Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2018 14:25 - Учените от НАСА обсъждат осъществимостта на хората, колонизиращи Марс
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Учените от НАСА обсъждат осъществимостта на хората, колонизиращи Марс

10/09/2018 / От Едел Кук

image   https://www.newstarget.com/2018-10-09-nasa-scientists-discuss-the-feasibility-of-humans-colonizing-mars.html

Неотдавнашно проучване, публикувано от изследователите, спонсорирани от НАСА, премахна блясъка от една от короните на научната фантастика и популярната наука, се казва в статия в News Wise . Проучването съобщава, че докато Марс може да бъде изследван и колонизиран от човешки астронавти, Червената планета не може да се превърне в обитаема държава, поне не с нашата сегашна технология.

НАСА оценява, че ще отнеме около 20 години, за да развият правилните технологии и да натрупат достатъчно опит, преди да изпратят кораб с екипаж на Марс. Това се дължи на дългия път, предвид сериозните предизвикателства пред нас.

Средната температура на Марс няма да остане на място в замръзващите отпадъци на Антарктида. Освен това атмосферата на планетата е толкова тънка, че тя упражнява само по-малко от един процент от налягането на въздуха, открито на морското равнище на Земята. Срещата на връх Еверест е по-гостоприемно място за хората, отколкото за повърхността на Марс.

Ако хората искат да живеят на Марс, те ще се нуждаят от местообитания под налягане. Ако искат да се осмелят да се доберат до техните приземяващи средства, затворени превозни средства или планетарни местообитания, те трябва да носят костюми под налягане. (Свързани:  Космическият полет до Марс би могъл да убие астронавтите, като им запуши червените бактерии .)

Възможно ли е Марс да бъде обитаем като Земята?

Има хора, които вярват, че е възможно да се направи Марс обитаема за хората чрез процеса на тераформиране. Поддръжниците предлагат да се търси въглероден диоксид и други подобни газове, които са хванати на повърхността на планетата.

Ако всички тези газове бяха освободени във въздуха, те бяха теоретизирани, че са в състояние да направят планетата по-жива за човешките същества. Атмосферните условия никога няма да съвпадат с тази на Земята, но може би е достатъчно хората да се движат около Марс, без да е необходимо да се поддържат условия на натиск.

 

Изследване, спонсорирано от НАСА, изучава дълго и твърдо изискванията за успешна терараформираща операция на Марс. Изследването направи преглед на общото количество въглероден диоксид на планетата , открито по време на 20 години наблюдение чрез космически кораби.

Първо, той разглеждаше ледените шапки, които покриваха полярните региони. Следваше въглеродният диоксид, който се придържаше към почвените частици. Третият източник се състои от минерални отлагания на въглерод, които са били скрити под земята.

Не е достатъчно въглероден диоксид и технология, за да се третира Марс

На базата на техния анализ на запасите от въглероден диоксид изследователите на НСУ стигат до два извода. Първо, сегашното ниво на технология предотврати всякакъв сериозен опит за третиране на Марс.

Отключването на който и да е от трите източника на въглерод би било обезсърчаващ проект, дори и да се извършва на Земята. Огромни количества марсиански полярни ледове ще трябва да бъдат изпарени, цялата повърхност на Марс ще изисква значително нагряване, за да се отдели въглеродният диоксид от прашната почва, а подземните въглеродни отлагания ще трябва да бъдат широко добивани.

Тези усилия изискват специализирано, тежкотоварно оборудване и голям брой обучени хора, които не са на разположение на Марс поради огромните разстояния между него и Земята.

Второ, дори и да е възможно да бъдат достъпни и освободени всички тези ресурси, те няма да могат да произвеждат достатъчно въглероден диоксид, за да създадат жива атмосфера на Марс. Огромни количества въглерод ще трябва да се намерят другаде и донесени на планетата.

"В резултат на това не е възможно да се използва земната повърхност с помощта на съвременните технологии", заяви Брус Якоски, изследовател от  университета в Колорадо, Боулдър, който е бил водещ автор на доклада.

За повече истории за бъдещи посещения на Червената планета, посетете Cosmic.news .

Източниците включват:

NewsWise.com

Nature.com




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39756530
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031