Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2019 01:43 - Джулиан Асандж: ,,Бизнес модела на Google е шпионаж"
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 457 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Джулиан Асандж заяви, че „бизнес модела на Google е шпионаж“, а Сноудън разкри, че американското разузнаване предоставя необработена сурова информация на израелските си колеги, което е необичайна практика, но показва зависимостта между САЩ и Израел.Основателят на Wikileaks – Джулиан Асандж сравни Google с Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) и Специалните служби на Великобритания (GCHQ), заявявайки, че технологичния гигант се е превърнал в „приватизирана версия на NSA”, тъй като събира, съхранява и индексира данните на хора.

“Бизнес модела на Google е шпионаж. Компанията прави 80% от приходите си чрез събиране на информация за хора, след което я компилират, индексират, изграждат профили на хората, за да се предскаже поведението и интересите им. След това тези профили се продават на рекламодатели, но и на други”, заяви Асандж.

Джулиан Асандж заяви, че компанията работи по договор с Американската служба за национална сигурност (NSA) от много време – още от 2002 г.

„Те официално са посочени като част от отбранителната индустриална база от 2009 г. Занимавали са се със системата Prism, където почти цялата информация, събрана от Google е на разположение на NSA”, заяви Асандж. „На институционално ниво, Google са дълбоко ангажирани във външната политика на САЩ”., уточнява създателят на „Уикилийкс“.

Според Асандж, компанията е инструмент на американското разузнаване и я определи като „корпорация на американските служби“, а не като безобидна компания, предоставяща просто полезни услуги в мрежата.

Междувременно Асандж пусна нова книга, озаглавена „When Google met Wikileaks” (бел. ред. „Когато Гугъл срещна Уикилийкс“. В книгата основателят на Wikileaks описва неговото виждане за бъдещето в интернет и разказва за срещата си с председателя на Google – Ерик Шмид през 2011 г.

„Колегата“ на Асандж – бившия служител на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън направи прелюбопитно ново разкритие относно начина, по който работят американските служби. Сноудън разкри, че АНС „редовно“ изпраща сурова и нередактирана информация на израеслките служби, което е повече от смущаващо и необичайна практика, обяснява Сноудън за „The New York Times“.

Споделяните между правителства поверителни сведения обикновено се редактират, за да се прикрият някои имена или други деликатни подробности, но според бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Сноудън САЩ редовно изпращат на израелския си съюзник сурова информация, която нито се редактира, нито се цензурира. Става дума за споделяне на всякакви форми на комуникация: транскрипции на документи, телекси, факсове, аудиозаписи и разузнавателни данни.

„Това е една от най-големите злоупотреби, на които сме свидетели“, заяви 31-годишният Сноудън, който получи убежище в Русия. 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 903110
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031