Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2016 17:04 - И в Стара Европа политиците са левашки лекета
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1219 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 31.08.2016 17:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Това би било огромна грешка!

Германия и Франция настояват за спиране на преговорите по споразумението за свободна търговия ТТИП. Краят на разговорите обаче би нанесъл нов удар на ЕС, пише в коментара си Бернд Ригерт.

Разбира се, че светът може да продължи да си съществува и без ТТИП. Търговия между САЩ и Европа се прави и днес. И то в огромни мащаби. Наличието на обхватно търговско споразумение обаче би стимулирало допълнително търговията между двата най-големи търговски блока в света. Освен това то би заздравило трансатлантическия съюз. С него ЕС и САЩ биха могли да въведат свои общи стандарти, които да прилагат единно на чуждестранните пазари и при конкуренцията от Азия. Глобализираният, омрежен свят, се нуждае от организиране. Затова и целта да се създаде голяма зона за свободна търговия и инвестиции и занапред си остава правилна.

Твърде разочароващо е, че тъкмо германският министър на икономиката и френският държавен секретар по търговските въпроси настояват за спиране на преговорите по ТТИП.

Те се водят от партийно-тактически и вътрешнополитически съображения.

В икономическо отношение обаче Германия и Франция биха могли да извлекат ползи от ТТИП и да докажат своята лидерска роля в ЕС. Прекратяването на преговорите точно сега, в решаващата фаза, е просто абсурдно.

Това би било грешка!

Вярно, с американците не е никак лесно да се преговаря, а европейците също си имат свои собствени интереси, които държат да прокарат на всяка цена. В крайна сметка ще е нужно да се намерят някакви компромиси – тъкмо такава е целта на тези преговори – да се постигне баланс на интересите.

Председателят на германските социалдемократи обаче вече обяви преговорите за мъртви,

само защото се страхува от вътрешнопартийната опозиция.

Може би е необходимо преговорите да се прекратят временно - заради президентските избори в САЩ - и да се види какъв курс ще следва бъдещият президент. Много неща ще зависят и от бъдещия състав на Конгреса, който ще трябва да ратифицира ТТИП. Но би било напълно погрешно, ако европейците още отсега се откажат от преговорите.

Това би нанесло нов удар по ЕС, който е засегнат и от други кризи. Сключването на споразумението със САЩ, както и на подобни споразумения с други търговски партньори – като Канада, Индия или Китай - спада към основните правомощия на ЕС. Единството в Общността е предпоставка за сключването на договори от този род. Досега страните-членки бяха единни по този въпрос. Затова и още преди много години се споразумяха да водят обща търговска политика. Еврокомисията е тази, която води преговорите, с мандат, даден й от страните-членки.

Сегашната инициатива на министър Габриел и на френското правителство обаче подкопава сериозно доверието към ЕК, а и плаши останалите 26 страни-членки, които изобщо не са били питани.

Освен в Германия, Австрия, Словения и Люксембург, повечето от европейските граждани са все така убедени, че ТТИП носи предимства – това става ясно от социологическо проучване, направено през май 2016.

Само че одобрението към ТТИП постепенно започва да се топи, защото кампанията на левите, а междувременно и на десните популисти срещу споразумението, в която се използват и доста погрешни аргументи, започва да показва въздействие…

Особено голяма е съпротивата в Германия. В европейски мащаб обаче противниците на ТТИП са малко, но кресливо и добре организирано малцинство. Те подклаждат страховете на хората с приказки за хлорни пилета, свръхмощни концерни, които ще им отнемат правата и някакви си уж недемократични методи за взимане на решения.

Привържениците на ТТИП, за съжаление, пропуснаха шанса навреме да се противопоставят на тази истерия с аргументи, базиращи се върху фактите. Тъкмо Германия, чиято икономика е изключително силно експортно ориентирана, направо сече клона, върху който седи. А един министър на икономиката, който не е в състояние да подкрепя развитието на свободната търговия и инвестициите, би трябвало да се замисли дали е на мястото си.

Срещу какво трябва да се борят противниците?

Икономическият национализъм, капсулирането, опитите да се върне глобализацията назад, не могат да представляват алтернативи нито за ЕС, нито за САЩ.

Ако има губещи от създаването на една огромна зона за свободна търговия, в която влизат най-развитите държави в света, то това ще са държавите, които остават извън тази зона – главно в Африка, Латинска Америка и част от Азия. За тях достъпът до пазарите на ЕС и САЩ вероятно ще стане по-труден, ако ТТИП влезе в сила. Да, търговските потоци в света няма да се увеличат радикално покрай ТТИП, те просто ще се преориентират в други посоки. Така че противниците на това споразумение, които желаят глобализацията да протича честно, би трябвало да демонстрират срещу това.




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. demograph - А бе, тикво, дето пишеш минус
31.08.2016 22:23
Без да знаеш какво е ТТИП. Само след 5години Русията ти ще хленчи за членство в ТТИП. Какво ще правиш тогава...миризливо руско говедо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961860
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол