Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2016 17:27 - Мои неуважаеми патриоти, русофил съм аз - вие сте путинофили
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 612 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageНеуважаеми патрЕоти,

долният чифут Роберт Леви има в рода си Ботев четник, член на привременното правителство в Панагюрище от 1876, боен пилот от военновъздушните на НЦВ сили. Бихте ли се похвалили с вашите родове, моля?

Освен това представям и помагам на български поети, популяризирал съм историята, природата и културата на България (ама истинската култура, не тази на министъра) навсякъде, където мога, включително като сценарист.

Никога не съм вял друго знаме освен българското. Вие като патриоти защо веете чужди знамена - тайна великая ест.

imageКсенофобският коментар, който провокира този текст. 

ПАРАВОЕННИ НАПАДНАХА ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ "НОЩНИТЕ ВЪЛЦИ" НА ПУТИН

Искам да ви кажа и за момчетата, които нападнахте - Иван Панчев е програмист, Иво Дошев - бизнесмен. Двамата са допринесли за БВП на България повече от всички вас взети заедно. И да ви споделя под секрет - пребиването на беззащитни хора не е патриотично. То е просто Фашизъм.

Сега да поговорим за русофобите, които трябва да умрат.

Аз познавам и обичам:

Руската поезия - от Ломоносов през Пушкин, Лермонтов, Пастернак, Ходасевич до най-съвременни поети като Дмитрий Пригов;

Руската литература от "Повесть временных лет" (знаете ли какво е това?), през Гогол (винаги, когато се регистрира в хотел в чужбина, в графата "националност" пише украинец), споменатите Пушкин и Лермонтов, Тургенев, Толстой (впрочем аз познавам трима писатели с тази фамилия - Алексей Константинович, Лев Николаевич и Алексей Николаевич. Вие колко?), Достоевски, Булгаков, Зошченко, Анна Ахматова, Марина Цветаева, та до най-съвременните представители.

Впрочем един списък ще ви дам: Сергей Есенин, прекрасен поет. Обесил се на 30 години, защото е ненавиждал социалистическа Русия; Владимир Маяковски - застрелял се на 36, защото престанал да вярва в революцията, на която е отдал целия си живот и талант; Исак Бабел (долен чифут) - разстрелян на 45, последният му роман е унищожен от КГБ; Велемир Хлебников - умира от измръзване на 37. В родната му Русия стиховете му не са издавани половин век; Борис Пастернак (и той долен чифут), нобелов лауреат за литература, дълги години не може да публикува нищо, освен преводи на Шекспир, умира, когато е подложен на всенародно оплюване, именно заради нобеловата награда (хайде кажете за кое произведение); Михаил Булгаков - умира на 49, след като му е забранено да публикува.

Главните му произведения, сред които "Майсторът и Маргарита", са издадени повече от 40 години след смъртта му; Михаил Зошченко, изключен от Съюза на писателите, оставен без препитание. Така и не дочаква реабилитация; Осип Манделщам (я, още един чифут - много бе) - умира на 47 в сталински лагер. Последните му стихотворения са публикувани 30 години след смъртта му; Олег Куваев - през 1980 получава голямата награда на СССР за роман, но посмъртно - полярният геолог и писател Олег Куваев се застрелва на 40 години.

Това, любими мои русофили е мартиролог (ако тази дума е сложна за вас, потърсете в Гугъл, стига да не берете билки, разбира се).

Хайде да си поговорим за кино. Колко филма има Тарковски? А Марк Захаров? Сергей Соловьов? Александър Рогожкин? Андрей Кончаловски? Дори любимият на Путин Никита Михалков - знаете ли за кой филм каква награда е получил?

Няма да ви питам за художника Суриков, няма да ви питам кои са передвижниците, няма да ви питам кой е изрисувал Московското метро, изобщо няма да споменавам Ернст Неизвестни, още по-малко митките.

Аз обичам руската музика (е, Глинка не ми допада особено) - Чайковски, Прокофиев, Рахманинов, Скрябин; да ви кажа, че терминът "Могучая кучка" не означава могъщата кучка, а нещо съвсем друго; винаги съм харесвал и Шостакович (знаете ли, че Сталин се е опитвал да го учи как да прави музика? Сталин - Шостакович. :) ).

Но понеже вие класическа музика не слушате, дали да ви питам за руския рок? Ама не за любимата група на Путин "Любэ" - признавам никога не са ми харесвали, - ще ви питам за "Кино" (кой е Виктор Цой?), за "Аквариум", за "Зоопарк", за "Популярная механика", ДДТ, "Звуки Му", "Крематорий", "Адо", "Машина времени"... О, списъкът ми може да е безкраен, ама вие сто на сто знаете само "Любэ".

Не, мои мили и неуважаеми - русофил съм аз. Вие сте путинофили. И като такива, макар да не знаете руски, ще ви поздравя с едно стихотворение на великия Михаил Юриевич Лермонтов:

Прощай, немытая Россия,
Страна рабов, страна господ,
И вы, мундиры голубые,
И ты, им преданный народ.

Быть может, за стеной Кавказа
Укроюсь от твоих пашей,
От их всевидящего глаза,
От их всеслышащих ушей.*

----

*Прости, немита Рус, с години,
страна на господар и роб,
и също вий, мундири сини,
народ, ти предан им до гроб.

Дано ме скрият върховете
в Кавказ от твоите паши,
от техните очи проклети
и всичко чуващи уши.

(Превод Иван Теофилов)
clubz
 РОБЕРТ ЛЕВИ

Този текст е написан от Роберт Леви във фейсбук по повод антисемитски коментар след инцидента в Бургас. Там се биха русофили и протестиращи срещу "Нощните вълци". "Мачкай долната чифутска сган. Жив русофоб не трябва да остане! Хазарска чума", гласи постингът. Авторът е завършил българска филология;  културология, специалист по културна и социална антропология и история на българската култура, сценарист на документални филми. Автор е на поетични книги.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7978010
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10327
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол