Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2018 00:30 - БРИГИЙСКО-МЕСОПОТАМСКА ТЕОРИЯ ЗА ПРОИЗХОДА НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ - ПРЕЗЕНТАЦИЯ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 8333 Коментари: 26 Гласове:
51

Последна промяна: 31.07.2018 12:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БРИГИЙСКО-МЕСОПОТАМСКА ТЕОРИЯ ЗА ПРОИЗХОДА НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ - ПРЕЗЕНТАЦИЯ


   Напоследък на фона на безумните туркомонголски и татарочувашки теории за произхода на Българите се появиха и няколко далеч по-разумни: Иранската,Кимерската и Тракийската. Те обаче не обясняват всичко и оставят отворена врата за много въпроси и критики,някои от които доста неприятни. Авторите на тези теории все пак заслужават поздравления понеже са сред първите наши съвременници,които пишат разумни неща за Българите и дават версии чрез които да избегнем туркомонголските и татаразиатски абсурди,в които ежедневно и умишлено ни набутват руските "учени". Затова няма да подлагам новите теории на критика- такава не е нужна понеже техните автори малко или много са прави както ще видим по-надолу,макар техните версии да не обясняват цялата истина,а само част от нея.

   Днес изглежда,че цялата истина за Българите може да поднесе само тази най-нова теория,с която ще се запознаете тук. Тя е оформена окончателно през 2016-2017 г. и като че ли дава отговор на всички евентуални въпроси,които може да бъдат зададени или да възникнат около нея. Няма да се впускам в тънки доказателствени подробности а ще представя теорията в съкратен синтезиран вид,за да добият читателите по-голяма яснота и да не ги карам непрестанно да търсят доказателства,каквито не винаги има заради древността на епохата,с която ще се занимаем. Ако търсите писмени доказателства за тази теория,преки източници няма да откриете но косвени- дал Бог.

  Преки доказателства в момента няма,понеже най-сигурни преки доказателства са писмените а първите Българи са обособени далеч преди появата на гърци, финикийци, римляни, евреи, "македонци" и "славяни",които да отразят тяхната поява в своите истории. Може би някой ден такива ще се появят,но това няма да стане преди да бъдат разчетени "пра"-Българските "руни"- първата писменост на човечеството. Те засега определено не са разчетени,понеже авторите на всички досегашни разработки по въпроса не са се съобразили с две основни неща:

1. Пра-Българите (Праисторическите Българи) не са имали азбука,а сричково-йероглифно писмо.
2. Българите не са пишели на монголски,"славянски",тюркски,китайски или ирански,а са пишели на Български. Българският за който говоря не е някакъв непознат, странен, ритуален или професионален език а е най-старата форма на онзи език,на който говорят Дунавските Българи днес. Тук трябва да се има предвид,че най-древния Български праезик (9000- 8000 г. пр. Хр.) навярно не е бил типичен "индоевропейски" а някаква начална форма на "праиндоевропейските" езици,в която най-старите думи са били едносричкови а целият езиков запас се състоял от няколко хиляди думи.

  През Каменната и Бронзовата епоха в Европа не са ползвани разчетени от учените писмености,които да ни дадат повече от така нужните сведения. Затова питам- дали не са преднамерено неразчетени Българското йероглифно ("руническо") писмо и предшестващия го негов прототип Дунавската протописменост,за да не събори някой от по-дългите им текстове всички погрешни теории за произхода на европейците в това число на "славяните",гърците,Българите и германците? Много вероятно да е точно така а буквените варианти за разчитане,които ни се поднасят в момента са хвърляне на прах в очите или самозаблуда на автора,който ги поднася.

  Разсъжденията,довели до поява на новата теория са прости но яснo насочващи. В Памир и Алтай ли е прародината на Българите,щом Народът Болг с типичните си Български имена дошъл в Британия с кораби? Няма как да е там- планинските народи не са плавали с кораби по моретата. В Ирландските саги впрочем съвсем ясно е казано- Болгите (респ.келтските Белги) са дошли в Западна Европа от Балканите сиреч от места,близки до морето. Щом е така,значи Българите са Тракийци- казват наши колеги и големи патриоти. Да,но това становище е твърде податливо на критики и се оспорва от многобройни противници,понеже между Българи и Траки има огромен брой прилики но и немалко сериозни разлики в това число писмеността от което следва,че те са извънредно близки народи във всяко отношение,но не са напълно идентични помежду си. Същото се отнася до Илирите,Пеоните и Скитите: приликите им с Българите са повече от разликите,но няма пълна идентичност между тях.

  Античните автори не говорят за Българи под това име,с което сме познати днес. Антични Българи обаче на Балканите е имало,както разбираме от множество данни и от "византийските" летописци а те са последните хора,които биха се загрижили за нашата древност и слава. Истината значи е някъде между Траките,Илирите,Пеоните и Скитите: Българите са народ,много близък до четирите споменати народностни групи и са живели незабележимо на Балканите заедно с тях под име близко до днешното. Те ползвали "рунното" (йероглифно) писмо на Дунавската цивилизация за разлика от околните народи в някакъв малък планински район близо до морето,преживели периоди на голям разцвет през които оказали влияние върху всички споменати народи включително и гърците,но с римското нахлуване или малко по-рано името им изчезнало от полуострова заради това,че се преселили ако не изцяло поне частично към Кавказ и дори към Памир.

  Така нашата задача се свежда до това да открием античен народ,който е живял незабележимо на Балканите между тези четири народностни групи и е много близък техен родственик,но не е съвсем идентичен с тях а неговия етноним е толкова влизък до нашия,че най-вероятно е прекия му античен предшественик. Дългото търсене на такъв народ или племе,което изпълнява всички изброени условия включително с писмеността накрая се увенча с успех- този мистериозен народ са БРИГИТЕ. Те живели незабележимо на Балканите под име невероятно близко до нашето,преживели своя възход преди разцвета на гръцката цивилизация а после изчезнали мистериозно заради това,че не искали да се подчинят на завоевателя а са търсели мирен и спокоен живот в недостъпни за гръкоримски нахлувания земи.

  Новата теория открива тясна връзка между Българи (Болги-Ари) и Бриги и е формулирана въз основа на големия брой интердисциплинарни изследвания,наблюдения и изводи от изворови данни,с които съм работил най-вече в последните 10 години но често и преди това. Според нея Българите са древен Палеопонтийски народ с корени в Неолитната Месопотамска працивилизация (културите Чаталхююк и Гьобеклитепе: 13 000-8 000 г. пр.н.е.). Когато тази працивилизация почнала да се разпада след края на Ледниковата епоха,много от племената в нея тръгнали да се преселват в различни посоки на света: едни по суша а други по море.

  Пътуванията по море в ония години били далеч по-лесни от сега заради това,че големи водни маси били блокирани под формата на ледници в земите,доскоро обхванати от Ледникова епоха,и понеже всяка година в по-топлите морета постъпвали големи водни маси от топящите се ледници. Климатът бил малко или много по-различен от сега: земята била по-влажна,имало по-малко бури и урагани а Припонтийския регион бил по-зелен и по-обилен на вода. Затова древните народи сравнително лесно се придвижвали по море,като плавали предимно по крайбрежията с плавателни съдове от подръчни материали- еднодръвки,тръстикови лодки и салове от не много дебели дървета.

  Западноевропейските учени като цяло са на мнение,че Европа е заселена от онези раннонеолитни земеделци,които се появили за пръв път в "Плодородния полумесец" и по-конкретно в северна Месопотамия,а техни прадеди са първите съвременни човешки групи,които напуснали Африка и стъпили в Азия през средния Палеолит. От това следва,че дедите на Българите са обитавали големи райони от Неолитната Месопотамска цивилизация,но броят им постепенно се увеличил и те почнали да заселват бреговете на Черно и Бяло море,като се придвижвали предимно по вода включително по реките а където реките били плитки- и пеша. Така част от тях населили Балканския полуостров и Украйна а друга част- Кавказкия регион и земите на юг от Кавказ. Дали още в Месопотамия са носели нашето народностно име сега е трудно да се каже,но дори да са го носели не можем да го докажем. По тази причина това предположение на първо време отпада не заради пълна несъстоятелност,а заради недостиг на надеждни доказателства.

  Има някои податки за него като ИЧД (Изкуствена Черепна Деформация) в районите около Йерихон,чието име също е твърде показателно: Йери-Хон би трябвало да означава Яро Хун (Марс-Сатурн,Дионис-Сатурн) или Гаро Хун (Град на Хуните),което е сигурен белег за присъствие на несемитско население там далеч преди идването на евреите. Други такива податки са изображение на сцена с Българско хоро от културата Гьобеклитепе,черепни трепанации и единични праисторически йероглифи от Български тип,гравирани тук или там. Няма обаче по-дълги текстове нито нужните археологически и предисторически данни,въз основа на които да систематизираме всичко това и да изтеглим Българското минало още по-назад във времето.

  Как се наричали първите пришълци от разпадналата се працивилизация,които стъпили на Балканите ние не знаем но можем да предполагаме,че са носели народностното име БРИГИ или са се нарекли така веднага след преселението. Този етноним още тогава имал различни разновидности или такива разновидности се появили при някои от допълнителните преселения,които направили след стъпването си в Европа Бригите.

        image

  Една от тези разновидности е формата БРЪГИ а друга- БЛЪГИ. Някои от Блъгите се наричали несъмнено БЛЪГИ-АРИ (Блъги Ора,Бриги хора) или по-просто: Блъгите на Марс (Дионисовите Бриги). Това именно са Българите: оригинални БРИГИ (БЛЪГИ),които не са сменяли народностното си име а поне 9 000 години са ползвали само негови разновидности,произлизащи една от друга.
    image

   Неолитните БРИГИ (БЛЪГИ) отначало заселили почти целите Балкани и постепенно станали огромен,безброен за времето си народ. "Руническите" Български знаци и кратки надписи,оставени от праисторическите хора говорят,че именно те са създали великата Дунавска цивилизация,която включва неолитно-халколитните култури Варна, Винча, Караново, Кукутени, Тартария, Диспилио и пр. Постепенно този народ почнал да се разпада на отделни племена,някои от които говорели диалектна форма на Общобригийския език който не бил индоевропейски,нито гръцки или еврейски. С течение на времето много от тези племена се преселили към Украйна,Кавказ,Източна Европа,Централна и Западна Европа,Северна Африка и другаде.

  Към края на Халколита обаче настъпили сериозни климатични и обществени промени,които довели до още по-големи размествания и преселения на племената в една или друга посока,при което много от тях се индоевропеизирали напълно,други частично а трети почти не се повлияли от процеса на индоевропеизация. Възможно е индоевропеизацията да е инициирана от Потопа в Черно море,който променил светогледа на хората и навярно накарал голяма част от Палеопонтийските племена да променят както местоживелищата,така и езика си. По този начин потомците на Бригите разделили езика си и постепенно се превърнали в различни племена,а после в различни народи и народностни групи.
        image

  На Балканите обаче останала част от онези Бриги (Блъги),които се повлияли в значителна степен от индоевропеизацията и запазили както своите неописуемо древни обичаи,така и "руническата" сричково-йероглифна писменост на своите деди,които основали неолитно-халколитната Дунавска цивилизация.

  Как древните народи са променяли езика си,става ясно като видим как живеещите в Каменната ера хавайци и други видове полинезийци са го правели. Има сведения,че някога те често сменявали езика си по повод смъртта на велик вожд,отказването от някое старо божество и приемането на ново,преселение към нова земя и т.н. Има косвени данни,че някога и европейците са правели така:

"...Започвайки от изворите на река Вистула (Висла), на неизмерими пространства се е разположило многобройното племе на венетите. Въпреки, че наименованията им сега постоянно се променят в зависимост от местата които обитават и различните родове, основно те се наричат славяни и анти." (Йорданес, "Гетика").

   Начинът,по който Венетските племена АНТИ,ВАНТИ и ГАНТИ са променили имената си в зависимост от местоживеенето е същия,по който някои племена са променяли думи от езика си според същия принцип- в зависимост от местоживеенето. Тези Бриги или Блъги,които не сменили етнонима си останали на Балканския полуостров или в непосредствена близост до него,но ареалът на техните главни местоживелища през Бронзовата епоха бил вече силно ограничен. Затова образци на Дунавското ("пра"-Българското) писмо вече няма по цялата територия на старата Дунавска протокултура от Молдова до Олимп,а само в Македония и отчасти в Родопите,като те често са издялани върху масивни скали,които се обработват по-лесно с метално длето отколкото с друг камък.

            image

    image

       image
     image
 
  По онова време древни македонци в Македония още не е имало: те се появили там значително по-късно,между 1100-900 г. пр.н.е. Посоката от която дошли те не е надеждно установена въпреки популярната версия на западни учени,представена на долната карта.

image

    По други мнения обаче Македоните не са дошли от другаде а са западен клон на Тракийското (т.е. Бригийско) племе Мигдони,което живеело около и на север от Халкидика но с времето се намножило,при което част от него заела земята на току-що преселилите се Бриги. Между 1100-900 г. пр.Хр. повечето Бриги се изселили от Европа,бягайки вероятно от гръцките нашествия. Едни от тях тръгнали с кораби към Британия,други към Кавказ и Украйна а трети към Мала Азия,където сменили името си и станали Фриги. Данни за езика на Бригите днес няма но за езика на Фригите има и малкото,което останало от него говори с пределна яснота,че Фригите са ползвали архаичен вариант на Българския език.

image
 
   Езикът на Бригите не бил много различен от Фригийския респ. Тракийския от което следва,че праисторическите Бриги несъмнено са говорели Български език в една или друга форма. Доколко езикът на Бригите е Български научаваме от онези извори,които споменават думи от езика на Фригите. Тези думи не са много но това,с което разполагаме говори доста красноречиво за какво иде реч:

1. БАЛЕН (цар)= БОИЛЕН (Избраник на боилите), Барен (древно-Българска титла от земите на "Волжка" България. Във връзка с тази дума се намират нашите фамилни имена БАЛИНА (виж Тодор Балина- XVI в.) и Балински както и думата БОИЛ,която имала диалектно произношение БАИЛ така,както БОГАТИРЪТ може да е БАГАТУР а МОСКВА може да е и МАСКВА.
2. БЕКОС (хляб)= ПЕКОС (Пеко,Пека- без гръцкото "-С",добавено в гръцкия запис на тази дума).

3. БРАТЕРЕ (брат)= БРАТ-АРЕ (Брат Същество,Човекът Брат). Наставката -АРЕ (-АРИ и пр.) не е задължително да се използва всеки път,за да стане ясно коя е думата: по същия начин думата БОЛГ и думата БОЛГАР (Болг-Ар,Човекът Болг) са напълно еднозначни.
4. БРИТОС (бира)= ВРИТОС (Варитос,Варито),БИРИТОС (Бира). Диалектен вариант на думата ВАРИВО (ВАРЕНО,ВАРЕНА),към която са добавени древния Български суфикс -ИТ и гръцката наставка -ОС.

5. ВЕДУ (вода)= ВЕДА (Марсова). Това е точния произход на "индоевропейската" дума за Вода. Тя е наречена "Марсова",понеже водата на сушата по правило излиза от дълбоките земни недра,сиреч от царството на Сатурн а Марс е богът,който произлиза точно от там. Водата в морето пък редовно се "бунтува" и бушува при всяка буря,заради което всички водни,морски и речни богове на древните Българоидни езичници са еманации на Марс- бога на бурите,стихиите и конфликтите. Елементарен пример за това е Белазгийското име ПОСИДАО на Посейдон,записано в Микенски таблички: то е съставено от Български думи и означава По-Съдио (По-Съдьо,След Сатурн). Съответно на това,ПОСЕЙДОН= По-Съдин (Следсатурнов бог) а НЕПТУН (римско име на Посейдон)= НЕШТУН (НОЩИН,Произлизащ от Нощния бог),като Нощния бог е разбира се Сатурн. Това означава,че Посейдон е типична еманация на Марс и друго негово превъплъщение,което на пръв поглед е различно но всъщност е идентично с него и е създадено в типичния стил на древните езичници.
6. ГЕЛАВОС (зълва)=  ЗЕЛАВО (Зълво). Думата е известна от гръцки запис,затова последното "С" може да се пропусне като гръцка добавка,а гръцкият и особено старогръцкият език е напълно непригоден за предаване на звука "Ъ",а отначало в него не е имало и звук "З",заради което и в по-късно време този звук бил избягван от някои гръцки общности.

7. ГЛУРЕОС (златен)= ГУРЕОС (без добавеното "Л"),т.е. Горьос (Светещ,Горящ като слънце). Думата Глуреос е записана на гръцки от което следва,че оригиналната й форма най-вероятно е ГЛУРЕО- диалектен вариант на нашата дума ГОРЕО (Горьо,Глорьо- с добавено "Л"). Затова древните Латини (Лидини,Лидийски потомци т.е. Людини) са имали нейни производни думи като ГЛОРИА (Щастие,Слава) и АУРЕУС (Жълтица),които донесли от Фригийската си прародина в Мала Азия.
8. ЗЕЛКЯ (Зеленчук,Зелка). Думата не се нуждае от коментар.

9. ЗЕМЕЛОС (Земен)= ЗЕМЕЛО (ЗЕМЛЬО,ЗЕМЬО),към което е добавена гръцката наставка -ОС (-С).
10. КИМЕРОС (Разум)= КУМ-АРОС (Кум същество,Човекът кум). Тази дума е извънредно важна понеже е в тясна връзка с нашите думи КУМ, УМ и "КАН" (КАНАС,КЪНЯЗ,КОН-ИЗ). Кумът в езическо време давал ум на младите как да се събират и да правят деца,а Князът бил избиран между най-умните хора в държавата,поради което думата КАНАЗ означава още КУМ-ИЗ (Ум из,Произлязъл из [от] най-умните в държавата). По тази причина древни летописци не случайно пишат,че Царското племе на Българите,известно още като ХУНИ (КУНИ,КОНИ,КУМИ) произлиза от КИМЕРИ (КУМ-АРИ,УМ-ОРА) т.е.: от племето на най-умните Българи.

11. МАТАР (майка)= МАТ-АР (Майка същество,Човешка Майка). Определението "Човешка майка" било важно за древните,за да отличат майките на хората от майките на домашните и на дивите животни,но въпреки това наставката -АР често се пропускала,понеже не била носител на съществена информация за значението на думата,както казах и по-горе.
12. СИ (този)= СИЙ (СЪЙ) в староБългарски език и СИ в днешния Български език. Такава дума няма в повечето днешни "индоевропейски" езици което означава,че употребяващите ги народи са много по-далеч от Фригите и Бригите,отколкота сме ние. Същото в общи линии се отнася и за останалите гореспоменати думи разбира се,с редки но закономерни изключения.

  Типичният Бригийски език изглежда бил широко разпространен по времето на неолита и халколита,но в началото на Желязната епоха ареалът му на Балканите силно намалял заради нахлуващите от Близкия изток гръцки племена,които макар и малобройни били силно агресивни,ползвали множество подли прийоми при воюването и когато не можели да победят със сила,побеждавали с измама.

  Преди идването на гърците в днешна Елада живеели Белазги (Беладжи, Бълъджи), наречени по-късно "Микенци". Типичните "пра"-Български имена между тях (http://sparotok.blog.bg/politika/2010/12/07/bylgarski-imena-ot-vtoro-hiliadoletie-predi-hrista.646998) говорят ясно,че Белазите са част от Бригите а "приликата" на езика им с гръцкия е илюзорна,понеже е умишлено търсена от проучвателите и не са търсени езикови паралели с други европейски езици,най-малко пък със Българския. Такива паралели обаче има а като добавим към тях "пра"-Българските имена на Микенските аристократи не откриваме нищо,което да ги доближи до гърците освен Българските езикови заемки,с които древните елини обогатили своя беден арабопалестински жаргон.

  С нахлуването на гърците много Бриги (Блъги) напуснали Балканския полуостров и се отправили в различни посоки на света по суша и по море. Говорещите Бригийски (Блъгарски) език чрез мирни или колонизаторски преселения и по-рано достигали до Западна Европа,Индия,Памир,Алтай и централен "Китай",чиито първи цивилизовани жители били белите Скити (вид Българи) а не жълтите монголоиди,но сега броят на изселниците станал много по-голям от броя на онези,които останали в старите си земи. През този период,а може би и преди него в Индия и Памир се появил народът БРГУС (Бригус,Блъгус) начело с Дионис IV,съставен от конници и бойци колеснисничари. Този народ станал предтеча на Памирските Българи,за които обича да пише големия патриот Петър Добрев без да търси отговор на въпроса откъде дойдоха тези Българи в Памир. Тогава или по-рано в Индия и Памир се появил благородния Бригийски род Бхарати (Бгарати,Богарати),за който пише в "индуските" епоси Махабхарата (Мага Богарата) и Рамаяна (Румяна).

  Повечето от онези Бриги или Блъги (Болги,Белги и пр.),които напуснали Балканите постепенно се отБългарили,понеже с времето и при смесванията със заварените народи променили езика,обичаите и расовия си облик. Балканските Бриги обаче не изчезнали: много от тях се преместили в Мала Азия и приели името Фриги,но повечето останали в старите местоживелища под името Фраки,известни също и като Траки. Възможно е истинското име на народа Фраки (Траки) още тогава да е било Браки (с варианти Бръги и Блъги),но да е било преиначено от гръцките автори и да е стигнало до нас чрез гръцката писменост под формата Траки. Това означава,че не са Българите потомци на Траки- Траките са потомци на Българи,които някъде запазили типичните си Български обичаи а другаде ги променили и това обяснява всички подобия и различия,които установяват учените между тях!

  Днешните учени приемат,че древните Бриги са били Тракийско племе но лесното изчезване на името ТРАКИ и налагането вместо него на етнонима БЛЪГИ (БЛЪГАРИ) включително БЕЛГИ (БОЛГИ),който е засвидетелстван в края на Бронзовата и началото на Желязната епоха в Галия и Британия говори,че по-скоро Траките са били Бригийско племе,което променило своето название а когато достатъчно се умножило,почнало да се разпада на отделни племена. Британските саги са ясни- бегълците,които дошли в Британия от Тракия,бягайки от гръцките притеснения не се наричали Пелазги или Траки,а се наричали Болги (респ. Белги) от което следва,че по онова време Траки или изобщо не е имало,или те още били малко Бригийско племе което така успешно се опълчило на гръцките грабителски походи,че успяло да наложи своето име на другите Бригийски племена,макар и не на всички.

  Много от тези Траки с времето претърпели такова развитие,че постепенно се променили до степен да не могат да се разбират със своите сънародници и станали предтечи на келтите,което значи и на германите. Бригите,които останали неиндоевропеизирани още през Каменната ера станали предци на Иберите (баски,грузинци,епири,абари/авари и пр.),както и на другите Кавказко-Средиземноморски народи (етруски,критяни,маджари,турки и пр.) а онези,които отишли с кораби към Кавказ продължили да поддържат тесни връзки със своите Тракийски събратя и по-късно заедно с нови Балкански преселници положили основите на Стара Велика България. Някои Бриги обаче останали на Балканския п-в или в околните части на Европа под близки имена (Болги,Белги,Белгити, Пугури, Булензии, Боригени, Волки, Барбари и пр.) и дори под същото име БРИГИ (=Бурги),както са и регистрирани от античните автори в един малък район на западна Македония.

  След гръцките нашествия и Трако-Фригийските трансформации,от многобройните някога Бриги на Балканите останала само една малка част,зафиксирана от античните автори в района на Западна Македония и днешна централна Албания.
 image

                  image

  Тамошните Бриги несъмнено са имали обичаи и култура,които били много близки до нашите а част от племената,които ги обкръжавали са наши роднински племена. Както се вижда от картата,на северозапад от тях живеело племето АБРИ- прадеди на Аварите,чието старо име е Абри и Обри. На североизток е племето ТХУНАКИ (Хуняки,Хуняци) а прародина на тези Тхунаки е областа Хаония на юг от Бригите,обитавана някога от племето ХАОНИ (ХОНИ,ХУНИ). В същия район е гр. Фойника- прародина на Финиките,които са роднини на Хоните (Хуни) и на Тхунаките,затова което били наричани още Пуни и Туни (оттам- "Тунис").

  При келтите останали много Български имена- заслуга за това има племето Белги,което в Британия приело името Болги. Писмени римски свидетелства от I век говорят,че БРИГИТЕ а заедно с тях и Мигдоните не са изчезвали като народ,а напуснали Европа заради римските нашествия:

image

  Като казваме къде са се преселили древни Българи,е хубаво да кажем и къде не са. Древни Българи никога не са попадали в Австралия,Япония (предположително),североизточен Сибир,Северна Америка (без централните й части),Южна Америка (без районите около Перу),южна и централна Африка,централен Тибет и югоизточна Азия. Това трябва да се знае за да не се дава почва на спекулантите които злорадстват,че едва ли не целия свят бил населяван от наши предци и ползват тази "приказка" за подигравка с истината. Както виждаме,Българите не са населили целия свят и не навсякъде цивилизационната заслуга е тяхна: в останалите райони обаче е!

  Къде е мястото на Кимерите и "славяните" в тази теория? Кимерите отначало не били отделно племе а съсловие на Бригите- Бригийската дума КИМЕРОС (Разум) показва това. Съответно на това,"Кимерите" са "Умните" (Умното съсловие на Бригите т.е. Блъгите) или с две думи: Царското племе на Българите,част от което носело името ХОНИ и ХУНИ. Част от Кимерите се разселили от Балканския п-в скоро след Потопа а онези,които останали там също били прогонени след много време и отишли при своите роднини в северното причерноморие.

  "Славяните" пък са бивши Гети (респ. Масагети),които се преселили в 2 посоки: едните към Дакия и Украйна а другите- към Индия и Памир. Гетите са Тракийско (т.е. Бригийско) племе,което се разселило в Дакия и Памир- затова "славяните" са близки роднини на "пра"-Българите. Според най-нови проучвания "славяните" са всъщност част от източните Саки,които са близки роднини на Гетите но са свързвани с тях,понеже са дошли от Памир заедно с Готите.  Затова те са VI-о поколение Български потомци,получени по следния механизъм:

БРИГИ (БЛЪГИ)- ФРИГИ- ФРАКИ- ТРАКИ- САКИ- САКАЛОВИ (СКЛАВИ,"СЛАВЯНИ").

   Името БРИГИ е вариант на етнонима БЛЪГИ,но в "Ръкащ" вариант (с "Р" на,есто "Л"). То обаче дава странен завой на тезата за произхода на Българския етноним,понеже

БРИГИ= ВРИКИ (ВЛЪКИ): Племената на вълка т.е. Марсовите ("Арийските") племена. Думата ВРИКА във ведически санскрит наистина означава ВЪЛК (буквално ВЛЪКА,ВЛЪКЪ но в "Ръкащ" вариант) и ако това тълкувание е вярно,значи вълкът не случайно е бил свещено животно на Българите. Те го чествали по време на Вълчите празници и на Вълчата света Богородица. Тъй или инак Българския етноним е тясно свързан с Марс–Дионис,който изглежда е бил Бригийски бот преди да стане Тракийски.

  Оригиналът на името БРИГИ изглежда е БРЪГИ (с варианти БЪРГИ,БАРГИ и БРАГИ),понеже в неговите производни (Фриги,Фраки и Траки) има вариабилност на първата гласна. Като махнем от него добавеното "Р",получаваме изведеното вече за Българите значение- БАГИ (БОГИ,БОЖИИ) което е съвсем естествено,понеже БАГА (БАКХА) е Дионис (Световния бог). Бъргите (Бръги) несъмнено са били наричани още БЪРГАРИ (БРЪГАРИ),което е "Ръкащ" вариант на "Лъкащата" горма БЪЛГАРИ (БЛЪГАРИ). Бъргарите са записани от древните гърци като Тракийско племе с името ПИРОГЕРИ (= БУРОГЕРИ,БУРОГАРИ),което е усложнен вариант на "гърцизираната" дума БУРГАРИ. Замяната на "Б" с "П" е правена по времето,когато употребата на "Б" и "В" от гърците още не била добре утрвърдена,та се налагало римското име Луций ВЕР например да бъде записвано на гръцки като ЛOYKIOC OYEPOC.

  Някои учени извеждат името БРИГИ от "индоевропейската" дума БРЕГ (БЕРГ)- "Брегове, Височини, Планини",респ. "Жители на морските брегове, Планинци" но аз смятам този вариант за погрешен понеже в него не се отчита божествения произход,заложен в името на всеки народ или племе в ония древни времена,когато религията е имала много по-голяма тежест от сега. При всички случаи обаче Бригите остават един от най-загадъчните и високо развити народи на древния свят,които разпръснали светилника на цивилизацията в почти цяла Евразия. Доскоро те бяха системно подценявани но когато истинската им цивилизаторска и прародителска роля излезе наяве,светът ще им отдаде заслужено признание. Прогресивното човечество обаче ще признае връзката им с Българите едва тогава,когато "нашата" историческа наука регистрира този факт и го напише в нашите учебници и а тя ще го напише,когато се отърси от анти-Българизма на руско-съветските фалшификатори и ликвидира туркоманската школа,създадена от тях.

  Затова не трябва да се залъгваме с излишни надежди,че тази теория ще бъде приета бързо понеже е вярна- напротив! На нея ще й бъдат противопоставяни голям брой критики,коварни удари "под пояса",забрани а най-вече укривани и премълчавани факти,но всичко ще бъде напразно. Основните постулати в тази теория са принципно верни и никоя вражеска акция на истеричните безумци,които затриват великото Българско минало няма да може да я заличи!

  Доказателства за моята теория съществуват- спор няма за това и единствена задача на историците в случая е да проявят добронамереност,а не да се хващат за сламката от бързане да я отрекат. Тук е важно да бъдем себе си а не да се влияем от интересите на другите: ако успеем да удържим пред натиска на завистниците,техните "теории" никога няма да имат повече тежест от нашата! За тюркската теория има много по-малко доказателства отколкото за моята,но това не й пречи да битува във всички учебници и да дава академични титли на разни профани и чужди лакеи,посветили живота си на борба срещу България. Затова наша основна задача днес е да направим всичко,за да криминализираме тюркската теория и да отворим пътя към истината,която е затрупана под много пластове заблуди и лъжи!






Гласувай:
51


Вълнообразно


1. nedovolen - Shtaparov, не съм историк, затова ...
02.07.2018 07:13
Shtaparov, не съм историк, затова ще коментирам началото на поста ти.
Част от истината или малката истина върши работата на голямата лъжа.
Страданието българско е благословено от Господ и ще се изстрада. Може не в това време и на това място. Въпрос на осъзнаване.
За мен е удоволствие да те чета. Образно казано, повдигаш капачките на затворени шишета, да им налееш жива водица.
:)))
цитирай
2. barin - Добро утро, Щапаров. С интерес и...
02.07.2018 08:13
Добро утро, Щапаров. С интерес изчетох два пъти материала за една от теориите за произхода на българите. Напоследък като видя някое ново име го свързвам с познати и по аналогия често стигам до българите. Въпросът за нашия произход вълнува много хора и приятели ме питат за теориите често. Дори ги насочвам освен моите теми да четат и твоите, защото са добре обосновани и доказани.
Поздрави!
цитирай
3. get - Античните автори не говорят за ...
02.07.2018 17:24
shtaparov написа:

Античните автори не говорят за Българи под това име,с което сме познати днес.

- Да прочетем КАКВО ИМА НАПИСАНО ПРИ "БАЩАТА НА ИСТОРИЯТА" - по въпроса?

"Докато Псаметих не им станал цар, египтяните вярвали, че са най-древният от всички народи. Ала откакто се възцарил Псаметих и решил да узнае кои са най-древните люде, оттогава египтяните признават първенството по древност на фритийците, но не престават да се мислят за първи в останалото. И тъй, Псаметих, като не успял чрез запитване да установи кои люде са най-древни, измисля за това следния начин: взема първите две новородени деца и ги дава на един пастир, за да ги отгледа на кошарите, като заръчва никой да не проговаря дума пред тях, да остави дечицата да лежат сами в празна колиба и да им докарва от време на време кози, та да се насукват с мляко, и да върши всичко друго по гледането им. Псаметих заръчал да сторят това, понеже искал да чуе коя дума ще изговорят децата най-напред, след като мине неразбираемото им бебешко бърборене. И се случило точно както очаквал — към края на втората година, откакто взел да ги гледа козарят, като отворил един ден вратата да влезе, и двете дечица притичали с протегнати към него ръчички и казали „бекос“.
...
Щом чул децата, Псаметих се заел да проучи кой народ именува нещо с думата „бекос“, разпитал и узнал, че фригийците наричат хляба си „бекос“. Така, след като направили извода от този случай, египтяните признали, че фригийците са по-древен народ от тях."
БЕЛЕЖКА:
Псаметих — гръцкото име на фараона Псам-тик I (663–609 г.пр.н.е.).

- Фригийското "бекос" - отговаря на българските: глагол "пека" и съществително "пит(к)а" ... а съответно е дало в английският "baker-пекар и пекарна-bakery("фурна" идва от латински в български) а на английски ... в италианския "бекос-пит(к)а" е "пица"!
- Антично-гръцката СИНОНИМНА е звучала подобно на "пфюго" ?
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
02.07.2018 22:38
Чудесен, обзорен материал за произхода на българите, какви са?
Да, безспорно нещата отиват към бригите или фригите
Не мога да си обясня, как е подминавана тази близост до Българските имена в книгите на Омир Ами първоначално Приам е Подарк, има синове Милий, Хромий.... Или пък Еней! Откъде идва Еньо? Или пък известният фригийски цар, с възела, Гордий! Все думи, които ги има и в съвременния Български език и се обясняват с нашия език!
В Средновековието е имало информация и тя недвусмислено сочи фригийският произход-писмата на Калоян до Инокентий Трети и разговора му с папските легати
Тази информация не е била за широка употреба, поради дефицитността на книгите Съхранявани изключително в царската, патриаршеската библиотека и в манастирите С тяхното унищожаване в последствие са се заели гръцките епископи, така ,че нищо не е останало И така следите ни в далечна древност се губят

Хубава вечер!
цитирай
5. shtaparov - Sht ...
03.07.2018 00:39
nedovolen написа:
Shtaparov, не съм историк, затова ще коментирам началото на поста ти.
Част от истината или малката истина върши работата на голямата лъжа.
Страданието българско е благословено от Господ и ще се изстрада. Може не в това време и на това място. Въпрос на осъзнаване.
За мен е удоволствие да те чета. Образно казано, повдигаш капачките на затворени шишета, да им налееш жива водица.:)))

Прав си- тюркската теория бе една голяма лъжа,в която вярват само титулованите тюрколози и която по никакъв начин не е по-стойностна от тази теория. По-голямата сила на онази не се дължи на това че е вярна,а на руските пари с които ни се налага. Опитът сочи че парите побеждават истината и я възпират всеки път,когато техния притежател поиска да я спре.
цитирай
6. shtaparov - Добро утро, ...
03.07.2018 00:42
barin написа:
Добро утро, Щапаров. С интерес изчетох два пъти материала за една от теориите за произхода на българите. Напоследък като видя някое ново име го свързвам с познати и по аналогия често стигам до българите. Въпросът за нашия произход вълнува много хора и приятели ме питат за теориите често. Дори ги насочвам освен моите теми да четат и твоите, защото са добре обосновани и доказани. Поздрави!

Благодаря приятелю: можех да представя материала и по-добре,но хроничната преумора в последните дни си каза думата и не всичко изпипах така както ми се иска,затова ще опитам да го наваксам в следващите дни.
цитирай
7. shtaparov - Чудесен, обзорен материал за пр...
03.07.2018 00:54
leonleonovpom2 написа:
Чудесен, обзорен материал за произхода на българите, какви са?
Да, безспорно нещата отиват към бригите или фригите
Не мога да си обясня, как е подминавана тази близост до Българските имена в книгите на Омир Ами първоначално Приам е Подарк, има синове Милий, Хромий.... Или пък Еней! Откъде идва Еньо? Или пък известният фригийски цар, с възела, Гордий! Все думи, които ги има и в съвременния Български език и се обясняват с нашия език!
В Средновековието е имало информация и тя недвусмислено сочи фригийският произход-писмата на Калоян до Инокентий Трети и разговора му с папските легати
Тази информация не е била за широка употреба, поради дефицитността на книгите Съхранявани изключително в царската, патриаршеската библиотека и в манастирите С тяхното унищожаване в последствие са се заели гръцките епископи, така ,че нищо не е останало И така следите ни в далечна древност се губят

Хубава вечер!

Близостта на Фригийските (Бригийски) имена с Българските е толкова очебийна,че може да бъде подмината само умишлено и това е направено в интерес на онзи,който поръчва музиката: по никаква друга причина! Това означава,че никакви доказателства няма да бъдат признати от тюрколозите и от руските "учени",без значение колко са силни те: "поръчителят на музиката" иска Българите да са тюрки и толкоз!
цитирай
8. shtaparov - Античните автори не говорят за ...
03.07.2018 01:15
get написа:
shtaparov написа:

Античните автори не говорят за Българи под това име,с което сме познати днес.

- Да прочетем КАКВО ИМА НАПИСАНО ПРИ "БАЩАТА НА ИСТОРИЯТА" - по въпроса?

"Докато Псаметих не им станал цар, египтяните вярвали, че са най-древният от всички народи. Ала откакто се възцарил Псаметих и решил да узнае кои са най-древните люде, оттогава египтяните признават първенството по древност на фритийците, но не престават да се мислят за първи в останалото. И тъй, Псаметих, като не успял чрез запитване да установи кои люде са най-древни, измисля за това следния начин: взема първите две новородени деца и ги дава на един пастир, за да ги отгледа на кошарите, като заръчва никой да не проговаря дума пред тях, да остави дечицата да лежат сами в празна колиба и да им докарва от време на време кози, та да се насукват с мляко, и да върши всичко друго по гледането им. Псаметих заръчал да сторят това, понеже искал да чуе коя дума ще изговорят децата най-напред, след като мине неразбираемото им бебешко бърборене. И се случило точно както очаквал — към края на втората година, откакто взел да ги гледа козарят, като отворил един ден вратата да влезе, и двете дечица притичали с протегнати към него ръчички и казали „бекос“.
...
Щом чул децата, Псаметих се заел да проучи кой народ именува нещо с думата „бекос“, разпитал и узнал, че фригийците наричат хляба си „бекос“. Така, след като направили извода от този случай, египтяните признали, че фригийците са по-древен народ от тях."
БЕЛЕЖКА:
Псаметих — гръцкото име на фараона Псам-тик I (663–609 г.пр.н.е.).

- Фригийското "бекос" - отговаря на българските: глагол "пека" и съществително "пит(к)а" ... а съответно е дало в английският "baker-пекар и пекарна-bakery("фурна" идва от латински в български) а на английски ... в италианския "бекос-пит(к)а" е "пица"!
- Антично-гръцката СИНОНИМНА е звучала подобно на "пфюго" ?

Аз съм на същото мнение: БЕКОС (БЕКО- без гръцкото "С") не може да означава друго освен ПЕКОС (ПЕКО,ПЕКА) и е поредния паралел между Бригийските думи и Българските.
цитирай
9. kvg55 - shtaparov,
03.07.2018 11:28
Прочетох с интерес поста ти. Поради липса на основни знания много неща са ми неясни. Изследвано ли е, защо българите са мигрирали по света?
цитирай
10. shtaparov - Прочетох с интерес ...
03.07.2018 17:16
kvg55 написа:
Прочетох с интерес поста ти. Поради липса на основни знания много неща са ми неясни. Изследвано ли е, защо българите са мигрирали по света?

Браво- този въпрос ми хареса,благодаря! Трудоемко изследване в случая не е нужно: отговорът се крие в логиката на историческото развитие. Древните Българи били принудени да емигрират заради необичайно големия си брой който водел до такова намножаване,че земята на Балканите в един момент не смогвала да осигури ресурс за изхранване на всички. Това е само първата причина,а има и други: поява на тежко протичаща епидемия,многогодишна суша,катастрофално природно бедствие като потопа,изригване на супервулкан като Кампи Флегреи в Италия и др. Какво бедствие може да причини един такъв вулкан личи по вулканоложките изследвания,направени в Румъния: там е открита пепел от същия този вулкан, попаднала преди хиляди години- пепелния слой,регистриран там е бил с дебелина метър и половина (до врата на зрял човек)! Ако такова бедствие не дай Боже застигне някой населен район,всеки който живее в него ще бъде застрашен и всеки който може ще избяга незабавно от там!
цитирай
11. eboa - Оня с пицата и питката
04.07.2018 20:08
определено те засенчва с пътуването от Месопотамия по ледовете през Средиземно море.

Бриги изобщо не съществуват като народ в историята. Но Рей Бредбъри е написал Марсиански хроники. Не ги пренебрегвай като исторически източник.

Но това с вулкана в Италия, който хвърлил пепел в Румъния е наистина откритие.
цитирай
12. shtaparov - определено те засенчва с пътува...
04.07.2018 20:53
eboa написа:
определено те засенчва с пътуването от Месопотамия по ледовете през Средиземно море.

Бриги изобщо не съществуват като народ в историята. Но Рей Бредбъри е написал Марсиански хроники. Не ги пренебрегвай като исторически източник.

Но това с вулкана в Италия, който хвърлил пепел в Румъния е наистина откритие.

БРИГИТЕ СА съществували приятелю- знам че гърците са патологични лъжци но не приемам че са фалшифицирали имената на народите,с които са имали отношения през вековете с много редки изключения! Това с вулкана също не го измислям аз: световната вулканология го е установила,не го е установил бай СтойнЕ от Саранци! Тя е установила,че преди хиляди години супервулканът Кампи Флегреи е покрил с плътен слой пепел цялата територия от Италия до централна Украйна без никакъв пропуск: това в Румъния е един от примерите,не е цялата истина. Везувий,за който навярно си чувал се намира на ръба на кратера на този супервулкан- можеш да се сетиш за какво става въпрос в този случай като знаеш,че кратерът на огромен вулкан като Санторини е с приблизителен диаметър от 14-18 км.
цитирай
13. get - До 11. eboa - Оня с пицата и питката ... Господин Черноколев - ЦИТИРАМ не е да си измислям и спекулирам с НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ФАКТИ/ДАННИ ... ? Предвид скепсиса ви е
05.07.2018 11:10
... аргументи + факти в потвърждение верността на това което съм написал?
eboa написа:

Оня с пицата и питката ... Бриги изобщо не съществуват като народ в историята

Но това с вулкана в Италия, който хвърлил пепел в Румъния е наистина откритие.


В историческите извори СЕ ГОВОРИ ПРЕДИМНО ЗА ФРИГИ ... призхода на които казват: че бил от БАЛКАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ "БРИГИ"!
По отношение ЕЗИКА НА ФРИГИТЕ ... думи от който споменават в АНТИЧНОСТТА , първи ХЕРОДОТ - втори Демостен!?

По отношение ЛЕКСЕМАТА "becos" - справка от етимологични речници?
1.
"to bake-пека" от там "пекар-baker" - английско, по речници на Водкинс и Лидъл и Скот:
From Middle English baken, from Old English bacan (“to bake”) ->> from Proto-Indo-European *b(H)eh=g- (“to roast, bake”).
С допълнението - в античен гръчцки се среща като: - Ancient Greek (phоgо, “roast”, verb).
2.
По отношение развитието на лексемата "becos" в групата на "славянските" езици - ето по етимолозите М. Фасмер и Троутман?
ПРИ ТОВА ОТБЕЛЯЗВА ??! - Българско: ПЕ(к/ч)А... в руския почти не се използва а обикновенно се замества с "жарит" ->> в по-стара форма на ст.-слав.(чети стар-български) е звучала пек.?.//ПЕКОН (тоест изписване с "голям юс - звучащ "Он".
3. В санскрит: расаti "вари, пече, готви"; зендско-авестийски - раchаiti(със същите, като при индийнския значения);
4. в старо-балтийски(латгало-жмаитски) - *реkо(пека) ... от там е производна и думата им за "пека/печка-серu, серt ".
5.
- Ако ТОЗИ ПРИМЕР за близост м/у фригийски и съвременен български, ОТ ИСТОРИЯТА НА ХЕРОДОТ - не ви е ДОСТАТЪЧЕН ... да започна да ви давам примери с думи цитирани от Демостен - КАТО ФРИГИЙСКИ?
- Това на първо време устройва ли ви ... или отново ще ме, пращате да чета "Хрониките на Нарния"?

п.п.
По отношение на ДРУГИТЕ ВИ ЗАБЕЛЕЖКИ за ... Средиземно море и "ледници" и подобни ... БЪДЕТЕ ДОБЪР ДА ПРЕЦИЗИРАТЕ ... за да ви отговоря адекватно?

6.
... с още едно ДОПЪЛНЕНИЕ?
ПО ОТНОШЕНИЕ НА "италианското - пицца" ... за което Babiniotis, Georgios в своята Лексикология на ново-гръцки език (2005 г.) стр.1413 ни обяснява - СЛЕДНОТО?

"Byzantine Greek and Late Latin pitta > pizza, cf. Modern Greek pitta bread and the Apulia and Calabrian (then Byzantine Italy) PITTA-a round flat bread baked(кръгъл плосък хляб) in the oven(изпечен) at high temperature sometimes with toppings. The word pitta can in turn be traced to either Ancient Greek ЗВУЧАЩА АНТИЧНАТА ГРЪЦКА ДУМА (pikte), "fermented pastry", which in Latin became "picta", or Ancient Greek ЗВУЧАЛО (pissa, Attic ОЩЕ ПРОИЗНАСЯНО Й КАТО pitta), "pitch", or pitea, "bran" (pЕtItEs, "bran bread" ...
- С ПОДВЕЖДАЩОТО допълнение "плосък арабски хяб").
- Като присъщо на всеки лукав грък ... същият твърди, че ПИТАТА(лексема-продукт) било ЗАИМСТВАНА от арабо-семитските езици и означавало БЕЗКВАСЕН ХЛЯБ - Но ...?
7.
- На практика ПИТ(к)АТА ДОРИ И В ГЪРЦИЯ(и тази от античност), ПРИ ИЗГОТВЯНЕТО Й - за разлика от БЕЗКВАСНИЯТ СЕМИТСКИ ...
8.
... с име:
"МАЦЦА" хляб - се прави ПО БЪЛГАРСКО-ЕВРОПЕЙСКА рецепта с КВАС/МАЯ!

- По отношение на ПРАИСТОРИЧЕСКО Е-В-Р-О-П-Е-Й-С-К-О НАСЕЛЕНИЕ и ВРЪЗКИте му С МЕСОПОТАМИЯ ... и др. производни СТЕ ПРАВ В ЧАСТТА - ЧЕ?
- Щапаров СЛЕДВА ДА ПРЕЦИЗИРА причинно-следствената(контиюнитета) приемствеността при хора: култури-езици+традиции ... инак ИЗВОДИТЕ МУ УВИСВАТ поради слабата доказателствена обосновка!

- Чакам КОНКРЕТНИ ВЪПРОСИ ... не оборващи (ме) "доказателства" от вида "ад хоминем" - ако сте сериозен и уважаващ себе си, и българският си произход, мъж!
цитирай
14. shtaparov - . . . аргументи + факти в потвържд...
06.07.2018 03:38
get написа:
... аргументи + факти в потвърждение верността на това което съм написал?
eboa написа:

Оня с пицата и питката ... Бриги изобщо не съществуват като народ в историята

Но това с вулкана в Италия, който хвърлил пепел в Румъния е наистина откритие.


В историческите извори СЕ ГОВОРИ ПРЕДИМНО ЗА ФРИГИ ... призхода на които казват: че бил от БАЛКАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ "БРИГИ"!
По отношение ЕЗИКА НА ФРИГИТЕ ... думи от който споменават в АНТИЧНОСТТА , първи ХЕРОДОТ - втори Демостен!?

По отношение ЛЕКСЕМАТА "becos" - справка от етимологични речници?
1.
"to bake-пека" от там "пекар-baker" - английско, по речници на Водкинс и Лидъл и Скот:
From Middle English baken, from Old English bacan (“to bake”) ->> from Proto-Indo-European *b(H)eh=g- (“to roast, bake”).
С допълнението - в античен гръчцки се среща като: - Ancient Greek (phоgо, “roast”, verb).
2.
По отношение развитието на лексемата "becos" в групата на "славянските" езици - ето по етимолозите М. Фасмер и Троутман?
ПРИ ТОВА ОТБЕЛЯЗВА ??! - Българско: ПЕ(к/ч)А... в руския почти не се използва а обикновенно се замества с "жарит" ->> в по-стара форма на ст.-слав.(чети стар-български) е звучала пек.?.//ПЕКОН (тоест изписване с "голям юс - звучащ "Он".
3. В санскрит: расаti "вари, пече, готви"; зендско-авестийски - раchаiti(със същите, като при индийнския значения);
4. в старо-балтийски(латгало-жмаитски) - *реkо(пека) ... от там е производна и думата им за "пека/печка-серu, серt ".
5.
- Ако ТОЗИ ПРИМЕР за близост м/у фригийски и съвременен български, ОТ ИСТОРИЯТА НА ХЕРОДОТ - не ви е ДОСТАТЪЧЕН ... да започна да ви давам примери с думи цитирани от Демостен - КАТО ФРИГИЙСКИ?
- Това на първо време устройва ли ви ... или отново ще ме, пращате да чета "Хрониките на Нарния"?

п.п.
По отношение на ДРУГИТЕ ВИ ЗАБЕЛЕЖКИ за ... Средиземно море и "ледници" и подобни ... БЪДЕТЕ ДОБЪР ДА ПРЕЦИЗИРАТЕ ... за да ви отговоря адекватно?

6.
... с още едно ДОПЪЛНЕНИЕ?
ПО ОТНОШЕНИЕ НА "италианското - пицца" ... за което Babiniotis, Georgios в своята Лексикология на ново-гръцки език (2005 г.) стр.1413 ни обяснява - СЛЕДНОТО?

"Byzantine Greek and Late Latin pitta > pizza, cf. Modern Greek pitta bread and the Apulia and Calabrian (then Byzantine Italy) PITTA-a round flat bread baked(кръгъл плосък хляб) in the oven(изпечен) at high temperature sometimes with toppings. The word pitta can in turn be traced to either Ancient Greek ЗВУЧАЩА АНТИЧНАТА ГРЪЦКА ДУМА (pikte), "fermented pastry", which in Latin became "picta", or Ancient Greek ЗВУЧАЛО (pissa, Attic ОЩЕ ПРОИЗНАСЯНО Й КАТО pitta), "pitch", or pitea, "bran" (pЕtItEs, "bran bread" ...
- С ПОДВЕЖДАЩОТО допълнение "плосък арабски хяб").
- Като присъщо на всеки лукав грък ... същият твърди, че ПИТАТА(лексема-продукт) било ЗАИМСТВАНА от арабо-семитските езици и означавало БЕЗКВАСЕН ХЛЯБ - Но ...?
7.
- На практика ПИТ(к)АТА ДОРИ И В ГЪРЦИЯ(и тази от античност), ПРИ ИЗГОТВЯНЕТО Й - за разлика от БЕЗКВАСНИЯТ СЕМИТСКИ ...
8.
... с име:
"МАЦЦА" хляб - се прави ПО БЪЛГАРСКО-ЕВРОПЕЙСКА рецепта с КВАС/МАЯ!

- По отношение на ПРАИСТОРИЧЕСКО Е-В-Р-О-П-Е-Й-С-К-О НАСЕЛЕНИЕ и ВРЪЗКИте му С МЕСОПОТАМИЯ ... и др. производни СТЕ ПРАВ В ЧАСТТА - ЧЕ?
- Щапаров СЛЕДВА ДА ПРЕЦИЗИРА причинно-следствената(контиюнитета) приемствеността при хора: култури-езици+традиции ... инак ИЗВОДИТЕ МУ УВИСВАТ поради слабата доказателствена обосновка!

- Чакам КОНКРЕТНИ ВЪПРОСИ ... не оборващи (ме) "доказателства" от вида "ад хоминем" - ако сте сериозен и уважаващ себе си, и българският си произход, мъж!

Благодаря за подкрепата приятелю- западноевропейските учени като цяло са на мнение че Европа е заселена от онези раннонеолитни земеделци,които се появили за пръв път в "Плодородния полумесец" и по-конкретно в Месопотамия.
цитирай
15. get - До 14. shtaparov - Човека и отговора НА ВЪПРОСА се казва професор Петър Детев?
06.07.2018 13:01
[quote=shtaparov]
Благодаря за подкрепата приятелю- западноевропейските учени като цяло са на мнение че Европа е заселена от онези раннонеолитни земеделци,които се появили за пръв път в "Плодородния полумесец" и по-конкретно в Месопотамия.[/shtaparov]

Освен западните ПАЛЕО историци и археолози ИМАМЕ ЕДИН НАРОЧНО ОСТАВЕН В ЗАБВЕНИЕ БЪЛГАРСКИ ПАЛЕО-АРХЕОЛОГ, казва се Петър Детев?
- Неговата теория гласи ЧЕ ИМАМЕ РАВНОПОСТАВЕНОСТ-ЕДИНОСЪЩНОСТ между палео-археологическите култури от БАЛКАНИ и тези от "Плодородният полумесец"!
- За да избягна недоразумението - състоящо се във въпроса: Как така ОБЩНОСТ СЛЕД КАТО МЕЖДУ ТЯХ ИМАМЕ МОРЕ с име СРЕДИЗЕМНО? - САМО ЩЕ ДОПЪЛНЯ, че тогава МОРЕТО Е БИЛО ВЪТРЕШНО ЕЗЕРО ... и много лесно за "преминаване" !
- Детев СВЪЗРЗВА, ПРИЗНАТАТА ЗА НАЙ-РАННА човешка МАТЕРИАЛНА КУЛТУРА с име "Натурфийска"(която не знам защо я свързват с ЕВРЕИТЕ-СЕМИТИ - въпреки че тогава е нямало такива в Близък изток а е имало население с име "е(в/б)усейци" с НАЙ-СТАР ГРАД "ИЕРИХОН" ?) с тази НАЙ-РАННА КУЛТУРА ОТ НАШИТЕ ЗЕМИ, известна като "МАРИШКА"!
- Потвръждение на ИЗВОДИТЕ НА ДЕТЕВ - се явява ГЕНЕТИЧНИЯ ПУЛ НА НАРОДА НИ ... в който С НАЙ-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ СА ПРЕДСТАВЕНИ СЪЩИТЕ ХАПЛОГРУПИ СПЕЦИФИЧНИ И ЗА "БЛИЗКО-ИЗТОЧНАТА ... НАТУРФИЙСКА КУЛТУРА?
- Натурфийската палео-култура е съществувала в порядъка на 13-то до 9-то хилядолетие от преди нашата ера.
- В тази най-стара ЧОВЕШКА КУЛТУРА, се срещат в подобно-ПРЕОБЛАДАВАЩО съотношение същите Y-хромозоми СПЕЦИФИЧНИ И ЗА СЪВРЕМЕННИТЕ БЪЛГАРИ:
а) Хаплогрупи I, J и E (балкански хаплогрупи) са установени в около 68 % от съвременните българи
б) Хаплогрупи R1а, R1b - "славянска" и "германска" с най-ранен произход от Мала азия - се срещат в порядъка от неколко единици;
в) "азиатските" G, H и L - са в изражение около 1 и под 1% ... Това ЗА КАКВО ГОВОРИ - Петър Детев Е ПРАВ В ИЗВОДИТЕ СИ - за контиюнитет МЕЖДУ БЛИЗЪК ИЗТОК >> БАЛКАНИ и АНАТОЛИЯ ... от които ТРЪГВА ПОСЛЕДВАЩИЯТ ХОД НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ - Но?
- Но, къде сме ние БЪЛГАРИТЕ?
БЪЛГАРИТЕ на които чужди учени писаха и продължават да пишат историята ... изкарвайки близки ДО МНОГО ПО-КЪСНО ПОЯВИЛИТЕ СЕ СЛАВЯНИ или ЦЕНТРАЛНО СИБИРСКИ ТЮРКСКИ НАРОДИ - Това ли сме НИЕ?
- Изправени сме пред дилемата - изразяваща се в ХАМЛЕТОВИЯ - Тhat is question ... в това е въпроса: Да бъдем или да не бъдем!?
цитирай
16. zaw12929 - Интересен материал : Има още да се ...
06.07.2018 19:12
Интересен материал : Има още да се добавя , а финансиране за наука- йок!
Лека вечер
цитирай
17. shtaparov - Интересен ...
06.07.2018 22:02
zaw12929 написа:
Интересен материал : Има още да се добавя , а финансиране за наука- йок!
Лека вечер

Знам че има но не мога да представя материала по друг начин,ако искам да остане в съкратен вид. Благодаря.
цитирай
18. shtaparov - Благодаря за подкрепата прия...
06.07.2018 23:05
get написа:
[quote=shtaparov]
Благодаря за подкрепата приятелю- западноевропейските учени като цяло са на мнение че Европа е заселена от онези раннонеолитни земеделци,които се появили за пръв път в "Плодородния полумесец" и по-конкретно в Месопотамия.[/shtaparov]

Освен западните ПАЛЕО историци и археолози ИМАМЕ ЕДИН НАРОЧНО ОСТАВЕН В ЗАБВЕНИЕ БЪЛГАРСКИ ПАЛЕО-АРХЕОЛОГ, казва се Петър Детев?
- Неговата теория гласи ЧЕ ИМАМЕ РАВНОПОСТАВЕНОСТ-ЕДИНОСЪЩНОСТ между палео-археологическите култури от БАЛКАНИ и тези от "Плодородният полумесец"!
- За да избягна недоразумението - състоящо се във въпроса: Как така ОБЩНОСТ СЛЕД КАТО МЕЖДУ ТЯХ ИМАМЕ МОРЕ с име СРЕДИЗЕМНО? - САМО ЩЕ ДОПЪЛНЯ, че тогава МОРЕТО Е БИЛО ВЪТРЕШНО ЕЗЕРО ... и много лесно за "преминаване" !
- Детев СВЪЗРЗВА, ПРИЗНАТАТА ЗА НАЙ-РАННА човешка МАТЕРИАЛНА КУЛТУРА с име "Натурфийска"(която не знам защо я свързват с ЕВРЕИТЕ-СЕМИТИ - въпреки че тогава е нямало такива в Близък изток а е имало население с име "е(в/б)усейци" с НАЙ-СТАР ГРАД "ИЕРИХОН" ?) с тази НАЙ-РАННА КУЛТУРА ОТ НАШИТЕ ЗЕМИ, известна като "МАРИШКА"!
- Потвръждение на ИЗВОДИТЕ НА ДЕТЕВ - се явява ГЕНЕТИЧНИЯ ПУЛ НА НАРОДА НИ ... в който С НАЙ-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ СА ПРЕДСТАВЕНИ СЪЩИТЕ ХАПЛОГРУПИ СПЕЦИФИЧНИ И ЗА "БЛИЗКО-ИЗТОЧНАТА ... НАТУРФИЙСКА КУЛТУРА?
- Натурфийската палео-култура е съществувала в порядъка на 13-то до 9-то хилядолетие от преди нашата ера.
- В тази най-стара ЧОВЕШКА КУЛТУРА, се срещат в подобно-ПРЕОБЛАДАВАЩО съотношение същите Y-хромозоми СПЕЦИФИЧНИ И ЗА СЪВРЕМЕННИТЕ БЪЛГАРИ:
а) Хаплогрупи I, J и E (балкански хаплогрупи) са установени в около 68 % от съвременните българи
б) Хаплогрупи R1а, R1b - "славянска" и "германска" с най-ранен произход от Мала азия - се срещат в порядъка от неколко единици;
в) "азиатските" G, H и L - са в изражение около 1 и под 1% ... Това ЗА КАКВО ГОВОРИ - Петър Детев Е ПРАВ В ИЗВОДИТЕ СИ - за контиюнитет МЕЖДУ БЛИЗЪК ИЗТОК >> БАЛКАНИ и АНАТОЛИЯ ... от които ТРЪГВА ПОСЛЕДВАЩИЯТ ХОД НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ - Но?
- Но, къде сме ние БЪЛГАРИТЕ?
БЪЛГАРИТЕ на които чужди учени писаха и продължават да пишат историята ... изкарвайки близки ДО МНОГО ПО-КЪСНО ПОЯВИЛИТЕ СЕ СЛАВЯНИ или ЦЕНТРАЛНО СИБИРСКИ ТЮРКСКИ НАРОДИ - Това ли сме НИЕ?
- Изправени сме пред дилемата - изразяваща се в ХАМЛЕТОВИЯ - Тhat is question ... в това е въпроса: Да бъдем или да не бъдем!?

Доказателства за моите твърдения съществуват- спор няма за това и единствена задача на историците в случая е да проявят добронамереност,а не да се хващат за сламката от бързане да ги отрекат. Тук е важно да бъдем себе си а не да се влияем от интересите на другите: ако успеем да удържим пред натиска на завистниците,техните "теории" никога няма да имат повече тежест от нашата!
цитирай
19. get - Доказателства за моите твърд...
07.07.2018 10:45
shtaparov написа:

Доказателства за моите твърдения съществуват- спор няма за това и единствена задача на историците в случая е да проявят добронамереност,а не да се хващат за сламката от бързане да ги отрекат. Тук е важно да бъдем себе си а не да се влияем от интересите на другите: ако успеем да удържим пред натиска на завистниците,техните "теории" никога няма да имат повече тежест от нашата!


1.
- Едната ПОДОБНОСТ в хаплогрупите Е ДОКАЗАТЕЛСТВО КОСВЕНО!

2.
Както е КОСВЕНО и моето доказателство ... при обясненията ми ЗА ОБЩНОСТ на ДОКУМЕНТИРАНАТА ФРИГИЙСКА ДУМА "becos" - с тази от съвременният български език ПЕКА - ПЕКАРНА - ПЕЧИВО и т.н.?

3.
- Но имаме и втора ФРИГИЙСКА ДУМА - отново ДОКУМЕНТИРАНА В АНТИЧЕН ГРЪЧКИ ЕЗИК - със значение ВАРЯ/ВАРИВО ... звучала е на фригийски Б/ВРЮ ... в гръцки БРИТОС(означавало е БИРА?).
- Какво пишат езиковедите за етимологията на ДУМАТА?
а) Thracian Вrytos "fermented liquor made from barley" - в тракийския език Б(в)РИТОС е означавала "ликьор"(дестилат) от ферментирал ечемик(дали е само ечемик ?).
б) същата я има документирана във връзка ЛЕГЕНДАТА ЗА смъртта на легендарния цар на Фригия, МИДАС(VII в. пр.н.е.) - в която се казва, че преди смъртта(му) или причината за смъртта на същият е, че той е погълнал голямо количество от тази напитка?
"(В/V)rytos"? ... в по-късно време същата я имаме документирана и в езиците от саксо-английската група, като briuwan ... в съвр. английски звучи Brew = "ВАРЯ бира"
в) в античните Greek се е срещала като: _*phrear "well-кладенец, spring-извор, cistern-щерна," Latin _*fervere "to boil-кипя, foam-пяна/пеня".

4.
Според Клеминт от александрия (от 2-ри век) - коментиращ "Орфическите ритуали" - посочва ЗА ФРИГИЙСКА думата _*bedu ... със значение ВОДА - нямаща общо с гръцка "(х)идро" ... от която лингвистите ВАДЯТ КОРЕНОВАТА ЗА индо-европейската ВОДА з която казват че е звучала в първообраза като _*wed ... тук СПИРАМ - БЕЗ ДА СЪМ ПРЕКЛЮЧИЛ С ПАРАЛЕЛИТЕ ОТ ДУМИ ФРИГИЙСКО БЪЛГАРСКИ - без аналог в ГРЪЦКИ или ЛАТИНСКИ или НАТРАПВАНОТО ЗА НАС "славяни" и "СЛАВЯНСКИ" език?

5.
- Защото примерно в индо-европейския "СЛАВЯНСКИ", тоест руския език ЛИПСВА - фригийската дума за ВАРЯ ... имало я е НО Е ОСТАНАЛА НЕИЗПОЛЗВАЕМА - като такива "екзотични" за руският език думи, като ОЧИ, УСТА и др. подобни - Защо ли ... ?
цитирай
20. shtaparov - Доказателства за моите ...
08.07.2018 02:00
get написа:
shtaparov написа:

Доказателства за моите твърдения съществуват- спор няма за това и единствена задача на историците в случая е да проявят добронамереност,а не да се хващат за сламката от бързане да ги отрекат. Тук е важно да бъдем себе си а не да се влияем от интересите на другите: ако успеем да удържим пред натиска на завистниците,техните "теории" никога няма да имат повече тежест от нашата!


1.
- Едната ПОДОБНОСТ в хаплогрупите Е ДОКАЗАТЕЛСТВО КОСВЕНО!

2.
Както е КОСВЕНО и моето доказателство ... при обясненията ми ЗА ОБЩНОСТ на ДОКУМЕНТИРАНАТА ФРИГИЙСКА ДУМА "becos" - с тази от съвременният български език ПЕКА - ПЕКАРНА - ПЕЧИВО и т.н.?

3.
- Но имаме и втора ФРИГИЙСКА ДУМА - отново ДОКУМЕНТИРАНА В АНТИЧЕН ГРЪЧКИ ЕЗИК - със значение ВАРЯ/ВАРИВО ... звучала е на фригийски Б/ВРЮ ... в гръцки БРИТОС(означавало е БИРА?).
- Какво пишат езиковедите за етимологията на ДУМАТА?
а) Thracian Вrytos "fermented liquor made from barley" - в тракийския език Б(в)РИТОС е означавала "ликьор"(дестилат) от ферментирал ечемик(дали е само ечемик ?).
б) същата я има документирана във връзка ЛЕГЕНДАТА ЗА смъртта на легендарния цар на Фригия, МИДАС(VII в. пр.н.е.) - в която се казва, че преди смъртта(му) или причината за смъртта на същият е, че той е погълнал голямо количество от тази напитка?
"(В/V)rytos"? ... в по-късно време същата я имаме документирана и в езиците от саксо-английската група, като briuwan ... в съвр. английски звучи Brew = "ВАРЯ бира"
в) в античните Greek се е срещала като: _*phrear "well-кладенец, spring-извор, cistern-щерна," Latin _*fervere "to boil-кипя, foam-пяна/пеня".

4.
Според Клеминт от александрия (от 2-ри век) - коментиращ "Орфическите ритуали" - посочва ЗА ФРИГИЙСКА думата _*bedu ... със значение ВОДА - нямаща общо с гръцка "(х)идро" ... от която лингвистите ВАДЯТ КОРЕНОВАТА ЗА индо-европейската ВОДА з която казват че е звучала в първообраза като _*wed ... тук СПИРАМ - БЕЗ ДА СЪМ ПРЕКЛЮЧИЛ С ПАРАЛЕЛИТЕ ОТ ДУМИ ФРИГИЙСКО БЪЛГАРСКИ - без аналог в ГРЪЦКИ или ЛАТИНСКИ или НАТРАПВАНОТО ЗА НАС "славяни" и "СЛАВЯНСКИ" език?

5.
- Защото примерно в индо-европейския "СЛАВЯНСКИ", тоест руския език ЛИПСВА - фригийската дума за ВАРЯ ... имало я е НО Е ОСТАНАЛА НЕИЗПОЛЗВАЕМА - като такива "екзотични" за руският език думи, като ОЧИ, УСТА и др. подобни - Защо ли ... ?

Същите непреки т.е. косвени доказателства съм визирал в третия пасаж на статията,а оскъдните данни за езика на Фригите (Бригите) още поначало мислех да ги добавя с разяснения в текста,за да имат твърденията ми по-голяма тежест. Времето досега не ми е позволило да го направя но съм го решил отдавна,та тъй или инак ще трябва да стане.
цитирай
21. get - Доказателства за моите твърд...
09.07.2018 19:23
shtaparov написа:
get написа:
shtaparov написа:

Доказателства за моите твърдения съществуват- спор няма за това и единствена задача на историците в случая е да проявят добронамереност,а не да се хващат за сламката от бързане да ги отрекат. Тук е важно да бъдем себе си а не да се влияем от интересите на другите: ако успеем да удържим пред натиска на завистниците,техните "теории" никога няма да имат повече тежест от нашата!


1.
- Едната ПОДОБНОСТ в хаплогрупите Е ДОКАЗАТЕЛСТВО КОСВЕНО!

2.
Както е КОСВЕНО и моето доказателство ... при обясненията ми ЗА ОБЩНОСТ на ДОКУМЕНТИРАНАТА ФРИГИЙСКА ДУМА "becos" - с тази от съвременният български език ПЕКА - ПЕКАРНА - ПЕЧИВО и т.н.?

3.
- Но имаме и втора ФРИГИЙСКА ДУМА - отново ДОКУМЕНТИРАНА В АНТИЧЕН ГРЪЧКИ ЕЗИК - със значение ВАРЯ/ВАРИВО ... звучала е на фригийски Б/ВРЮ ... в гръцки БРИТОС(означавало е БИРА?).

Същите непреки т.е. косвени доказателства съм визирал в третия пасаж на статията,а оскъдните данни за езика на Фригите (Бригите) още поначало мислех да ги добавя с разяснения в текста,за да имат твърденията ми по-голяма тежест. Времето досега не ми е позволило да го направя но съм го решил отдавна,та тъй или инак ще трябва да стане.


- По отношение ТЪРСЕНИЯТА ТИ - за ЕВРОПЕЙЦИ ДО ТИГЪР И ЕФРАТ ... виж какво пишат за "Mushki"-те ... които някои ги свързват с мизийците - другите отричат такова сходство?

За начало виж англо-езичната статия: "Mushki" във Wikipedia ?
цитирай
22. shtaparov - Доказателства за моите твърд...
10.07.2018 19:53
get написа:
shtaparov написа:
get написа:
shtaparov написа:

Доказателства за моите твърдения съществуват- спор няма за това и единствена задача на историците в случая е да проявят добронамереност,а не да се хващат за сламката от бързане да ги отрекат. Тук е важно да бъдем себе си а не да се влияем от интересите на другите: ако успеем да удържим пред натиска на завистниците,техните "теории" никога няма да имат повече тежест от нашата!


1.
- Едната ПОДОБНОСТ в хаплогрупите Е ДОКАЗАТЕЛСТВО КОСВЕНО!

2.
Както е КОСВЕНО и моето доказателство ... при обясненията ми ЗА ОБЩНОСТ на ДОКУМЕНТИРАНАТА ФРИГИЙСКА ДУМА "becos" - с тази от съвременният български език ПЕКА - ПЕКАРНА - ПЕЧИВО и т.н.?

3.
- Но имаме и втора ФРИГИЙСКА ДУМА - отново ДОКУМЕНТИРАНА В АНТИЧЕН ГРЪЧКИ ЕЗИК - със значение ВАРЯ/ВАРИВО ... звучала е на фригийски Б/ВРЮ ... в гръцки БРИТОС(означавало е БИРА?).

Същите непреки т.е. косвени доказателства съм визирал в третия пасаж на статията,а оскъдните данни за езика на Фригите (Бригите) още поначало мислех да ги добавя с разяснения в текста,за да имат твърденията ми по-голяма тежест. Времето досега не ми е позволило да го направя но съм го решил отдавна,та тъй или инак ще трябва да стане.


- По отношение ТЪРСЕНИЯТА ТИ - за ЕВРОПЕЙЦИ ДО ТИГЪР И ЕФРАТ ... виж какво пишат за "Mushki"-те ... които някои ги свързват с мизийците - другите отричат такова сходство?

За начало виж англо-езичната статия: "Mushki" във Wikipedia ?

Според мен Мушките са роднини на Мизи и Маджари (Мишари) но също и на ония Моски,които се счита че са живели около Москва.
цитирай
23. get - @ 22. shtaparov - Ако възприемем едно такова свързване на "Мишари-Маджари-Мизи-Мушки" - Ще ... ?
11.07.2018 10:02
... ще изпаднем в познавателно-понятийно объркване ... а от там и грешка при моделиране на ПРОЗХОД НА ЕВРО-ИНДИЙЦИТЕ - ЗАЩОТО?
shtaparov написа:

Според мен Мушките са роднини на Мизи и Маджари (Мишари) но също и на ония Моски,които се счита че са живели около Москва.

1.
- Доколкото осмислям - твоята теория е близка до "библеистката" такава - Но? За мен същата не е издържана - КАТО ВЗЕМЕМ САМО В ПРЕДВИД ФАКТА ... че сътворението на света от Бог - датира от ШЕСТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ пр. н. ера?
- Второ: "Библейската теория" - за един прародител-евреин, тоест дядо Ной?
- В заключение за "Библейската теория" - същата не може да ни даде основания ЗА ВЪЗСТАНОВКА НА ТЕОРИТИЧЕН МОДЕЛ - при ФОРМИРАНЕТО НА ИНДОЕВРОПЕЙЦИТЕ ... КАТО НАРОД - ЕЗИК - КУЛТУРА?
2.
Предвид това следва да се обърнем КЪМ ТЕОРИТИЧНИТЕ МОДЕЛИ - които са създадени от различните научно-исторически школи по въпроса?
- На първо време ти препоръчвам да отидеш на този адрес - сайта на лингвиста-ностратик Игор Гаршин и си съставиш предварителна представа по поместената карта за вероятното МЯСТО НА ГЕНЕЗИСА на Прото-европейците?
- Адрес: http://www.proto-indo-european.ru/ie-cradle/index.html

... след като разгледа КАРТАТА(?) най-близкото за мен КАТО ПЪРВО МЯСТО НА ГЕНЕЗИС на ЕВРОПЕЙЦИТЕ - отговаря на теориите на англичанина К. Ренфрю и Дяконов ... които с малки отлики се припокриват ПО ОТНОШЕНИЕ ВЪЗНИКВАНЕ ОБЩНОСТ НА ПАЛЕО-ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК + КУЛТУРА + НАРОДИ?
- На този адрес - можеш да прочетеш за същата(на Дяконов - бизка до тази на Ренфрю, теории ?) - Адрес:
http://www/linguistics/languages/nostratic/indo-european/paleo-balkan/index.html
цитирай
24. shtaparov - . . . ще изпаднем в познавателно-...
12.07.2018 02:47
get написа:
... ще изпаднем в познавателно-понятийно объркване ... а от там и грешка при моделиране на ПРОЗХОД НА ЕВРО-ИНДИЙЦИТЕ - ЗАЩОТО?
shtaparov написа:

Според мен Мушките са роднини на Мизи и Маджари (Мишари) но също и на ония Моски,които се счита че са живели около Москва.

1.
- Доколкото осмислям - твоята теория е близка до "библеистката" такава - Но? За мен същата не е издържана - КАТО ВЗЕМЕМ САМО В ПРЕДВИД ФАКТА ... че сътворението на света от Бог - датира от ШЕСТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ пр. н. ера?
- Второ: "Библейската теория" - за един прародител-евреин, тоест дядо Ной?
- В заключение за "Библейската теория" - същата не може да ни даде основания ЗА ВЪЗСТАНОВКА НА ТЕОРИТИЧЕН МОДЕЛ - при ФОРМИРАНЕТО НА ИНДОЕВРОПЕЙЦИТЕ ... КАТО НАРОД - ЕЗИК - КУЛТУРА?
2.
Предвид това следва да се обърнем КЪМ ТЕОРИТИЧНИТЕ МОДЕЛИ - които са създадени от различните научно-исторически школи по въпроса?
- На първо време ти препоръчвам да отидеш на този адрес - сайта на лингвиста-ностратик Игор Гаршин и си съставиш предварителна представа по поместената карта за вероятното МЯСТО НА ГЕНЕЗИСА на Прото-европейците?
- Адрес: http://www-indo-european/ie-cradle/index

... след като разгледа КАРТАТА(?) най-близкото за мен КАТО ПЪРВО МЯСТО НА ГЕНЕЗИС на ЕВРОПЕЙЦИТЕ - отговаря на теориите на англичанина К. Ренфрю и Дяконов ... които с малки отлики се припокриват ПО ОТНОШЕНИЕ ВЪЗНИКВАНЕ ОБЩНОСТ НА ПАЛЕО-ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК + КУЛТУРА + НАРОДИ?
- На този адрес - можеш да прочетеш за същата(на Дяконов - бизка до тази на Ренфрю, теории ?) - Адрес:
http://www/linguistics/languages/nostratic/indo-european/paleo-balkan/index

Благодаря- ще се запозная но предварително ти казвам,че в моята теория Ной е Нов (Новия бог на Българите),създаден веднага след Потопа без участието на евреи,понеже такива по онова време естествено не е имало. Евреите имат сериозен брой "индоевропейски" т.е. "арийски" (Български) заемки каквото и да си говорят хитлеровите германци и това е една от тях а начините,по които евреите са ги получили се нуждаят от допълнително разглеждане. Ной в еврейския монотеизъм вече не е бог а само персонаж,но такава е там съдбата и на други богове от свещената Каситско-Вавилонска (т.е. Халдейска, Българска) СедмИца (респ. ОсмИца): Марс Арей ("Адам"), Венера ("Ева"), Богиня Майка ("Сара"), Дионис (Абрахам/О'Брахма,Адонай/О'Данай/Дионай) и пр. като има някои исторически податки,според които елементи на древно-Скитската митология са съвпадали с елементи на староеврейската не защото Скитите-Арийци (IV-о или V коляно Бригийски потомци) са ги взели от евреи,а точно обратното.

В по-късно време потомците на Скитски Българи (в т.ч. сърби, руснаци, украинци, поляци, хървати, словенци, чехи и пр.) изоставили своята езическа религия и тази нейна връзка с далеч по-късните Библейски истории естествено се забравила,понеже тяхното "рунно" (сричково-йероглифно) писмо преднамерено не е разчетено но еврейската митология не е забравена,понеже евреите не изоставили своето езичество а само го реформирали. Затова днес тези истории минават за "еврейски" така,както някои други (в т.ч. митовете за Посейдон,Орфей,Персей и Дионис) по аналогичен начин минават за "гръцки",без никога да са били такива.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815657
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи