Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2014 01:40 - Нищо ново под слънцето - И днес хулите срещу България и българите са мода в Русия.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2132 Коментари: 2 Гласове:
16

Последна промяна: 10.09.2014 02:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Копнато от блога www.andreshko.blog.bg
.......................................................................................................................                                                                               През 1914 г. руският писател Леонид Андреев – многократно превеждан и доста четен у нас, публикува в руски вестници две отворени писма до българския народ, като очевидно в тях изразява не толкова и не само своята лична позиция, а и позицията на руското самодържавие, което го използва като своеобразен инструмент.

Видният български книжовник, публицист и политик, дългогодишен секретар на Българската екзархия и действителен член на Българската академия на науките Димитър Мишев помества писмата на Андреев в своето списание „Свободно мнение“, където започва задочна дискусия между руския „обвинител“ и български писатели като Стилиян Чилингиров, Иван Вазов и самия издател на списанието Д. Мишев.  (Повече за дискусията - 
http://www.slovo.bg/old/litforum/213/scanov.htm)
   
  Повече за Димитър Мишев – http://www.vidin-online.com/grazhdani/dimitr-mishev-belezhit-rodoliubets-uchen-publitsist-i-knizhovnik)

     В тези клеветнически по същество писания Андреев нарича българите „цигани на панаир, хора продажни, с раздвоени езици, които играят кървав танец на духовна нищета, коварни и подли убийци, стадо овце“ и употребява куп други обидни квалификации.

  Андреев се явява защитник на онеправданите уж сърби, подло нападнати от българите по време на Междусъюзническата война, без да има каквато и да е представа за заговора на съюзниците-разбойници (и преди всичко за ролята Сърбия в балканския конфликт) срещу България да завладеят нейните изконни територии след Балканската война.

    Предлагам пълния отговор на патриарха на българската литература Иван Вазов на клеветническите писания на руския панславист, неуравновесен славянофил и крайно реакционен русофил Андреев, така както е публикуван в сборника „История на Съюза на българските писатели 1913-1944″, издаден през 2003 г. послучай 90-годишнината от създаването на писателската организация.   

    По отговора на Иван Вазов може добре да се прецени какво е съдържанието на Леонид-Андреевите словоизлияния, тъй като Вазов стриктно следва абзац по абзац злополучните му писма.

  "  Преди да сме видели любовта Ви, ние виждаме днес омразата ви.

Преди да сте били някога наш приятел, Вие излизате като съдия и хулител на българския народ и с бич в ръка, в преддверието на славянския храм, искате да бъдете олицетворение на висшата правда. Вие се считате за един от избраните и отредените да пазят светините на този славянски храм.

   Не нас, а Вас би трябвало да накаже бичът на благородното негодувание, защото Вие именно, опиянени от злоба, не виждате истината.

С вас заедно заслужават бичуването и онези, за които се застъпвате тай горещо, защото те именно неотдавна търгуваха в славянския храм и след като сториха толкова грехове спроти братята си, отиват да просят от тях в същия храм.

По-рано Вас ви нямаше там, защото миналите събития не Ви засягаха.

Но каква морална сила се крие у Вас, когато черните името на цял народ и го наричате тълпа от джебчии?

   „Не проч обжарит карман брата должника“, казвате Вие за нас.

Какво духовно благородство и каква човешка съвест изразявате, когато, заслепени от несправедлив гняв, злоба, ни зовете  българите „цигани на панаир, хора продажни, с раздвоени езици, които играят кървав танец на духовна нищета, коварни и подли убийци, стадо овце“.

   Та кой сте Вие и какво ви дава право да сипете хули и клевети върху един народ, който не познавате и който никога не сте искали да знаете, за когото съдите по думите на неговите най-големи клеветници и зложелатели – по думите на неговите братя изменници.

Къде бяхте вие – един от най-благородните членове на славянското семейство;

Вие, който се срамувате от нас и пророкувате духовната ни гибел – къде бяхте неотдавна, когато се извършиха толкова много и толкова жестоки славянски неправди?

Къде бяхте да се възмутите, когато разкъсваха на части българското отечество и злорадстваха братята сърби, съюзени с гърци и румъни,

Вие, който казвате гордо за себе си, че сте политик и дипломат, а сте писател, за когото най-високо стоят интересите на справедливостта?

   Къде бяхте да се възмутите, когато сърбите унищожаваха българската народност в Македония с най-варварски средства?

Вие, който казвате, че за Вас няма друг авторитет, освен всегласното чувство на негодувание и скръб?
   
    За Вас ние сме най-недостойните синове в славянското семейство, защото не сме извършили нито една неправда над свои братя; но кажете и сърбите ли са в това честно славянско семейство и те ли навеждат очи от срам, когато чуят името българин?

Във второто си писмо Вие, за да закръглите фразата си навярно, казвате, че не съчувствате на българските стражари, които влачат в затвора сърби.

Вие знаете много добре, че такъв случай не е имало, защото ние не владеем и не сме имали никога намерението да владеем сърби. Но го казвате, при все това, за да запазите позата на разгневен и вдъхновен писател на висшата правда.
  
    В първото си писмо наричате сърбите, може би без да сте забелязали това, „братя длъжници“. А знаете ли как са изпаднали те до положението на длъжници и какво ни дължат всъщност?

Но какво е за България, какво е Македония – те могат и да съществуват, могат и да изчезнат – за Вас то ще бъде все едно.

Позволете и на другите да обичат отечеството си.

Въпросът за нашето национално съществувание не е въпрос на търгашество, както се изразявате Вие.

Нашият народ никога не е търгувал със съвестта си и не е изменявал на задълженията си.

Това, което са вършили сърбите спроти нас и което вярвам Ви е много добре известно, ни един българин не е вършил спроти тях и не ще извърши.

     Нека ни обвиняват в престъпна наивност, но не и в предателство и безсловесност, че след толкова разочарования, след толкова горчиви опити, които сме почерпили от отношенията си със сърбите в продължение на стотина години, че ние сме забравяли често пъти миналото и сме се залавяли да работим заедно с тях, да им помагаме, за да бъдем отново измъчени и да се гаврят отново с нашата наивност собствените ни братя славяни.

Ако бяхме реални политици, както ни наричате в писмото си, ние не щяхме да позволим да възкликват над нещастието ни тъкмо онези, които днес искат помощта ни.

Нашите съседи и братя славяни, които вчера не се поколебаха да забият ножа в сърцето ни – в Македония – днес дирят по хитър начин помощта ни.

Защо им сме ние?

Нали те сами ни презряха вчера и първи ни се надсмяха.

От всички славянски народи може би те най-добре умеят да правят реална политика. Какво чувство на национална гордост и чест притежават те, ако днес просят от оногова, когото вече са обрали, отритнали и охулили?

Българският народ не ще стори това. И в името на какво се иска помощта ни?

    В името на славянското единство ли, на което те вчера тъй коварно измениха.

Когато бяхме силни, те с презрение говореха за нас и готови бяха да ни унищожат, и днес, понеже тяхната интелигенция се срамува да се обърне направо към нас, прислужва си с Вашето писателско име?

Ако тяхната съвест е чиста, нека те сами хвърлят камък върху нас, защо Вие да вършите това?

Но към нас те не смеят да се обърнат, защото знаят какъв отговор ще получат и защото нямат морален кураж да признаят греха си и да искат открито нашата братска помощ.

Те се обръщат към Вас, говорят Ви с Вашите фрази, с Вашите литературни образи и Вас ви вдъхновява неискреността на тяхното слово.

Те вярват, че Вашата хулна реч ще накърни сърцата ни. За да им служите, вие сте се въоръжили с всички книжни копия и стрели на една клеветническа риторика.

И всяка Ваша дума се опитвате да превърнете в хула и гавра с българското име.

    Желал бих никой в нашата страна да не почувства сърцето си наранено от Вашето злословие.

Във Вашето писмо, написано с отрова, злоба и ненавист, във Вашите безосновни и престъпни хули, аз не виждам нито величието на художник, нито благородството на човека.

Желал бих още нито един български писател да не се чувства ваш ученик и да не следва стъпките Ви и стъпките на Вашето сляпо възмущение.

    Мене ми е мъчно, когато някои Вии наричат учител на българската интелигенция. Това не е право.

Отделните случайни увлечения не са свидетелства за духовния живот на нашата интелигенция.

За щастие тя има по-достойни учители и Вие с Вашето творчество не сте държали в плен ни един от първите ни поети и художници, но сега това Ваше писмо ще даде възможност на всички мои събратя да Ви разберат и оценят; то ще ги доведе още веднъж до убеждението, че личността на писатели и неговите творения не трябва да се прокарва граница и че Вие не сте роден за учител на поколенията.

Обзет от пророчески екстаз, и в двете си писма Вие сипете словесни мълнии върху нас и виждате вече нашата духовна гибел – опомнете си!

Не сте Вие човекът, който ще ни осъжда за греховете ни и ще проглежда в бъдещето ни. Вие не ни познавате и нямате право да говорите за нас.

Българският народ не съществува по ваша воля и Вашите лъжепророчества няма да го смутят.

Той ще оцени и Вас, както е оценил и други с по-малко фирмени имена.

    Уверен съм, че след време Вие ще съгледате собствените си престъпни заблуждения и ще се червите за клеветническите си думи.

Днес това не виждаме у Вас, защото вие, в злобата и омразата си, все още не можете да вникнете в смисъла на онова, което вършите и говорите.

                                                             Иван Вазов
..........................................................................................................................
Те винаги са ни мразили и плюли, винаги са покровителствали и подбуждали срещу нас враговете ни, а ние винаги сме си мислели, че роса ни роси от Русията.
Тази ни глупашка наивност ще ни изтреби дядо Вазооов....!



Гласувай:
16


Вълнообразно


1. getmans1 - Това е ...
10.09.2014 01:58
разбиващо!
цитирай
2. vmir - Вазов е Велик!
10.09.2014 16:34
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7964131
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10306
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол