Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2015 23:30 - Какво очаква Русия след свалянето на Боинга - ария на любовта ли?
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1916 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 29.07.2015 15:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Русия и светът година след катастрофата на малайзийския Боинг
     

Преди година, на 17 юли, над територията, контролирана от донбаските опълченци, катастрофира Боинг 777 на авиокомпанията Malaysia Airlines, летял от Амстердам за Куала Лумпур. Загинаха 283-ма пътници и 15-те членове на екипажа. Реакцията на тази трагедия, включително вътрешноруската, отбеляза нова граница в изолацията на Русия от останалия свят и ускори прехода на Москва в паралелна медийна реалност.

Да се говори за резултатите от разследването с пълна сигурност е рано. Но за изминалата година Русия многократно демонстрира как нейните официални лица и правителствени органи реагират на необявени от никого официално обвинения. Контролираните от държавата медии многократно облъчваха публиката със съмнителни версии и "доказателства" за вината на украинската армия, които по-късно бяха оспорвани от експертите. На официално равнище (на неясно какви основания, след като нито самолетът, нито пътниците, нито територията, нито зоната на отговорност не са руски) следствие води Следственият комитет на Русия, който завява, че Боингът е бил свален от изтребител, при това с ракета (въздух-въздух – бел. ред.) "неруско производство".

Специален доклад изготви руският производител на ракетите "Бук" (холдингът "Алмаз-Антей") и стигна до заключението, че самолетът все пак е бил свален с ракета "Бук" (ракета от типа земя-въздух – бел. ред.), но че точно този "Бук" бил украински.

Едновременно с това руското Министерство на външните работи говори за необосноваността на идеята за създаване на международен трибунал, а президентът Путин смята тази идея за преждевременна и контрапродуктивна.

Заедно всичко това създава впечатление за лошо координирани, предизвикани от притеснение опити да се стовари вината на киевските власти, въпреки че – да напомним още веднаж – официални резултати от разследването не са обявени, а обвинения не са повдигнати.

Междувременно международната следствена комисия под ръководството на Съвета за безопасност на Холандия скоро ще приключи техническото разследване на причините за катастрофата. По данни Си Ен Ен в черновата на доклада се казва, че отговорността е на сепаратистите, и се прави извод, че самолетът е свален с ракета "земя-въздух".

Холандската прокуратура води криминално разследване, в резултат на което могат да бъдат повдигнати обвинения за убийство и военни престъпления, каза в интервю за "Дейли телеграф" прес-секретарят на прокуратурата Вим де Брюн. Малайзия официално внесе в Съвета за сигурност на ООН проект на резолюция за създаване на международен трибунал за наказателно преследване на отговорните за гибелта на Боинг-а 777. В Чикаго роднини на 18 от загиналите в катастрофата пътници внесоха иск за 900 милиона долара срещу бившия министър на отбраната на т.н.
Донецка народна република Игор Гиркин (Стрелков).

Версията, че самолетът е свален от опълченците с помощта на руски комплекс за противовъздушна отбрана "Бук" се появи веднага след трагедията. Съдейки по всичко, тя е основна версия и в международното разследване.

Но, да подчертаем още веднаж, всички тези дискусии се водят преди официалното публикуване на резултатите от разследването.

 

Русия настоява за разследване на трагедията в рамките на миналогодишната резолюция на Съвета за сигурност, но не обяснява с какво международният трибунал би попречил на това.
Може само да се предположи, че Русия очаква определена присъда от следствената комисия - и това ще бъде неприятна за нея присъда. В такъв случай разглеждането на делото от трибунала ще има много по-сериозни последствия и за по-голям брой хора.

Катастрофата на Боинг-а преди година рязко промени външнополитическата ситуация за Русия - нещо, което в Москва даже не забелязаха веднага. Политологът Алексей Макаркин вижда пряк паралел с 1983-та година, когато съветските ВВС свалиха южнокорейския Боинг.

Тогава имаше студена война и тази грешка се възприемаше от съветските хора като допустима по време на война. Горе-долу така мислят руските хора сега, в това число и хората в Кремъл. Те сякаш са в състояние на война: да, може и да сме свалили някакъв самолет, но така и американците свалиха иранския Боинг.

В Москва не разбраха, че за Запада това е сериозно и за дълго. От момента, когато свърши онази, истинската студена война, светът се измени. Ролята на общественото мнение силно нарасна, оправдания от типа "секат гората – трески хвърчат" днес вече не работят.

Това че руският елит, опиращ се на вече немлади възпитаници на КГБ, не разбира това, говори много за качеството на нашата външна политика – тя също е архаична.

За запада вината на опълченците и поддържащата ги Москва бе очевидна; Русия не признава отговорността си.
Главната претенция на Запада към Москва е за неискреност и постоянен стремеж да се прехвърля отговорността, което от страни се възприема крайно лошо.

Имаше ли Кремъл шансове да реагира на катастрофата по друг начин, да промени политиката си по отношение на Украйна и на Запада?

За да стане това, трябваше да признае отговорността си за Донбас, но нали Владимир Путин, както самият той казва, не греши и за нищо не съжалява. Признаване на грешките би могло да бъде неправилно разбрано от народа.

И току виж изведнъж рейтингът му паднал с някакви катастрофални 70%.

Медиапул
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Поклони се на миналото и се изправи! www.sparotok.blogspot.com




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. get - Специален доклад изготви руският ...
25.07.2015 22:49
demograph написа:
Специален доклад изготви руският производител на ракетите "Бук" (холдингът "Алмаз-Антей") и стигна до заключението, че самолетът все пак е бил свален с ракета "Бук" (ракета от типа земя-въздух – бел. ред.), но че точно този "Бук" бил украински.

I.
1. От началото на Руската военна агресия Украйна е загубила близо половината си военна авиация, съобщава полският вестник "Ржеч посполита" по данни на справочника "World Air Forces 2014".
2. По данни от същият източник, над територията контролирана от проруските сепаратисти са СВАЛЕНИ с ракетно-пускови установки тип "Бук" са свалени 22(двадесет и два летателни апарата на ВСУ). - Забележка, това по данни към 15.01.15 г.
II.
По отношение на Боинг-777, собственост на Малайзийските авиолинии - ето две схеми:
1. Показваща - самолета и местата с най-висока степен на поражение по същият?
http://www.novayagazeta/storage/c/2015/05/05/1430845577_834359_43.png
2. Руската версия "Откъде е прилетяла", ракетата поразила Боинга?
http://www.novayagazeta/storage/c/2015/05/05/1430846101_119024_89.png - според развитата от руснаците "версия" ракетата е изстреляна "от дясно" по посока на курса следван от самолета ... максималната степен на поражения се явяват от ляво! Което говорело, че пуска на ракетата на Бук-а, била произведен от територия намираща се под контрола на ВСУкрайна?!
III.
1. Допусканията, които се правят на база изявлението на Чуркин, (представителя на Русия в ООН) че видите ли ... запуска бил извършен "по-грешка" от сепаратистките проруски формирования - Не издържа на логиката, тъй като:
- машината нормално лети на 6 - 10 000 метра;
- ракетният ПВО комплес, е с голяма степен на сложност - така че, необучен разчет ... не само е нямало да "улучи" мишената ... а дори едва ли би успял да извърши запуска на ракетата.

- Като цяло случаят е отвратителен ... още по-отвратителен става, ако следва да мислим на глас ... Кой има интерес от тази война?!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Ако някъде защитата на Путин
09.08.2015 02:19
за свалянето от неговите гавази в Донбас на пътническия самолет на Индонезия бе плътна като зенитен огън, командван от СОН - /станция за основно насочване, ползвана до 2000 годинаа/, то това бе извършвано последователно от тролове на Путин в социалните мрежи, включително и в Блог- бг. То продължава и сега, след решителното отхвърляне на опита на провокаторите чрез Съвета за сигурност да правят трибунал. Путин ясно каза - това би било контрапродуктивно. По същество престъпникът спря производството срещу него. И по време на най-голямото безчовечие, на Римската империя, в нейното Право не е имало такъв казус.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7980824
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10328
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол