Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2016 16:48 - Сънувам ли или вече сме в Евразия...
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3554 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 14.08.2016 20:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Урок по геополитика от Турция за България - хванете се за палците!

actualno.com
13.08.2016  

С Турция трябва да се опитваме да градим възможно най-добри отношения, с цената на всички да ни вземат главите. Голямата цел, която трябва да имаме, е Турция да третира България по различен начин от всички в Европа, да не влизаме в този конфликт. Ако Турция бъде обявена за "несигурна" държава, България става първата "сигурна" държава по мигрантския път – това означава всичко, което е задържано в Европа, да се върне в България или в Гърция. Смятайте 400-500 000 от Европа, ако бъдат върнати."" 

Коментар на редактора
Целият първи абзац от този текст е съставен от дословни цитати на българския премиер Бойко Борисов, с които той обясни защо потъпка Върховенството на правото в България и моментално предаде човек на режим, който е ясно на всички, че е диктаторски. В пространното си интервю пред Нова телевизия от вчера (12 август) Борисов обясни сегашната политика на България под негово ръководство основно заради географското ни положение.

Нямаше как при това обяснение да не си спомня за "Стратегическа дълбочина" на бившия турски премиер и дясна ръка на турския президент Реджеп Ердоган – Ахмет Давутоглу.
В този много поучителен труд за бъдещето развитие на Турция в международен аспект, Давутоглу изкарва т.нар. уравнение на мощта на една държава.

То е съставено от постоянни елементи (ПоЕ) и променливи елементи (ПрЕ), а (ПОЕ + ПрЕ) са умножени по стратегически светоглед (СС), стратегическо планиране (СП) и политическа воля (ПВ).

В постоянните елементи от мощта на една държава е включено географското положение. Другите такива елементи са историята, населението и културата. Променливите елементи са икономическият потенциал, технологичният капацитет и военните способности.

И тук идва въпросът – къде беше нашето стратегическо планиране, основано на стратегическия ни светоглед, за да може да подсилим икономическия си потенциал, технологичния си капацитет и военните си способности? Казано по-просто – какво трябваше да направим и не направихме, за да имаме по-силно уравнение на мощта, когато решихме да тръгнем по пътя към Запада? Трябваше да разчитаме на САЩ, на ЕС да свършат работата, която единствено ние трябва да свършим - така, както разчитахме на СССР 45 години ли?

В международната политика основен принцип е силата! Не международното право, което е пожелателно и винаги на второ място, когато стане наистина напечено.

Силният го уважават, слабият го тъпчат!

Това е положението по света открай време. На Балканите особено явно! Бойко Борисов е един от политиците, ръководили България след 1989 година. Нито един от тези, да не ги щадим, пълни държавнически провали, сред които личат имената на Андрей Луканов, Жан Виденов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и, разбира се, Борисов, не прояви стратегическо мислене, за да бъде България по-силна икономика и по-добре защитена държава!

Всеки един от тези политици гледаше на първо място собствения си интерес, без да осъзнава, че ще дойде време, когато ще трябва да сме силни – икономически, военно и технологично! За да ни има, за да не живуркаме с наведена глава и с молба сабя да не я сече.

В "Стратегическа дълбочина" Давутоглу дели държавите на тази планета на два вида – такива, които чертаят дневния си ред и такива, които се водят от начертан от друг дневен ред. За вторите бившият турски премиер пише: „ ... стават заложници на сложна и противоречива панорама, съставена от моментните отражения на начертания от другите дневен ред. Поведението им не е офанзивно и предприемчиво, а дефанзивно и безучастно.

Психологически са ориентирани повече към защитни реакции като „При криза не разчитайте на мен”, отколкото към настъпателно поведение от типа „Разчитайте на мен за решение”. Тези безлични държавици им е отредено да останат незабелязани”.

Звучи ли ви познато? Звучи ли ви като ежедневие? Звучи ли ви като българското ежедневие? Като вечно надупеното ни политическо, икономическо и социално ежедневие? Борисов живее в друг свят – негов си, едноклетъчен. Според него, за да се контролира обвинен в престъпление, обезателно трябва да е в ареста. Модерни методи като електронни гривни, които и това правителство прокламира и които се ползват за мерки като „домашен арест”, за да се установи контрол от МВР, от министерството, получаващо най-много държавни пари – тези иновации, това настояще в цивилизования свят, не минават през главата и устата на Премиера-Слънце. Той знае да действа като отпреди половин век. Той изостава фатално от напредъка на света. Той няма капацитета да е офанзивен, предприемчив, да поеме ръководна роля. Той е пасивен, стои в края на масата за преговори и няма как да наложи дневния ред, който е изгоден на България.

//И не само той! Всичките ни ГМО политици и държавници, като изключим находката Плевнелиев, са мухи еднодневки,които не само, че са партенки за нечия еднократна употреба, но и опляват трапезата на българската нация с яйцата на следващите какавиди на застоя и гниенето..//

По дяволите, той няма дори план „Б” – след като сам спря „Белене” в първия си мандат, сега ще строи, защото Русия ни осъди! Като спираше „Белене”, Борисов не беше ли помислил какво може да се случи? Нямаше ли вариант какво да правим, ако загубим арбитража? Или вариантИ?

Варианти, така че в дългосрочен план България да не е роб и да не си тъпче джобовете една клика, обслужавана от Втората световна война насам, включително и последните 25 години?

Как да очакваме от такъв, меко казано назадничав човек като Борисов, да е способен да мисли стратегически за бъдещето?!

Това е човек, който възлага проверки, освобождава и уволнява СЛЕД като белята е сторена. След дъжд – качулка, е казал народът.

И нека Борисов не плаши България как работата му може само ТОЙ да я върши. Със сигурност ТОЙ не може да я върши – доказателствата са стотици. Чакаме да станат хиляди ли? Милиони?

Да продължаваме – и някой хубав ден ще се събудим под някой Полумесец - с чук до него или без чук!

Стратегическият ни светоглед сега е точно такъв - избор между сърп и между чук. Има и трети вариант - и сърп, и чук.


Прочети още : https://www.actualno.com/actualno/urok-po-geopolitika-ot-turcija-za-bylgarija-hvanete-se-za-palcite-news_556419.html
© Actualno.com
..........................................................................................................
Но има и друг вариант - Ни сърп ни чук!! - Млечния път от звезди е знакът на българите от древността.
Но за това са нужни топки в гащите на някой български министър-председател!



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. andrei - Е нали не даваше и дума да се издума
14.08.2016 18:00
срещу Борисов?И преди съм ти казвал,че с всяка нова публикация се самоопровергаваш,без да се налага друг да ти опонира!
цитирай
2. podvodni - Ами, не сънуваш, а такива са реал...
14.08.2016 18:17
Ами, не сънуваш, а такива са реалностите, които, повярвай, не зависият от твоето лично неадекватно желание, независимо колко постваш. Защото не си фактор, а можеш да бъдеш само наблюдател.
Спомням си, че някъде в твой постинг коментирах, че Ердоган ще го втъква яростно до сливиците на ЕС, САЩ и НАТО. Че даже съм обяснил и защо ! Също така трябва да стане ясно, че на самият Ердоган му е пределно ясно, че е пионка и нищо повече в геостратегическа и политическа битка между две световни империи. Споко, САЩ не е империя, а само нейната силова структура. Ивперия е Британия или така наречен англо-саксонски свят или още по-размито - "цивилизован свят", в която ЕС никак не влизат нито в сметките, нито в нищо на англо-сакса. Просто е плацдарм и пионки.
Другата е ...... А познай коя е другата, хи-хи-хи!
В тази "игра" Турция заемаше важно място в плановете на англетата, но поради своят его-центричен манталитет непроменен през вековете, англо-сакса реши, че ще се освободи от Ердоган по същият начин по който се освободи от своите "стратегически приятели" Кадафи, Садам, Янукович, Милошевич и пр.
След преврата който му устроиха, и помощта която получи от Русия по неговото осуетяване, Ердоган имаше право да избира - или да остане верен на англо-сакса и да последва сътбата на "приятелите му" или да играе за Путин, но съхранявайки живота си.
Избра живота и членство в переспективният Евразийски съюз, но отново като марионетка което ясно го осъзнава. И като марионетка на Русия, му е дадена относително достатъчна свобода на действие към ЕС и англо-сакса в две направления - Европа и Близкият Изток.
И споко, непосредствена заплаха за нас не съществува, защото му е строго забранено да пипа балканите. Въпреки, че сме челанове на ЕС, то няма да бъдем засегнати от Ердогановият "гняв", защото сме запазена територия на Руски стратегически интереси за контрол над проливите. Поради тази причина мигрантската вълна ни заобикаля като дявол-тамян.
Защото "пътят на коприната" е нужно да бъде в мир.
цитирай
3. merlin68 - Добре, добре, автора на статията ...
14.08.2016 19:15
Добре, добре, автора на статията схваща, че нещата се зговнясват необратимо, само дето се опитва да прикрие някои от виновниците за това. В този смисъл материалчето от анализ се превръща в предизборен пасквил. Гледам доста виновници са изброени, но някак "случайно" са изпуснати титани на българското пропадане като Филип Димитров, Иван Костов и производната им пасмина събрана днес в РБ.
Друг пропуск на автора е, че до днес никой не "забелязваше" васалното ни отношение към Турция, само Сидеров и Симеонов се упражняваха по темата, в интерес на истината и Божидар Димитров на няколко пъти изостряше вниманието какво се случва там и май точно за това изхвърча от министерския пост. Сега когато Ердоган се извъртя от САЩ и ЕС, изведнъж тия дето не забелязваха започнаха да виждат, видяха зависимостта. Да тя е факт, но те я видяха единствено поради друга своя зависимост - тази от САЩ и ЕС. Турция изведнъж спря да бъде васал и те по-дребните васали се възмутиха и уплашиха от това.
И сега родните васали се опитват от позиция на страничен наблюдател да критикуват - чакали сме на САЩ, ЕС и НАТО да ни осигурят сигурност и не сме инвестирали в собствената си отбрана. Някак удобно за господарите си от САЩ и НАТО, автора пропуска да припомни, че България бе инвестирала много в сигурността си до 1990г. Имахме армия разполагаща със сравнително модерно оръжие и ракетни войски, чието предназначение бе точно това - да възпират неоосмански мераци. Ракетни войски първо, а след това и цялата ни армия бе унищожена именно по настояване на САЩ. Така, че да се не правят на луди негодниците стоящи зад статията, помним добре!
"находката Плевнелиев" - е тук вече се смях с глас. Всичките ни политици, без Костов разбира се не ставали, само Плевнелиев бил находка. Това ми прилича като да го е измислил Атанас Атанасов, или някой от същия вид. Когато един народ трябва да се затрие, то Плевнелиев безспорно е находка
цитирай
4. getmans1 - И автора и до тук коментиращите з...
15.08.2016 00:35
И автора и до тук коментиращите забравят, че всички натовски държави още на следващия ден „осъдиха“ този опит за преврат.
Това, че този Гюлен е противник на Ердоган въобще значи ли нещо и какво знаем за него?
цитирай
5. dobronameren - Позволявам си един цитат от постинга, един мой коментар към него и един мой въпрос.
15.08.2016 17:05
После обръщам внимание на читателите му кои одобряват съдържанието на постинга. След което го прибирам в архива, та когато дойде Бъдещето на България, ТО да плесне пред такивата демографи какво са мислили и писали те на времето и да ги изгони от масата. Където, сигурен съм, вече ще са се подредили с нож и вилица в ръце. Както българите на масата на траките!
Цитатът: "Стратегическият ни светоглед сега е точно такъв - избор между сърп и между чук. Има и трети вариант - Ни сърп ни чук!! - Млечния път от звезди е знакът на българите от древността. Но за това са нужни топки в гащите на някой български министър-председател!"
Одобряват го: andrei, podvodni, merlin68, getmans1
Въпросът ми: Корнелия Нинова я няма сред "посраните", демографе. Защо си я пропуснал? Това значи ли, че тя има топки в гащите си?
цитирай
6. getmans1 - “Добронамерен ЛЪЖЕЦ“, вярно, че от време на време с ДЕМОГРАФ общуваме но ....
15.08.2016 22:53
dobronameren написа:
После обръщам внимание на читателите му кои одобряват съдържанието на постинга. След което го прибирам в архива, та когато дойде Бъдещето на България, ТО да плесне пред такивата демографи какво са мислили и писали те на времето и да ги изгони от масата. Където, сигурен съм, вече ще са се подредили с нож и вилица в ръце. Както българите на масата на траките!
Цитатът: "Стратегическият ни светоглед сега е точно такъв - избор между сърп и между чук. Има и трети вариант - Ни сърп ни чук!! - Млечния път от звезди е знакът на българите от древността. Но за това са нужни топки в гащите на някой български министър-председател!"
Одобряват го: andrei, podvodni, merlin68, getmans1
Въпросът ми: Корнелия Нинова я няма сред "посраните", демографе. Защо си я пропуснал? Това значи ли, че тя има топки в гащите си?


............... по моя коментар си личи, че няма как да го о+кам този постинг а ти, „ЗЛОдобранамерено“ старче взе все повече да ми падаш в очите.
Не ходи като някоя клюкарка по блога да одрискваш хората а влез в диалог или дискусия, да гойба!
цитирай
7. dobronameren - Да гойба, гетю,
16.08.2016 18:59
От какъв зор ми изпращаш горния текст на "лични"? Нито се познаваме, нито критикувам ТВОЙ текст, а само фиксирам факта, че одобряваш написаното от демограф. (Ще кажеш, че бъркам? А защо си поставил "осъдиха" в кавички.)
Защо "подскочи" толкова силно и високо, бе Гетю? В какво те настъпих?
цитирай
8. getmans1 - Аз също не коментирам на ЛС ...
16.08.2016 23:04
dobronameren написа:
От какъв зор ми изпращаш горния текст на "лични"? Нито се познаваме, нито критикувам ТВОЙ текст, а само фиксирам факта, че одобряваш написаното от демограф. (Ще кажеш, че бъркам? А защо си поставил "осъдиха" в кавички.)
Защо "подскочи" толкова силно и високо, бе Гетю? В какво те настъпих?


... и за го направя това вчера си имам причини, просто бягаш от дискусии и диалог а искаш да се изявяваш като инстанция.
За „“ можеш да разбереш ако си направиш труда да вникнеш в написаното от мен и от факта, че веднага на другия ден НАТОвските държави осъдиха този опит за преврат даже България бе една от първите, нещо което рядко се случва.

Заб; Бъди сигурен, че и този текст ще ти изпратя на лични след 24часа ако остане без отговор и това е защото мразя да ме цвъкат свраки и после да бягат. Дърпаш ме яко за опашката като ме слагаш в един кюп със „завалиите“.
цитирай
9. dobronameren - Лъжеш, Гетьо, като дърта сврака с опашка.
17.08.2016 17:08
Аз никога не бягам от дискусии. Дори сам се набутвам в тях. Ето и твоя случай е такова доказателство - сам те извадих от "лични" и те изтипосах на витрината.
И да знаеш - кой е "инстанция" и кой "завалия" не решаваме нито аз, нито ти. За това си има институция - Времето. Казаното отлита, написаното остава.
Пиши, getman-e, пиши.
цитирай
10. dobronameren - Аз никога не бягам от дискусии. Ти бягаш от тях, Гетю.
19.08.2016 12:42
Ето! - След като в коментар №8 ми даде срок от 24 часа да ти отговоря, аз се обадих на 18-я час. В момента е 12:30 на 19 август, т.е. 41-ви час ТИ мълчиш.
Ох. завалията...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960241
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол