Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2014 00:55 - Русия води необявена война и срещу България. Путинките и помагат.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3615 Коментари: 3 Гласове:
30

Последна промяна: 31.05.2015 23:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Вижте и това:
http://ivo.bg/2014/08/26/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc%d1%8a%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8-%d1%83-%d0%bd%d0%b0%d1%81/

 

Българското министерство на отбраната най-после оказа съпротива на путинофилията Иво Инджев
www.ivo.bg
България, чрез своето министерство на отбраната, най-после дава признаци за принадлежност към своите официално поeти международни съюзнически ангажименти.

 

Това е видно ( ако ми е позволена авторската самоирония) от присъединяването на министерството към дългогодишната позиция на ivo.bg.

Военното министерство: България е обект на руска информационна война

Това пише в в публикуваната на ведомствения сайт “Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”

България е в информационна война с Русия, пише в публикувания на сайта на военното министерство документ “Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”.

С него министърът на отбраната Велизар Шаламанов и президентът Росен Плевнелиев възнамеряват да отидат на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември и да представят предстоящата реформа в армията, провокирана от забележки на алианса, съобщи dariknews.bg, позовавайки се на статия във в.”Сега”.
Във “Визия 2020″ пише, че “… активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”. Информационната война е окачествена като една от заплахите за сигурността на страната във връзка с кризата в Украйна и като дългосрочна амбиция на Русия да възстанови влиянието си в постсъветското пространство. ( Faktor.bg)

А ето и разширеният вариант.

Русия води явна информационна война в България

Медиапул

Това е част от новата “хибридна война” на Москва, която заплашва България и съюзниците й

 

 

Хибридни войни, енергийна зависимост, провалени държави, тероризъм и миграция. Това са рисковете и заплахите за сигурността на България, посочени в документа “Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”.

Проектът, в който е залегнала визия на реформата на българската армия, е публикуван на сайта на Министерството на отбраната и предстои да бъде представен от президента Росен Плевнелиев и военния министър Велизар Шаламанов на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

“България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност. Тенденциите за тяхното развитие не предполагат подобряване на ситуацията, нито в средносрочен, нито в дългосрочен аспект”, пише в документа.

Кризата в Украйна е окачествена като “продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила”. Бързото и драстично нарастване на бюджета й за отбрана създава дилеми и заплахи пред сигурността за останалите държави в света, но особено за тези от региона.

В тази връзка сред основните рискове за България е “новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война”, се посочва в документа.

“Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”.

“Изострянето на отношенията между Москва, от една страна и Киев, ЕС, САЩ и НАТО, от друга, постави на огромно изпитание икономическата и енергийната сигурност на страната ни, което допълнително влошава отбранителните ни способности”, продължава документът.

“Допълнителна заплаха произтича от огромната вероятност за разпалване на съществуващите в постсъветското пространство замразени конфликти и иницииране на нови”.

Рисковете и заплахите, които дебнат България от югоизток и юг са кризите в Близкия Изток и Северна Африка. Конфликтът в Сирия, рисковете от гражданска война в Ирак, в т.ч. активизиране на действията на групировката “Ислямска държава”, въоръжената конфронтация между Израел и ”Хамас”, обстановката в Ливан, Либия, Египет и Алжир; амбициите на Иран да развива ядрена и ракетна програма; стремежът на кюрдите в Ирак, Сирия, Турция и Иран към по-голяма автономия и самостоятелна държавност създават условия за трайна нестабилност в региона.

Рисковете за България се от “международният тероризъм, като следствие от дейността на ислямистки структури в някои държави от кризисните региони. Съществува реална опасност лица от криминалния контингент или членове на терористични организации да се възползват от регионалната нестабилност и миграционните потоци и да достигнат на територията на страната ни”.

“Миграционният поток е предизвикателство към системите за защита на границите и способностите за интеграция на компактни маси хора с различна култура. Той налага и необходимост от преразпределение на национален доход за подпомагане на търсещите закрила, както и носи рискове от здравен характер”.

“Провалената държавност и неспособността на централните власти в някои от страните от региона” е друг риск за България.

В документа са очертани още потенциалните рискове, идващи от Западните Балкани, произтичащи предимно от етническа и религиозна нетърпимост и от дълбоко вкоренените, включително и у нас, националистически идеологии.

В проекта се казва, че българското гражданско общество демонстрира своята все по-сериозна и непримирима подкрепа за съзряващата либерална демокрация. “Въпреки това, все още e недостатъчна съпротивителната сила на обществените механизми и организации срещу рисковете от хибриден характер”.

По отношение на икономическите аспекти на отбраната “Визия 2020″ предвижда растеж и заетост чрез иновации и технологии, съвместни многонационални проекти.

Изготвянето на визията започна преди три седмици под ръководството на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, който доскоро работеше в една от агенциите на НАТО.

Неговата амбиция е до 2020 г. за отбрана да се заделят до 2% от БВП. Около 10-15% от парите за отбраната да се отделят за превъоръжаване.

 

НАТО обаче настоява процентът за отбрана в страните членки да бъде минимум 1.5%, като такъв ангажимент пое и президентът Росен Плевнелиев.

Според “Визия 2020″ трябва да се купят нови изтребители, а при по-добри икономически показатели – и система за противовъздушна отбрана.

 

Планира се модернизацията и на три фрегати.

 

Сухопътните войски пък трябва да бъдат оборудвани със 100-120 нови бойни машини. Ускорено ще бъде придобит терминал по програмата на НАТО за съюзно земно наблюдение (AGS) в рамките на съвместен проект с още 14 държави, членки на НАТО, се посочва още в документа. Предвижда се още и покупката на 4-6 радара с възможности за откриване и проследяване на цели в системата на ПВО на НАТО.

 

Share on Facebook





Гласувай:
35


Вълнообразно


1. sherif - ...
26.08.2014 13:31

Путинофилите са също толкова алчни като своя бог Путин.
Срещу пари са готови на всичко.

цитирай
2. balar - ами така ще е
26.08.2014 14:55
докато не си набием в главите че първо сме Българи а после всичко останало. важна е само България. нито русия нито америка ес или патагония.
цитирай
3. planinitenabulgaria - През следващите години Европа ще се изправи през най-голямата
26.08.2014 19:39
бежанска вълна към нея, от Русия. Там вече не може да се живее и единственото спасение за хората е да я напуснат. Поради това нашите работници доведоха толкова рускини за съпруги, руснаци се женят за българки, така напускат империята на злото. Поради нуждата им да проникдат в ЕС руснаци купуват тук имоти, руски мафиоти пък в тях влагат откраднатите пари.
За 100 години с вируса на Маркс в организма си там хората са променени тотално. Те вярват само в далаверата, насилието, палката и нагайката. Тези хора напускат Русия, но и КГБ не остава в страни от този процес. Между тези имигранти КГБ инфилтрира агенти, които сега са движещата сила в Крим, Донецк, Луганск, Приднестровието, Абхазия и другаде. Веднаж напуснали Русия и заселили се в подобни държави, но малко по-добре икономически, те сега са заплашени да бъдат прибрани обратно там, което е невъзможно като приспособяване и ще последва миграция когато стане възможно.
Русия поема пътя на Северна Кория, на капсулирането и заплашването. За Северна Кория това е вариант, но за Русия - не, защото тя владее от 300 години държави и ще има втора революция. А това ще е смъртта на олигарсите и те сега правят всичко, това да не се случи. Политиката им усещаме и тук. Активирани са т. н.русофили, или путинисти, или още още по-точно, тия с картончетата. В Блог . бг те пишат непрекъснато и са едни от най-популярните.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7959961
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол