Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2016 10:55 - Вашите думи може да предскажат душевното ви здраве в бъдеще
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1697 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 06.06.2016 11:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Думите, които употребявате, са вашата психиатрична диагноза. Внимавайте с публичната им употреба..!

"Вашите думи може да предскажат душевното ви здраве в бъдеще"
Мариано Сигман - TED  семинари. 

"Има исторически записи, от които знаем как са  се обличали древните гърци, как са живели, как са се борили ..., но как са размишлявали?? Има схващане което казва, че същината на човешкият разум -- нашата способност да мислим, да бъдем съзнателни, да сънуваме -- винаги е било еднакво. 
 
Другото разбиране е, че заедно със социалните трансформации, които са образували нашата култура, едновременно се е променяла и структурата на човешкото мислене. Има различни  мнения за това. Всъщност, това е дълъг философски дебат. Но, дали този въпрос е изобщо податлив на научно изследване?
 
Точно както можем да реконструираме изгледът на древните гръцки градове, изследвайки само няколко тухли,  можем и да реконструираме човешката мисъл, този път чрез изследване на културните записи.
 
Всъшност, правейќи един вид психологически анализ на някои от най-древните книги от човешката култура, Джулиан Джейнс, през 70-те, е предложил много необичайна и радикална теза: - че само преди 3 000 години, хората все още са били подобни на това, което днес наричаме шизофреници. 
 
Това твърдение се подкрепя от фактът, че в тези книги са били описвани хора от различни традиции и от различни краища на света, които са се държали така сякаш са слушали и са се подчинявали на гласове, за които мислели, че идват от Боговете, или от музите ... това което днес наричаме халюцинации. 
 
И с течение на времето, хората започнали да схващат , че те самите са създателите, че гласовете са всъщност техните мисли. И по този начин, те достигнали  до постижението : - способност да размишляват интроспективно, за нещата в нас самите, за собствените си мисли.
 
Теорията на Джейнс е, че разума, поне така както го дефинираме днес , това чувство, че ние управляваме съществуването си, е доста скорошен резултат на културното развитие.  Теорията е доста спорна, но очевидно има проблем, и той е, че се базира само на няколко много специфични примера.  От тук, въпросът дали теорията, която твърди, че  интроспекцията се е появила преди само 3000г., може да бъде проверена посредством измервания, и по обективен начин. Очевидно е, че не е лесно да се тества тази теза.
Много би, би ни било полезно ако можеше  Платон да се беше събудил и да беше написал, "Здравейте, аз съм Платон, и от днес аз имам цялостно оформен разум."
 
Това всъщност ни показва кое е сърцевината на проблема.  Трябва да открием как се е появило разбиране, което никога не е било формулирано. Разговорът за самонаблюдението и самоанализата /интроспекцията/ не се появява нито веднъж в книгите, които искаме да анализираме.
 
Ние решихме това като създадохме пространството на думите. Това е огромно пространство, което съдържа всички думи, разположени по такъв начин, че разстоянието между тях да ни показва доколко те са свързани помежду си.  Например, думите "куче" и "котка" би трябвало да са много близо една до друга, а думите "грейпфрут" и "логаритъм" би трябвало да са много далече. Това важи за които и да било две думи в рамките на пространството.
 
Освен това, пространството на думите може да се конструира и по повече начини. Можем да изследваме изворите, точно както преглеждаме речник. Или пък можем да се водим от предпоставката, че когато дадени думи са свързани, те се появяват в дадени речи, в  дадени разкази, в дадени норми, в дадени документи, много по-често за да е чиста случайност.
Тази единична хипотеза, този единичен метод, прилагайки програмни трикове, защото става дума за много сложно многоизмерно пространство, се оказва доста доста ефикасен.
 
Само за да видите колко добре функционира това, ето резултатът който получаваме когато анализираме някои познати думии. На първо място може да видите, че думите автоматически се организират в семантични/смислови/ групи. Имате примерно, части на на тялото, компютърни термини, научни термини и т.н.
 
Алгоритмът ни казва, че ние йерархически организираме термините. Например, може да видите,че научните термини се групират в две подкатегории - термини от астрономията и от физиката. После имате много подраздели. Например, думата астрономия, която е видно на странно място в пространството на думите, всъщност е точно там където трябва да бъде. поради тове, че тя е наука и това което тя описва с астрономически термини. 
 
И така до безкрай. Всъщност, ако се задълбочите в това, и започнете да правите схеми, ще имате чувството сякаш пишете поезия. А това е така затова защото, в известен смисъл, да се ровиш в това пространство от думи е все едно да се ровиш в ума. 
 
И последното е, че този алгоритъм потвърждава нашите предположения за това кои думи би трябвало да се най-много свързани със самонаблюдението.  Например, думи като "себеси," "вина," "разум," "емоция," се много близки до "самонаблюдение," но други думи като, "червен," "футбол," "светлина," "банан," са много далеч .
 
От моментът на изграждане на пространството, въпросът за произходът на интроспекцията, или за произходът на която и да било концепсия,  което преди може би е изгледало абстрактно или някак неясно, сега става конкретно -- става податливо на количествено изследване.
 
Всичко, което трябва да направим е да вземем книгите, ръкописите, писмените източници, да ги дигитализираме, да извадим думите, да ги проектираме в пространството, и да се запитаме коя група от думи кръжи най-продължително и най-близо до термина "интроспекция" - самонаблюдение. 
 
По този начин, можем да анализираме историята на самонаблюдението в древно-гръцката традиция, за която имаме най-запазени записи.  С една дума, вземаме всички книги подредени във времето - от всяка книга изваждаме думите, проектираме ме ги в пространството, и след това наблюдаваме до колко всяка отделна дума е близка до интроспекцията, и изчисляваме  участъкът. После, се питаме дали, с течението на времето, тези книги/извори/ се доближават все повече и повече до концепсията "самонаблюдение" .
 
И тъкмо това се случва в рамките на древната гръцка традиция. Може да видите, че най-старите книги от времето на Омир, са малко свързани с интроспекцията. Но сравнени с такива от четири века пред нашата ера, настъпва драстично приближаване - книгите от този период са пет пъти се по-близко до концепсията "интроспекция". И интересното е това че сега, същото това можем да го изпитаме и върху други традиции.
 
Същият този анализ направихме над юдео-христянската традиция , и открихме буквално същатата схема. И отново, най-старите книги от Стария Завет са малко свързани, а тези в книгите от Новиот Завет се приближават бързо и са много по-близо до интроспекцията. 
 
И накрая имаме върхът на интроспекцията в "Изповедите на Свети Августин," четири века след Исус Христос. И това е много важно, защото Свети Августин, се смята, от страна на учените, филолозите, историците, като един от основателите на интроспекцията. В съшност, някои смятат, че той е бащата на модерната психология.
 
Значи, нашият алгоритъм, който като предпоставено има качеството да е проверим, обективен и бърз -пресмята за части от секундата, може да искристализира най-важните заключения от това дълго търсене. По някакъв начин, това е хубавото на науката - сега тази идея може да се пригоди и да се приложи в много други области.
 
Също така, както се питаме за миналото на човешкото самосъзнание, сега можем да си поставим, може би най-предизвикателния въпрос - дали този метод може да ни каже нещо за бъдещето на нашата осъзнатост? 
 
Да бъда по-точен, дали думите, които днес  изговаряме, могат да ни кажат нещо за това къде ще бъдат нашите умове след неколко дни, след няколко месеца или след няколко години от тук натам?..
 
И както много от нас сега носят уреди за измерване на пулса, на дишането, на гените, с надеждата те да ни помогнат да предотвратим болести, по същият начин, може би  анализирането на думите, които изговаряме, чатиме, туитваме, изпращаме, пишем.. ще ни кажат предварително, дали нещо не е на ред с нашия ум. 
 
И с Джилермо Сечи, моят спътник в тази авантюра, се заехме със задачата.  Анализирахме записът на говора на 34 млади хора, които имаха висок риск да заболеят от шизофрения.
 
Имерихме речта им преди всичко, за да можем да си отговорим дали особеностите на говорът им могат да предвидят, в рамките на три години, появата на психоза.  Но, заедно с нашите надежди, доживяхме няколко неуспеха.

Нямаше категорично убедителна информация в семантиката за да може да се предвиди бъдещето на ума. Беше възможно да се отличат шизофрениците от нормалните субекти, точно както в   древните текстове, но не можеше да се предвиди началото на психозата.
 
И тогава ни хрумна че може би не е толква важно какво говорят, колкото как говорят. По-точно, не беше важно в коя семантична група са техните думи, колкото колко далеч и колко бързо те прескачат от една семантична група в друга. 
 
От тук, създадохме еднo понятие, което нарекохме семантична кохерентност /смислова съгласуваност/, което в основни измерения сочи колко дълго говорът /писането/ се задържа в рамките на една семантична тема, в рамките на една семантична категория.
 
И излезе, че за тази група от 34 души, алгоритъмът извеждащ се от семантичната кохерентност можеше да предвиди със 100 процента сигурност кой ще развие психоза, а кой не. Това е нещо което не можеше да се постигне дори и с наблюдение отблизо, и с другите клинични изследвания.
 
И си спомням много ясно, докато работех над това, бях на моя компютър когато видях един куп туитове от Поло - Поло беше първият ми студент когато бях в Буенос Айрес, а когато се случи това той живееше во Ню Йорк. Имаше нещо в неговите туитове - не можех да кажа какво, на пръв поглед нямаше нещо очевидно, но ми се появи силно предчувствие, силна интуиция, че нещо не е наред. Взех телефона и се обадих на Поло. Оказа се, че не му е добре. 
 
Този отделен факт, прочетен между редовете, това, че чрез неговите думи аз усетих  и неговите чувства, беше важен сам за себе си, но много ефикасен начин да му помогна.
 
Това, което искам да ви кажа е, че сме по-близо до намирането на решение, как да превърнем интуицията, която всички имаме и всички споделяме, в алгоритъм. 
 
Ако успеем, в бъдещето може би ще имаме много по-различна методика за диагностика на менталното здраве, която ще се базира на обективна, измерима и автоматизирана анализа на думите, които пишем и на думите, които изговаряме. Благодаря"
 
https://www.ted.com/talks/mariano_sigman_your_words_may_predict_your_future_mental_health ...............................................................................................................................................................
Вариации по Ноам Чомски
Ние правим езикът, но и езикът прави нас. Какъвто е езикът ти - такъв си и ти...
Какъвто си ти - такъв е и езикът ти.Мислите се оформят с думи, но и думите моделират мислите ти.Мислите дълбаят улеи, по които текат думите ти.Каквито са мислите ти - такъв е и животът ти.Каквито са думите ти - такава е и душата ти днес, но и бъдещето.

Посвещавам това на руските тролове андрей, кушел, ozgoйован, подводницата,борн, хищника, фациндо, варг... и другите знайни и незнайни герои на езика на простащината и омразата.

Специално внимание отделям с този ред на моя приятел венцивалериянович, който успява да подреди в безсмислица дори вагонът с безсмислици в трудовете на Ленин, Сталин и Тато му, които са го вкарали в дълбокия си улей. 

"Езикът е innate" / каква хубава българска дума / - Марио Алинеи - затуй трябва да бъде под контрола на разума.

Ако  не можеш да контролираш думите си, не дръж речи пред публика, мери си езика в постинги и коментари, защото лесно могат да ти поставят психиатрична диагноза. Освен, че могат и да те закопчаят. Като гледам, някои от хейтърите скоро ще са на завет.

ДУМИТЕ ЗНАЧАТ!!!...




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. batogo - !!!:)))
03.06.2016 11:42
Абсолютно точно, Демографе!
цитирай
2. анонимен - Добави към
03.06.2016 11:42
въпросните венцивалери, "икономиста", борн, рустам. И уточни, че освен простащина, прилагат и ниЗки хватки за поръчково оклеветяване. Мерзавци.
цитирай
3. demograph - Какъвто е езикът им такава е и съвестта им
03.06.2016 12:48
angpiskova написа:
въпросните венцивалери, "икономиста", борн, рустам. И уточни, че освен простащина, прилагат и ниЗки хватки за поръчково оклеветяване. Мерзавци.

Който не може да контролира езика си, езика му контролира него. Такива се превръщат в това, което най-често споменават.
Поздрав. Видях андрей какво е написал срещу теб.
Описал е себе си.
цитирай
4. getmans1 - Технологията им почти една и съща ...
03.06.2016 13:00
Технологията им почти една и съща или казано накратко ,Крадеца вика, дръжте крадеца.“ пример днес има и при мен, и при ЧеПър.

Не да се хваля но тази технология съм я разкрил и публично огласил отдавна
„ Пещерен комунизъм VS пещерен антикомунизъм “ /търсене с Гугъл/ и в последните дни ми се налагаше почти всеки ден да я припомням някому.

Един други се хвалят „ ... той е прочел два вагона книги“, а бе „той“ ако беше прочел само заглавията на два вагона книги щеше да му личи от космоса и нямаше да се излага с набързо събрана информация от Уикипедията, че там по-лесно.

цитирай
5. graucho - Имало и читави хора в блогчето
03.06.2016 14:04
Май, за това още го посещавам. В момента се сещам за един стар готин виц, който в съкратения вариант гласи следното: попитали Иванчо, кой е основния девиз при социализма. Иванчо веднага отговорил- всичко в името на човека, всичко за благото на човека. Учителката останала много доволна, докато не чула и допълнението на отговора, аз знам и името на човека :)
цитирай
6. анонимен - въпросните венцивалери, "...
03.06.2016 23:32
demograph написа:
angpiskova написа:
въпросните венцивалери, "икономиста", борн, рустам. И уточни, че освен простащина, прилагат и ниЗки хватки за поръчково оклеветяване. Мерзавци.

Който не може да контролира езика си, езика му контролира него. Такива се превръщат в това, което най-често споменават.
Поздрав. Видях андрей какво е написал срещу теб.
Описал е себе си.

Факт. Именно себе си е описал. Вмир може да обясни как безработен, какъвто претендира, че е, тъне в охолство. Явно заработва чрез такива като мен:)
цитирай
7. get - - Демографе, позволи ми да не се с...
04.06.2016 11:29
- Демографе, позволи ми да не се съглася с условието, което ти вкарваш чрез заглавието на поста си:
"Ние правим езика и езикът прави нас." ... Защото?

- Езикът ни е НАСЛЕДСТВОТО ОТ ДЕДИТЕ - Той се характеризира с лексиката и правилата(граматиката) по които се организира(синтагма-стъкмява:))) тази лексика - Вече РЕЗУЛТАТА от първите ТРИ е живата ни РЕЧ!

- Тоест в СЛУЧАЯ - По правилна е употребата на Понятието: РЕЧ//РЕКА ... Думам=Рекох(ти :))! ... само не го обърквай с маргинализираната форма РЕКАТЕ ... приета за гръцка, защото в тълковните речници - същата най-вече означава - Викане/Врякане ... това последното е присъщо на РЕЧТА при опонентите ти ... които ти вече си изброил - преди мен - и които поради емоционалните си и НАЙ-ВЕЧЕ на база: когнитивно-интелектуалните "бели петна-дефицити" ... КОМПЕНСИРАТ същите с Реване-Викане/Врякане-Крякане :)) !

- Поздрав!

цитирай
8. demograph - Хаха..благодаря. Приемам. Смених заглавието.
05.06.2016 19:36
get написа:
- Демографе, позволи ми да не се съглася с условието, което ти вкарваш чрез заглавието на поста си:
"Ние правим езика и езикът прави нас." ... Защото?

- Езикът ни е НАСЛЕДСТВОТО ОТ ДЕДИТЕ - Той се характеризира с лексиката и правилата(граматиката) по които се организира(синтагма-стъкмява:))) тази лексика - Вече РЕЗУЛТАТА от първите ТРИ е живата ни РЕЧ!

- Тоест в СЛУЧАЯ - По правилна е употребата на Понятието: РЕЧ//РЕКА ... Думам=Рекох(ти :))! ... само не го обърквай с маргинализираната форма РЕКАТЕ ... приета за гръцка, защото в тълковните речници - същата най-вече означава - Викане/Врякане ... това последното е присъщо на РЕЧТА при опонентите ти ... които ти вече си изброил - преди мен - и които поради емоционалните си и НАЙ-ВЕЧЕ на база: когнитивно-интелектуалните "бели петна-дефицити" ... КОМПЕНСИРАТ същите с Реване-Викане/Врякане-Крякане :)) !

- Поздрав!


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7962867
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол