Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2015 02:25 - Русия ли ще се разпадне, Щатите ли, Европа ли...
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3507 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Стратфор": Русия ще се разпадне до 2025 г. /Но може и да не се разпадне, ако…/

След десет години Руската федерация няма да бъде това, което познаваме днес.

/Това е сигурно, както и това, че светът ще бъде друг./ 

Там ще тече процес на разпадане заради невъзможността на Москва да изгради силна икономика, с чиято помощ да поддържа стабилна институционална връзка с различните региони на огромната територия, която влиза в състава на Русия. 

Това твърди в своята десетгодишна прогноза американската агенция „Стратфор”.

Същевременно американските анализатори считат, че до 2025 година нещата за САЩ няма да се променят.

 Съединените щати ще си останат в центъра на системата на международните отношения. Най-голямото предимство на САЩ е географското положение, изтъкват от „Стратфор”.

За ЕС

прогнозата гласи, че и в следващите десет години няма да бъде решен най-големият проблем – този със свободната търговия, който създава различни, като степен на развитие, две големи области на Стария континент.

Едната е тази на средиземноморските държави, а другата – на Германия и северните икономики. 

За Близкия изток и Северна Африка

„Стратфор” прогнозата е за продължаващ разпад на държавността, а по отношение на Китай предвиждането е за социални и политически препятствия поради модела на икономиката, който залага изключително на потреблението на Европа и САЩ.

Русия

Основният проблем на Русия е, че приходите на държавата отиват първо в Москва и чак след това се разпределят към регионалните центрове. Това води до големи разлики по отношение на ресурсите и точно този съветски модел предвещава събития в периода 2015 – 2025 година, каквито светът видя в СССР в периода 1980-2000 година, счита „Стратфор”.

Исторически Русия решава такива икономически проблеми с помощта на тайните служби, но сега ФСБ е отслабена, защото ръководството ѝ пряко е намесено в икономическите процеси в Руската федерация. Без способността на ФСБ да наложи контрол, разпадът на Руската федерация е много вероятен, смятат американските анализатори.

Процесите в Русия ще бъдат използвани от Полша, Румъния и Унгария, които ще искат да си върнат региони, поставени под руската шапка на влияние през вековете, но които трите държави считат за свои. Будапеща, Букурещ и Варшава ще работят да привлекат в своята орбита Украйна и Беларус. Финландия ще иска да си върне изцяло региона Карелия. Русия ще изтърве контрола над Северен Кавказ и Централна Азия, смята „Стратфор”.

Американските анализатори са най-разтревожени от това какво ще стане с ядрените оръжия, които сега има Русия и ако има разпад на Руската федерация, кой ще сложи ръка на редица ядрени ракети, разположени в периферията.

„САЩ ще трябва да намери или военно решение, или да „създаде” стабилно правителство, което с икономически методи да удържи държавническия контрол и да не позволи екстремисти да се сдобият с ядрено оръжие”, гласи заключението на „Стартфор”.

Всичко ли е загубено за Русия – не, твърди „Стратфор”.

 

Ако Русия проведе успешна експанзионистична политика в икономическо, политическо и дори военно естество, разпад на Руската федерация няма да има.  

Затова и САЩ опитват да правят съюзи и извън самото НАТО – от прибалтийските държави до България, привличайки в своя орбита колкото се може повече държави. Вашингтон ще опита да привлече и Турция, и дори Азербайджан. 

В тези държави ще бъдат разположени американски военни части – толкова големи, колкото Вашингтон счита за необходими заради степента на заплаха за американските интереси, смята „Стратфор”.

САЩ

Като най-голямо предимство за Съединените щати се сочи липсата на зависимост от износа.

Само 5% от БВП на САЩ е „податлив на капризите на световното потребление”. Съединените щати изнасят едва 9% от своя БВП зад граница и 40% от този износ е за Канада и Мексико.

Като предимство се сочи и фактът, че САЩ се обърна към шистовия газ, което предотвратява тотална блокада на американската икономика, подобна на тази от 1973 година, когато имаше ембарго на износа на арабски петрол за Америка.

САЩ спечели и от световната финансова криза.

Капиталите на Китай, Русия и ЕС са вложени масово в американски съкровищни бонове, посочва „Статфор”.

Невъзможно е Китай да изтегли рязко и внезапно вложеното в американски книжа, смятат американските анализатори, които залагат на постепенно изтегляне заради забавянето на икономическия ръст на Китай, но считат, че вътрешните инвестиции в САЩ ще растат.

По отношение на външната политика на Вашингтон „Стартфор” припомня, че се действа така, както от Втората световна война насам.

Когато се появи опасност германския капитал и човешкия ресурс на Русия да формират хегемон в Европа, който да съперничи на САЩ, Вашингтон прави стратегически съюзи и се намесва, за да спре процесите.

Не всичко за САЩ обаче е розово. „Стратфор” напомня, че на 50 години в САЩ идва криза и моментът за такава ще дойде след 2025 година.

Този път това ще е кризата на средната класа.

И проблемът е, че тази класа не може да задържи стандарта си на живот, отговарящ на термина „средна класа”.

В момента средният доход е около 50 хил. долара, което позволява да се купи скромна къща и да живее извън пренаселените градове, в по-спокойните предградия.

Пред този стандарт има два проблема – първо, липсата на възможност да се купи къща за децата и второ – преструктурирането на американските корпорации, което подобрява продуктивността, но оставя без работа и без сигурност на трудовия пазар точно средната класа.

/…да им имам проблемите…/

Засега този процес не се превръща в политическа криза, но ще стане такава в периода 2028 – 2032 година, предрича „Стратфор”.


Read more: http://europe.actualno.com/Stratfor-Rusija-shte-se-razpadne-do-2025-g-a-SASht-raboti-za-tova-i-chrez-Bylgarija-news_458711.html#ixzz3aQ4QFQAn

..................................................................................................................................................................
Важно за България.

Дали прогнозите на Стратфор ще се сбъднат не е толкова важно. Анализът на американците е доста опростенчески.

Важното е, че те сериозно възнамеряват да създадат буферна зона между Стара Европа и Русия, за да предотвратят обединение на Германската икономическа и технологична мощ с ресурсното изобилие на Русия.

За целта планират създаването на два големи военно-икономически блока между Русия и неспособната да се защитава Западна Европа.

Единият е т.н. полски блок, включващ посочените по-горе държави. Прави впечатление бързият икономически разтеж на държавите северно от Дунава и тяхното подчертано координирано антируско поведение. Румъния е най-добрият пример за бързо адаптиране според волята на силния..Това се нарича държавен прагматизъм.

Другият е Турския блок, в който се включват и Балканите. Т.е. България се предвижда да стане част от Турския антируски блок. Не се предвижда компромис/ примерно България хем да е в Европа, хем да е руски съюзник,  хем в полския блок хем руска, нито руска, но в турския блок./. Или или!
Това означава възраждане на отоманската империя под нова форма. Развитието на нещата в Турция потвърждават горното.

Което е важното и опасното за България.

Ако това стане, за няколко години българския етнос ще бъде заместен от анадолци, които са естествен антипод на сляпото българско русофилство.

Проблема на българите е, че американците планират това според нагласите на съответните държави и географското им положение. Нагласите на българските управници са проруски, а населението промивано столетие с русофилизъм следва политиците си. За разлика от страните на север от Дунав. Дунав е географска разделителна линия между полския и турския блокове, защото липсата на мостове все още го прави естествена преграда.
Това ни поставя в турския блок.

И за целта проруските политици и проруските нагласи на българите ще бъдат променени. САЩ няма да променят плановете си. Те ще променят нас. И те ни променят. Вижте КОЙ командва в България, вижте сериалите, чалгата, циганията, демографския преврат..

Колкото и да подскачат троловете, САЩ са все още суперсилата на света и те изпълняват замисленото си.

Русия не е в състояние да им противодейства. С тролене не се спира валяк. И с атомни бомби не става. Пари руснаците няма да имат скоро, перспективата България да влезе в Русия като Крим е равна на турска окупация. А връщането на Русия на границата с Полша, Унгария и Румъния няма да бъде допуснато.

Наблюдавайте как започва изтласкването на Русия от Балканите. Румъния /доколкото е балканска държава/ се ориентира към Полша. После ние се откъснахме покрай Южен поток, после случки в Македония, Сърбия вече върти задник на Турски поток, Гърция е под натиск и скоро СИРИСА ще падне от власт. Албанците правят каквото им каже Америка, Унгария няма да устиска повече от 2-3 години и ще влезе в полския блок. Настъпва пренареждане на европейския пъзел в тази посока - избутване на Русия.Така, че...да забравим за Русия. Тя и без това ни предлага само високи цени, корупция и православни лозунги.

А в ЕС силните западни почват да говорят за "две Европи"..

Ето заради това България трябва да се съобрази с реалностите, ако иска да оцелее.

1. Прагматичния ход на българските управници в случая е бързо сближаване и обвързване до интеграция, с Полша, Румъния, Унгария,Украйна, Словакия, Скандинавия и Прибалтика в съчетание с умерена антируска и антитурска политика..Градене на много мостове на Дунав! Много..! Специални условия за полски инвестиции. Трудна работа..

2. Или създаване на здрав Балкански съюз, който да е сила на която щатите да могат да разчитат, че няма да е под руско влияние, който ще възпира турската експанзия към Европа, но и ще пази гърба на турския блок, който в този случай ще се разширява на юг, изток и север...А ако някога двата блока се сблъскат помежду си или с Русия, това да не е на Балканите, а в Украйна, Крим, Кавказ и северно. Този вариант е най-изгоден за всички балканци, но и най-непостижим, поради балканщината ни и силната руска пета колона.

3. Третият вариант е активна и координирана с полския блок политика  в Брюксел, за включване на Украйна в ЕС и НАТО за да не могат старите европейски държави да се отдалечат от границата на конфликта с Русия, и за да не се допусне създаване на ничия буферна зона от държави или блокова, в която Русия и САЩ да си мерят силите за наша сметка. А дъртата Европа да си пие бирата и да ни гледа сеира. Не е невъзможно, но стара Европа не го желае..

Вероятно и трите варианта трябва да са задачи на външната ни политика.
Само така можем да се откачим от отредената ни турска перспектива, ако народа и държавниците ни са против това..

/Има и четвърти вариант - да се откачим от ЕС и НАТО и да се съюзим военно и всякак с Русия, което на този етап ще е равно на самоубийство.
Както и пети мини вариант -, да се обединим с Македония на антируска и антитурска основа, което едва ли ще ни направи по-силни и по-значими за Щатите../

Дори и районът да остане мирен ако САЩ и Русия се помирят някак си, плановете за нарастване на турското влияние в България и на Балканите, като противодействие на руското, ще останат в сила.

Колкото по-силно е руското влияние, толкова по-силен ще става турския балансиращ отговор. Сериалите от типа "Завръщане" ще стават все повече и по сълзливи.

Това ще ни убие като народ и държава.

Затова - да забравим за Русия в следващите 10 години. Но можем да запазим спомените си.

Може пък Щатите да се разпаднат...


Тагове:   България,   македония,   НАТО,   сащ,   Русия,   ЕС,   Турция,


Гласувай:
6



1. christotamarin - България трябва да се държи за Германия.
29.05.2015 12:51
Никога външно-политическото положение на България не е било толкова добро.

Държим се за Германия. Това естествено означава НАТО и Евросъюзът. А пък това означава, че със САЩ, Великобритания и Турция сме си съюзници.

В никакъв случай не бива да се развалят добросъседските отношение с Турция. Никакво репчене на Турция повече - това е повече от опасно - декларацията за арменският геноцид беше грешка.

И тъй, никога външно-политическото положение на България не е било толкова добро. Само сами можем да си създадем проблеми, отдавайки се на русофилия или туркофобия.

И разбира се, мостове на Дунав, но и магистрала до Скопие.

цитирай
2. get - - Закон на Парето ?
29.05.2015 18:21
" Във всяко общество, 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край на кривата, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите.

Това е глобалната гледна точка на Закона на Парето!
Може да се интерпретира и в по-микро мащаб, като му се придаде следното значение: "във всяко едно начинание, 20% от вкараните ресурси в проект допринасят за 80% от изходния резултат."

- Въпросът е обществото да намери сили ... и издигне на върха на Пирамидата - не "20-те" създаващи проблеми и загуби ... а техният антипод! Това е така нареченият "елит" на държавата?
- Един народ оцелява - Когато покаже воля и способност ... ? - Да създава, организира, съхранява и обновява своя елит! Една такава държава ... не само афишира (за пред себе и другите) - но и на практика е СУВЕРЕННА!
- От освобождението ни(с едно изключение от пет - шест) години България не е демонстрирала признаци да е суверенна! От което ... ? Следва да се върнем в изходна(начална точка) наречена, Българско Възраждане! ?

- Какво искам да (подс)кажа, ли ... с тез сложни обяснения?
„Отнeми на един народ историята — след поколение ще се превърне в тълпа - след още едно, можете да го управлявате, като стадо.” - много точно ни го е казал през 40-те години, камарраде(партай-геносе) Paul Joseph Goebbels !! :((
цитирай
3. dimat - Абе,хубаво го нижете
26.07.2015 16:14
и "умниците" от Стратфорд и автора на блога,сякаш в цялата тази работа Русия вече хептен я няма и САЩ си правят като на майтап,каквото си си искат.

Ако една война се водеше само с пропагандни средства,грешка нямаше да имат.

Русия просто не съществува - тя е една загнила,икономически немощна,социално несъществуваша държава,с едно бедно,впиянчено население,с разлагаща се армия,въоръжена със стари тенекии и какво ли не още.

Това ни говори американската пропаганда,а както е известно,тя никога не лъже.

Само,че,колкото и да не се иска на някои Русия продължава да съществува и при това не е онази "демократично" прегърнала се със запада Елцинова Русия,за чието "развитие" се пееха хвалебствени химни.Още малко трябваше и американските бази щяха да бъдат не около,а направо вътре в Русия,така както е в заробените територии,като нашата.

Е,това не стана и някои много ги боли и сърби и не знам какво още.

Америка била силна,с това,че била отделена от останалия свят с океани,че всичко си произвеждала сама и не знам още какви си брътвежи.

Америка не произвежда почти нищо,освен пари,оръжие и някои технологии и ако едно от тези производства отпадне ,дупе да и е яко,особено,ако това е производството на пари.

Е,това вече и се подготвя от други страни,между които е и Русия и с това се вижда краят на перверзната империя.За съжаление,твърде е възможно това да бъде и краят на Света,не защото няма да го има долара,а защото може умиращата империя да доведе до световна ядрена война.
цитирай
4. zaw12929 - Основният проблем на Русия е, че ...
05.12.2015 00:35
Основният проблем на Русия е, че приходите на държавата отиват първо в Москва и чак след това се разпределят към регионалните центрове.
а у нас, не за Москва, а за София отиват легални и нелегални приходи

ОТВОРЕТЕ ОЧИ ИМПЕРИЯТА САЩ Е НА ГЛИНЕНИ КРАКА И ЩЕ РУХНЕ ЗАТРУПВАЙКИ МЕЧТИТЕ ВИ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО ИМА РУСНАЦИ, ИМА БЪЛГАРИ, А САЩЕНЦИ НЯМА И НЯМА ДА ИМА... БОГ ЗАТРИВА ЗЛОТО ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7963504
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол