Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.07.2014 19:41 - До къде я докарАхме?
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 6882 Коментари: 8 Гласове:
20

Последна промяна: 08.07.2014 20:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageМиналият месец един депутат, който за малко не стана шеф на агенцията грижеща се за националната сигурност на страната, за малко да хвърли същата тази страна в банков хаос, без да се съобразява с възможните фатални последици за същата тази национална сигурност. Ясно се видя, че депутатът-бизнесмен беше воден не от обществените интереси, а единствено от новопоявилата се лична вражда с друг тъмен субект подобен на него, като във войната се стигна дори до използването на държавни силови структури. Той или беше прекалено тъп за да предвиди до какво могат да доведат действията му или безпардонно осъществяваше целите си, готов да прегази дори обществото.

Друг голям български бизнесмен пък го последва в атаките си срещу още една българска банка, разпращайки съобщения до големи нейни вложители, че банката `ич я няма нещо. И той националните интереси не ги бръснеше за слива. За него по-важно беше да си отмъсти. Или по-точно, както казват по ловешко „да те ряпна с прясото“.

Политици ги последваха с хъс в необузданите изказвания и създадоха още по-голяма тревожност сред стреснатия български спестител. Всеки от тях бе воден от някакви си свои мераци, гонещи естествено лични или партийни цели, а не от стремеж за потушаване на вече ширещата се сред хората паника, която, ако беше продължила, естествено щеше да доведе до поредната финансова бъркотия в държавата.

Така за пореден път се видя, че основни фигури от политическият ни и икономически елит се ръководят от своите си егоистични интереси, а не поне малко от някакви обществени. Нищо ново, нали? Поне що се отнася до политиците, които по нашенска презумпция слугуват на някого, оставащ в сянка. Явно с нищо не могат да ни изненадат вече.

От едрия български бизнес обаче би трябвало да очакваме някакво национално отговорно държане, защото поне той трябва е пряко заинтересован от стабилността на страната – в една спокойна и предвидима държава се прави много по-лесно бизнес, отколкото в една разтърсвана от кризи и хаос страна. От там и личният интерес на големите български бизнесмени би трябвало да е свързан пряко с икономическата, политическа и финансова стабилност. За това дори и е измислено словосъчетанието „национално отговорен капитал”.

Защо обаче на практика такъв капитал в България почти няма? Отговорът естествено се крие в произходът на тези капитали, за който е обществена тайна, че е чисто мафиотски. Този вид капитал вирее най-добре в една корупционна среда, с раздут държавен апарат и шуробаджанашки отношения по всички нива на властта, с купени политици на национално и местно ниво, с фиктивни държавни търгове за обществени поръчки, с криминално усвояване на пари от европейските фондове… За такъв капитал всяко установяване на някакъв истински ред и пазарни правила в държавата е опасно и застрашаващо печалбите им, дори направо е гибелно. Вече десетки чуждестранни фирми напуснаха страната в последните години, отчаяни от тукашните порядки, които пък напълно устройват местните „големи риби”.

Тези „риби” са изминали доста път от състоянието си през 90-те. Днес тяхната фасада е чиста, техният видим бизнес – легален. Те вече не са изпълнители на желанията на управляващите, както през 90-те, а напротив, днес те дават указанията за курса на държавата, независимо кой е на власт. Това установено задкулисие води до пълна липса на отговорност от страна на същите тези представители на българския капитал, пример за което бяха последните действия на горните два субекта, единият от които за малко дори да стане шеф на агенцията за национална сигурност, ако не бяха отчаяните протести на българската средна класа.

Тези опити за фалиране на български банки, слава Богу не успяха, но всички ние като че ли забравяме, че всъщност това си беше по същество атака на едни български олигарси срещу други такива. Само преди 8 години и двете „атакувани” банки бяха назовани от посланника на САЩ в страната Джон Байърли „гнили ябълки“, наред с други български такива, като едната изрично бе определена, като стъпила с единия крак „в най-тъмните сфери на престъпния свят“!

Тъжното е, че днес държавата застана с „целия си ресурс” зад тези банки, а още по-тъжното е, че всъщност това беше единствения правилен ход. Така „гнилите ябълки на българската банкова система“ бяха взети официално под крилото на държавата –нещо, за което собствениците им не са и мечтали допреди години.

На фона на това, кампаниите от сорта на „Изберете българското” идват малко в повече на изстрадалия потребител, който посягайки всеки ден към хляба, сиренето и салама, отивайки на почивка, купувайки техника, алкохол и цигари, влагайки спестяванията си в „гнила ябълка” или взимайки заем оттам продължава да храни българската мафия, успяла да се легализира в почти всяка една сфера на икономическия ни, че и политически живот. И може би това нямаше да е толкова трагично, ако голяма част от тези мафиоти всъщност се бяха интегрирали в системата наистина, а не привидно, продължавайки подмолно да подкопават бъдещето на цялата страна.

И понеже заканите на властта са да криминализират „разпространяването на слухове за банковата система“, като обещават затвор от 2 до 5 години за подобни прояви, не се знае дали за в бъдеще всяка словесна атака срещу някой олигархо-мафиот купил си банка няма да бъде изтълкувана, като престъпление, целящо да срине устоите на финансовата система. А това ни връща назад към времена, които всеки държащ на личната си свобода индивид ненавижда.

Горенаписаното е лично мнение на автора и не е препоръка за взимане на инвестиционни решения. Статията коментира единствено моралното състояние на държавата и няма отношение към стабилността на българските финансови институции, на правителството, на Българската православна Църква, на политическите партии, на Президента, на БНТ, на БНР, на Народното събрание, на омбудсмана и на всички организации и фирми, които разчитат по някакъв начин на парите на българския данъкоплатец.

image




Гласувай:
20


Вълнообразно


1. minavamottuk - Тъжно си е
08.07.2014 22:27
Тъжното е, че днес държавата застана с „целия си ресурс” зад тези банки, а още по-тъжното е, че всъщност това беше единствения правилен ход.
цитирай
2. kbalenciaga - Много ти са грешни "размишленията" по тази темата
09.07.2014 16:05

Преди да започнеш да пишеш каквито е да е глупости, първо започни от там, че всичките тези банкери, политици, бизнесмени са ПИОНКИ, МАРИОНЕТКИ, на българските Червени олигарси. А Българските Червени олигарси са пионки на Запада.
Ясно ли е вече???
Или, то не пирон да ви го набия в главите?!
И никога няма да го разберете!
Защото разберете ли това, няма как да пишете подобни глупости като в тази тема.

Защото ще ви стане ясно, че всичко зависи от това какви заповеди ще дадат от Запада. А те през последните 25 години даваха заповеди на българските Червени олигарси да рушат, да съсипват България, за да я превърнат в гетото на Европа!
Анадън му?
цитирай
3. mamkamu - @minavamottuk
09.07.2014 18:09
Да, тъжно, ама и тъпо... Просто стигнахме вече до времето, когато оцеляването на България зависи от съхранението на българската мафия. Защото тя е толкова вградена вече в системата, че ако един ден тя рухне, ще рухне и икономиката на страната.
цитирай
4. mamkamu - @kbalenciaga
09.07.2014 18:19
:)))))))))))))))) Благодаря ти, че ми отвори очите. Чак сега разбирам, че всъщност целта на Запада била да унищожи цъфтящата България и да я превърне в "гетото на Европа" :)
Ако не беше тоя лош Запад, сега сигурно щяхме да бъдем с БВП, като този на Холандия или Австрия. Поне!!! Ама не са ни оставили да разгърнем потенциала си от интелект и работливост, гадовете :)))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
5. kbalenciaga - Гледай сега как се правиш на ударен
09.07.2014 19:29

Като се опитваш да иронизираш, вкарвайки явна измама?!
И всичко това, само и само, сам да се излъжеш???
Само и само да не разбереш, че си бил лъган и мамен години наред!
Само и само, никога да не кажеш: "Не ме е яд, че ме излъгаха за комунизма.Яд ме е, че ме излъгаха за капитализма"

Къде съм писал, че България е била цъфтяща държава при социализма???
Кого мамиш в случая, сам себе си?

Вместо да се правиш на Прост, защо не отговориш на следните въпроси:
На кое място в света беше България по икономическо развитие през Соца, на кое място е сега?
Как живееха преди 80% от българите(говорим за по бедните, не за олигарсите и техните слуги от Столичната средна класа), как живеят сега?

Каква щеше да бъде България днес, след тези 25г. ако не я съсипваха и разрушаваха слугите на Запада, българските червени олигарси, с техните подлоги бивши от БКП, ДС, агенти, доносници, техните деца и внуци.
А и помагаха да се развива както прокламират постоянно?

Какви са твоите отговори на тези въпроси.
цитирай
6. podvodni - Ххихихи, български банки - егатии и ...
09.07.2014 19:36
Ххихихи, български банки - егатии и вица.
Държавата подпря ПИБ, но заеба КТБ.
Изтъпаниха се една кола баш икономисти и финансисти и вкупом врякаха, че видиш ли, банките били с добра капитализация !!
Само че, в задачката се пита - що държавата изсипа над 1,5 млрд. лева за банковата стабилност, а и Брюксел се бръкна с 3 млрд евро за преодоляване на банковата криза.
цитирай
7. eien - Напротив!
10.07.2014 06:58
По-ясна и точна препоръка няма да срещна в блога!
цитирай
8. dimat - Този генетично тъп народ го въртят на пръсти,както си искат!
29.07.2014 20:52
Колко умело му банкстери и политици,заедно с медиите му пробутаха още един начин за доене и тъпоглавецч народ го прие,даже с облекчение,че са спасени банките.Толкова тъпо и плоско и...толкова ефикасно.Стовариха на гърба му още 4,5 милиарда лева и съвсем спокойно си ограбиха собствените банки.Тъпият народ,задавен от медийния и политически вой,че трябва да се спасяват банките,защото...(боже упази),загива държавата.Всички,уж антагонистични партии хорово се вдигнаха да сшасяват банките.За банкстерите,да не говорим.Също и за медиите,за ташакатурата...Всички участници в цирка си свършиха работата.Сега вече се замълча.Нещата се прехвърлиха на нови циркови арени, гламавия народ се загледа в тях и забрави за кражбата.С парите на гладните и полугладните,пак ще спасяват преялите.В следващите десетилетия,ташакатурата пак ще ги търси по света,за може ,ако случайно някой бъде "хванат",съдът да го оправдае и даже...му плати обезщетение.
Така му се пада на овчия народ,да го крадат с евтини номера.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471144
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол