Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2018 20:47 - Купиха си индулгенция срещу "греха". В защита на Валери Жаблянов и Народния съд
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 23. Февруари 2018 , брой: 38 Антон ГИЦОВ
На 14 февруари т.г. депутатът Тома Биков излезе с декларация от името на ГЕРБ в началото на заседанието на НС, като заяви, че Народният съд е престъпление. По този повод зам.-председателят на НС Валери Жаблянов изрази мнението, че "Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". От ГЕРБ реагираха остро и поискаха оставката на Жаблянов. На 21 февруари те си я осигуриха с подкрепата на патриотите и на прислужната си партийка "Воля". Това беше недостойно и недемократично действие, в противоречие с правилника на НС, акт на отмъстителност за напълно заслуженото сваляне на председателя на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев.
Фрапиращо е, че в парламента не последва отпор на декларацията на Тома Биков, не беше направен опит да се защити Народният съд, защото макар и да е издал някои несправедливи и прекалено тежки присъди, в основата си той е бил и необходим, и неизбежен. И е

наказал виновниците за националната катастрофа

последвала от въвличането на България във Втората световна война на страната на нацистка Германия и фашистка Италия, както и инквизиторите, палачите и убийците на онези, които са оказали съпротива на онази мракобесна власт. И тъй като е очевидно, че има нужда, нека да припомня истината за Народния съд, такава, каквато очаквах да чуя в защита на г-н Жаблянов.
Народният съд е създаден от правителството на Отечествения фронт, в което комунистическата партия има само 4 министри от общо 16, в съответствие с няколко решения на великите сили от антихитлеристката коалиция по време на войната, и специално по силата на чл.5 на Парижкия мирен договор, задължаващ България да проведе такъв съд. В съответствие с тези решения правителството на ОФ приема "Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея". Създаването му е потвърдено от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон и от декларация на Общото събрание на ООН от 11 декември 1946 г., както и от Женевската конвенция от 1949 г. в защита на жертвите от Втората световна война.
В международен план Народният съд е легитимен и никога никой от великите сили не го е обявявал за престъпен. Провеждането му става под надзора на междусъюзническата контролна комисия в София, която не е оспорила решенията му, въпреки че не всички присъди са еднозначни. На съд са били подложени министри и депутати, които са отговорни за вкарването на България във Втората световна война на страната на хитлеристка Германия, за приемането на антисемитския Закон за защита на нацията, за бездействието им по отношение на изпращането в концентрационните лагери на български евреи от окупираните територии в Гърция, Сърбия и Македония, и за злодеянията на български военни в тези територии. Те са отговорни и за бруталната разправа с участниците в съпротивата срещу режима, която се наказва с нечувано беззаконие и жестокост. За отрязана партизанска глава се плащат по 50 000 лева, ятаци са избивани без съд и къщите им са опожарявани. Пленените партизани са били разстрелвани на място. Но и изправените на съд противници на властта не са могли да разчитат на справедлив процес, защото тогавашният Закон за допълнение и изменение на ЗЗД, който между другото предвижда и смъртни присъди на малолетни, ги лишава от всякакви права. Подсъдимите се явяват във военните съдилища само с показанията, изтръгнати с мъчения в полицията, като те нямат право да се откажат от тях.
Що се отнася до партизанското движение, то е организирана

легитимна въоръжена съпротива

срещу едно правителство с профашистки уклон, вкарало България във Втората световна война, обявило война на САЩ и Великобритания, което довежда до тежки бомбардировки над българските градове, с хиляди загинали и ранени, разрушени важни за икономиката стопански обекти и хиляди жилищни сгради. Партизанското движение е подкрепяно от антихитлеристката коалиция, включително с инструктори и оръжие. Разправата с участниците в тази съпротива е нечовечна и престъпна. Само за престъпления в Старозагорско пред Народния съд са изправени:
Трифон Петков Стоянов - убиец на партизани, чиито глави е разнасял по селата и се фотографирал с тях.
Дончо Хаджиев - взводен командир, на 20 януари 1944 г. взводът му убива четирима партизани, на които отрязват главите.
Мильо Стойнов - най-жестокият надзирател и изпълнител на смъртни присъди в Старозагорския затвор.
Полковник Станю Панчев - Началник-щаб на Осма пехотна дивизия, под чието ръководство са избили партизани, между които по най-жесток начин братята Аламех.
Околийският началник Иван Георгиев - ръководил акции за убийство на партизани и лично инквизирал десетки арестувани лица в селата Хрищени, Калояновец, Любеново, Царево, разпоредил палежите на десетки къщи в тези села.
Полковник Димитър Владков - заместник-командир на Осма дивизионна област. През май 1944 г. дава нареждане за разстрел на заловени партизани на място без съд и опожаряване на домовете им.
Това са част от осъдените за подобни престъпления само в Стара Загора, подобни убийци и престъпници са осъждани и в други градове. Нима не е трябвало да бъдат осъдени тези лица, нима Народният съд трябва да бъде обвинен за престъпление, само защото е отсъдил възмездие срещу извършените от тях жестоки престъпления?
Противниците на Народния съд непрекъснато повтарят мантрата, че комунистическият режим в България бил обявен за престъпен. Но какво общо има това с Народния съд, който не е организиран от комунистическата партия, а от Отечествения фронт? Някой да е определил някога, че Отечественият фронт, организирал съпротивата на българския народ срещу профашисткото правителство на Богдан Филов и в който участват комунисти, земеделци, офицери и безпартийни патриоти, е престъпна организация?
Декларацията, прочетена от Тома Биков от името на ПГ на ГЕРБ, е пълна с

умишлено неверни факти

Той повтаря друга стара лъжлива мантра, че Народният съд е осъдил на смърт 2730 души (на 5 април 1945 г. излиза Указ 54, с който смъртните присъди на много осъдени са заменени с доживотен затвор), а на Нюрнбергския процес осъдени на смърт са само 12 души. Но този процес е само срещу главните нацисти от непосредственото обкръжение на Хитлер. В Нюрнберг след това е имало още процеси, такива са се състояли във всяка от окупираните четири зони от съюзниците и са произнесени стотици присъди. Такива са издадени и в Полша, където на съд са изправени нацисти, извършили престъпления на полска територия.
Подобно на българския Народен съд, съдилища са създадени в Япония, Франция, Италия, Норвегия, Дания, Холандия, Унгария, Чехия, Румъния, Югославия. Те са осъдили на смърт десетки хиляди военнопрестъпници и колаборационисти. И в нито една от тези страни тези съдилища не са определени впоследствие като престъпни.
Да, имало е отмъщение и разчистване на сметки и убити в България без съд и присъди, преди още да се е състоял Народният съд, но такова е било положението във всички споменати страни. Само във Франция са избити около 10 000 души. Именно и затова обруганият от Тома Биков Кимон Георгиев е настоял за скорошно свикване на Народния съд, за да се избегнат такива ексцесии. Както и в другите страни, в България впоследствие много от тежките присъди са смекчени, от осъдените на смърт близо 2700 души 1600 са били пощадени, на много дългогодишните присъди са намалени значително, редица са освободени. През октомври 1945 г. Трайчо Костов пише на Георги Димитров в Москва: "Решихме, по предложение на Кимон, да пуснем от лагерите по-малко провинените и да оставим само отявлените фашисти. Да разрешим на семействата на осъдените от Народния съд да се върнат в София, да дадем помилване на още някои." Писателката Фани Попова-Мутафова наистина е осъдена за политическите си възгледи на 7 години затвор, но е освободена след 18 месеца.
В декларацията от името на ГЕРБ Биков твърди, че Лиляна Паница и Владимир Куртев са били убити след 9 септември без съд и присъда, подразбира се - от комунистите. Но обвиненията срещу Паница са снети, има сведения, че за нея се е застъпил сам Трайчо Костов, обвиненията не са доказани и тя е освободена. Куртев по искане на югославските власти е изпратен на съд в Югославия, откъдето не се завръща, за извършени престъпления от ръководени от него четнически акции по линия на ВМРО на сръбска територия в началото на 30-те години. Между другото е известно, че ВМРО на Иван Михайлов извършва многобройни екзекуции на комунисти и земеделци след деветоюнския преврат, редица от участниците в тези престъпления са били съдени след 9 септември.
Политически мотивираното сваляне на Валери Жаблянов от поста му на зам.-председател на Народното събрание е

печално, неморално и осъдително

събитие, организирано от една от може би най-реакционните партии в историята на България след 1989 г. Това е партията, чиито депутати искаха забраняването на петолъчката, това е партията, която толерира обругаването на паметниците на съветските воини в страната, това е партията, която бидейки на власт години наред толерира Луковия марш, това е партията, чийто лидер заяви, че комунистите били кръвопийци и че дядо му, николапетковист, бил пребит с тояги насред царевицата в двора му на 9 септември "от гавази на Държавна сигурност". Нищо, че тогава не е имало още николапетковистка партия, самият Никола Петков е бил член на правителството на Отечествения фронт, нищо, че в държавата още не е имало комунистическа власт и Държавна сигурност. И фрапиращото е, че ръководството на тази партия и правителството е наситено от пребоядисали се бивши членове на комунистическата партия, които с действията си като че се опитват да закупят индулгенция срещу "греха", че някога са се клели в нейните идеи и във вярност към нея. Но както беше казал някой, няма нищо по-лошо от отрекъл се комунист.
 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033115
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031