Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2016 15:28 - Росен Плевнелиев разказа играта на страхливците от Брюксел
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2142 Коментари: 9 Гласове:
2

Последна промяна: 08.06.2016 15:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Плевнелиев пред ЕП: Кремъл дестабилизира ЕС, не трябва да се допуска нова ялтенска конференция "Поколението, което разруши Берлинската стена, издига нови граници в сърцето на Европа"     image  

 

 
image image image image image
 

"Надявам се, че не сме на прага на нова Студена война, но сме изправени пред студен мир и повратна точка бяха събитията в Украйна.

Руският президент често говори за сфери на влияние на "великите сили", дали не сме изправени пред нова ялтенска конференця. Ако Западът допусне това, би било исторически срам".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в реч, произнесена от тържествената трибуна на Европейския парламент в Страсбург

Плевнелиев говори за предизвикателства пред ЕС и на няколко пъти бе прекъсван от аплодисменти.

"Мирът и свободата днес са подложени на изпитание, световните и местните сили не успяват да предотвратят и решат рекордния брой конфликти. Поколението, което разруши Берлинската стена, днес издига нови граници в сърцето на Европа", каза той.

Плевнелиев посочи, че Кремъл се опитва "да ни противопостави и да дестабилизира ЕС, да всее съмнение в сърцевината на европейския проект, да срине основите на Общността - единството, съпричастието и върховенството на закона".

 

"Москва започна широка пропагандна операция в Европа, която разпространява послания за недоверие, а не за ценности.

Целта е да бъде сринато доверието на европейците, а това е най-голямата заплаха. Така се отварят вратите за духовете на миналото - национализма, популизма, "великите сили", сферите на влияние, надделяващите над принципите интереси. Изглежда, че успяват, а ние сме в застой, като поставяме спирачка на разширяването на ЕС и на Шенген, например", заяви държавният глава.

По думите му ЕС трябва да покаже характер и да защити проекта.

"Веруюто на мъдрите политици са модернизацията, образованието, даването на път на дипломацията, а не на битките.
Ако нямаш верую, имаш нужда от война и удобен враг. Държавите могат да бъдат лесно дестабилизирани от мощен съсед, но могат да бъдат повторно изградени само от хората, не от "велики сили".

Прозорливите политици не се стремят към завземането на земите на съседа и промяната на граници, а към осигуряването на образование и напредък за собствения си народ, към създаването на свободни общества", посочи Плевнелиев.

"Събитията в Украйна напомниха, че "достиженията на човечеството не са даденост ...

Не искахме нова война в Европа, но за съжаление днешните събития в Украйна са война. За мен, за нас,

Крим е Украйна и Украйна е Европа", посочи Плевнелиев.

Той призова за спешна отмяна на визите за украински граждани.

"Ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху нашето бъдеще. Мирът не е даденост и е задача на всеки да се бори за него и да го защитава. Мирът не е само липсата на война, а човешките права и върховенството на закона", отбеляза държавният глава.

Той даде за пример българския революционер Гоце Делчев, мечтал за свят, в който народите се противопоставят единствено на полето на културата, науката и познанието. "Не трябва да позволяваме Европа да изпада в криза на духа, където отсъстват съпричастността и ценностите. Независимо дали става дума за миграцията или санкциите срещу Русия, трябва да бъдем обединени, защото сме семейство", заяви президентът.

"Трябва да дадем път на принципите, а не на интересите. Необходимо е време за възстановяване на равновесието в новия многополюсен свят.

Трябва да подкрепяме водачи, които разбират, че различията се решават по мирен път, а не с войни и пропаганда", допълни държавният глава.

Той заяви още, че е горд проевропейски президент на проевропейски народ.

"Българите се гордеем, че сме стожер на стабилността и двигател за положително развитие на Югоизточна Европа. България показа, че е лоялен партньор в добри и в тежки времена, защитава външните граници на ЕС професионално и ефективно. Нашата страна е съпричастна с бежанците и предоставя закрила на онези, които отговарят на изискванията. България изпълнява своите отговорности и задължения, затова трябва да бъде приета в Шенген възможно най-скоро, това е в интерес на общоевропейската сигурност", призова Плевнелиев.

По думите му Балканите днес са на предна линия в защитата на Европа.

"Иска ми се един ден да бъдат на предната линия на търпимостта и мирното съвместно съществуване. Като български държавен глава заявявам, че искаме границите да паднат, а не да бъдат премествани. Искаме да бъдем приятел с всички", посочи държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му би било историческа грешка, ако Балканите бъдат оставени без нашата подкрепа и под влиянието на бивши империи.

"Всички предсказания за разпад на ЕС са погрешни", заяви още Плевнелиев.

"Президентът Желю Желев казваше, че демокрацията се лекува с повече демокрация. Убеден съм, че ще решим настоящите предизвикателства, без да отстъпваме от ценностите си. Не трябва да отлагаме решенията за следващото правителство или следващото поколение", призова президентът.

Той каза още, че историята показва, че всичко, което сме постигнали, може да бъде загубено, ако не полагаме постоянни усилия.

"Повече от всякога днес има нужда да възстановим убедеността, че европейският проект няма алтернатива. Европа днес поставя повече въпроси, отколкото дава отговори. Много от проблемите пред нас са с европейски корен - социално изключване, маргинализация, недообразованост, недобър диалог между вероизповеданията. Това създава почва за радикализация. Тероризмът изниква там, където липсва образование.

Популистите и националистите ни призовават да изберем между ценностите, завещани ни от основателите на съвременна Европа, и сигурността на нашите граждани. Избираме и двете, защото между тях няма противоречие. Имаме нужда от съвременен патриотизъм, а не от агресивен национализъм", заяви президентът.

Той за пореден път призова да не се допуска "Европа на една или няколко скорости", защото това поражда съмнения в европейския проект и е намек за неравенство.

"Бъдещето на Европа зависи най-вече от усещането ни кои сме ние, от това да не забравяме големите идеи и да виждаме цялостната картина.

Основателите на ЕС знаеха, че войната повече няма да бъде възможна, ако народите се обединяват все повече в сътрудничеството. България винаги е била слаба, когато е била сама. Днес България е силна като част от ЕС и НАТО. Въпросът е къде искаме да бъдем през 2030 или 2050 година. Дотогава ще сме решили въпросите с миграцията, банковите кризи, задлъжнялостта. Ще ми се да продължим да мечтаем и да правим история, както бащите на ЕС.

Да включим двигателя на сближаването - с процеса на разширяване на ЕС, с по-съгласувана европейска политика в областта на външните работи, отбраната и сигурността, с енергиен съюз, единен пазар. Ако нямаме верую, някой ще ни предпочете за съперник.
Ако спрем да правим история, някой друг ще я направи вместо нас", отбеляза в словото си българският държавен глава.

 

 




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Великолепна реч!
08.06.2016 15:41
Браво на него- това е първият, единственият достоен президент на страната ни след промените. Всички други бяха или комуняги, или глупаци и негодници.
цитирай
2. kolevn38 - Браво на Росен Плевнелиев!
08.06.2016 17:46
Страхотна реч!
цитирай
3. blackpredator - хохох
08.06.2016 18:11
„Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна – бях на площада и бях на митинга.”
цитирай
4. ok3223 - Тоози е четеца само ...
08.06.2016 19:56
Прочел е написаното от други ... чиято пионка е.
А мижитурката остава и преди и след слизането от сцената ... мижитурка.
А ТОЗИ Е КЛАСИКА ...
цитирай
5. demograph - А ти къде беше мушморок
08.06.2016 21:14
blackpredator написа:
„Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна – бях на площада и бях на митинга.”

Аз също бях на площада пред НС. Ти къде беше?..в руското посолство.
цитирай
6. demograph - Понеже не Путин, а сам той е писал речта си, затуй съскате..
08.06.2016 21:16
ok3223 написа:
Прочел е написаното от други ... чиято пионка е.
А мижитурката остава и преди и след слизането от сцената ... мижитурка.
А ТОЗИ Е КЛАСИКА ...

цитирай
7. apostapostoloff - Путьо и неговите измекяри в България
09.06.2016 05:37
пикаят газ. Те много скоро ще серат пирони!
цитирай
8. vencivaleri1951 - По принцип не говоря против президента като институция
09.06.2016 07:46
Днес президентът ни обаче надхвърли всичките ми очаквания от него. Говореше сякаш бе президент не на най бедната и най бързо топящата се нация в ЕС/а и извън него/ а като лидер на просперираща и лидираща световна сила. Уредил вече нашите визи за Северна Америка например взе да урежда и украинските. Чудя се кой му пише речите и не се усеща ли президентът наш че почти зад всяко изказване се виждат нашите родни планини в Колорадо:) Да нямало пак Ялта.
А наясно ли е президентът наш каква би била съдбата на Б-а без Ялта? Ако и услужливо да се крият последните години дебатите около мира след ВСВ то президентът наш има възможност да прочете за какво е идела реч. Какво са искали за нас като наказание французи и англичани Защото Неврокоп, а и Благоевгладско нямаше да бъде в България както и Бунарджика с омразния му "Альошка" щеще да е границата ни с Гърция. Знаем кой и защо запази България в предишните си граници , като и дори излезе на плюс с анекса на Дабруджа.
Добро ненаказано няма и речта на президента наш потвърди за кой ли път тази истрадана най-вече българска истина.

И ако някой може да формулира какво е смисловото значение на

"евроатрантически ценности"

Впрочем убеждавам се колко много Борисов разбира от избори. Беше ли пуснал Плевнелиев на избори щеше сам да си сложи ските по нанадолнището
цитирай
9. get - - Отново се изказвате НЕПОДГОТВЕН по въпроси дали ОТРАЖЕНИЕ НА ЦЯЛА ЕПОХА в историята ни ... ?
13.06.2016 18:08
vencivaleri1951 написа:
Днес президентът ни обаче надхвърли всичките ми очаквания от него
...
А наясно ли е президентът наш каква би била съдбата на Б-а без Ялта? Ако и услужливо да се крият последните години дебатите около мира след ВСВ то президентът наш има възможност да прочете за какво е идела реч. Какво са искали за нас като наказание французи и англичани Защото Неврокоп, а и Благоевгладско нямаше да бъде в България както и Бунарджика с омразния му "Альошка" щеще да е границата ни с Гърция. Знаем кой и защо запази България в предишните си граници , като и дори излезе на плюс с анекса на Дабруджа.
Добро ненаказано няма и речта на президента наш потвърди за кой ли път тази истрадана най-вече българска истина.

...
Впрочем убеждавам се колко много Борисов разбира от избори. Беше ли пуснал Плевнелиев на избори щеше сам да си сложи ските по нанадолнището


... на нас БЪЛГАРИТЕ!?
- Защото КАКВАТО БЕ ЯЛТА - такава бе и следващата я, МАЛТА!!? С допълнението, преди Ялта бе Техеран ... а преди него Лондон (1942 г.) ... а по преди Лондон бе пакта "Молотов-Рибентроп" ... все същият дележ на "света" и решаване съдбата на "малките" без тяхно знание и участие от "великите"!
- Именно поради това което съм маркирал ПО-ГОРЕ е от значение не само РЕЧТА на Плевнелиев а и членството ни в Европейският ... а не както на вас ви се иска "Евразийският" съюз - последното ЯВЯВАЩО СЕ една пропагандна фикция - с цел отново да оневини АЗИАТСКАТА ПО МАНТАЛИТЕТА си Руска ... Съветска ... или пост-Съветска политика!!

- Ако не съм бил достатъчно разбираем прочетете при "класика" на "пролетариата" ОПРЕДЕЛЕНИЕТО - Какъв социален тип се явява така наречената от него "азиатска форма на "държава"? ... и може ли В една такава държава - да се строи социализъм - Четете другарю ВВ 51 - защото теоретично-идеологически ви пропуски са непростими за един праволинеен марксист-ленинец а по силата на това и СЪВЕТОФИЛ - Защото дайте да се разберем, СЛЕД ВОСР държавно-правният субект Россия ЛИПСВА :)))!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960399
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол