Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2016 17:45 - Ако Плевнелиев беше бита карта, нямаше цялата мафия да го плюе
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1510 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 28.05.2016 17:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Любен Дилов: Първанов би имал повече шансове за президент от Плевнелиев Задава ли се цирк дьо Първанов АБВ събира позната "симпатична компания". Кой кой е? image

Снимки БГНЕС

АЛБЕНА БЪЧВАРОВА

"Оформя се една симпатична компания."

Така лидерът на АБВ Георги Първанов, прочут любител на коалициите, промотира разговорите си с партии, с които смята да влиза в по-тесни отношения за задаващите се президентски избори. Форматът, описан от него "като център-ляво, център-дясно" щял да работи "не само с оглед на предстоящите избори, но и в стратегически план". (Какво точно означава "център-ляво, център-дясно" е сред мистериите, на които не им е писано да бъдат разбулени. А ляво и дясно не са ли само един метафори?).

Коалицията щяла да е равноправна, побърза да уточни още Първанов, който напоследък ляга и става с лозунга "трети мандат възможен".

Симпатичността на събраните е "силно дискусионен въпрос" (ако решим да използваме лексиката на онзи, който-много-иска-отново-да-е-президент). Единственото безспорно е, че това, което имаме като компания доста прилича на твърде познат политически сбирщайн.

Отново ли?

"Симпатичната компания", с която партията на някогашния президент води разговори, включва "Народен съюз", Земеделският съюз "Александър Стамболийски", Обединен блок на труда, ГОРД, Българска партия "Либерали", вероятно и още значими формации от същия размер. И за къде без..."Гергьовден".

Ето и кратко припомняне на участниците. Които сами по себе си не са особени електорални сили, но винаги изскачат в различни конфигурации.

Земеделски съюз "Александър Стамболийски"

Лидер на тази така важна земеделска партия е Спас Панчев, любим партньор на БСП доскоро и бивш депутат от бившата "Коалиция за България". Още на местните избори Панчев даде знак, че смята да се преориентира към АБВ. Той е бивш зам.-министър на отбраната от времето на Тройната коалиция, а в миналия парламент се наложи и като страстен борец срещу ограничаването на забраните за пушене на обществени места. Известен и с прякора си Лакомото, Спас Панчев освен запален филателист, е и член на Евразийската академия за телевизия и радио – Москва (академик) (както личи от визитката му на партийния сайт), както и много други неща. На сайта стои и компетентното му мнение, че от АБВ са постъпили правилно като са излезли от управляващата коалиция.

imageЕдна така симпатична компания. Българска партия "Либерали"

Председател на партията е Михаил Шишков, а като неин основател е посочен Петко Симеонов. Партията, е извън парламента, от 1991 г. Вероятно тя представлява център-дясното в концепцията на Първанов за изборите. 

Обединен блок на труда

Не трябва да се забравя и добавката - "български лейбъристи". Формацията, основана от Кръстьо Петков, подкрепя АБВ. Даже на евровота през 2014 г. оттам си предлагаха изборната регистрация за листата на партията на Първанов.

ГОРД- Гражданско обединение за реална демокрация

Формацията съществува от 2013 г., лидер - Слави Бинев, настоящ депутат от Патриотичния фронт. В предишното си политически битие Бинев (защото той има интересна и неполитическа биография, в някои моменти вероятно и на ръба на закона), беше евродепутат от "Атака". През 2014 г. той обяви, че закрива ГОРД и се влива в редовете на НФСБ на Валери Симеонов. Любопитна подробност е, че първоначално в ГОРД се забелязва името на Любен Дилов-син.

Най-интересни изглеждат последните две споменати от Първанов формации в "симпатичната компания".

"Народен съюз"

Да се отговори на въпроса що е Народен съюз е задача с повишена сложност. През годините това име е означавало различни неща, партии и лидери. Напоследък, отпреди около месец, това е новата политическа трансформация на компанията Румен Йончев, Светлин Танчев и сие.

В нещото, наречено Народен съюз, влизат политическа партия БАСТА, гражданско движение "Бъдеще и развитие за България " и партия Земеделски народен съюз. Това са все любопитни образувания.

Една от най-впечатляващите фигури от БАСТА, които участват в Народен съюз е бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. През 2002 г. Димитров придоби дългосрочна концесия върху ловните стопанства „Елен“ край Етрополе и „Шерба“ край Горен чифлик, които бяха известни като предпочитано място и от президента Георги Първанов, прочут ловец. Емил Димитров беше съдружник и управител на „Симеон-2“ ООД, една от големите фирми за търговия на едро с цигари. Той беше и сред активните спонсори на благотворителната кампания Българската Коледа по времето на президентстването на Първанов. През 2007 г. Димитров вече е общински съветник в Етрополе от партия Средна европейска класа (на Георги Манев). После се преориентира към ГЕРБ и през 2009 г. вече е депутат от партията на Борисов. Името на Димитров беше замесено в поредица от скандали, казуси с конфликт на интереси при внесени от него промени в Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия...

Друга забележителна фигура в БАСТА е бившият земеделски министър на ГЕРБ Мирослав Найденов. През март 2013 г., малко след като правителството на ГЕРБ подаде оставка, прокуратурата повдигна три обвинения на Найденов – за предлагане на подкуп от 200 хил. лв. на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов с цел да го накара да възстанови неправомерно ДДС на две фирми и за това, че го е принудил да подпише сигнал срещу прокурор от Софийската градска прокуратура. Според държавното обвинение Найденов се е възползвал от служебното си положение, за да набави облага за собственика на “ЧЕХ – Йосиф Новосад” ООД Йосиф Новосад. През 2015 г. Софийската градска прокуратура сложи край на делото срещу бившия министър.

ЗНС и гражданско движение "Бъдеще и развитие за България" се свързват с небеизвестните политически номади Румен Йончев и Светлин Танчев, видни представители на разпадналия се цирк дьо Барек (главният участник в представлението тихо, ама все по-тихо и снижено евродепутатства в Брюксел, след добре изпълнена поръчка).

В предишния парламент земеделският водач Йончев беше присъдружник на БСП, после разви топли чувства към Николай Бареков, от листата на "България без цензура", след което парламентарната група беше прекръстена на БДЦ. Така се прекръсти и партията "Лидер" на Христо Ковачки, чиито представители и днес подкрепят властта за ключови решения. Първанов вчера обаче много държеше да отбележи, че разговори с г-жа Ковачка (сестрата на Христо Ковачки и лидер на бившия "Лидер") не се водят.

Другият кадър - Светлин Танчев- набра популярност като лобист, докато беше депутат от ГЕРБ, после се прехвърли при Бареков. В групата по интереси "Народен съюз" се включват още зам.- шефът на НС Явор Хайтов и Георги Ковачев, също от листата на ББЦ. Бившият зам.-министър на вътрешните работи в кабинета "Костов"от квотата на БЗНС-НС Явор Хайтов също влезе в сегашния парламент от "България без цензура" (от ЗНС). 

imageЯвор Хайтов, Румен Йончев и Светлин Танчев. imageС Бареков.

Народен съюз, според собствените му твърдения, се позиционира в центъра на политическото пространство. (Още една метафора- политически център.

Дори и тази сбирка от изтъркани партийни физиономии със съмнително богати биографии обаче е затъмнена, когато на сцената изгрее..."Гергьовден" и Любен Дилов-син (в момента почетен председател). "Присъствието на "Гергьовден" в "симпатичната" компания Първанов анонсира отделно - за всеки случай: "За мен е удоволствие да работя с ярки фигури като тези от "Гергьовден", които са били мои опоненти". (Тук се полагат викове "Браво" и бурни аплодисменти, нали?)

Що е то "Гергьовден"? 

Дилов е бил какво ли не - водещ по Тв 7, когато телевизията раздаваше нереално високи хонорари под щедрото бащинско финансиране на КТБ с директор небезизвестния Николай Бареков, бил е сценарист, хуморист, автор, коментатор, главен редактор, гмуркач, въобще разностранно развит талант, непринудено забавна личност със завишен политико-бизнес нюх. Той и неговата фирма "Гергьовден" са търсени при подобни начинания, за да им придадат светски блясък, някакъв неангажиращ (псевдо)интелектуализъм.

imageЛюбен Дилов-син.

Напоследък "Гергьовден" се свързваше с новия проект "Народен съюз", като Дилов имаше желание да се присъедини към него. Преди това той беше пристанал на Бареков - по телевизионно-политическо-финансова линия.

Назад във времето на президентските избори през 2001 г. Дилов заедно с Петър Курумбашев (по-късно депутат от БСП аха-евродепутат, ако не му беше минал Станишев път) бяха сред основните двигатели на кампанията на Петър Стоянов. Според зли езици това е една от сериозните причини тогавашният президент да не бъде преизбран.

На парламентарните избори през 2001 г. Движението стана част от коалиция Гергьовден-ВМРО. През 2003 г. на местните избори в София Любен Дилов-син влезе в битката за кмет, издигнат от коалицията „Движение Гергьовден-БЗНС-Народен съюз- Демократическа партия”, известна като коалицията „Баба, дядо и внуче”. През 2005 г. "Гергьовден" прави десен завой и се оказа в състава на ОДС, даже пласира двама депутати, единият е Дилов.

2009 г. е особена динамична, откъм смяна на партньори за политическото движение. За евровота вече имаше стегната нова коалиция - „НАПРЕД-ВМРО-БНД, ЗНС, "Гергьовден", Единна народна партия”.  Преди тази изборен формат Дилов направи няколко лупинга. Първоначално напуска групата на ОДС и се присъедини към ВМРО в парламентарната група "Напред", близка до Христо Ковачки и партия "Лидер". Коалиция "Напред" обаче се разпадна още преди евроизборите, като от нея излезе партия "Лидер".

На местните избори същата година формацията вече има нов уклон - подкрепя кандидатите на ГЕРБ.

През 2011 г. заедно има местни и президентски избори. "Гергьовден" се вля в редиците на коалиция „Съюз на десните сили” – СДС, Обединени Земеделци, ДП, Движение "Гергьовден", ССД, БДС “Радикали”, БДФ”.

И т. н.

Предпоследно в края на 2014 г. Дилов-син вече беше говорител на парламентарната група на БДЦ. След като тя се разграничи от Бареков.

В "Гергьовден" с гордост могат да издигнат лозунга: "Коалиционни дупки запълваме всякакви".

Сред гостите на конгреса на АБВ по-рано този месец беше и друга позната политическа физиономия - на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Неговият коалиционен партньор Валери Симеонов многократно е обявявал дистанцираност от Първанов, не и Каракачанов, който - както знаем, ако онази Тройна коалиция беше четворна, щеше да е военен министър (по собствените му разкази). Каракачанов, подобно на Дилов, е известен с любовта си към гъвкави коалиционни формати - със ЗНС, с партията "Лидер" (вече БДЦ), с РЗС. Преди сдружаването с НФСБ на последния евровот, ВМРО се пробва с ББЦ на Бареков. Каракачанов сега си е верен партньор в управляващата коалиция, но вероятно смята, че добрият тон предполага да поддържа недалечни отношения и с Първанов. Защото не се знае.

Политическата инженерна мисъл по всичко личи отново се е активизирала. А "симпатичната" компания е налице. Би могло и по-друг начин да се формулира - цирк дьо Барек е решил да се трансформира в цирк дьо Първанов.




Гласувай:
5



1. planinitenabulgaria - Като ги гледам тия хубавци се сещам за израза:
28.05.2016 18:55
Банда от идиоти....
цитирай
2. get - - Съвсем не са идиоти - а фарисеите-търговци, които Синът божи искаше да прогони от "Храма"! Така че ... ?
29.05.2016 11:56
planinitenabulgaria написа:
Банда от идиоти....


- Идиотите сме ние-българският народ, който позволява на тези "луди" да ядат "баницата" - Първо под вида: Разграбване на НАРОДНОТО БОГАТСТВО чрез "приватизация" ... и второто МНОГО ПО-ЛОШО, което още ПРЕДИ два века го е казал на Даскал Ботьо, сина, в стихотворението си "В механата"?

"Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

- и най-вече това, което казва с безпощадна сила важаща и за днес?!

"Да забравя род свой беден,
гробът бащин, плачът майчин, -
тез, ЩО ЗАЛЪКЪТ НАЕДЕН
ГРАБЯТ С Б Л А Г О Р О Д Е Н НАЧИН, -

ГРАБЯТ ОТ НАРОДА гладен,
граби подъл чорбаджия,
за злато търговец жаден
и поп с божа литургия!
..."

- Така че, СВЪРШИ СЕ ГОТОВОТО(създадено по времето на Държавният КАПИТАЛИЗЪМ - не знам защо, наричан с о ц и а л и з ъ м ?:))) - По какъв начин може да ни ГРАБЯТ - като вземат от ЗАЛЪКА НАЯДЕН ... поддържайки нивото на заплащане, на ВЛОЖЕНИЯТ ОБЩЕСТВЕНО полезен ТРУД, на НИВА БЛИЗКИ ДО "АФРИКАНСКИТЕ"!
- Това е последното което могат да сторят тези безмозъчни катили - наследници на фарисеите-лихвари ... търговци на национални светини!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7996517
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10336
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол