Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2014 22:37 - Отстъпва ли Путин? Едва ли, по-скоро играе типичното болшевишко танго “една крачка назад, две напред”.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3903 Коментари: 6 Гласове:
-1

Последна промяна: 17.04.2014 01:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Руснаците вече ги няма. Те не са граждани. Те са лопати – „совоки”

Отстъпва ли Путин? Дано да е така, но по-скоро е част от типичното болшевишко танго “една назад, две напред”.

Защото Путин знае с кого си има работа на Запад – разединена Европа и разпарчатосано европейско обществено мнение, голяма част от което тайно симпатизиращо на Путин (както пред 1939 г., уви; вж. по-долу текста), скарани САЩ и ЕС, недолюбвана в ЕС Германия (вж. по-долу текста), която води европейската политика и икономика – все неща, които играят в негова полза.

Понеже е и джудист, кагебеецът леко отстъпва, за да даде привидно преимущество на противника, след като се е подготвил със следващата хватка, с която да го уязви… Много има да патим, много…

А ето и един, кой знае защо пренебрегван, но фундаментален, според мен, текст, който дава много познание за скрития международен контекст на проблема с Русия:

 

“Руснаците вече ги няма”

От Борис Шуматски, Ди Цайт

Вече бях професионален руснак. В годините след разпадането на Съветския съюз, когато дойдох в Германия, се насочих удобно към една ниша на медийния пазар.

Аз бях младият, автентичен руски глас, който опровергаваше старите клишета за своята страна. Заслугата за това, че трябва отново да нахлузя старомодните обувки, е на Владимир Путин.

Руският президент иска да влезе в Украйна, за да защити руснаците там. Тогава много рускоговорящи украинци се чувстват задължени да отговорят: 

- Ние не се нуждаем от защита! Дори у мен се надига спонтанен протест, аз също нямам нужда от защита от Путин. Защото аз не съм неговият руснак.

Но по същия начин не съм и руснакът на германските почитатели на Русия.

Отрезвяващо е да се наблюдава, как тези дни старият германски “руски комплекс”, описан от историка Герд Кьонен, се превръща в наивно приемане на Путин.

Днес човек не може да е толкова просто руснак, както може да е германец или южноафриканец. Удивително е с какво разбиране германската преса говори за руснаците в Украйна или Латвия. Тези рускоговорящи малцинства от Лондон до Тел Авив и Рига и в езика на Кремъл са наричани “наши хора”. Мнозина от тях наистина се възприемат като руснаци, но някои се считат за евреи, молдовци или чеченци.

Наистина не може да се оспори, че хората от бившия СССР имат нещо общо, но това не са кръвта или езикът. Тях ги обединява общият опит в диктатурата.

Въпреки това Кремъл прибягва до простата реторика за кръвта и земята, за да оправдае анексирането на Крим. “Вярвам, че преди всичко германците ще ме разберат”, каза Путин в речта си. И над половината от германците, според проучване, наистина му отдават очакваното разбиране 

Обикновено гражданите на Руската федерация са определяни като “руснаци”.

Но тази интерпретация е подвеждаща, защото там няма истински граждани.

Гражданите правят така, че да бъдат забелязани и упражняват повече или по-малко силно влияние над политическите решения. Но не и в Русия!!..

Населението там няма достъп до честни избори, системата на Путин се задвижва сама и не разчита на обратната връзка на гражданите.

Държавата направи така, че гражданите да изчезнат като политически субект, както това често се е случвало в руската история.

Така че няма как да се установи, какво иска руснакът от политиката.

Ефектът от промиването на мозъци

Дори и в сферата на общественото мнение руснакът не може да се идентифицира.

Пропагандата на медиите не дава възможност на хората, да изградят свое собствено мнение. Години наред социологическите проучвания изследват ефектите на промиването на мозъци.

Затова изречението “Руснаците си искат Крим обратно” няма особен смисъл. Нито пък "Руснаците си искат обратно в Русия"/ Промени ли се пропагандата, променят се и резултатите от проучванията на общественото мнение.

Общественото мнение на руснаците не може да се изследва от социолозите, защото него просто го няма. Руският гражданин е станал невидим, а невидими граждани няма. Има просто невидими поданици.

И именно това са глупостите, на базата на които се е родила любовта на много германци към Русия.

Голямата страна на Изток трябва да служи като проекция на германската неохота към пазарната икономика на демокрацията и към трезвата правова държава.

Романтиците виждат в Русия една по-добра Германия, една мечтана страна, която никога не трябва да се кланя пред диктата на победителите, която не се предаде на консуматорството, която остава вярна на своята народна душа./Нещо като Райха?/

Там е и този водач, който се представя като суверен и дори говори немски./Нещо като Хитлер?/

Потръпвам, когато мои познати с леви убеждения съвсем доброволно поемат линията на Путин.

Любовта им към Русия е вече почти демонстративно фашизоидна./Нещо като фашизъм/

Подобно на 30-те години германците в левите или десните покрайнини на обществото се възхищават на силния лидер на Изток./Нещо като Сталин./

За едни Путин е контратежест на недолюбваните САЩ. Депутатката от Левицата Сара Вагенкнехт защити референдума в Крим, който още преди гласуването беше окупиран от руската армия./Нещо като Австрия./

Погледнато през призмата на антиимпериализма, милитаризмът на Путин не влиза в уравнението. В крайна сметка трябва да има военна суперсила, която да противостои на Вашингтон.

В другия край на политическия спектър Путин се свързва с една надежда за световната политика.

Говори се за “консервативната революция” на Путин, има дори и възхищение към Русия като към покровителя, спасил Прусия от залез.

Когато човек чете това в партийната програма на Алтернатива за Германия (нова евроскептична партия), се чуди дали за тях истинската алтернатива за Германия не е в Русия.

Русия олицетворява силната ръка, която липсва на някои в бюрократичния ЕС.

Освен това Кремъл е съюзник в ценностната борба за семейство и идентичност срещу глобализацията, която изглажда всички различия.

Но най-верните разбирачи на Русия идват от германския елит.

Индустриалци, лобисти и дори един бивш /и един настоящ/ канцлер настояват за търпение към Путин.

Както Герхард Шрьодер и те получават пари директно или индиректно от Кремъл.

Ние се нуждаем от Путин, казват те, защото руснаците просто не са готови за демокрация. Руснакът е просто различен, той има тайнствена душа, той не е индивидуалист като нас, няма особени интереси и затова не се нуждае от политически представител.

Добрият руснак е свободен по душа и не се нуждае от сложна правна система, която при нас гарантира личната свобода./Нещо излишно?/

Тези любители на Русия искат добрите руснаци да си останат там, където също Путин ги иска.

Който протестира, не е истински руснак

За Владимир Путин, който повежда война в името на руснаците, не става дума за етническата принадлежност, нито за език или произход.

Путин си търси хора, които се чувстват добре в диктатура или биха искали такава.

Разпадът на СССР е за Путин “най-голямата геополитическа катастрофа на 20-и век” и всички, които изпитват носталгия по Съветския съюз за него са добри руснаци.

Германците, изпитващи т.нар. носталгия по ГДР, погледнати по този начин, са руснаците на Путин./И не само те./

Клиентелите на десните популисти от Пат Бюкянън до Виктор Орбан са руснаците на Путин. /И не само те./

Който обаче в Русия излиза на улицата в името на честни избори, той не е правилният руснак./И не само там./

Който основава синдикат и се обявява за защита от руския турбокапитализъм, не е добър руснак.

Който протестира, когато държавните лимузини безнаказано прегазват пешеходци, или когато полицаи изтезават хора, по логиката на авторитаризма той не е истински руснак, дори и да има руски паспорт в джоба.

Всякакъв вид истинска политика срещу Кремъл отнема гласа на въпросния човек.

За успокоение на съвестта германските “тайни дипломати” показват един или друг критик на режима, който като Ходорковски бяга в Германия.

Милионите други са изоставени.

Руската държава официално обяви своя критик за пета колона на Запада.

Всички отвратени от военната истерия около Крим /И Украйна/ Путин нарече “предатели”. Това звучи ужасяващо като предателите и враговете на народа на Сталин.

Германските поддръжници на Путин не отиват толкова далеч, те само критикуват порицаването на Русия./И не бързат със санкциите./

Един сантиментален деспот търси своите поданици

Пред трибунала на тези хора трябва да направя едно признание. От над 20 години аз порицавам. Погледнато от днес, моето най-лошо дело е, че обвинявах изцяло т.нар. "совок". Това буквално означава “лопата”, но така се наричаше и “човек от СССР”.

На този авторитарен тип аз приписвах всички злини – от куцащите реформи до войната в Чечения. Признавам, че това беше расистко, макар че и аз самият съм роден в СССР.

Никога повече няма да използвам тази груба дума “совок”, но изглежда тя е придобила нова релевантност.

Хората в Украйна, които искат да се промъкнат на топло под крилото на Путин, впрочем също са определяни като “лопати”. Това разбира се, не характеризира тези хора.

Въпреки това има обаче нещо, което старата мръсна дума в случая описва: обектът на голямата любов на Путин и едновременно на германските почитатели на Русия.

Когато Путин казва руснак, той има предвид “лопата”, той има предвид човека от Съветския съюз, оцелелия от голямата катастрофа на изминалия век.

И ако сантименталният деспот не беше толкова опасен, това щеше да е почти трогателно.

Защото такъв особен човек, който е роден поданик, такъв “совок”, чията природа има нужда от диктатура, такъв човек за щастие няма.

..............................................................................................................................................................

Борис Шуматски е публицист и писател, роден и отраснал в Москва, днес живее в Мюнхен. Първата му книга “Нова година при Сталин” разказва историята на семейството му по време на руската революция и терора на Сталин.

Току-що завършеният му роман е за времето на промените в Германия и Русия.

POSTED BY 1 НAYМ | АПРИЛ 11, 2014, 9:38




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. zelas - След 20+ години на Запад, моите в...
16.04.2014 22:45
След 20+ години на Запад, моите везни клонят към Путин, който не е цвете за мирисане, но ...
цитирай
2. getmans1 - Ей на, Демограф-е едно ми е непонятно:
17.04.2014 00:25
А бе харесват си го тоя Путин и това е, ама не отиват при него а искат да ни го натресат тука!?

Ами хайде бе тарикати, след „20+ на запад“ давайте и „20+ на североизток“, щом до сега оцеляхме без вас ще оцелеем и занапред, то такъв имидж ни създадохте на запад че няма да е лошо и изтока да ощастливите!
цитирай
3. demograph - Домъчняло ти е за диктатурка, а? Идвай си у нас.
17.04.2014 01:05
zelas написа:
След 20+ години на Запад, моите везни клонят към Путин, който не е цвете за мирисане, но ...

Путин е тук.
цитирай
4. demograph - Тва му разправям на zelas - домъчняло му е за диктатурка от дългото стоене на Запад.
17.04.2014 01:07
getmans1 написа:
А бе харесват си го тоя Путин и това е, ама не отиват при него а искат да ни го натресат тука!?

Ами хайде бе тарикати, след „20+ на запад“ давайте и „20+ на североизток“, щом до сега оцеляхме без вас ще оцелеем и занапред, то такъв имидж ни създадохте на запад че няма да е лошо и изтока да ощастливите!

Ето тука у нас Путин си е на власт. Да дойде и да се включи в партийките му, Такива бол - демокрация по путински.
цитирай
5. ok3223 - Този шуматски е шушумига и едно
17.04.2014 08:20
нищожество като публицист и човек.Немците в днешно време, не само МЕРКЕЛ, и като нация усещат, кой може и е истинският им и естествен приятел. Заедно и с помощта на който Немската нация и народ ще пребъде и това е не САЩ, а Русия. НА ДВЕТЕ НАЦИИ В СЪЮЗ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕ, СВЕТЪТ Е ТЕХЕН. САЩ СА СЛОН С ГЛИНЕНИ КРАКА,КОЙТО ВСЕКИ МОМЕНТ МОЖЕ ДА РУХНЕ. Китай е друга опция и песен, която още не се знае как ще завърши
цитирай
6. demograph - ТИ ОТДАВНА ПЛАЧЕШ ЗА ДИКАТУРА..защо не идеш в Путиния?
21.04.2014 22:24
ok3223 написа:
нищожество като публицист и човек.Немците в днешно време, не само МЕРКЕЛ, и като нация усещат, кой може и е истинският им и естествен приятел. Заедно и с помощта на който Немската нация и народ ще пребъде и това е не САЩ, а Русия. НА ДВЕТЕ НАЦИИ В СЪЮЗ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕ, СВЕТЪТ Е ТЕХЕН. САЩ СА СЛОН С ГЛИНЕНИ КРАКА,КОЙТО ВСЕКИ МОМЕНТ МОЖЕ ДА РУХНЕ. Китай е друга опция и песен, която още не се знае как ще завърши

НО ОТ ТУК ПО-ДОБРЕ ЩЕ НАБЛЮДАВАШ КОЙ КОЛОС ЩЕ РУХНЕ...Меркел скоро ще бъде разобличена на като личен агент на Путин. Ще падне смях, защото Германия на реваншизма ще бъде down, а Русия - out..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960784
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол