Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2016 16:04 - Великденският подарък на Щапаров. Бог го подкрепя!
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 5163 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 02.05.2016 09:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Автор:
shtaparov 
ТРАКИЙСКИТЕ НАДПИСИ ОТ ЕЗЕРОВО,ДУВАНЛИ И КЬОЛМЕН ПРОГОВОРИХА НА БЪЛГАРСКИ


   Наличието на чисто Български думи в древните Тракийски надписи е забелязано още от първите им проучватели. Силата на тоталитарната инерция обаче,набрана от учените както и тежката диалектна форма,в която се откриват тези надписи и деформаторската роля на гръцкото писмо в тях им направили лоша услуга,като не им позволили да продължат смело напред,за да стигнат докрай и да установят,че в тези надписи по правило няма никакви други думи освен Български.

  Интердисциплинарния подход,който ползва нашата авангардна историческа наука днес позволи нещата да се доразвият,да получат нова сила и са стигнат твърде далеч от старото си ниво. Благодарение на него сега вече знаем,че Траките са едно от колената на Българския род от което следва,че те не може да са говорели друг език освен Български. Затова типично Тракийските надписи,откривани макар и рядко по нашите земи,трябва да имат сигурни тълкувания на Български и въпрос на време бе те да бъдат надеждно проучени,разчетени и обяснени окончателно.

  Нашите езиковеди,които в миналото твърде активно издирваха туркомонголски думи в Българския език по партийна заръка,сега съвсем са се умълчали. Разбирам ги добре: по-рано им се плащаше добре от страната и от чужбина,за да пишат глупости по адрес на България. Оттогава в тях се е затвърдило усещането,че сега няма кой да им плати нито стотинка,ако опитат да напишат нещо в нейна услуга. Човек би помислил,че водещите ни учени вече правят наука само при тлъсто задгранично хоноруване,или пък научния им хъс съвсем е закърнял понеже са заели своите постове не заради научни,а заради партийни заслуги.

  Така всяка надежда нашите водещи историци и езиковеди да направят нещо по въпроса се изпарява като тюркската теория за Българите пред хрониките на древните очевидци. Изправени пред такава нерадостна перспектива,ние Българските патриоти сме твърдо решени да поемем нещата в свои ръце и да не оставяме науката в плен на корумпирани търгаши,които от 70 години учат само как да поставят нашето минало и величието на древната ни култура в услуга на този богат политик,който получава по-големи куфарчета с парички от своите началници в чужбина.

  Затова работата,която трябваше вече да е свършена от нашите езиковеди,днес ще я свършим ние. Ние не отиваме срещу проблема с голи ръце- въоръжени със системата на "Ангеловия анализ" ще постигнем такива резултати,за каквито нашите учени не могат дори да мечтаят. Ще разчетем два от най-дългите надписи на "Тракийски" език и ще докажем,че Траките наистина са говорели Български а нещата,които казвали за нашите деди древните очевидци,не са празни приказки. Тритe забележителни наздписа,с които ще се заемем тук,са открити в селата Езерово (Старозагорско),Дуванли и Кьолмен.

I). Надпис върху пръстена от Езерово

image

image
   Върху плочката на този пръстен,открит в старозагорското село Езерово има осемредов надпис (7 реда отгоре и 1 по-къс ред отстрани),чието цялостно разчитане с помощта на точно определен език не би могло никога да стане,ако този език не е бил говорен от неговите създатели.Досега надписът бе частиано тълкуван на Български и то твърде сполучливо,но за всеобща изненада разчитането вместо до края стигаше до задънена улица,с което даваше силни козове на окопалите се в науката търгаши и червени хардлайнери да продължават да твърдят,че това разтълкуване не е успешно,а Траките няма как да са говорели Български.

  Днес обаче в разчитането ще се намеси "Анализът",за да помогне на изследователите и да отстрани всички проблеми,които пречеха за окончателното разтълкуване досега. За да няма съмнение,че пръстенът има и осми ред с букви обаче,прилагам една снимка,върху която добре се вижда част от надписа върху гурта на окръглената плочка на пръстена:
image
  Текстът се чете с лекота и сравнително недвусмислено,затова единствен проблем пред изследователите е как да бъдат разграничени помежду си отделните думи. Открием ли правилното разграничение между тях,ще разберем какъв е бил езикът на Траките и лесно ще разтълкуваме целия надпис. През 60-те години са правени не много убедителни опити за тълкувания,но поради липса на по-добри учените по неволя се задоволяваха с тях. В началото на новия век (2002 г.) инж. Емил Живков направи качествено нов вид тълкувание с помощта на Българския език,което за огромна изненада и радост на всички показа,че езикът на Траките е Български (http://ziezi.net/trakite.html). То обаче не можа да стигне до края и да разтълкува целия надпис за съжаление.

  Предложеното от инж. Емил Живков разтълкуване на надписа е следното:

РОЛICTENE -  AC - NEPENEA - TI - ЛТЕА - NHCKO - A - PAZEA - DO - MEAN - TI - ЛЕZY - ПТАМIHEPAZHЛТА

Ролистене,аз Неренеа ти,лтея ниско,а разеа до мен ти лежи, .......
(Ролистене аз,твоята Неренея,тлея тук долу,а сразен до мен ти лежи(ш), .......

  Тук очевидно липсва нещо и то много съществено,което ни кара с основание да се запитаме:

-Как е възможно до един момент текстът да се чете така гладко и леко на Български а в един момент четенето до такава степен да "запецне",че краят на надписа да остане неразгадан и съвършено неразбираем? Това означава само едно: ако надписът не бъде разчетен докрай и не бъде открит способ,чрез който неясната му част да бъде обяснена убедително на Български,остатъчното буквено струпване ще поставя под въпрос цплото предишно тъкувание и може да събори всичко постигнато до момента. Така разбираме,че окончателното разтълкуване на този надпис се оказва жизненоважно за налагане на Българската правда в науката. Затова се оказа,че към усилията на езиковедите е нужно да се присъедини и "Анализът",който за пръв път от 2500 години ще даде две приемливи версии за цялостния прочит на надписа,предлагайки следното разграничение между думите:

1. РОЛI - CTENE - AC - NEPENEA - TI - ЛТЕА - NHCKO - A - PAZEA - DO - MEAN - TI - ЛЕZYПТ - А - МI - E - EPAZ - ZEЛ - ТА

2. РОЛI - CTENE - AC - NEPENEA - TI - ЛТЕА - NHCKO - A - PAZEA - DO - MEAN - TI - ЛЕZYП - ТА - МI - E - EPAZ - EЛТА

Получава се цяло изречение на Български,което може да има две различни тълкувания:

1. Рали Стане (Станье,Станьо) аз,Маринея ти (твоята Мариния) тлея ниско,а разен (сразен,съ-разен,поразен) до мен ти лежиш,и ми е орис зла тя (жал тя,жална). Думата zelta тук може да е означавала "тя е жалостна",при което думата zel (Жал,Хал,Зъл) е в членувана форма.

2. Рали Стане (Станье,Станьо) аз,Маринея ти (твоята Мариния [Марения]) тлея ниско,а разеа (разен: в случай че гравьорът волно или неволно е заменил буквата Н с буквата А) до мен ти лежиш,та ми е орис алта (халта,халтава). Тук буквата "Ш" е била заменена с "П" в гръкографичния надпис,или пък Траките са четяли П-то като Ш.

  Двата варианта,по които може да се тълкува последната дума Елта (Зелта) не променят окончателния смисъл на изречението,понеже:

1. Елта= Алта (Алтава,Халтава) т.е. лоша (зла).
2. Зел-та = Жал тя (Жална тя) или Зал тя (Зла тя),където думата zeл (Жал,Хал,Зъл) е в членувана форма.

  Определението Алтав (Халтав) не е чуждо- то идва от думата Хал (Халъ) или в старинен вариант Хала т.е. Кала (Богиня на злото в религията на Ведите),но означава още Кал (Земя,гроб),Жал и Зъл (Лош). Преход З-Х наблюдаваме в санскритската (ведическа) дума Хима,която означава Зима,и в още много други примери. С това можем да смятаме надписа върху пръстена от Езерово за окончателно разтълкуван,след което да преминем към изясняване на следващата загадка.

II) Надпис върху каната от Дуванли

image
  Целият надпис DADAЛЕМЕ (ДАДАЛЕМЕ) се тълкува лесно на Български,понеже е кратък:

Дадал - еме (Дадал има), Дадал (Дедал) притежава (тази кана).
  Личното име Дадал е често срещано сред Българите до XV-XVI в.,но после неговата употреба постепенно заглъхнала. Другата досегашна версия за значението на надписа изключваше вероятността той да съдържа името на царя,който е погребан в Башова могила при Дуванли,но тази версия разкрива че е имало Тракийски цар,носел Българското име Дадал,което без съмнение е новост за тракологията. Погребаният в могилата при Дуванли бил царствен потомък на Дионис,което значи роднина на Кубрат и Аспарух. Това разбираме по езическата царска инсигния (сребърен ритон),открита заедно с каната:
image     Ритоните като любими инсигнии на Българските князе били поставяни или поставяни или изобразявани в техните гробове,за да подчертаят прякото им роднинство с Дионис. С него най-много се гордеели и Тракийските царе,както личи по този царски пръстен от Брезово,а това ги прави преки родственици на нашите князе:
 
image     Личното,а както видяхме и царско Българско име Дадал означава Дадул (Татул,Тат-ул) и произлиза от Бога Татко (Бога Баща,Зевс-Юпитер),който е наричан още Тато,Тате,Дево,Дуво (Духо,Духът) и Дава (Даващият). Затова името Дадал означава още "Онзи,който ще даде" и "Даващият бог",с което неговото тълкувание е приключено. Сега остава да разгадаем най-дългия и най-сложен Тракийски надпис,откриван досега: ако и той покаже такава ясна връзка с Българския език,каквато показват другите два надписа,древният Български произход на старите Траки няма да може повече да бъде подлаган на съмнение.

III) Надпис върху надгробен камък от Кьолмен
image     Хаотичното разполагане на редовете в надписа на пръв поглед е объркващо,но не е изключение в древния свят- фригийските роднини на Траките в Мала Азия също правели "хаотични" надписи понякога:
image
  В надписа от Кьолмен редът на четене днес е установен по часовата стрелка,значението на спорните знаци- уточнено а връзката им с Българския език- несъмнена. Няма да коментирам предишните опити за разчитане на този проблематичен надпис,понеже не е било никак лесно на проучвателите да се ориентират за посоката на четене,а това винаги е можело да обърка и най-добросъвестния изследовател,затова ще пристъпя към онова,което се установи при последните проучвания. Редът на четене според него ще да е бил следният:

NΥΑΣΝΛΕΤΕΔΝΥΕΔΝΕΙΝΔΑΚΑΤΡ•Ξ•ΕΒΑΡ•ΖΕΣΑΞΝΗΝΕΤΕΣΑΙΓΕΚ• ΑΝΓΗΑΒΑΛΒΝ

  След като имаме това уточнение (andorey.blog.bg/history/2012/09/13/trakiiskiiat-nadpis-ot-selo-kiolmen.999432) и се позамислим,можем да открием правилното разграничение между думите които,съгласно с досега установеното,няма как да не са Български. Ето какво се получава,когато направим това:
  NΥΑ - ΣΝΛΕΤ - ΕΔΝΥ - ΕΔΝΕΙΝ - ΔΑΚΑΤΡ - ΞΕΒΑΡ - ΖΕ - ΣΑΞΝΗΝΕΤΕ - ΣΑΙΓΕ - Κ - ΑΝΓΗΑ - ΒΑΛΒΝ

НЬА ЗНАЕТ ЕДНЮ-ЕДНАЙН ДАКАТР КСЕВАР ЗЕ ЗАЖНИНЕТЕ СЪГЕ К АНГЬА БАЛВН (Нье знает едню-еднайн дачатр [на] Севар за зажниеният к агня балван).

  Това прави цяло изречение на Български което,адаптирано към днешния литературен диалект,би следвало да изглежда така:

"Не знае една-единствената дъщеря на Севар за съжниеният (зажниеният,пожънатият) съде (тук,сега) в (от) огъня балван (велик воин)"

  Към това разтълкуване е нужно да бъдат добавени няколко обяснителни бележки:

1. Ньа= Нье (в руския "език"- Ньет). Руски "език" впрочем няма- от строго научна гледна точка имаме руски диалект на Българския език,а не отделен руски "език". Същата забележка се отнася и за думата Знает (Знае).

2. Във втората дума (ΣΝΛΕΤ) буквата А е изписана погрешно като Л,понеже е пропусната хоризонталната й хаста. Това не променя крайното заключение- ако допуснем,че буквата все пак е била Л,ще получим необяснимо струпване от три съгласни,чието четене без гласна помежду им би било проблем за всеки индоевропейски език и не би позволило да се открие подходящ съвременен аналог на получената от такова странно буквосъчетание дума,най-малко пък Българска. Единствено тезата,че "А" е изписано погрешно като "Л" от древния каменоделец е в състояние да обясни безпроблемно тази странна на пръв поглед дума и от непонятен стон да я превърне в добре позната Българска дума.

3. Едню (Едньу,Еднйу,Едну). Тази дума е поставена в дателен падеж така,както го срещаме в някои Български думи и изрази като "Майка Стояну думаше","Страхилу","Едну" (в граовския говор),"Кому" и т.н.

4. Дакатр (Дачатр) се намира в ясна връзка с думите Доч,Дочер,Дощер,Тохтер и пр. и навярно представлява вариант на думата Дашатр (Даштар,Дъщер),получен чрез прехода АТ-ТА (ДашАТр- ДашТАр). Звуците Ч,Щ и Ш не е можело да бъдат изписвани с гръцката азбука,затова е логично да са били заменяни с някоя буква като "К".

5. Личното име Ксевар е античен аналог на "пра"-Българското владетелско име Севар,понеже Правилата на "Анализа" учат,че КС=СК=К=С,затова при тези звуци е можело да има взаимозаменяемост. Името Севар у Българите звучало като Север у римляните,които го заимствали от сирийците и финикийците които неслучайно били наричани още Пуни (=Хуни). Има вероятност името Ксевар (Севар) да бъде отнесено към дъщерята,за която се говори в надписа,но тогава смисълът и логиката се губят- няма логика нито смисъл да бъде издигната могила в памет на загинал велик Тракийски (Български) воин,а надписът в нея да съдържа само едно име и то да не бъде неговото,а на неговата дъщеря.

6. Буквата В в надписа е можело да се чете и като "Б",и като "В". Траките подобно на днешните Българи ползвали нашироко тези два съгласни звука в езика си за разлика от гърците,които трудно могат да различат единия звук от другия и никога не са имали в своята азбука букви и за двата звука едновременно. Втората буква от техния език първоначално се наричала "Бета" и се четяла като "Б",а след IV-V в. започнали да я наричат "Вита" и да я четат като "В". Затова Траките спокойно можели да запишат с тази буква както звука Б,така и звука В.

7. Думата Зажнинете може да означава Зажниените (Съжниените),Зажниениет (Зажниеният,Сажниеният,Съжниеният т.е. кремираният) и Загниениет (Загиненият,Загиналият). Преходи като А-Ъ (Ъ-А) и С-З (З-С) в някои подобни случаи се потвърждават от примерите Сащисан-Същисан,Съкован (Скован)- Закован,Събор (Сбор,Збор)- Сабор и пр. В последната сричка на тази дума наблюдаваме рокадата ЕТ-ТЕ и употреба на членувана форма- факт,засвидетелствуван и в други примери от античността и ранното средновековие.

8. Думата Сайге е древна диалектна форма на думите Сейга (Сега) и Сайде (Съде т.е. Тук),където преходът Г-Д (Д-Г) е извършен така,както в примерите Дявол-Гявол,Дюбел-Гюбел,Дяковка-Гяковка,Магаре-Мадаре и пр.

9. Думата "К" (=В,Във,С,Със) днес се ползва нашироко в руския и украинския диалекти на Кубратовия "пра"-Български език от което можем да заключим,че преди хилядолетия "В" е могло свободно да преминава в "К" (или "К" да преминава във "В") в множество случаи,без това да промени смисъла на думата. Такива са примерите Крека-Врека, Крещи-Врещи, Ван-Кан(Хан), Вик-Кик (Клик,с добавено "Л"- виж думата Отклик) и пр.

10. Думата Ангя е всъщност думата Агня (Огъня),изменена от прехода НГ-ГН,понеже носовката ("Н") е можело да бъде добавяна както преди,така и след съгласния звук,към който била прикрепена- има и други такива примери в Българския език.

11. Думата Балвн (Балван) се получава,като четем гръцката буква В (Бета,Вита) ту като Б,ту като В. Странният термин Балван е добре познат на изследователите,които му придават ту тюркски,ту "пра"-Български произход и с крайно значение "Камък","Статуя","Статуя на изтъкнат воин","Надгробен паметник","Недодялан човек" и пр. Според мен обаче истинското значение на тази дума е "Статуя на велик воин" или просто "Велик воин",понеже:

Балван= Бал Ван (Бол вайн,Вел войн),където Бол (Вел) означава "Много,Голям,Велик" а Ван (Вайн,Войн)- Воин и крайното значение на думата е "Велик воин". Че тази дума се отнасяла не само за неодушевени камъни,но и за хора виждаме от остарялото лично име Балабан (т.е. Балаван=Голям човек,Великан),както и от алтернативното й значение "Недодялан,Недодялан човек",което иде от грубия и недодялан външен вид на каменните "баби",издигани от древните Скити в памет на загиналите техни изтъкнати воини:
image   image
 
  Малко хора знаят,че обичаят за изготвянето на "каменни баби" идва от Бронзовата епоха и по-конкретно от нашите земи,значи е Тракийски обичай:
image   image

image
 
  В крайна сметка обаче можем да заключим,че крайното разделение между думите в надписа е било по-скоро следното:   NΥΑ - ΣΝΛΕΤ - ΕΔΝΥ - ΕΔΝΕΙΝ - ΔΑΚΑΤΡ - ΞΕΒΑΡ - ΖΕ - ΣΑΞΝΗΝΕΤΕ - ΣΑΙΓΕ - Κ - ΑΝΓΗΑ - ΒΑΛ - ΒΝ

Ньа знает едню-еднайн дакатр (на) Ксевар за сажнинеет сайге к ангя вал вн (Нье знает едню-еднайн дочатр [на] Севар за съжниеният съде к агня вел[вьел,вьал=вялик,велик] вин[воин]),като думата Вин (Воин) може би е изписана чрез съкращението Вн.

  Адаптиран към съвременния Български,надписът както и по-горе съдържа едно-единствено изречение,което гласи:

НЕ ЗНАЕ ЕДНА-ЕДИНСТВЕНАТА ДЪЩЕРЯ НА СЕВАР ЗА ПОЖЪНАТИЯ ТУК В ОГЪНЯ (ЗАГИНАЛИЯ ТУК ОТ ОГЪНЯ) ВЕЛИК ВОИН

  Така от надписа,открит в с. Кьолмен научаваме името на още един Тракийски владетел (цар,династ) или потомък на владетелски род- Ксевар (Севар),загинал далеч от дома си,което станало причина единствената негова дъщеря да не знае къде е гроба му. Той очевидно е загинал твърде млад- воините до времето на Наполеон били предимно младежи,а по-възрастните вместо една-единствена дъщеря са имали много жени и много деца. Неговото безспорно Българско име е ползвано от наш езически владетел през VIII век и значенията му както обикновено са няколко,а едно от тях е Жевар (Живар,Жив-ар) т.е. Живот-същество (Бог на живота),с което несъмнено се визира един от най-важните богове на древните Българи: Сатурн. Този популярен бог,отъждествяван най-вече с Дионис бил дуалистичният бог на живота и смъртта,на доброто и злото,на черното и бялото,на голямото и малкото,на топлото и студеното и т.н. а в крайна сметка вероятно ще се окаже,че именно той е главния бог на древните Българи.

  Сатурн,наричан още Крон ("Кронос"),Сат (Кат,Кут,Чут) и Съд (Бога Съдник) бил бог на смъртта,понеже като бог на подземията (Подземното царство) прибирал телата и душите на мъртвите в своите недра. Той обаче бил същевременно бог и на живота,понеже от неговите недра тръгват корените на плодните културни растения,които помагали на древните хора да се изхранят и да се спасят от гладна смърт. Храната била изключително важен фактор за оцеляването на човечеството,затова името Крон ("Кронос") означава още Хран (Хранос,Хранес) а думата "Хранес" означавала просто "Хранещ".

  Ето как разбираме,че надписът от с.Кьолмен е съставен изцяло на Български език от което следва безусловно да заключим,че древните Траки са били Българи. Те няма как да са били Турки (тюрки,турци),макар че Турки= Тураки (Траки),понеже са говорели Български а не тюркски език. Произходът на пра-тюрките от Траките (т.е. Българите) обаче е несъмнен,както доказва в своя статия и Павел Серафимов- Спароток (www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=5&newsid=49328),понеже те са част от народите на Дионис,които отишли заедно с него и с обичайния си Български език в Средна Азия,но там в течение на 2-3 хилядолетия се отчуждили от нас и променили езика си до неузнаваемост. Заслугите на дедите ни пред света обаче не може да бъдат поставяни под съмнение нито подценявани,понеже всички паметници на културата оставени от Траките всъщност са оставени от Български етнически субстрат,който се нарекъл Траки така,както друга част от Българите се нарекли Склавини ("Славяни").

 



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. shtaparov - Благодаря, драги приятелю- дано ...
01.05.2016 17:42
Благодаря,драги приятелю- дано Бог да благослови и нас,и целия ни народ! Христос възкресе- здраве и късмет!
цитирай
2. demograph - Неренеа не е ли прочутата ни Неранза
02.05.2016 10:53
Ако Неренеа = Неранза....
http://vbox7/tag:%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B0
Твърди се че произходът на името Неранза е от португалски - портокал,КОЕТО ИДВА ОТ САНСКРИТ..А ако е древнотракийско, това прехвърля произхода и далеч в нашите древни времена. И навежда на много препратки.Щапаре,Коментирай и имената Ролистен и Неранза, моля те.
Сложи тази песен за фон. Поздрав.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Най-после един свястен постинг на Първа страница?
02.05.2016 15:44
Брависимо за този постинг! Той пообърква малко нечии дела на наши продажници, извършвани в интерес на чужда страна - че произлизаме от Голямата страна и че трябва да бъдем с тях - но дано подобни постинги да се появяват по-често.
цитирай
4. solinvictus - Толкова простотии не бях виждал на ...
03.05.2016 01:12
Толкова простотии не бях виждал на едно място ... този шарапов ,от кохортата на жидовете ли е?
цитирай
5. ozgojovan - Аз разчитам по съвсем различен н...
04.05.2016 23:52
Аз разчитам по съвсем различен начин чирепите и пръстенчетата от Езерово. Предлагам на световно известния Шарлатан Щарапов и на скромната академия на науките следния превод на надписите:
Оправиха всички проблеми на българите, възродиха страната, изритаха НАТО, нахраниха бедните, влязоха в БРИКС, съградиха нови заводи, язовири и училища, национализираха чуждите монополи и запретнаха ръкави на ползу роду, па седнаха да мислят за траките и дали Адам и Ева не произлизат от българите-евроатланти, за които споменава дори божественият Платон.....
цитирай
6. shtaparov - Толкова простотии не бях виждал на ...
21.12.2016 16:13
solinvictus написа:
Толкова простотии не бях виждал на едно място ... този шарапов ,от кохортата на жидовете ли е?

Ти него си го питай от коя кохорта е- не разпитвай наслуки.
цитирай
7. krumbelosvet - Чудесно дело
26.07.2019 08:26
И задължителната лъжица Гьобелсо-макартиски катран от Демографчо.
Невероятно, но и един невежа като мен може да помогне с нещо.
Леля Ванга беше употребила веднъж думата "жута" за "жълта". У нас е загубена думата "жуткий", която на руски е "ужасен,страшен,грозен" (аз бих добавил "противен" "гаден"). Така че, не само българският, ВСИЧКИ наричани днес "славянски" езици тръгват от тракийския. А думата "траки", както и "славяни" не е била самоназвание, а прякор даден от ловци на роби по беззащитните села...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7963721
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол