Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2015 18:06 - "Да ни е честито, другари и другарки, последното място".
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1189 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 11.06.2015 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
История пред очите ни: За първи път от 40 години САЩ изпревариха Саудитска Арабия и Русия в добива на нефт image Голямата новина от вчера в света на енергетиката е, че за първи път от 40 години САЩ изпревариха Саудитска Арабия и Русия в добива на суров нефт!?!

Благодарение на шистовия нефт и газ и фракинга. Който отрекохме у нас преди дори да имаме обективна информация.

Това се ролите в историята - едните, които развиват технологии и иновации и стават все по-развити и все по-богати и други, които се возят на задната скамейка на Историята маскирайки своята посредственост и нерешителност в тревога за абстрактни идеали - Чисто Небе, Чиста Земя, Чисти Води. Да сте чули Армагедон да е настъпил в САЩ?

Няма и да чуете.

Както би казал "другаря Живков" : "Да ни е честито, другари и другарки, последното място".

И да не забравямe да благодарим на хората които развиват новите технологии в сферата на проучването и добива за сполетялото ни и споделено благоденствие

а. по-ниските цени на бензина и парното  - само с български условности може да се обясни защо вътрешните цени не падат колкото би трябвало

б. за това, че Газпром няма монопол и започна дасе държи по-пазарно и адекватно, включително и да се бори за пазарните си ниши. Още го прави както може - по традиция  силово и често тромаво, но има хоризонт за промяна. Призна спот търговията и започна "доброволно" да намалява цените.

в. затова, че и България бе включена в картата на перспективните за добив райони - както он шор така и оф шор. .Но това е само възможност, никой не ни задължава. Ако искаме. Ако не, никой няма да ни насилва.

г. затова, че прередиха геополитическите карти и позволиха на държавите вносители на енергосуровини да се преборят с едностранните зависимости и диктата на добиващите страни.

Да не си мислите, че Газпром или който и да било друг производител щеше да намали цените на природния газ или нефтените компании на бензина и дизела, ако не беше пресинга върху цените на природния газ и излишъка от суров нефт в глобален мащаб.
Тази тенденция най-осезаемо се усеща в Азия, но и всеки българин може да направи за себе си сравнението като отиде на бензиноколонката или отиде да си плаща сметката за газ и парно.

И ножицата с цените на електрическата енергия ще става все по-голяма в полза на отопляващите се парно и на газ.

Още две цифри - от намалението на цената на нефтените деривативи със средно 10% /защо не е повече вече казах/ в бюджета на българските домакинства и промишленост са останали най-малкото милиард евро в повече - пари, които можем да спестим или да изразходваме по наше усмотрение.
Сумата би била значително по-голяма, ако можехме да изчистим излишните транзакционни разходи, които не ни позволяват да се възползваме в пълен размер от намалението на цените на енергосуровините на международния пазар.

И втората цифра -САЩ станаха първи не днес, а преди две години - днес само отчитаме историята.
Те задържат тази позиция и днес в условията на намалена цена на суровния нефт, в допълнение най-масово търгувания бренд в САЩ WTI e значително под котировките на европейския Брент.

Не се сбъднаха прогнозите за срив на шистовия добив, дори при затваряне на близо половината от сондажните платформи за последната година и половина. Това е вероятно най-яркото доказателство, че в света на нефта и газа тенденциите се определят от технологиите и иновациите.

Очаква се до края на годината или най-късно в началото на следващата година да започне износ на суров нефт и природен газ от САЩ, което ще подобри икономиката на добива на нефта в страната - още една предпоставка за устойчивост на първенството като производител, дори при по-ниски ценовите равнища на борсите.

Икономиките, които базират развитието си на технологии и иновации имат много по-устойчива, адаптивна и в последна сметка конкурентна структура, отколкото екстензивните базирани на копирането, подражателството и на монополните ренти.

И накрая добрата новина - най-хубавото тепърва предстои.

От края на годината на глобалния пазар започват да навлизат огромни количества ВПГ газ, който ще пренасити пазарите и ще направи продавачите по-благосклонни към потребителите.

Ние ще регистрираме чуждите успехи.

Историята ни дели на две групи хора - тези които я правят и тези които я консумират.

Последните плащат големите общи сметки, в това число и премиите за първопроходство на първите.

Познайте ние от коя група сме?
 
Публикувано 6 hours ago от Ilian Vassilev



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. vencivaleri1951 - Много точно си се изразил
11.06.2015 19:00
Отчита се добива преди повече от година/при янките отчетния период не е януари-декември/
Справедливо е да се добави, че драстичното падане на цената на нефта фалира около 50% от компаниите добиващи шистов нефтЦена под 60долара за барел прави рисково сондирането на шисти, а под 50 производството става нерентабилно. Друг момент който си спестил е, че тук влиза и количеството петрол добито извън страната. Например преди да настъпи жадуваната от арабите демокрация в Либия и Ирак американски фирми не добиваха-сега въобще не е така. Така , че утомнявай нещата
цитирай
2. demograph - Илиан Василев така е решил, това е написал
11.06.2015 19:46
Той има много материали по темата.
И от други анализи следват интересни изводи.
Например, че цените на нефта и газта тепърва ще падат и то с много.
Писах, че Путин ще награди Обама с 'победа" над ИД заради изборите.
Иран ще излезе на пазара.
Американците вече планират удвояване добива на нефт в Ирак....! Въпреки ИД.
На държавите бензиностанции ще им се види тегаво след година две.
Пари нема да има..как ще се действа тогава?
Да му мислят.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Демограф!
11.06.2015 20:02
Взимам отношение, не като другар/ не съм бил партиен член/, а като разбиращ донякъде все пак от материята , без да съм тесен специалист в нефта и газа
Щатите могат да спекулират с добива на нефт безпроблемно. Защото дълги години внасяха нефт, кой то вкарваха в полуизпразнени находища Да го използват когато в световен мащаб се изчерпи
И ние пълним така Чирен с газ Та този добив от такъв нефт как да се отчете!~?

Нещо друго Има хипотеза, според мен правдоподобна, че нефтът се произвежда от Земята и служи за смазка между движещите се земни плочи Изтеглянето му нарушава равновесието и води до земетресения! Дали е така Близкият изток и Северна Африка - Ирак, Либия, Саудитска Арабия не са силна земетръсна зона Иран е, но там нефтът се извлича Непал, Япония са - но нямат нефт
Румъния е сеизмична зона, но нефтът там е експлоатиран хищнически
Ние нямаме нефт и сме сеизмична зона
В Дуранкулак е станало едно от най- силните земетресения в Европа, в опасна близост до добива на шистов газ
Не е ли по добре да не дърпаме дявола за рогата или за опашката?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7984550
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол