Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2014 21:03 - България е ненормална слугинска държава
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2054 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Как България и Интерпол помагат на Владимир Путин да вкарва в затвора европейски граждани

How Bulgaria and Interpol are helping Vladimir Putin imprison European citizens

By Peter Oborne World

September 9th, 2014

 

Днес един невинен човек на име Николай Кобляков ще се появи за пореден път пред българския съд в отчаян опит да отблъсне един безскрупулен опит от страна на Владимир Путин да го депортира в Русия.

Светът знае много малко на Кобляков, но неговата история ни дава един ужасяващ поглед към това как Путин се отваря друг фронт кампанията си за сплашване срещу държавите от Източна Европа.

Последната му цел е България. Никаква част от нейната територия никога не е принадлежала на Русия. Тя няма обща граница с Русия, и там няма рускоезично население което да се нуждае от "защитата" на Путин.

Неговите конструкции по тезиса се основават на голата сила. България е част от НАТО и на ЕС, но това е най-бедната страна членка и изцяло езависима от руските енергийни доставки.

През май няколко колеги от ЕС изразиха опасения, че България е на път да направи решително и неотменимо подхлъзгане към Русия. БНД (Германската служба за външно разузнаване) изрази подобни опасения, че Русия увеличава влиянието си в България, така че да го използва като "политически плацдарм", за да проникне в Европейския блок.

По начало, България е против увеличаване на санкциите на ЕС по отношение на Русия и прие закон, да се даде възможност на Руския Газпром да избегне отдавна установените конкурентни правила на ЕС за българския сегмент на своя нов тръбопровод/Южен порок/.

Случаят Кобляков дава нови веществени доказателства за тези страхове.

Кобляков е възпитаник на Лондонското училище по икономика/ London School of Economics/. При заввръщането си в  Русия той започва изграждането на верига от домове за възрастни хора, които изглежда, че са били както привлекателни така и печеливши. Както често се случва в Русия, конкуренти с подкрепата на режима му, го принуждават да се оттегли от бизнеса.

Оттогава г-н Кобляков живее в Париж, където той е един от основателите на Russie-Libertйs, неправителствена организация, която се бори за руската демокрация. Той участва в протести, включващи Free Pussy Riot, спорните 2014 Зимните олимпийски игри в Сочи и демонстрация под украински флаг пред Народното събрание в Париж в нощта на D-Day годишнина и вечерята на Путин с президента Оланд.

На 1 април тази година Интерпол публикува т.н. вътрешно Червено известие * за ареста му по искане на Русия. Обвинението  е в "мошеничество", престъпление, което се твърди, че е извършено в периода между декември 2004 г. и септември 2005 г. по отношение на основана във Франция компания, наречена Stankimport.

Задълженията към тази компания, които са базирани единствено на недоказани твърдения, беше отхвърлен от френските съдилища. Всички доказателства сочат, че е невинен.

Русия все пак беше в състояние да осигури Червено известия за предполагаемо престъпление, което е на десет години, и то иззършено на  не-руска земя...

Участието на Интерпол в епизоди от този вид се е превърнало в депресиращо обичайно нещо. Съществуват все повече доказателства, че Интерпол сътрудничи на усилията на някои правителства да поставят дисиденти в затвора.

Според Fair Trials International, някои от най-големите нарушители са тези в Русия, Шри Ланка, Турция, Беларус, Индонезия, Иран и Венецуела. (Този случай отразява съдбата на активистът Baha Kimyongьr, жертва на турския Червен Интерпол”. Забележете, че е това е довело до присъда от шест месеца лишаване от свобода в три различни европейски държави, преди той в крайна сметка да бъде освободен, след като  Интерпол признава, че се касае за  "злоупотреба".)

От Fair Trials International ни казаха, че " не е в полза за репутацията на Интерпол да благоприятства  подобни опити и да се озовава многократно забъркана в политически дела.

Известията на  Интерпол могат да дадат основанияна обвинения отправени  от най-потиснически режими в света, което означава, че заточени активисти биват арестувани и са принудени да се борят срещу екстрадирането си в страни, от които си мислели, че са избягали.”

След неговия Red Notice, издаден през април, г-н Кобляков живее мирно в Париж и пътува до Португалия, Франция, Латвия, Германия, Чешката република, Гърция и Обединеното кралство, без опити да го арестуват.

И все пак, веднага след пристигането си в България в края на юли, той е бил задържан от полицията и поставен под арест.

Руските власти вече са подали иск за екстрадирането му от България. Първата му изслушване се състоя на 1 август, когато му е казано да остане в България и да изчака резултатът по официалната цел на задържането му -  екстрадиция в Русия.

Миналия понеделник за втори път се проведе изслушване, в което той е осъден на домашен арест в София.

Събитията в момента се движат напред с ужасяваща скорост. Днес той е изправен пред трето изслушване по обжалването на решението за поставяне под домашен арест.

Утре четвърто изслушване ще трябва издаде присъда за екстрадирането му.

Много е вероятно, че българите ще приемат руското искане. Ако и когато това се случи, Николай ще се сблъска с нагласен съдебен процес и присъда за руски затвор.

Той може и да умре там, в агония, както се случи Сергей Магнитски, изследовател на корупцията/ в Русия/, който е дал името си на Американския Закон „Магнитски”.

Западът трябва да се стегне  и да отправи един внимателен поглед към това, което се случва тук/В България/.

Опасенията на страните-членки на ЕС и на дипломатическата служба на германското разузнаване са на път да се сбъднат. Политическия компас на България се огъва на изток и ефектът е нарастваща злоупотреба с много основни човешки права.

Сега изглежда, че България е помагач на Путин в опитите му да вкарва в затвора европейски граждани, виновни за нищо друго, освен несъгласие с режима на Путин, и да ги екстрадира обратно в Русия, където затворническите лагери ги очакват.

Паралелите със Съветската нечестност и бруталност от двадесети век са плашещо ясни.

Карина Москаленко е водещ адвокат по човешките права в Русия и член на Московският Хелзинки Комитет. Запитана за случая Кобляков, тя отговори:

 "В" нормална "държава, няма начин той да бъде екстрадиран. Но това, което се е случило до този момент с Николай Кобляков в България показва, че това не е нормална държава. "

На фона на това, искането му за убежище в България няма почти никакъв шанс.

Страшното е, че ако Владимир Путин уплаши България за да жертва Николай Кобляков, той скоро ще вземе и други невинни жертви и ще ги хвърли в затворите си, където ще се изправят пред лишения, мъчения и смърт.

* Интерпол Red Notices са с висок приоритет и част от система за предупреждения, които често се използват като средство за откриване на заподозрени терористи.

На теория, тези червени Notices трябва да бъдат приветствани от всички, защото те ускоряват установяването и задържането на отчаяни мъже и жени, които са заплаха за всички нас.

На практика те се изопачават отново и отново, за да се помогне на неприятни режими в преследването на вътрешна опозиция.

...................................................................................................................................................................
И Българските туземни власти слугински, но гордо и нагло изпълняват задачките поставени им от Путин.
И някой ден , някой пореден червен туземец застанал /по волята на някой нов Путин/ начело на властта в Българско,  ще обяви гордо как е помогнал на Русия да унищожи България и да разгони българите немили - недраги и опозорени по света..
Демограф
* Преводът е в подкрепа на постинга на Иво Инджев по темата .




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. shtaparov - Eто още нещо,имащо отношение към въпроса:
10.09.2014 17:07
http://bojil.blog.bg/politika/2014/09/10/komunizmyt-e-forma-na-iudaizym.1295874
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961271
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол