Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2014 03:58 - Просперитетът и свободата предизвикват завист, а завистта води до насилие
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2737 Коментари: 1 Гласове:
15

Последна промяна: 04.10.2014 00:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 
„Нашият свят е гладен за смисъл и аз търся нашия начин за намирането му”.

" Само истината е това което ни предпазва от манипулаторите, но когато властта конфискува истината ние ставаме беззащитни" Оруел 1984

А когато истина загуби значение за нас ние см готови за моргата.

Навършиха се двайсет и пет  годишни от падането на комунизма в Централна и Източна Европа, и ние сме длъжни отпразнуваме това.

Но ситуацията в Украйна хвърля сянка и над планираните оскъдни празници за отбелязването на тази годишнина.

Изглежда, че сгрешихме мислейки си, че всичко свърши, че загадъчната Руска империя се е разпиляла само за няколко години, и че нейното демонично желание да контролира своите съседи вече е напълно отминало.

Дали има някаква друго, по-успокояващо обяснение?
...................................................................................................................................................................

Просперитетът и свободата предизвикват завист

Събитията в Украйна ни събудиха за голямата опасност, която Европа е пропуснала да отчете в процеса на интеграцията.

Този процес протече без да се обърне никакво внимание на военната сигурност, без да се обърне внимание на историята, която ни казва,

че просперитетът предизвиква завист и че завистта води до използването на сила, и това доведе до формирането у европейските народи на илюзията за траен мир.

Но мирът не се осигурява от ЕС, а от НАТО, като приносът на ЕС е единствено да отслаби силата на Алианса, като го обвърза с волята на страни като Германия, които нямат нито желания, нито оръжия, за да се защитават сами.

Събитията в Украйна ни показаха, че когато Русия реши да премести границите си към нас, твърде малко са нещата, които ЕС може да направи за да предотврати това.
....................................................................................................................................................................

Оруелският подход на Путин

Има някои важни поуки, които да се извлекат от периода на 25 годишната „заспала дипломация”.

Малцина от сегашното поколение западноевропейските политици са имали възможността да се борят с вътрешната природа на Съветския съюз, и така да проучат дълбоко психологията на такива като Владимир Путин и обкръжението му, които са се формирали като тайни полицаи при комунизма.

Това е Оруел - аспектът на тази психология, което ми се струва, че се изплъзнало от Вниманието на нашите политици - аспект така блестящо и пророчески, описан от Джордж Оруел през 1984 г..

Основната констатация, произтичаща от сценария на романа на Оруел е, че само истината е нашата защита срещу манипулация, и че когато истината е конфискувана от властта, ние сме безпомощни.

Това е, което е възприето от Ленин и Сталин.

Конфискувайки истината, те са създали система на управление, в която истината е изцяло „пластмасова”, тя може да бъде оформяна и прекроявана чрез постановления от управляващото Политбюро или от Генералния секретар на Партията, както и да бъде подавана на хората и чуждите сили във формата и количествата, които ще бъдат най-полезни за дейността по контрола на обществото.

Ние виждаме този процес да работи днес.

Руснаците твърдят, че техните действия са необходими за защита на руското население в Украйна, за да се гарантира стабилност в региона, да се противопоставят на заплахата от фашистки или екстремистки елементи.

И фалшиви документи, фотографии, както и предполагаеми за целта разговори се фабрикуват веднага, с цел да се превърнат тези лъжи в истини.

Мистериозни личности излизат и твърдят, че са украинци, които искат анексирането на Крим от Русия;

Янукович, сваления президент, се рециклира от руснаците като патриот, който е помолил руските войски да се намесят;

Руска телевизия подмята, че в дестабилизираните теритирии на Украйна има маови гробове - на другия ден зам.министър председател на Донецката "държава" намира един гроб с 9 тела, на третия ден лично Лавров съобщава, че са намерени 400 тела в масови гробове..?!

На десетия ден, същия този зам.министър преседател уточнява, че не става дума за 400 души в масови гробове, а за общия брой на труповете в моргата на Донецк, събрали се там от дълго време..

Но уточнението е забравено. Истината е подменена от най-високо ниво.

Историята на Украйна е пренаписана за 50 път, откакто Сталин замисля плана за гладна смърт  на цялото украинско население, за да се справи с украинския проблем;

И въпреки, че никой не вярва на никоя от историите, най-малко тези, които ги измислят, това  не е от значение.

Целта на измислените истории е да се направи истината без значение;

Да се премахне истината изцяло от централното място в човешкия живот, и да се сложи на нейно място силата на властта... комунизъм..

Ние трябва да запазим в паметта си методите на комунизма

Това е което си повтарях много пъти през годините по времето на комунизма, бе че това е едно от нещата, които ние трябва да винаги да помним.

Ние трябва постоянно да си припомняме за хората като Путин, възпитани в един свят,

където истината е била изместена от сърцето им при вземането на решения,

където тайната полиция има цялата власт,

където на обикновения човек му се оставя само, "силата на безсилния",

и заради  които Вацлав Хавел написа „тези хора са психически доста различни от нас”.

Тези хора живеят в свят на тайни, в които е опасно да знаят неща, и където всичко е тайна, че когато се отлепи маската от първата маска от лицето, се разкрива друга тайна под него.

Не е само властта, под действието на която, се променят хората в този свят на тайни.

При тези обстоятелства, личния живот също има съвсем други измерения, и въпреки, че обикновените хора се придържат към един друг за защита, след определено ниво в йерархията, личният им живот остава завинаги без взаимно доверие.

Това е драмата на руснаците и на Путин.

Един цял живот преминал под върховенството на тайната. Живот без истина и доверие.
................................................................................................................................................................

По времето на комунизма, поляците, чехите, унгарците, словаците,българите и румънците..всички, са отгледали дълбоко сърцата си един друг поглед към нещата, различен от този, който са принудени да показват.

И понякога само смели дисиденти, като Хавел, говорят от тяхно име, потвърждавайки правото на индивида да "живее в истината", както и правото на нацията на тези неща, които комунистите тогава, и еврократите сега, отричат:  защитими граници, териториална цялост и демократичен процес в техните собствени държави.

По тази причина не се заблуждавайте, не очаквайте това да бъде напълно признато и коригирано, няма грешка.

Това е, което прави ситуацията днес толкова опасна, и това, което прави Русия толкова опасна днес.
................................................................................................................................................................

Наскоро, поглеждайки назад през тези 25 години, реших да записвам моите собствени впечатления.

Резултатът е роман, Бележки от подземията, който се развива в Чехословакия в средата на 1980-те, и изследва любовта между двама млади хора, които се борят в различни посоки, за да излязат от тъмния свят на тайните в светлината на деня.

Това е моят опит да се запази жив яркият спомен за същността на комунизма, която ние, в Европа и Америка, никога не трябва да губим от погледа си:

Система,чието въздействие е останало в нас, и на което ние като цяло, и украинците по-специално, все още плащаме цената.

....................................................................................................................................................................
Roger Scruton
Извадка от книгата му, Notes from Underground

Форбс

Путин е конфискувал истината и превръща руснаци и украинци в трупове.

Руската пета колона по света разпръсва "истината" на Путин и превръща милиони по света в зомбита.

Руските партии в България размахват "истината" на Путин и превръщат българите в живи трупове, а България в морга.

Безсрамните лъжи на Миков, Местан, Бареков и Сидеров целят да направят истината без значение.

А когато истината няма значение, ние сме трупове.
 





Гласувай:
17


Вълнообразно


1. valentinsent - Искат не искат, на руснаците ще им се наложи да забравят империалистките си
30.09.2014 10:06
амбиции, защото никой няма да го позволи. Мислят, че зависи от тях, но не е така. Това не им е концерт по желание.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7981460
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10328
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол