Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2016 18:55 - Идва голямото изпитание за путинофилите
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1565 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Евгений Тодоров
За прехода


Очевидната деградация на блог бг – поне като интелектуално ниво, сигурно има различни обяснения. Едно от тях обаче ми се изясни от коментарите след последните ми постинги, както и след проследяване дейността на техните автори и на техните  съмишленици.

Група путинофили /не обичам етикетите, но не мога да избера по-точна квалификация/ си признава, че като наказателна бригада преследва „мислещите” блогъри и гледа да ги прогони. Не без успех. Не си го измислям – прочетете коментарите след предишния ми постинг.

Какви войни и драми се развихрят в блогосферата е сигурно последният проблем на България.

Но все пак човек може да получи известна допълнителна информация, върху която да размишлява.

Путинофилията е нов етап на русофилията, дали е по-висш е много спорно.

Традиционната русофилия включва преклонение пред  културата и страданията на руския народ, тя не изключва уважение и към света на запад от нашите ширини.

Истинският путинофил със сигурност не обича да чете  Достоевски, Гогол и Тургенев, защото го е страх да не намери там неща, които да го накарат да мисли. Например обобщения от типа "Руснакът е най-големият и най-нагъл лъжец в целия свят." /Тургенев/.

Путинофилията е продължение на онзи клон от русофилията, който е свързан на първо място с преклонението пред по-големия брат и към една система, която поставя на мястото си всеки, който се прави на „мислещ”, и в същото време е алтернатива на „гнилия Запад” с неговите вредни свободи, а напоследък представян най-вече като свърталище на „еврогейове”.

Това не е една непрекъсната линия, защото по времето на Горбачов и Елцин бащите на днешната путинофилия бяха силно разколебани. Те мразеха Горбачов повече, отколкото техните наследници мразят днес Меркел, Обама и Плевнелиев взети заедно.

С идването на Путин всичко си дойде на мястото. Освободените от перестройката дисидентски гласове бяха натикани в ъгъла. Или бяха превъзпитани.

Русия отново стана велика страна, а руското оръжие, особено секретното – непобедимо.
Само че тези, които днес тържествуват,  не подозират какво изпитание им предстои.

Безспорно путинофилията и туркофобията са като две страни на една монета.
Безспорното доказателство е Волен Сидеров.

И ако една партия или личност показва на светлината само едната страна на своята монета, а крие другата, това е само от страх да не го сравнят с лидера на Атака и обявят за негов епигон.

Тази монета е най-ценната валута у нас. Нейната стойност е свързана директно с фундамента на нашата държавност.

А фундаментът на днешната ни държава е безспорно  т.н. „турско робство”. Наскоро отново имахме възможност да се уверим в това.

Измъкне ли се този фундамент или даже само да се преименува, тогава рухва – или поне така усещат  много  българи – цялата държава.

„Турското робство” е една безспорна фикция – поне от терминологична гледна точка, но на него е легнала следващата непоклатима каменна плоча  – за нашето Освобождение, дошло „на щиковете на руските богатири”.

Отделен въпрос е, че тези богатири са родени в робство, каквото по нашите земи не са могли и да си го представят.

След това идва следващата надстройка - митологията за Санстефанска България и Берлинския договор. Нашите братя ни дават една велика България, а вечно мразещите ни „велики сили” ни осакатяват.

На този непоклатим фундамент се крепи и днешна България. Измъкнем ли от него „турското робство”, веднага възниква въпросът: от какво точно тогава са ни освобождавали?

Прескачаме много години, през които страхът от това, което днес наричаме „неосманизъм”, ни караше да се въртим неспокойно в леглата си нощем, но като се сетехме за великата Червена армия – гарант на световния мир и защитник от натовските попълзновения, се успокоявахме и заспивахме спокойно. И сънувахме как ни пращат на екскурзия в Москва и как се снимаме пред Спаската кула и мавзолея на Ленин и Сталин с верния ни фотопарат „Смяна 2”

Стигаме до свалянето на руския самолет от турски самолет. По заповед от Вашингтон и със съгласието на Ердоган – както изглежда. Това ни разтресе повече, отколкото ако Америка беше хвърлила отново атомна бомба над мирен град.

Не можехме да повярваме – някакви турчоля ще улучат единица от непобедимата руска авиация, пред която „Пентагонът и Белият дом треперят”– както пише в путинофилските медии.

Хубавото в тази история обаче беше, че нещата си дойдоха отново на мястото.

И както каза един политик – тогава беше моментът да си оправим отношенията с Путин.

Само че сега е късно. Предстои среща на Путин с Ердоган. Историческа.

САЩ и Европа няма как да простят на турския президент това, което прави в момента. 

Няма да го простят не само ръководителите, но и обществата, които не могат да си представят, че в една страна ,която иска да бъде член на ЕС, може да се провеждат чистки в такъв размер, а тези, които мислят по различен начин, да бъдат обявявани за предатели.

Появи ли се в публичното пространство квалификацията „предател”/агент, шпионин/ като нещо нормално,  търсете веднага аналози в историята. И ще ги намерите при Сталин, в България след 1944 година, в Северна Корея, Куба, във времето на Милошевич и т.н.

Общото е, че това са страни и режими, които рано или късно поглеждат с любов към Москва. И получават адекватни чувства, защото Москва не страда от морални скрупули като защита на човешките права, въвеждане на смъртно наказание и т.н.

Москва винаги е имала нужда от разширяване на границите на своето влияние – ако ще да включва в него най-мракобесническия режим, защото това е част от строежа на „величието”, укрепващо империята.

Така че прегръдката между Ердоган и Путин ще бъде по-силна от всякога. По-силна от прегръдките на поредния властелин на Кремъл с поредния навлек, дошъл да си урежда изгодни доставки на нефт и газ. Или подкрепа за своята партия.


Пуснете в Гугъл „Ердоган - Путин”, натиснете на „изображения” и ще видите няколко много страшни снимки от предишни срещи. Казвам „страшни”, защото на тях турският президент стърчи с една глава над руския си колега и езикът на тялото му говори ясно, че той не трепери, както някои други държавни ръководители в подобна компания, а като че ли доминира - не само физически.

Тази очаквана дружба със сигурност ще разклати устоите на българската държавност. Ще означава ли, че приятелите на нашите приятели трябва да бъдат и наши приятели?

Ами ако Путин подкрепи по някакъв начин неосманизма? Ако продължи да строи джамии? Ще го разлюбим ли?

Никога!

Защото става дума за дружба, която ни е необходима „като слънцето и въздуха за всяко живо същество” – както беше казал един „вожд и учител на българския народ”.

Тази дружба – казват свидетели – накарала българските комунисти да посрещат едно време навлизащите в България хитлеристки войски с флагчета с пречупени кръстове. 

Става дума за времето, когато пактът „Молотов-Рибентроп” е в действие.

Дали не е време днешните путинофили да си готвят флагчета с полумесец и пешкири с лика на Ердоган – най-големия приятел на Путин?

 




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. 1997 - Ако
23.07.2016 21:27
Ако Русия може да повлияе на Турция, то Русия МОЖЕ ДА СТАНЕ ГАРАНТ ЗА СИГУРНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ от намеса на Турция в нашата политика, осъществявана чрез турското малцинство.
Тогава можем да напуснем НАТО, която досега беше такъв гарант и ето- отново Русия ще стане наш ОСВОБОДИТЕЛ.
цитирай
2. yoan2015 - Пак ли ще ни освобождават?... наивний мечтателю. И от що?
24.07.2016 13:10
1997 написа:
Ако Русия може да повлияе на Турция, то Русия МОЖЕ ДА СТАНЕ ГАРАНТ ЗА СИГУРНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ от намеса на Турция в нашата политика, осъществявана чрез турското малцинство.
Тогава можем да напуснем НАТО, която досега беше такъв гарант и ето- отново Русия ще стане наш ОСВОБОДИТЕЛ.

И още нещо, бай Венци каза преди време, че "Акото мирише"
цитирай
3. staler - слуги на двама господари---и?само ...
24.07.2016 17:28
слуги на двама господари---и?само дермоядец може да е доволен че сега путинофилите щели да се разтерзаят между империята освободителка и империята поробителка.....има основания да се предположи че съотношението ще е---40% на усахазария,40% на рашахазария,20%-на ердоган-местан агалар....за бат боико--коментатор от вечерната рубрика за новините от света..
цитирай
4. demograph - Да се гъзиш на двама комшии носи купища опасности - под ръка им си
26.07.2016 01:12
Няма по-добра поза, за човек без гащи, от тая да си показва задника на някой зад океана. Колкото и да е надарен, не може да те достигне.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961286
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол