ръкописа се отнася за съратниците и приятелите му, чиито разлики помежду им не пропуска да отбележи. То е: „Самата идея за свободата на родината ги обединяваше.”

         Век по-късно, независимо от принадлежността на България към Европейския съюз, не може да се твърди, че тя е свободна.

         Но финалът все още е отворен. Все още.

Това го твърди протестът – „досадният“ присмехулник на властта.




Тагове:   Благоевград,   Blagoevgrad,   траки,   Бойко Борисов,   политика,   ДПС,   БСП,   новини,   чеверме,   революция,   държава,   Славяни,   избори,   украйна,   Стоянов,   телевизия,   кредит,   парламент,   младежи,   демокрация,   манипулация,   полиция,   медия,   власт,   Чакалите,   лъжа,   данъци,   македонци,   наркотици,   олигархия,   нов свят,   ипотечен кредит,   свобода на словото,   кредитна карта,   такси,   страх,   убийци,   свобода,   българи,   турци,   студенти,   Русия,   съзнание,   затвор,   ГЕРБ,   видео,   РЗС,   управляващи,   алексей,   банка,   путин,   терористи,   подправки,   протести,   история,   президент,   измама,   гърци,   икономика,   пропаганда,   конспирация,   Петров,   ДСБ,   Реквием,   просвещение,   бандити,   Бареков,   кредити,   фалшификати,   партии,   помияр,   корпорация,   популизъм,   Петър,   бисеров,   пеласги,   движения,   комитети,   уплаха,   жълти медии,   подлец,   криминали,   парламе,   орловмост,   маши,   корпоратокрацията,   оруеловцебългари,   монополит,   тоталиtaризъм,   световнатабанка,   куклиИкономическите,   славя,


Гласувай:
12


Вълнообразно


1. socialismus - Македонските борби нямат нищо общо със сирийските или украинските
05.02.2014 09:16
Македонските борби са продължение на борбите за независимост на българите от разкапващата се османска империя.

Сирия и Украйна са независими държави с президенти, избрани в избори, които не са белязани от терор или непризнаване. Най- значимият проблем на тези страни е, че през тях минават или ще минават ТРЪБИ и тези тръби трябва да са надеждни, а тези президенти не са толкова надеждни верноподаници на настоящите или бъдещи потребители.

Тъй че този, който "по принцип" защитава всеки "с гол в ръката нож" ще се прояви като безпринципен, ако не погледне по- внимателно.
цитирай
2. sande - "С гол в ръката нож" нищо не може да се направи, да се постигне ...
05.02.2014 11:52
Даже изглежда като фарс и карикатура. С гол в ръката нож може да си отрежеш филийка пастърма, или да си нарежеш ябълка.

Но в контекста на Ботевата жертвоготовност това е съкрушителна метафора.

Христо Ботев няма търпение да чака събуждането на народа, който си е свикнал с робията. И даже се чувства комфортно.

Затова се изправя сам срещу империята "с гол в ръката нож". Не е ли това същото, което пише и на знамето: "Свобода или смърт!"

Или призива му: "На смърт, братко, на смърт да вървим!"

Или от публицистиката: "Няма власт над тая глава, която е готова да се отдели от раменете" ...

Гениалният поет като да е предчувствал, колко събуждането и отключаването на народната енергия е трудно и даже ... невъзможно.

Тук заставаме пред мрака на истините.

Как да си обясним, че македонците вече век се лутат като омагьосани и слънчасали. Не виждат път.

А времената се промениха неузнаваемо и непредвидимо: Информация колкото искаш и колкото не искаш!

Поздрави, славен Демографе!
цитирай
3. vmir - Няма по-велика, вдъхновяваща, облагородяваща и мобилизираща кауза от
05.02.2014 16:26
тази да освободиш поробените си братя от тираните.

И няма по-мизерна, жалка, демобилизираща и деморализраща кауза от тази да заставиш братята си да са ти вечно длъжни или благодарни.

Свободата не е и няма как да остане задълго стока, и превърнеш ли я в стока за другите, губиш я и самия ти, и се превръщаш в жалък и омразен мизерник, който намира щастието във властването на всяка цена и без оглед на средствата за домогването и удържането на проклетата си обречена власт.
цитирай
4. demograph - SOCIALISMUS ли си, STALINISMUS ли си...? Трендафил ли си, Гюл ли си?..офффф...
06.02.2014 01:15
socialismus написа:
Македонските борби са продължение на борбите за независимост на българите от разкапващата се османска империя.

Сирия и Украйна са независими държави с президенти, избрани в избори, които не са белязани от терор или непризнаване. Най- значимият проблем на тези страни е, че през тях минават или ще минават ТРЪБИ и тези тръби трябва да са надеждни, а тези президенти не са толкова надеждни верноподаници на настоящите или бъдещи потребители.

Тъй че този, който "по принцип" защитава всеки "с гол в ръката нож" ще се прояви като безпринципен, ако не погледне по- внимателно.

цитирай
5. demograph - Санде...Санде! Който загуби пътя се лута в тръните...жив да си!
06.02.2014 01:17
sande написа:
Даже изглежда като фарс и карикатура. С гол в ръката нож може да си отрежеш филийка пастърма, или да си нарежеш ябълка.

Но в контекста на Ботевата жертвоготовност това е съкрушителна метафора.

Христо Ботев няма търпение да чака събуждането на народа, който си е свикнал с робията. И даже се чувства комфортно.

Затова се изправя сам срещу империята "с гол в ръката нож". Не е ли това същото, което пише и на знамето: "Свобода или смърт!"

Или призива му: "На смърт, братко, на смърт да вървим!"

Или от публицистиката: "Няма власт над тая глава, която е готова да се отдели от раменете" ...

Гениалният поет като да е предчувствал, колко събуждането и отключаването на народната енергия е трудно и даже ... невъзможно.

Тук заставаме пред мрака на истините.

Как да си обясним, че македонците вече век се лутат като омагьосани и слънчасали. Не виждат път.

А времената се промениха неузнаваемо и непредвидимо: Информация колкото искаш и колкото не искаш!

Поздрави, славен Демографе!

цитирай
6. demograph - Истината прави хората свободни. Но не вскиму е дадено да вижда истината.
06.02.2014 01:31
vmir написа:
тази да освободиш поробените си братя от тираните.

И няма по-мизерна, жалка, демобилизираща и деморализраща кауза от тази да заставиш братята си да са ти вечно длъжни или благодарни.

Свободата не е и няма как да остане задълго стока, и превърнеш ли я в стока за другите, губиш я и самия ти, и се превръщаш в жалък и омразен мизерник, който намира щастието във властването на всяка цена и без оглед на средствата за домогването и удържането на проклетата си обречена власт.

Виждаш ли братко, как я четат истината социализмусите...! Като генералисимусите. Украинските и сирийските избори били свободни... O! Sancta simplicity...
цитирай
7. get - "Кажи ми, кажи, бедний нар...
08.02.2014 23:38
"Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз робска люлка люлее ?
Тоз ли, що спасителят прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
"Търпи, и ще си спасиш душата?!

Той ли, ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си?! ... "

Публикувано за първи път във вестник „Свобода“ на 8 август 1870 г.

- Човешката истина - е това, което ни израстява и прави от нас човеци. Изучавайки я, следваме тройнствена цел: първо да я открием; второ - да докажем правдивоста й. А когато я намерим и ... да я разграничим от лъжите, когато я разглеждаме в контекста на житейските ситуации ?
- Поради това и лъжата служи в подкрепа на истината - така както, сянката не гаси Слънцето !

- А на "socialismus"-а, ще припомня казаното от Гьоте ? - Няма нищо по-опасно за новата истина ... от старите заблуждения !
цитирай
8. zaw12929 - МИРНО ПРОТЕСТИРАЩ. . . УЖАС, А КЪДЕ ...
10.02.2014 06:55
МИРНО ПРОТЕСТИРАЩ... УЖАС, А КЪДЕ ИМА ТАКИВА?!
САМО ВИЕ?!
цитирай
9. get - МИРНО ПРОТЕСТИРАЩ. . . УЖАС, А КЪДЕ ...
10.02.2014 21:32
zaw12929 написа:
МИРНО ПРОТЕСТИРАЩ... УЖАС, А КЪДЕ ИМА ТАКИВА?!
САМО ВИЕ?!


- Насилието е оръжието на слабите - не-насилието, на силните !

- Повече по по това, което се опитвам да ви подскажа - потърсете при Мохандас Карамчанд Ганди( назован Махатма) и неговото тълкуване на политическият принцип "сатияграха" ?

Забележка ? - тъй като "сатияграха", не следва да се тълкува тясно ограничително като ненасилие, което си има точна дума: Ахимса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961429
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол