Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2016 12:18 - Насаждането на омраза и подстрекаването към насилие ще се преследва от закона
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 781 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2016 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Такива думи нямат място във Фейсбук
Дойче веле

/демограф - нямат място и в медиите, и в речника на политиците, и публичните личности/

 

В бъдеще Фейсбук, Туитър и Гугъл ще трият в рамките на 24 часа публикации, насаждащи омраза. Само че не в България. Подобно споразумение със социалните мрежи бе постигнато в Германия - по инициатива на министър Маас.

В бъдеще социалните мрежи в Германия възнамеряват да трият в рамките на 24 часа публикации, насаждащи омраза или подстрекаващи към насилие. За тази цел Фейсбук, Туитър и Гугъл ще се съобразяват не само със собствените си правила, а и с германските правни рамки. Това стана ясно вчера след срещата на работна група под ръководството на германския министър на правосъдието Хайко Маас. Част от нея са и представители на водещите социални мрежи като Фейсбук, Туитър и Гугъл, както и на неправителствени инициативи и организации. Споменатите концерни са се съгласили да обучат немскоговорящи сътрудници, които да проучват сигналите за нерегламентирани съдържания.

Германия отдавна настоява да бъде въведен ред в социалните мрежи, като по този начин се ограничи използването на реч на омразата. В хода на актуалната бежанска криза броят на публикациите, насаждащи омраза, нарасна значително. А те могат да имат фатални последици.

Границите не бива да се прекрачват

От началото на годината до средата на ноември в Германия са регистрирани 1 610 посегателства срещу бежанци и мигранти. В над 1 300 от тези случаи извършителите са крайнодесни активисти. Броят им е двойно по-висок, отколкото през миналата година. В повечето случаи става дума за политически мотивирани престъпления, като важна роля за тях играе и подстрекателството в интернет.

"Свободата на мнението в интернет е важно достижение. Това обаче не означава, че ние трябва да си затваряме очите пред призивите към насилие или случаи на подстрекаване на масите", казва германският министър на правосъдието. Затова в бъдеще при оценката на подобни съдържания - било то текст, снимки или видео - наред със собствените си правила, социалните мрежи ще прилагат също и принципите на германското право, твърдят от министерството. Постинги със съмнително съдържание ще бъдат препращани на германските правоприлагащи органи. "Това е давало положителни резултати и преди", твърди Хайко Маас.

Решението на социалните мрежи да се съгласят е донякъде изненадващо. Дълго време те отказваха всякаква намеса в публикациите на потребителите, освен в случаи на конкретни оплаквания. Фейсбук например отказваше да изтрива постингите, съдържащи реч на омразата, макар тя да е забранена и в правилата за използване на платформата, отричайки това да представлява нарушение на германското законодателство.

 

Хайко Маас


"Трябва да увеличим натиска над Фейсбук и сие"

Макар че официални представители на социалните мрежи потвърдиха постигнатото споразумение с германските власти, засега не е много ясно кога компаниите ще започнат да прилагат новата мярка. Може би и затова германският правосъден министър е цитиран да казва, че не е съвсем доволен от крайните резултати от споразумението. "Трябва да увеличим натиска над компаниите", твърди той и припомня, че в случая става въпрос за обществено явление, срещу което мълчаливото мнозинство трябва да се надигне.

Актуално проучване на германския съюз на IT-индустрията Bitcom показва, че почти всеки втори потребител на глобалната мрежа е попадал на съдържания в интернет, съдържащи обидни и расистки квалификации или пък закани за използване на насилие. А всеки девети дори се определя като жертва на подобни изявления.

Редакцията препоръчва

Тежки обвинения срещу Фейсбук и Ютюб

Социалната мрежа Фейсбук е под натиск: обвинена е, че подклажда омраза. Видео-платформата Ютюб очевидно също изкарва добри пари от клипове, които подстрекават към омраза срещу бежанците. (20.10.2015)

 

Внимавайте с огнепръскачките в интернет!

Знаете ли, че коментари под статии в интернет, призоваващи към насилие или сеещи омраза, се преследват от закона? В мрежата вече има групи доброволци, които следят за език на омразата и сезират органите. (04.08.2015)

Автор Емилиян Лилов
....................................................................................................................................................................
Помните ли постинга ми?
"Прокуратурата ще бъде задействана, службите ще бъдат задействани, вътрешно ще бъде задействано, външно ще бъде задействано, държавата ще бъде задействана..и ще си свърщат работата.
- Кой ще ги задейства? - Ние! Кои сме ние?....
Коя прокуратура?"
Ето ви отговора - Германската прокуратура. А щом германската прокуратура се задейства, ще задейства и нашата.
И тогава, или германската или българската прокуратури, ще поискат имунитета на Джамбазки и другите заради насаждане на омраза и подстрекателство към насилие.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961586
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол