Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2016 16:54 - НАТО обяви Русия за агресор...ами сега?!...Ще трябва да тролим, че НАТО е окупирал Крим.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1545 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 10.07.2016 17:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  НАТО обяви Русия за агресор За пръв път от десетилетия алиансът силно втвърди курса към Москва  

За пръв път от десетилетия насам НАТО силно втвърди тона към Русия, като за втори път след срещата в Уелс през 2014 г. определи в пряк текст Русия като агресор. Това стана с официалното комюнике на организацията след приключването на срещата на върха във Варшава.

Огромна част от него е посветена на отношенията с Русия, като тонът на лидерите на държавите членки е изключително твърд. В него пактът заявява на Москва, че няма да се върне към "обичайния си бизнес" в отношенията с нея, докато тя ясно не покаже, че е променила подхода си.

Агресията на Русия е провокация към НАТО

"Агресивните действия на Русия, включително провокативните военни действия в периферията на територията на НАТО и демонстрираните от нейна страна намерения да изпълни свои политически цели чрез заплаха с и използване на сила, са източник на регионална нестабилност, представляват фундаментално предизвикателство към Алианса и увреждат евроатлантическата сигурност, а също и заплашват нашата дългосрочна цел за единна, свободна и мирна Европа", се посочва в комюникето.

Коментарът на руските действия е в контекста на заключението на лидерите на алианса, че е налице "дъга от несигурност и нестабилност" в периферията на НАТО. Предизвикателствата за сигурността идват от изток и запад, от държави и недържавни субекти, от военни, терористични, но и от кибер и хибридни атаки, се посочва в документа.

Русия е предизвикателство №1 пред алианса

Русия е посочена първа поименно като пример за въпросните заплахи за сигурността. На второ място е ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка, а на трета позиция са действията на "Ислямска държава". Четвъртото предизвикателство пред НАТО е мигрантската и бежанската криза.

"За повече от две десетилетия НАТО се стремеше да гради партньорство с Русия, включително чрез механизма на съвместния Съвет НАТО – Русия. Докато НАТО спазва международните си ангажименти, Русия наруши ценностите, принципите и ангажиментите си, което подкопава отношенията между НАТО и Русия, очертана в документите от 1997 г. и 2002 г., разрушава доверието в сърцевината на нашето сътрудничество и предизвиква фундаменталните принципи на глобалната и евроатлантическата архитектура на сигурността", се посочва в комюникето.

В комюникето са изброени дестабилизиращите действия на Русия, които включват незаконното анексиране на Крим, нарушаването на суверени граници със сила, умишлената дестабилизация на Източна Украйна, мащабните военни учения и провокативни военни действия в близост до границите на НАТО, включително в Балтийско и Черно море и Източното Средиземноморие, "безотговорната и агресивна" ядрена реторика и военна концепция, а също и нееднократните актове на нарушаване на военновъздушното пространство на НАТО. Списъкът се допълва и от военната подкрепа на Москва за режима в Сирия, както и използването на военното си присъствие в Черно море за влияние върху Източното Средиземноморие.

Засилването на източния фланг е заради Русия

В отговор на политиките на Русия лидерите на алианса подчертават, че за засилили политиката си на сдържане и отбрана чрез увеличаване на присъствието си на източния фланг. Алиансът обяви, че ще разположи четири нови батальона с между 800 и 1000 военнослужещи в Полша, Литва, Естония и Латвия.

Сътрудничеството с Москва остава прекратено

От комюникето на НАТО става ясно също, че организацията ще продължи преустановяването на "цялото гражданско и военно сътрудничество с Русия", което бе прекратено след анексирането на Крим.

Лидерите на алианса изтъкват, че решенията, които са взели на срещата във Варшава, не могат да се тълкуват от никого като противоречащи на Основополагащия акт между НАТО и Русия.

Остава възможността за политически диалог

В същото време НАТО остава отворена за политически диалог с Русия, подчертават лидерите на организацията.

"Комуникацията с Русия ни позволява да изразим ясно позициите си, като първата тема в нашия дневен ред е кризата в и около Украйна", посочват лидерите на НАТО. Организацията остава отворена за "периодичен, фокусиран и съдържателен" диалог с Русия.

"Алиансът не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия. Но няма да правим компромиси с принципите, на които се крепи нашият алианс и сигурността в Европа и Северна Америка", се посочва още в комюникето.

Нормализация е невъзможна преди смяна на подхода на Москва

В същото време, докато Русия не направи "конструктивна промяна" в подхода си, алиансът не може да се върне към "обичайния си бизнес" в отношенията с Москва, се посочва още в комюникето.

Базовите въпроси за алианса са ситуацията в Украйна и по-специално спазването на Минското споразумение, а също и милитаризацията на Крим.

НАТО подчертава, че стратегически за него са районите на Балтийско море, Черно море, Северният Атлантик и Средиземно море. Въпреки че отложи решението си за засилване на присъствието си в Черно море за есента, алиансът прокламира, че ще увеличи сътрудничеството си в региона с Украйна и Грузия.

Тодор Тагарев: Русия е определена като потенциален агресор

"За първи път от десетилетия Русия е посочена много ясно като потенциален агресор, като страна, която нарушава и действа срещу установената европейска архитектура за сигурност, срещу своите близки страни и има провокационни действия спрямо страни-членки на НАТО", коментира пред БНР военният експерт проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната и настоящ директор на Института по отбрана.

По думите му предстоящият Съвет НАТО-Русия няма да постигне конкретни решения, но показва добрата воля на НАТО да търси и политически диалог.

Според експерта четирите мултинационални батальона в Прибалтика могат да имат много голям принос, за да възпрат евентуални провокативни действия от страна на Русия.

"Въпросът при съвременните заплахи и начин на действие, който обозначаваме като "хибридна заплаха", или "хибридна война", не е да имаме голям брой военнослужещи или тежко въоръжение, а да може да се реагира бързо. Самото наличие на съюзници от Съединените щати, Великобритания, Канада и Германия на територията на Балтийските страни и Полша вече е много ясен индикатор, че каквото и да се случи, много бързо ще бъдат задействани механизмите на член 5-ти и няма да има никакво колебание от страна на НАТО", каза Тагарев.

Приказките за демилитаризиране на Черно море са крайно несериозни

Тагарев е силно скептичен към предложението на премиера за превръщането на Черно море в демилитаризирана зона.

"Не ми е известен случай в историята, когато при наличие на някакво напрежение между две страни или група страни едната да е решила да се разоръжи и така да е гарантирала своята сигурност. Няма такъв случай в историята. Това може би звучи добре, но за да се случи такъв процес, трябва да има желание на всички страни, които имат отношение към региона. В момента това, което виждаме абсолютно категорично и ясно е, че Русия инвестира огромни средства, за да милитиаризира в много висока степен Кримския полуостров", каза още експертът.

Относно липсата на конкретни решения за Черно от срещата във Варшава, бившият министър изтъкна, че въпросът не е оставен "встрани".

По думите му поради активната позиция и търсене на решение от страна на Балтийските страни и Полша, намирането на решение е в по-напреднала фаза, докато в Черноморския регион, се признава важността му, признава се, че има възможност за насочване на миграционни потоци, но остава да бъде намерено решение за разработване на съответните планове, но и това ще стане.

Русия: Очакваме разяснения от НАТО

Русия очаква подробни разяснения от НАТО по отношение на засилването на присъствието на алианса по всички флангове по време на предстоящото на 13 юли заседание на Съвета НАТО-Русия на ниво постоянни представители, се казва в изявление на руското външно министерство от 10 юли. Особен интерес за ведомството представлява планът на Финландия за повишаване на авиационната сигурност в Прибалтика.

"НАТО концентрира усилия за "сдържане" на несъществуваща "заплаха от Изтока", се казва в съобщението на руското МВнР. Според него НАТО все повече се откъсва от същинската си цел да защитава държавите членки и се ориентира към несъществуващи заплахи вместо да се бори с тероризма.

НАТО съзнателно пренебрегва дългосрочните последствия и рисковете за цялата система на евроатлантическата сигурност като ускорява реализацията на противоракетния щит в Европа, посочва още ведомството.

В същото време през първия ден на срещата във Варшава руски военни показаха на журналисти от различни държави новите си военни фрегати в Черно море и обявиха, че до 2020 г. ще пуснат в действие общо 6 подобни мореплавателни съда.

Руските медии: Има противоречие между изказвания и документи

"Практическите решения от срещата във Варшава, отразени в нейните заключителни документи, прозвучаха в остър дисонанс с многобройните призиви за диалог с Русия в изказванията на болшинството от европейските лидери", коментира руската агенция ТАСС. Именно разминаването между изказванията и заявеното в документите кара руските анализатори да считат срещата във Варшава за една от най-противоречивите за последните години.

Според председателят на комисията по международните въпроси на руската Държавна дума Алексей Пушков повишеното внимание към Русия от страна на НАТО е опит да се оправдае съществуването на алианса, който изчерпал полезността си след края на Студената война.

"Така наречената руска агресия е измислена заплаха. Русия не заплашва нито една страна членка на НАТО, а опитите да се обясни ситуацията в Украйна с действията на Русия - това вече са опити да се създаде изкуствена заплаха", коментира Пушков.

Според медиите в Москва обещанието на НАТО да следи внимателно ситуацията в Черно море, Балтийско море, Средиземно море и Северния ледовит океан показва сериозното недоверие между Русия и НАТО.

НАТО решителна и срещу ИДИЛ

В комюникето на НАТО се изтъква още ключовата роля на Глобалната коалиция за противодействие на "Ислямска държава" (ИДИЛ). Според лидерите на НАТО терористичната групировка губи територия, контрол върху стратегически маршрути за доставки и ресурси, а също и лидери, бойци и последователи.

НАТО признава, че ефективната борба срещу терористичната организация е възможна единствено при легитимно правителство, действащо в Сирия, но се подчертава необходимостта от бърз политически преход в страната. Терористичните актове в Европа през последните месеци са наречени "страхливи".




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. demograph - Западът е бавен като слон, Путин е бърз като хиена
10.07.2016 17:11
Поради естеството на демократичния свят, на Запад решенията се вземат след преговори, гласувания, съгласувания и т.н. 'лигави" процедури. Затова всичко се случва бавно, мудно, чак "досадно"закъсняло..слонска му работа.
При диктаторите като Путин, нещата стават бързо, светкавично, впечатляващо,изпреварващо..той командва, захапва, а парламентът одобрява с възторг на секундата, може и постфактум..кучешка работа.
Но, когато слонът тръгне, няма спиране....а кучетата да си лаят и да квичат.
Никой не ги е карал зорлем да лаят срещу влака.
Преди година и половина описах кое как ще стане. И то стана, не защото съм пророк, а защото познавам методиката на вземане на решения в демократичния свят.
Слонът днес само се изправи и изтръси от прахоляка. Тепърва ще вдига хобот и ще мачка...да му мислят хиените.
цитирай
2. staler - доста наивен прочит на събитията. . ...
10.07.2016 18:48
доста наивен прочит на събитията....от военна гл т. мерките на нато за "сдържане" на русия са смехотворни---опитите на хегемона,сащ,да я обхванат по границите и с марионетките си--грузия,турция,българия,румъния,украина,полша,балтииските лилипути...завършиха с частичен успех,приличащ по скоро на провал---на главния фронт в украина ,конфликта беше замразен и то единственно по волята на н.в. путин.....ако се стигне до твърд вариант,за колко време опълчението ще приеме неколко десетки хиляди отпускари доброволци от руската армия и къде ще се премести фронтовата линия?.....контингентите от по сто и кусур танка с по две-три хиляди юессолджъри има единственно политически възпитателен прицел насочен към местните марионетни елити известни с безпринципната си поврътливост.....на сирииския фронт---същата работа...асад требваше да е публично ебан,заклан и забравен още по времето на шистовия пик в уса,а газът от катар по труба през сирия да захранва щастливите европеиски потребители...защо се изтегли руската авиация?временно--до приключване на пясъчните бури,защото идил бяха снабдени и обучени да боравят с ракети/преди дни руски въртолет,беше свален с такава/...какви са козовете на путин при опит за окончателно решение в региона на наште приятели?стоят там едни шиити-иранци и чакат с нетърпение едни доставки на военно оборудване,заради които нетаняху напраи пътеки по килимите в кремъл....глобално погледнато---забравете...пълномащабния конфликт ще е ядрен и неандерталците на следващата цивилизация ще живеят в сибир...
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Дните на ватниците са преброени -
10.07.2016 23:24
усмърдяха цял свят на партенки и самогон.
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Славиози
11.07.2016 18:09
- Вуте бе, верно ли Натото щело да нападне Русия, бе? - зарадвала се Пена.
- Ех, Пено - въздъхнал тъжно Вуте, - де да беше верно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7962692
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол