Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2014 15:22 - Изследвайки тактиката на Путин следва, че България е отдавна окупирана
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3011 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 23.03.2014 22:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Модерната война на Путин - стратегията и тактиката на Хитлер в 21 век.

 Следвайки тактиката на Путин”

 image

12.03.2014   Моли Маккю и Грегъри Маниатис, в. "Вашингтон пост"

 

Определянето на инвазията на Владимир Путин в Крим като някакво "поведение от 19 век" подценява огромното значение на последните събития. Той не е сгрешил, а пренаписва дефиницията за войната през 21 век.

Преди да нахлуе в Грузия през август 2008 г., той месеци наред разполагаше елементите на традиционната военна машина. Ремонтираше шосета и жп линии, за да придвижи танкове и хиляди войници.

Заплашително изпращаше бойни самолети да прелитат над грузинска територия. Използваше и държавна пропаганда, за да замъгли истината за това кой е започнал войната.

Но Путин вече не се чувства обвързан с ограниченията на войната, водена от национална държава. Годините на конфронтации със сепаратисти, екстремисти, терористи и играчи без определено гражданство повлияха на мисленето му. 

В Крим Путин изпробва тактиката на изненадващо изникващата война (pop-up war, всплывающая война) - бърза и завуалирана, която вероятно ще бъде моделът на бъдещето.

Първо, сякаш отникъде се появи скритата армия. Войниците без обозначителни знаци бяха добре подготвени за предизвикване на размирици и водене на улични боеве. Тези войници, които Путин отрича да са негови, също така бяха явно неограничавани от закони, правила и конвенции, регламентиращи воденето на война -най-голямото досега пренебрегване на международния ред от страна на Путин.

Те са путински хибрид между войници и терористи - скрити лица, скрито командване и контрол, скрити заповеди, но несъмнено задействани за постигането на държавни цели. Липсата на идентифициран лидер връзва ръцете на международната общност за отговор. Няма генерал, с когото да се преговаря за прекратяване на огъня или капитулация, ако избухне насилие, няма потенциален начин да бъде прекратено, освен да бъде спряно всяко отделно въоръжено лице.

Тези нередовни сили са и психологическа заплаха за местното население и за украинците в цялата страна, които не знаят къде още дебне скритата армия.

Вторият компонент на Путиновата война на 21 век е кибернетичният. Определянето й като пропаганда омаловажава коварния отровен характер на тази информационна битка.

Кибертактиката е пригодена към най-новата цел на Путин - да прекъсне комуникациите на парламентаристи и управляващи, докато потокът от рускоезична дезинформация, провъзгласяваща новата война срещу "фашистите", продължава да тече.

Путин изфабрикува версия на действителността, за да прокара пропагандата, от която се нуждае, за да дестабилизира Украйна.

Реши, че е необходимо етно-езиково разделение, за да постигне целите си, и после разпредели ролите. Сега версията се разиграва на стотици фронтове и се поства в социалните медии - виртуален лайфстрийм от одобрение на аргумента на Путин, че репресии и страх царят в рускоезична Украйна.

Реалността няма връзка с всичко това. ИТАР-ТАСС миналия уикенд разпространи материал, впоследствие тиражиран от "Форбс" и други медии, че 675 000 украинци напоследък са потърсили политическо убежище в Русия. Спомнете си как през август 2008 г. Москва твърдеше, че 2000 цивилни са били убити в Южна Осетия, област в Грузия, където тя изпрати и все още държи войски.

Разследващи от "Хюман райтс уоч" по-късно установиха, че са загинали само 44 цивилни. Но западните информационни агенции отразяват фалшивите новини на Путин, сякаш заслужават внимание.

Неговото изопачаване на действителността и произтичащото от това сплашване забавят отговора на действията му и разколебават решимостта на онези, които биха се изправили срещу него.

Трето, Путин използва финансовите пазари като инструмент за полемика. Притежаващ лично състояние, за което се говори, че се измерва в десетки милиарди, той разбира финансовата мощ. Богатството на Русия й позволи да изкове "партньорства", основани на взаимен финансов интерес, и Путин разчита на тази паяжина от връзки.

Той отдавна познава тази тактика - през 2007 г. кибератака парализира за няколко дни естонските финансови пазари след спор с Русия. Миналата седмица, след като руските борси се сринаха с над 10 процента заради страха от война, Путин даде пресконференция, предназначена да успокои инвеститорите.

Помислете колко много пари може би е загубил и пак е спечелил от понеделник до сряда. След като усъвършенства умението си да манипулира пазарите, Путин може да увеличи личното си богатство и да разшири още своята паяжина от пари, за която вярва, че го прави недосегаем. Това е саморазрастващо се, невидимо оръжие. В крайна сметка тази тактика създава хаос, който той контролира, статукво, което му позволява да влияе на външната и вътрешната политика на Украйна.

Путин навлезе в Крим отчасти защото това бе нискорисков начин да изпробва новата си тактика за водене на война. База на значителни руски военни активи и дом на донякъде симпатизиращо население, Крим географски е изолиран от останалата част на Украйна. Путин може с увереност да предвиди, че няма да има физически отговор на неговата инвазия от глобално изтощения Запад.

От години Путин залагаше на тежкия чук в съветски стил.

Последните му действия сочат, че той усеща, че традиционната армия и разузнаване вече не са средствата, с които трябва да води война. Докато Западът се фокусира върху най-добрия отговор на последните му ходове, Путин най-вероятно вече е на следващите етапи: решаването кои (ако изобщо има такива) международни протоколи са валидни за действията му и как тактиката му може да бъде използвана другаде.

Време е да се зареже декадентската заблуда, че континенталните войни са свършили.

Занапред правилата, по които играе светът, са на Путин, и това е реалност, която всички трябва да приемем и на която трябва да намерим ефикасен отговор.

---------------------

Авторите са независими консултанти, които съветват правителства, фондации и международни организации по външна политика и стратегически комуникации. Те са работили за бившия грузински президент Михаил Саакашвили и за неговия съветник по националната сигурност по време на и след войната с Русия през 2008 г. - Маккю от 2008 до 2013 година и Маниатис от 2006 до 2013 година. 

По БТА

 Всеки сам може да си направи изводите защо заглавието на постинга е такова.

- Внезапният "бум" на руснаци "купувачи на имоти";

- напливът от руски туристи, създаването на недосаегаеми за българските власти, руски анклави из цяла България;

- договарянето на незнайно колко хиляди руски "охранители" на Южен поток;

- създаването на нови и нови партии финансирани от свързани с Русия капитали;

- изкупуването на почти всички медии и електронни източници на изнформация от проруски лица или с руски пари;

- изкупуването на почти всички значими материални активи в България от подставени или подчинени на Русия субекти;

- вихренето на брутална пропутинска и проруска пропаганда по средствата за масова информация;

- наемането на стотици платени дезинформатори за заглушаване на тревогата на българите от руската тиха агресия в България;

- откровено проруската политика на правителството на Орешарски и на доскоро представящи се за проевропейски политици и "анализатори";

- прилагането на путински методи за манипулация, сплашване и измама;

- бруталното противопоставяне на уж националните органи за защита на националната сигурност, на всеки опит за изява на разномислие или за критика към властта и проруските и корени;

- поощряването на дейности в полза на Русия и във вреда на България и съюзите в които участва;

- раздаването на български паспорти на руснаци по съкратена процедура, препятстването на това за българите от Македония и Украйна;

- масовото присъствие на руснаци и рускини в държавните и общински органи;

- лакейското сервилничене на държавните служители на всяка поява на руснак в офисите им, козируването на полицията на руснаците по пътищата;

- даваното предимство на руснаците и подставениете им лица във всички отрасли на икономическата и другите сфери от живота в страната;

- прогонването на българския елит в чужбина и бруталното смазване на проявите на пробългарско мислене и действие вътре в България;

- свободата за действия, свободното проникване и свободния достъп на агентурата на руските шпионски служби в секретите на българската държава;

- службата на български дипломати и чиновници в полза на руските интереси;

- укриването на всякакви данни за намесата на руската дипломация  във вътрешните работи на страната ни от страна на българската държава;

- менторския тон на руския посланик в България дори и по въпроси от компетенцията на местната власт;

- участието на български кметове и български официални  лица в антибългарската пропагандна В РУСИЯ!!;

- откровената анти-европейска и анти-натовска насоченост на русофилските организации създавани с руска подкрепа;

- жонглирането с цените на основните енергийни продукти и цените на основните неща в живота на масовия българин от страна на руските монополи;

- диктатът върху стандарта на живот и мисленето на българите от същите тези руски монополи;

- безпроблемното организиране и реализиране на заговори за свалянето от власт на български парвителства и налагането на власт на проруски такива;

- безпардонните медийни и институционални атаки срещу конституционно избрани български правителства и срещу български политици и интелектуалци...

- мълчаливата съпричастност на правозащитната и правораздавателната системи с пълзящата анексия на България от руската агентура;

-слугинското поведение не българската църква спрямо произвола на руските свещеници в България;

и още какво ли не...
 
Са доказателство, че

България е обект на "модерна" агресия от страна на Русия и че в резултат от тази "тиха" агресия,

България е окупирана страна.

Остава само да се обяви формалния акт за присъединяването и към Путинова Русия.

Това вероятно е оставено за след евроизборите.




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. kostadin - За сега само хамериканците не си ...
14.03.2014 15:15
За сега само хамериканците не си плащат за окупацията на български територии
Руснаците плащат кеш.
Има ги по цял свят .Означава ли това ,че Путин е окупирал света?
цитирай
2. demograph - Кому плащат е въпроса
18.03.2014 22:28
Ти получаваш ли кеш от путинките? Надявам се - НЕ. Те ги раздават между тях си, а българите изперкват от мизерия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7989207
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10334
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол