Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2014 20:48 - Моят президент в действие - Президентът Росен Плевнелиев поиска от БСП закони за ясна собственост в медиите
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 950 Коментари: 0 Гласове:
0



  Плевенлиев поиска от БСП закони за ясна собственост в медиите

Обеща бързо да се произнесе за Изборния кодекс и разкритикува съживяването на стари индустриални мастодонти

 Никола Лалов

Президентът Росен Плевнелиев поиска от БСП приемането на допълнителни законови регулации за прозрачност на собствеността и разпространението на медиите, а се ангажира от своя страна максимално бързо да обяви дали ще наложи вето върху текстове от новия Изборен кодекс.

Държавният глава се срещна в четвъртък с представители на левицата, водени от Янаки Стоилов, в рамките на инициираните от него политически консултации с парламентарните партии.

"Да обърнем внимание на медийната среда. Истинска катастрофа е мястото на България в класацията на "Репортери без граници", заяви Плевнелиев без да уточни какви точно регулации очаква.

Той каза, че по време на разговорите не са били обсъдени конкретни текстове от Изборния кодекс, но за пореден път обяви, че не би наложило вето, за да играе политически игри, а само с ясни аргументи. В отговор на въпрос пък Плевнелиев посочи, че възможно най-рано ще насрочи датата за избори за Европейски парламент (ЕП).

По време на срещата са били обсъдени и готвените промени в Наказателния кодекс, като Стоилов съобщи, че ще бъде поискана оценката на Съвета на Европа.

Очаквано държавният глава потвърди искането си да се проведе референдум за изборните правила заедно с изборите за евродепутати по-късно тази година, докато БСП не сподели тази идея.

След като лидерът на БСП Сергей Станишев вече лансира идея за контрареферендум за данъчната политика, Стоилов съобщи, че в партията се обсъждат теми за допитвания по финансови и социални проблеми. От БСП не смятат за удачно провеждането на референдума заедно с вота за ЕП, за да не се разводнява европейската тема.

Плевнелиев се обяви и срещу плановете на БСП за "съживяване" на "Химко"-Враца, като коментира, че е за реиндустриализация, но насочена в бъдещето, а не към стари индустриални мастодонти като "Кремиковци".

Плевнелиев обяви готовност да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност за екстремизма, крайното противопоставяне и езикът на омразата, но се надява това да не се наложи.

"Ще се противопоставим на екстремизма с всички възможни средства", заяви Плевнелиев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев не присъства на срещата, като освен от Стоилов левицата бе представена от Александър Паунов, Корнелия Нинова, Спас Панчев и Петър Курумбашев.

Държавният глава вече се срещна с "Атака" и ДПС, предстоят му разговори с представители на ГЕРБ.

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7999862
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10337
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол